Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

WILLARI: VUOKRAUS & HUOLTOKirjoittanut: Aleksi Partio - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Kirjoittajat: Ella Muja & Aleksi Partio

Willari fiksaa & loonaa on tamperelaisten yrittäjä opiskelijoiden projekti, joka alkoi kesällä 2021. Willarin palvelut koostuu pääsääntöisesti pyörähuollosta, sekä sähköpyörävuokrauksesta. Nyt talvea kohti Willari tulee lisäämään palveluja.  Willarin tavoitteena on lisätä ja helpottaa pyöräilyä ja liikuntaa Tampereen alueella.   

 Huolto

Pyörähuollon yleinen kaava on, että pyörä suositellaan huoltamaan vähintään kerran vuodessa. Huollon tarkkuus on ihmis-/pyöräkohtainen, kuinka hyvää huolta pyörästä haluaa pitää. Onko aina välttämätöntä tehdä kaikki mahdolliset huoltotoimenpiteet.  Monille yleensä riittää se, että ketjut on öljytty keväällä ja renkaissa on ilmaa. Pyörän puhdistaminen liasta on erityisen tärkeää, joka jää monesti monilta tekemättä. Pyörähuollon yksinkertainen sääntö on, että mitä enemmän pyörää käyttää, sitä enemmän sitä pitäisi huoltaa. Ihmisten asenne pyörähuoltoon on erittäin vaihteleva. Monet haluavat pitää pyörää hyvin ja toiset ei huolla pyörää kertakaan sen elinaikana. Tämä on niin sanotusti pyörän loppuun ajamista eli tilalle käydään hakemaan vain uusi. Tässä ongelmaksi nousee se, että tämä loppuun ajettu pyörä myydään eteenpäin. Tämän pyörän ostaja joutuu tekemään pyörään ison huollon, joka voi pahimmassa tapauksessa maksaa yhtä paljon kuin uusi pyörä liikkeestä.  

Omatoimisia huoltoja on helppo tehdä, jos ajaa pyörällä paljon työ tai koulumatkoja, kuten rasvata ketjuja puhdistaa rattaat sekä pyörä ja pitää pyörän yleisnäköä hyvänä. Huoltamalla ja pitämällä pyörää hyvin sen ajattavuus pysyy hyvänä ja käyttöikä pidentyy huomattavasti. Jos ei ole taitoa tehdä isompaa pyörähuoltoa olisi hyvä viedä pyörä liikkeeseen ainakin tarkistettavaksi kerran vuodessa. He osaavat katsoa tarkemmin, jos jotain on menossa rikki tai olisi hyvä uusia.  

  Willarin tarjoamat huollot olivat aluksi pikahuolto, sekä kesähuolto, mutta ajanmittaa kun saimme alan ammattilaisen tiimiin, pystyimme lisäämään palveluihimme laajemman perushuollon, jossa pyörä huolletaan perusteellisesti. Tässä Willarin tämän hetken huoltopalvelut: 

Pyörän Kevät/syyshuolto 

Pyörän syyshuolto sisältää pyörän putsauksen, jarrujen toiminnan tarkastuksen/säädön, ohjainlaakerien kireyden tarkastuksen, renkaiden kiristyksen ja rengaspaineen lisäyksen, navan laakerien kireyden tarkastuksen, keskiön kireyden tarkastuksen, satulan ja ohjaustangon kiristyksen, ketjujen voitelun sekä vaihteiden toiminnan tarkastuksen. 

Pyörän perushuolto 

Pyörän perushuolto sisältää pyörän putsauksen, jarrujen toiminnan säädön, ohjainlaakerin kireyden säädön, renkaiden kiristyksen ja rengaspaineen lisäyksen, navan laakerien kiristyksen, keskiön kiristyksen, satulan ja ohjaustangon säädön, pinnojen kiristyksen ja vanteiden rihtauksen, ketjujen voitelun sekä vaihteiden säädön. Palvelu sisältää myös vaihdettavien osien vaihtotyön. 

Pyörän pikahuolto 

Pyörän pikahuolto sisältää renkaiden täytön ja paineiden tarkastuksen, ketjujen voitelun sekä yleisen kuntotarkastuksen. 

Jos pyörä ei tarvitse isompaa huoltoa eli joku tarkka osa on hajonnut, Willarilta onnistuu myös pelkät varaosien tai renkaiden vaihdot. Willarilta löytyy laaja valikoima varaosia ja erilaisia renkaita varastosta. Jos kyseinen varaosa on loppu, sitä saa tilattua lisää parissa arkipäivässä. 

