Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Yrittäjästä pro-yrittäjäksiKirjoittanut: Jonna Satama - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Aloitin opiskelut proakatemialla syksyllä 2021. Nyt on opiskeluja takana noin seitsemän kuukautta ja aika on mennyt kuin siivillä. Itselläni on aika ollut kortilla koko ajan, koska proakatemian lisäksi toimin ringeten SM-joukkueen päävalmentajana, minulla on yritys sekä perhe, johon kuuluu vaimo ja 6-vuotias poika. En tainnut ihan tarkalleen suunnitella hakiessa, että miten aika riittää kaikkeen. Tai ajattelin kuten aina että täytyy mennä viikko kerrallaan, kyllä ne asiat järjestyvät. Olin ollut jo pidempään yritykseni kanssa hieman jumissa, koska olin aika kyllästynyt siihen ja kaipasin muutosta. Se oli yksi iso syy miksi hain opiskelemaan. Halusin toimia yrittäjänä mutta mielessäni muhi ajatus, voisinko yrittää jotain muuta, kun aina tätä samaa. Olin hypännyt yrittäjäksi ilman yrittäjyyden perustaitoja, joten koin että tarvitsen koulutusta, jotta pystyisin ja uskaltaisin lähteä yrittämään jotain tutun ja turvallisen ulkopuolelle. Tässä kerron tästä yrittäjyyden matkastani tähän päivään ja kuinka olen jo nyt saanut lisää tarvitsemaani tietotaitoa yrittämisen saralta.

Yrittäjätaipaleestani

Olen toiminut yrittäjänä vuodesta 2010 saakka Ring-jet Oy:ssä. Se on isäni perustama yritys, jossa on ringettemailoja valmistettu vuodesta 1997 saakka. Sitä ennen yritys toimi nimellä Pirkan valumalli oy, jossa isäni valmisti valumalleja.

Hyppyni yrittäjäksi oli melko kivuton, koska lähdin yrittäjäksi yritykseen, jolla oli valmis brändi sekä valmiit asiakassuhteet. Oikeastaan minun tarvitsi opetella vain käyttämään laskutusohjelmaa. Kaikissa paperihommissa pystyin kääntymään kirjanpitäjän puoleen, joten en käyttänyt juuri aikaa ja energiaa, että olisin tarkemmin tutustunut kirjanpitoon, marginaaleihin tai katetuottoihin. Minulle riitti vallan hyvin, että tilikauden päätteeksi kirjanpitäjä ilmoitti, paljonko oli tilikauden tulos.

Olin työskennellyt isäni yrityksessä jo vuodesta 2005 saakka, joten olin oppinut käyttämään kaikkia puuntyöstökoneita ja työni koostuikin lähinnä valmistuksen eri työvaiheista.

Minulle riitti se, että yritys tienasi sen verran, että sillä pystyi maksamaan kaikki kulut ja palkat ja se teki vielä vähän voittoakin joka vuosi. Raha ei kuitenkaan ollut tämän yrityksen kohdalla suurin motivaattorini, vaan työntekoni perustui sille, että olin ylpeä brändistämme, jolla pelasi kaikki maailman huippuringettepelaajat.

Sitten kuitenkin tapahtui maailmanlaajuisesti urheilun pysäyttänyt covid-19, joka iski liiketoimintaan todella pahasti. Ensimmäisenä korona vuonna liikevaihto tippui edellisestä kolmanneksella, siitä seuraava liikevaihto oli enää puolet normaalista. Enää ei voinutkaan antaa vain asioiden virrata omalla painollaan vaan jotain oli tehtävä.

Olin jo pitkään haaveillut opiskelusta ja työelämän muutoksesta ja nyt siihen tuli hyvä paikka. Yritys ei enää tuottanut riittävästi kulujen kattamiseen, joten ajattelin että ehkä voisin opiskella samalla ja työskennellä siinä sivussa osa-aikaisesti yrityksessäni.

Askel uuteen suuntaan

Hain tradenomiksi sekä tavalliselle puolelle että Proakatemiaan ja pääsin kuin pääsinkin sisään. Siitä alkaisi uusi opiskelija elämäni. Veljeni oli työskennellyt kanssani Ring-jetillä, mutta hän haki muihin töihin samalla kun aloitin opiskelut. Suunnitelmana oli, että jatkaisin pienimuotoisesti yksin yrityksen pyörittämistä opiskelujen ohessa. Eläkkeellä oleva isäni lupasi olla tarvittaessa apunani.

