Tampere
29 May, Wednesday
24° C

Proakatemian esseepankki

Y-sukupolviKirjoittanut: Toni Latosaari - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olemme lähestymässä työelämän muutosta, kun uusi sukupolvi, Y-sukupolvi, nousee suurimmaksi ikäluokaksi työelämässä. On puhuttu siitä, että Y-sukupolvi olisi jotenkin hemmoteltu, kärsimätön, itsekäs ja vaativa. Tämä on ehkä osittain totta, mutta syystä. Miksi työtä tehdään? No tietenkin siksi, että sillä maksetaan vuokrat, velat, harrastukset ja lomat. Näin ajattelisivat suurin osa jo pitempään työelämässä olevista. Y-sukupolven noustessa suurimmaksi työssäkäyväksi ikäluokaksi tuo ajatusmaailma tulee muuttumaan radikaalisti. Työn pitää olla mukavaa ja ennen kaikkea merkityksellistä. Kirjassa Dialogi– Paremman työelämän puolesta (kirj. Kirsi Piha, Liisa Poussa, 2012) keskustellaan nimenomaan Y-sukupolven, eli opiskelijoiden ja työnantajien, eli yritysten oikeilla äänillä siitä, millaista uusi työelämä tulee olemaan.

 

Kirjan alussa kiteytetään hyvin opiskelijan unelmatyöpaikka: ”Rento, tunnettu, arvostettu. Tarjoaa mahdollisuuksia eri työtehtäviin talon sisällä. Koulutusmahdollisuuksia, matkustamista, ylenemismahdollisuuksia, tilaisuuksia vaikuttaa ja tulla kuulluksi. Samanhenkiset työkaverit, jotka kunnioittavat sekä työni jälkeä, että minua persoonana. Paikka, jossa asiat voi sanoa asiallisesti suoraan. Työstä maksettaisiin kilpailukykyinen palkka, ja siihen voisi vaikuttaa myös omalla panoksella. Voisi yhdistää työn ja vapaa-ajan hyvin, etätyö olisi mahdollista, työnantaja tukisi liikuntaa. Parkkihalli, jossa kaikille on paikat”. Omiin korviini kuulostaa juuri siltä, kuin se olisi kopioitu omista ajatuksistani. Kuulostaa varmaan aika monen muunkin korvissa siltä. Tähän ollaan silti jo hyvää vauhtia menossa, työpaikoilla panostetaan viihtyvyyteen ja monipuolisuuteen ja pyritään tarjoamaan erilaisia mahdollisuuksia edetä ja kehittyä urallaan.

 

Kirjassa sanotaan, että ihmisellä on luontaisesti neljänlaisia tarpeita työelämässä.

 • Haluamme tehdä tyydyttävää työtä joka päivä ja haluamme uppoutua selkeästi määriteltyihin, haastaviin tehtäviin, joiden kautta voimme nähdä ponnistelujemme tuloksen.
 • Tarvitsemme onnistumisen kokemuksia ja haluamme kokea olevamme hyviä jossakin. Haluamme olla myös toiveikkaita onnistumisen ja menestymisen mahdollisuuksistamme.
 • Tarvitsemme sosiaalista yhteyttä ja haluamme jakaa kokemuksia, rakentaa ihmissuhteita ja siteitä muihin ihmisiin. Yleensä myös onnistumisia tulee, kun teemme asioita yhdessä muiden kanssa.
 • Kaipaamme merkityksellisyyttä tai mahdollisuutta olla osa jotakin itseämme suurempaa ja haluamme kokea uteliaisuutta, hämmästystä ja ihmetystä, sekä haluamme olla tekemässä jotain, millä on kestävää merkitystä omaa elämäämme laajemmin.

 

Nimenomaan parhaimmillaan työn pitäisi mahdollistaa meille kaikki tämä. Ainakin siihen pitää mielestäni tähdätä ja kuten Meresmaan Jussi sanoi, ”ei malta odottaa, että pääsee töihin”. Itselläni tämä on suuri tavoite, ettei vituta maanantaina lähteä töihin. Olen nimittäin melko läheltä nähnyt, mitä työ tekee ihmiselle, jos se ei ole motivoivaa eikä merkityksellistä, vaan pikemminkin kokonaisvaltaisesti vituttavaa, ja sitä en halua.