 

 Vuokraus Palvelu

Willarin yksi iso tukija on Tampereen kaupunki, joka pilotoi eli testaa Willarin avulla sähköpyörien vuokrausta Tampereen kaupungin työntekijöille. Tampereen kaupungin työntekijät saavat ilmaiseksi hakea Willarilta sähköpyörän lainaan siirtymisiä varten. Täten esimerkiksi opettajat tai virkailijat pääsevät päivän aikana käymään eri toimipaikoissa sähköpyörällä, jonka avusta yksityisautoilu vähenee. Yksityisautoilua kaupungissa on kritisoitu monesti päästöjen leikkaamisen takia. Tampereella on myös tavoite olla vuonna 2030 hiilineutraali, joten sähköpyörät ovat vastuullisempi vaihtoehto autoihin. Tampereen kaupungin 2030 Tiekartassa lukee, että “Kävely ja pyöräliikenne ovat sujuvia, houkuttelevia ja turvallisia kulkumuotoja, jotka on eroteltu omille väylilleen keskustoissa ja pääreiteillä. Pyöräily on nopein liikkumismuoto alle 3 km matkoilla.” Yksi Willarin isoimmista tavoitteista on antaa kaikille turvallinen mahdollisuus pyöräillä, mikä kohdistaa Tampereen tavoitteita.  

Normi kuluttajat olivat kesän aikana suurin asiakasryhmä sähköpyörien vuokrauksille. Huomattiin Willarilla, että suosituin reitti oli Pyhäjärven ympäri kiertävä lenkki, joka oli noin 32 kilometriä pitkä. Matka oli tarpeeksi pitkä, hyvät näköalat ja hyvä yhden päivä reissu. Lähes kaikki asiakkaat kehuivat, että se oli loistava reissu kesäpäivälle, koska matkalla on monia uimarantoja ja kahviloita, joissa on kiva pitää taukoja.  

Willarin omasta porukasta myös kävi kesän aikana Pyhäjärven lenkin koska se oli kehuttu ja sen jälkeen myös helpompi vastata asiakkaiden kysymyksiin oman kokemuksen jälkeen. Asiakkaiden näkökulma on tärkeä ja paremmin ymmärretty, kun työntekijä on käynyt saman kokemuksen läpi. Neuvojen antaminen ja kysymyksiin vastaaminen oli helpompaa ja luonnollisempaa. 

Willarilla panostettiin siihen, että joka työntekijä osasi käyttää sähköpyöriä ja myös pitää niitä ajokunnossa. Pyörät ovat pakko olla siistissä ja turvallisessa kunnossa ennen, kun niitä voi luovutetaan asiakkaille. Jokaisen vuokrauksen jälkeen pyöriin tehtiin pikahuolto, joka tässä tapauksessa sisälsi pyörän pesun ja kuntotarkastuksen. Isommat huollot meidän Husqvarna sähköpyöriin tehdään kilometri määrien mukana. Joitakin pyöriä käytettiin enemmän ja toisia vähemmän. Tämän johdosta aloimme seuraamaan kilometrejä ja lisäsimme tarkat numerot Excelillä joka viikko. Tämä prosessi keräsi dataa käyttökerroista, ja minkä pituisia matkoja akku kestää. Kesän aikana tuli yhteensä noin 95 vuokrausta. Siihen lukuun kuuluu myös pidemmät vuokraukset (viikon mittaiset), sekä lyhyemmät (1h) vuokraukset.  

Koska Willarilla oli eri pituiset vuokra-ajat, oli hyvä pitää rutiini sähköpyörien käyttöön, vuokraukseen, sekä huoltoon. Willarin hinnastoon kuulu muutamia eri vaihtoehtoa, mutta yleensä pidemmät vuokraukset sovittiin asiakkaan kanssa tarkemmin sähköpostin tai puhelimen kautta.  

1h- 4,99€ (Yhden tunnin vuokra) 

4h- 19,99€ (Neljän tunnun vuokra, sujuva Pyhäjärven lenkille) 

6h- 29,99€ (Kuuden tunnin vuokra, pidemmille päivä reissuille) 

1vrk. – 44,99€ (24h, tai 1 vuorokausi) 

