Tampere
29 May, Wednesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Yliajattelun ajatteluaKirjoittanut: Lotta Lehtikevari - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Yliajattelu voi olla seuraus suuresta määrästä informaatiota. Se on halua kontrolloida ja saada asiat menemään juuri sillä tavalla, kuin toivoisimme. Kuitenkin yleensä se on mahdotonta ja hankalaa ja tuottaa vain kärsimystä. Yliajattelusta kärsivä on usein poissaoleva ja hänellä voi olla vaikeuksia keskittyä mihinkään. 

Produktiivinen vs. epäproduktiivinen ajattelu?

Ajatteleminen on todella tärkeää tietenkin. Ajattelu on ihmiselle hyödyllinen ja tärkeä ominaisuus. Se auttaa jäsentämään tärkeitä asioita tai ylipäätään selvittämään, mikä meille on esimerkiksi elämässä tärkeintä. Se saa meidät selviämään arkisista tilanteista. 

Usein yli-ajattelu saattaa kuitenkin myös viedä tilaa sellaisten asioiden pohtimiselta, jotka oikeasti olisivat olennaisia. Yli-ajatellessa esimerkiksi menneitä tapahtumia tai miettimällä läpi jokaisen mahdollisen ratkaisun, voi unohtaa sen, mikä nyt on oikeasti merkityksellistä. Tämä on sitä niin sanottua ei hyödyllistä ajattelua. 

Olen huomannut, että liika yli-ajattelu saattaa estää joitakin vaihtoehtoja eri tilanteissa. Jos mietin liikaa mahdollista lopputulosta, saatan alkaa tekemään siitä tiedostamattani totta. Usein tärkeämpää, kuin tietää, mitä voisi tapahtua, on miettiä mitä haluaa tapahtuvan. Silloin ajatukset voi keskittää sen ajatteluun ja mahdollisesti sen eteen on myös helpompaa tehdä töitä, kun sen voi jo kuvitella. Unelmointi on tärkeää. Erittäin tärkeää, jos haluaa jonkin asian toteutuvan. 

Yli-ajattelun taustalla on usein tarve tietää ja saada selkeys asioihin. Olen huomannut oman yliajatteluun taipuvaisuuteni kanssa tämän selkeästi. Usein huomaan yli-ajattelevani tapahtumia, koska ne hämmentävät mua. Tai koska en ymmärrä, miksi jotakin vaikka tapahtuu. Katsoinkin videon, jolla kerrottiin, että usein yli-ajattelu alkaa, kun elämässämme on jokin kriisi. Elämässä tapahtuu jotakin mullistavaa. Tällöin usein alkaa ajattelu siitä, mitä oikeastaan haluan ja mitähän tulevaisuus tuo tullessaan. On tullut paljon informaatiota ja sitä on vaikeaa jäsennellä. On vaikeaa tehdä selkeäksi tapahtumia ja niiden tarkoitusta. 

Yli-ajattelu on ymmärrettävää, mutta lopulta hyödytöntä. Se vie huomion pois nykyhetkestä, joka sisältää kaikista tärkeintä informaatiota. On myöskin silkka mahdottomuus ymmärtää omia haluja ja tarpeita ajattelemalla ne läpi. Kyse on usein tunteista, ennemmin kuin ajatuksista. 

Yliajattelusta voi onneksi harjoitella pois monin tavoin. Itsensä rauhoittaminen ja läsnäolon vahvistaminen auttavat pitkälle. Esimerkiksi meditaatio ja jooga ovat auttaneet itselläni. 

Onko sulla taipumuksia ajatella yli asioita? Millaisia keinoja olet löytänyt sen vähentämiseen?

Aihetunnisteet:
Kommentoi