Työmäärä ja tilausten määrä syksyllä kuitenkin pääsi yllättämään. Ring-jetin päämarkkina-alue on Kanada ja siellä oli ringettekausi normalisoitumassa. Tämä tarkoitti sitä, että samaan aikaan syksyllä, kun olin jäänyt yksin yrittäjäksi, eläkkeellä olevan isäni auttamana, Kanadasta alkoi tulla lisää tilauksia. Myös Suomesta seurat aktivoituivat ja yhtäkkiä tilanne oli se, että kaikki mailat mitä ikinä ehdin valmistaa, sain lähettää heti asiakkaille. Aina kun sain joitain tilauksia lähetettyä, niin uusia tuli samaan tahtiin. Tätä on jatkunut koko opiskelujeni ajan tähän päivään saakka. Nyt osa joukkueista on jo kesälomilla, joten tilauksia ei enää tulee koko ajan lisää. Mutta toimittamattomia on edelleen.

Lisäksi Kanadan maahantuojamme Dom sportin kanssa valmistautuminen ensi kauteen on jo käynnissä. Kanadan urheiluliikkeiltä koottu esitilaus on suurempi kuin mitä kahteen edelliseen vuoteen. Mailoja saan siis lähettää kesäkuun lähetyksessä niin paljon kun vaan saan materiaaleja hommattua ja mailoja valmistettua. Uutena ongelmana on vallitseva sota tilanne Ukrainassa, joka vaikeuttaa kaikkien raaka-aineiden saatavuutta. Lisäksi hinnat ovat nousseet merkittävästi. Kiire ja stressi ei siis edelleenkään näytä loppumisen merkkejä.

Opiskelun tähän mennessä tuoma anti yrittämiseeni

Meillä on opiskeluissa ollut jo paljon tärkeitä kursseja, joissa olen perehtynyt mm. katetuottolaskelmiin ja marginaaleihin. Tämän kautta olen perehtynyt tarkemmin näihin asioihin Ring-jetissä ja niiden kautta olen tehnyt hinnantarkistuksia. Ensi kaudeksi teen laskelmat vielä tarkemmin excelillä, jota olen myös tässä oppinut ainakin alkeellisesti käyttämään. Paljon olen saanut jo oppia yrittäjyyteen tässäkin ajassa. Puhumattakaan tässä parhaillaan käynnissä olevista markkinoinnin ja myynnin kursseista. Yrittäjänä minulla on ollut tuote, jota en ole joutunut markkinoimaan tai erityisesti myymäänkään, vaan asiakkaat ovat ottaneet yhteyttä oma-aloitteisesti. Tilanne on kuitenkin kiristynyt ja uusia kilpailijoita tulee jatkuvasti. Jos haluan jatkossakin toimia yrittäjänä ringettemailojen parissa, on minun satsattava erityisesti markkinointiin. Ensimmäinen askel olisi nettisivujen päivitys sekä someen olisi alettava tuottaa julkaisuja.

Olin aika kyllästynyt ringettemailoihin ja oikeastaan koko ringetteenkin, mutta tässä proakatemian opiskelujen aikana olen tarkastellut asiaa uudesta kulmasta ja uusien oppien kautta. Onko se sittenkin jotain mitä haluan kehittää ja tuoda sen brändin ja yrityksen vaan enemmän nykyaikaan? Sitä en vielä varmuudella tiedä, mutta sen tiedän, että kipinä siihen on taas syttynyt. Meillä on Roimassa hieno tiimi, joka on ollut mahtavasti tukenani ja auttanut yritystäni ihan konkreettisesti tulemalla töihin. Tällä tavoin olen pystynyt yhdistämään Ring-jetin ja Roiman.

Innolla odotan mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan ja mihin Ring-jet kehittyy vai löydänkö sittenkin jotain ringeten ulkopuolista elämää proakatemialta? Vaikka olen seitsemän kuukautta ollut todella kiireinen ja välillä niin fyysisesti kuin henkisestikin loppu, on se silti antanut minulle paljon ja kehittänyt minua ihmisenä, yrittäjänä ja valmentajana. Nyt on ringetessä enää finaalisarja edessä. Tasan kaksi viikkoa ja kausi on viimeistään taputeltu. Sitten on yksi palapelinpala vähemmän aikataulutuksen palapelissä. Joko nyt on aika viettää enemmän aikaa perheen kanssa vai onko se vaan enemmän aikaa yrittää ja opiskella yrittämistä?

Jos jotain olen oppinut jo tässä ajassa opiskellessani yrittäjyyttä on se, että aika vähän tiesin yrittäjän perusteista ennen tätä. Parempi myöhään, kuin ei milloinkaan.

Aihetunnisteet:
Kommentoi