Joka vuokraukseen kuului aina sama rutiini, jotta Willarin työntekijöille, prosessi olisi sujuva ja helppo muistaa. Asiakkaiden piti täyttää lomake missä lukee Willarin ehdot ja säännöt pyörän käyttöön, sekä käyttöohjeet. Jokainen pyörä oli aina täysin ladattu ennen asiakkaan käyttöä, että asiakas sai parhaan ja mukavan kokemuksen ajelusta. Riippuen vuokrauksen pituudesta, akun laturi annettiin myös kuluttajalle. Suosittelimme aina kypärän käyttöä ja jos asiakas ei omistanut omaa, niin viidellä eurolla oli mahdollisuus vuokrata kypärä mukaan, jotta ajelu oli turvallinen. Ennen sähköpyörän luovuttamista asiakkaalle selitimme ja esittelimme miten pyörän kaikki osat toimivat. Joka pyörään kuuluu pieni ajotietokone missä näkyy akun tila, nopeus, ja kilometrimäärät. Pyörän mukana annettiin aina linkkulukko, joka on kiinnitettynä pyörän runkoon. Asiakkaalle annetaan pyörän mukaan avaimet, toinen lukkoon ja toinen akkuun. Avainten luovutus suoritettiin viimeisenä perehdytyksen jälkeen. 

Vuokrauspalvelut ovat myös hyvä tapa nostaa luottamusta asiakkaiden ja yrityksen välissä. Asiakkailla on vastuu huolehtia vuokratuista välineistä, ja yrityksillä on vastuu luottaa asiakkaisiin. On aina hyvä olla tarkka sopimus ja ehdot, jotka asiakas voi lukea ja ymmärtää kenellä on vastuu, jos tapahtuu vahinko. Virheitä ja vahinkoja voi tapahtua helposti, niin on tärkeä myös jälkikäteen käydä tilanne läpi ja käyttää sitä oppina. Ihmiset oppivat eniten virheistä ja mukavuusalueelta poistumisesta.  

Kiertotalous

Willarin visioon kuuluu “innovatiiviset ja toimivat yhteiskäyttöpyörät…sekä kestävää liikkumista.”, joka kannattaa Euroopan Unionin sekä Suomen, ja Tampereen kestävän kehityksen tavoitteet. Nykypäivänä, meidän ympäristömme huononee jatkuvasti, jos ratkaisuja ei keksitä. Yksi esimerkki on kiertotalous. Suomen – ja metsätalousministeriö selittää, että kiertotalous “säästää luonnonvaaroja ja hyödyntää materiaalit tehokkaasti ja kestävästi.” Yhteisön täytyy työskennellä yhdessä ja tukea yrityksiä, jotka siirtyvät vastuullisempiin tapoihin.   

Puolan Szczecin yliopistossa on tehty tutkimus vuonna 2021 Euroopan Unionin maiden kiertotalouden edistyksestä. Tämä tutkimus löysi Euroopasta kaksi eri ryhmää. Ensimmäinen ryhmä etenee hyvin kiertotaloudessa mukana, koska teknologisia keksintöjä ja strategioita lisätään. Tähän ryhmään kuuluu Saksa, Belgia, Iso Britannia, Ranska, Italia, ja Alankomaat. Näillä mailla on huomattavasta isompi budjetti ja motivaatio kiertotaloudelle ja kestävälle kehitykselle. Ewa Mazur-Wierzbicka, tutkinnon päällikkö ja artikkelin kirjoittaja, huomasi, että toisessa ryhmässä on pääsääntöisesti etelä ja itä-Euroopan maita. Erityisesti Romania, Unkari ja Kroatia olivat mainittu artikkelissa. EU:lla on iso paine rakentaa Eurooppa parempaan ja vastuullisempaan paikkaan. Tähän kuuluu kierrätys systeemit, materiaalin käsittely, kuljetus, ja yleisön saavutettavuus.  

 

 

Nykypäivän yritysten malli muuttuu paljon. Aikaisempi ja perinteinen malli keskittyi siihen, että kaikkien piti omistaa. Mutta uudella mallilla voidaan käyttää uusia mahdollisuuksia ja resursseja, esimerkkinä yhteiskäyttö urheiluvälineitä tai pyöriä. Voiton kasvaminen keskittyy nykyään materiaalien ja tuotteiden liikkuvuuteen (Bocken, de Pauw, Bakker, et al., 2016). Kestävä kehitys on tärkeä ja ajankohtainen teema yritys maailmassa. Monet yritykset ovat siirtymässä vastuullisempiin materiaaleihin tai palveluihin. Vaihto sähköautoihin, vuokraukseen, ja kierrätetyn materiaalin käyttö ovat pari esimerkkiä.  

Yhteiskäyttö sähköpyörät ovat hyvä esimerkki, miten kaikki voivat hyötyä yhdestä palvelusta. Willarilta löytyy noin 17 pyörää, joista 3 ovat opiskelija pyöriä Tampereen opiskelija-asuntosäätiön asukkaille ja 5 ovat Palvelutalo Kotipirtin työntekijöille. Nämä ryhmät hyödyntävät pyöriä, koska ne ovat vastuullisia liikkumisvaihtoehtoja. Lainaus palvelut ovat kestävämpiä ja helppoja käyttää kaupungissa missä esimerkkinä sähköpyörien omistaminen voi olla kallista ja vaikeata.  

