Tampere
21 Apr, Sunday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Homo Sapiens = maapallon tuhoajaKirjoittanut: Irina Klimova - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
homo sapiens lyhyt historia
Yuval Noah Harari
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ihminen luulee omistavansa koko maailman sekä hallitsee suurimman osan, mitä maapallolla tapahtuu. Mikä johti siihen, että juuri ihmislaji nousi kaikkien yläpuolelle eikä esimerkiksi leijona tai simpanssi?

 

Yleiskuva Homosta oli olemassa jo kauan ennen Homo Sapiensia. Sapiens on vain yksi alalajeista. Kaikki homot olivat älykkäitä, pystyivät valmistamaan työkaluja sekä jakautua ryhmiiin.

 

Aluksi eri Homo-alalajit asuivat samanaikaisesti. Biologisesti pystyivät lisääntymään ristikohtaisesti. Erilaisilla alueilla vallitsi erityyppisiä ihmisiä: esimerkiksi neandertallaiset Pohjois-Euroopassa, Homo Sapiens Afrikassa, Homo Erectus Aasiassa. Rinnakkaiselo kesti satoja tuhansia, ellei miljoonia vuosia.

 

70 tuhatta vuotta sitten tapahtui kognitiivinen vallankumous. Jotain on muuttunut (mutaatio?), mikä vei Homo Sapiensin toiselle tasolle. Jos ennen tätä aikaa syntynyt Homo Sapiens siirretään nykyaikaan, hän ei pystyisi ymmärtämään nykyaikaisia käsitteitä riippumatta siitä, kuinka opetat. Mutta kognitiivisen vallankumouksen jälkeen esihistoriallisesta ajasta kasvanut ja nyt koulutettu henkilö olisi hallinnut sekä ydinfysiikan että Instagramin täydellisesti.

 

Homo Sapiensin edut

 

Se, mitä uskomme kulutuksen suhteen, määrittelee ympäristö, jossa olemme kasvaneet, eikä se, mikä on biologisesti luonnollista tai meille hyödyllistä. Nykyaikaisen ihmisen perus ajanviettoon kuuluu esimerkiksi “matkustaa Pariisiin”, kun taas olisi vaikea ajatella, että 10 000 vuotta sitten ihminen pitäisi romanttisena viedä nainen naapurimaiden heimon alueelle.

Se mitä etsimme ja mistä pidämme, ei usein sisällä objektiivisesti positiivista komponenttia, vaan sen määrittelee ympäristö.

 

Kaikenlaiset ihmiset arvostavat juoruja. Jo aiemmin: simpanssit, ihmisille lähempänä olevat lajit, arvostivat tietoa sosiaalisesta ryhmästä. Juoruilu oli erittäin tärkeä tieto, jonka avulla heimo toimi tehokkaasti yhdessä. Jos sinulla on halua juoruilla, tämä on hyvin yksinkertainen ja alkeellinen simpanssin vaisto. Kuitenkin ainoastaan Homo Sapiens pystyy juoruilemaan myös sellaisista asioista, joista on epävarma, ja joita hän on ihan päästä keksinyt. Lisäksi tulevaisuudesta puhuminen on erityistaito, jota ei löydy muilta eläimiltä.

 

Homo Sapiens = maapallon tuhoaja

 

Ihminen ei läheskään ole humanistinen hallitsija, joka huolehtisi maapallosta ja veisi sitä eteenpäin. Kaikki on aivan toisinpäin, sillä Homo Sapiens on vaikuttanut siihen, että muut ihmislajit sekä useat suuret eläimet kuolivat sukupuuttoon. Tällä hetkellä moni eläinlaji kärsii siitä, että syntyy ihmisen ruoaksi eikä pääse nauttimaan elämästä edes vähän, koska olosuhteet ovat kaikkea muuta kuin luonnollista.

 

Nykyään haitat ihmisen olemuksesta nousivat niin suuriksi, että niitä ei enää voinut väitellä, vaan nyt pitää kyseenalaistaa koko ihmisen tavallista elämää. Yhä useampi kääntyy kasvissyöjäksi, lopettaa muovin käyttöä, vähentää bensan kulutusta sekä lentämistä lentokoneilla, välttää liiallista kulutusta ja huolehtii karjan olosuhteista. Kyllä, osa asioista on parempi kuin ennen, mutta todellisuudessa parasta, mitä ihminen voisi tehdä maapallolle on kuolla sukupuuttoon.

 

Niin kauan, kun Homo Sapiens elää maapallolla, joku aina kärsii hänen olemisesta täällä. Teknologiat, elämistaso sekä ruokakulttuuri ovat menneet todella paljon eteenpäin siitä, missä ihminen eli ihan alussa, joten hän ei enää pystyisi palauttamaan omaa elämistapaa eläinten tasolle. Vaikka kuinka ekologinen ihminen olisi, silti jossain määrin hän aina vahingoittaa maapalloa. Se on vain oman valinnan kysymys.

 

Onneksi on monta tapaa pysyä onnellisena sekä elää omien tarpeiden mukaisesti samalla kunnioittaen maapalloa. Esimerkiksi ihminen, joka rakastaa matkailua, ei koskaan opeta lentokoneiden käyttöä, koska näin moni matkakohde heti sulkeutuu pois. Sen sijaan hän voi auttaa maapalloa esimerkiksi auttamalla muita ihmisiä tai eläimiä ympäri maapalloa hyödyntämällä omaa tietoa ja kokemusta.

 

Keneltäkään ei voi vaatia, että hän lopettaisi kaikki asiat, joihin on elämänsä aikana tottunut, vaan sen takia, koska se haittaa ekologiaa. Ei ihminen muutu yhdessä päivässä, mutta pienin askelin olemme tulossa kohti parempaa maailmaa.

Kommentoi