 

Pidän ajatuksesta, että työ olisi muuttumassa toimistosta kotiin, prosesseista projekteihin ja muodollisista työajoista harkinnanvaraiseen aikaan. Työ on kuitenkin iso osa elämää. Tällä hetkellä työskennellään vielä ”antiikkisissa järjestelmissä ja johtaminen on teollisuuden aikakaudelta. Tämän kulttuurin muuttaminen on kuitenkin todella vaikeaa, mutta sitä helpottaa Y-sukupolven kuunteleminen. Amazonin perustaja Jeff Bezos on todennut, että ”Once a culture is formed it takes a nuclear weaponry to change it” ja uskon, että meidän sukupolvella on nämä tarvittavat ”aseet”.

 

Entä miten työ tulee muuttumaan, kun Y-sukupolvi astuu valtaistuimelle? Luultavasti se tulee muuttumaan enemmän tiimityöksi. Opiskelijoista nimittäin 87% haluaa tehdä töitä mieluummin ryhmässä kuin yksin. Itse ainakin allekirjoitan tämän. Tiimityöskentelyn johdosta myös hierarkiat purkaantuvat, eikä enää tittelillä tai kokemuksella ole niin paljon merkitystä. Vastuuta ja vapautta tullaan toivomaan yhä enemmän, koska halutaan tietää työllä olevan jotain merkitystä. Työyhteisöissä ruvetaan tiimityöskentelyn johdosta keskittymään ja löytämään juuri oikeanlaiset henkilöt, jotta voidaan saavuttaa maksimaalista hyötyä. Työntekijätkin tulevat tällöin paremmin toimeen ja saavat hyvistä työkavereista motivaatiota toimintaansa. Työn uskotaan myös olevan ryhmässä hauskempaa ja ryhmällä saavutetaan ja tehdään hienompia asioita, työ olisi tehokasta ja tiimissä vallitsisi vahva luottamus. Luottamuksen avulla jaetaan hulluimpiakin ideoita, jotka voivat poikia ties mitä. Palautteen antaminenkin tulee olemaan entistä tärkeämpää ja työntekijät haluavat saada jatkuvasti kehittävää palautetta toiminnastaan.

 

Kirja sanoo hyväksi uutiseksi sen, että uusi työ on sosiaalista ja sitä kautta voi syntyä merkittäviä keksintöjä. Meillä Kajossa on käytössä niin sanotut taisteluparit, jotka motivoivat toinen toistaan ja jakavat vastuun yhdessä. Hyväksi uutiseksi kirja luetteleekin myös uudenlaiset mallit vastuun kantamiselle, esimerkkinä juuri taisteluparit, jotka yhdessä kantaisivat vastuun vaikkapa projektista tai toimitusjohtajuudesta. Omasta mielestä tämä on erittäin hyvä uutinen, koska uskon, että tällainen systeemi on tehokkaampi ja mieluisampi kaikille. Sitä tarvitsee kuitenkin vielä hieman opetella, onhan se kuitenkin sen verran uudenlainen tapa.

Kommentit
 • Ville Pajala

  Morjesta Toni!
  Mielenkiintoista tekstiä tulevaisuuden työstä. Hieman jäi mietityttämään tuo kirjassa esitetty lista opiskelijoiden vaatimuksilta unelma työpaikasta. Lähinnä mietin, että miten niihin ihan perus hommiin, mitkä on välttämätöntä jonkun hoitaa, löydetään tulevaisuudessa motivoituneet tekijät,jos ei pystytä tarjoamaan niin hohdokkaita työoloja kuin työntekijät kaipaisivat.
  Mielestäni esittämäsi neljä kohtaa ihmisten tarpeista työelämässä toteutuu melko hyvin tiimiyrittämisessä. Nuo ovat myös sellaisia asioita, joita jokainen tiimin jäsen voi omalla panoksellaan lisätä ympärilleen. Esimerkiksi mahdollisuus olla osana jotain itseään suurempaa on vain siitä kiinni, että uskaltaa lähteä yhdessä tiimin kanssa kurkottamaan kohti tähtiä!

  3.5.2018
Kommentoi