Yrityksen Kasvattamista

Willari laajentaa ja kehittää palvelua koko ajan. Kesän aikana löytyi pelkkää pyörien huoltoa ja sähköpyörien vuokrausta, mutta talvea kohti palvelut laajenevat. Willari toimi kesällä Tampereen kuninkaankulmassa sijaitsevassa kontossa. Tämä oli loistava ja otollinen paikka, mutta nyt kun pyöräily vähenee talvi sesongin takia, on hyvä miettiä sijaintia uudestaan. Talvella luistelu, laskettelu ja hiihto ovat suositumpia lajeja ja harrastuksia. Willari lisäsi nyt talvipalveluikseen luistinten teroituksen. Tämän lisäksi on myös suunniteltu, että avattaisiin suksihuolto. Willarilla on työntekijänä tällä hetkellä alan ammattilainen, joka osaa huoltaa pyöriä, teroittaa luistimia, huoltaa suksia ja paljon muuta. Tämän varaan on helppo lisätä palveluita, kun paikalla on moniosaaja. Willari päätti lopettaa konttivuokran ja etsiä uutta toimitilaa, joka sopisi parhaiten heidän palveluihinsa. Ensimmäisenä pohdittiin, että toimipisteen tulee olla siellä päin missä on isoin volyymi hiihtäjille ja luistelijoille. Tampereen alueella on helppo heti huomata, että eniten luistelijoita on Sorsapuiston kentällä mihin joka talvi tehdään iso luistelu alue sekä kaukalo. Hiihtäjien määrä on suurin Kaupissa. Siellä on kymmeniä kilometrejä huolella pidettyjä hiihtolatuja. Nämä huomioon ottaen Willari päätti etsiä toimitilaa Kalevan ja Tammelan alueelta. Niistä on yhtä pitkä matka molempiin liikuntapisteisiin ja helpot kulkuyhteydet.  Etsintöjen jälkeen sopiva tila löytyi Kalevasta. Sijainti on taas loistava toimintaa varten. Willarilla tullaan tulevaisuudessakin ajan hermolla sesonkiin ja palveluihin liittyvistä muutoksista. Kehitystyötä ja innovointia tapahtuu päivittäin esimerkiksi mitä voidaan tehdä vieläkin paremmin ja kehittää.  Willari tulee varmasti kasvamaan ja laajentamaan tulevaisuudessa, koska takaa löytyy todella kovaa innovointi ja kehitystaitoa. Takana on myös isoja tahoja auttamassa työtä rahallisesti sekä antamassa kokemuksen ääntä. Willari tekee hyvää työtä ihmisten liikkumisen ja terveyden puolesta.  Yritystä halutaan varmasti tulla kasvattamaan ja viedä eteenpäin, mutta siinä pitää olla valppaana. 

Yrityksen kasvattaminen on iso operaatio, joka tarvitsee paljon työtä ja aikaa. Yrityksen kasvattamisessa in tärkeä huomioida seuraavia asioita. On oltava visio ja suunta, minne ollaan menossa tai minne halutaan mennä. 

Vision luominen ei ole tärkeää vain isoille yrityksille, vaan myös jokainen Pk-yritys (pienikeskikokoinen) tarvitsee vision. Ilman selvää ajatusta yrityksen suunnasta on vaikea löytää strategiaa tai tietä kohti menestystä. 

PK-barometrin mukaan jopa 23 prosentilla maan pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei ole kasvutavoitteita. Kuinka moni näistä tuhansista ja taas tuhansista yrityksistä voisi kasvaa, jos ne tietäisivät tarkemmin, minne ovat suuntaamassa. Willari kuuluu Pk-yrityksiin. 

Yrittäjän on suunniteltava kasvua vähän ennakkoon. Iso virhe tapahtuu, kun kasvuun ei olla varauduttu ennalta. Esimerkiksi rahan loppuminen, jos kassavirta ei ole kunnossa. Seuraavan stepin suunnittelu jo aikaisessa vaiheessa tekee siitä sujuvampaa. On myös tärkeä ottaa huomioon suunnittelussa yllättävät muutokset, kuten sairastuminen, joku tekee tarjouksen yrityksen ostamista varten tai alalla tapahtuu äkillinen muutos. Pyörä markkinassa äkillisen muutoksen riski on erittäin pieni. Willari oli jo ajan tasalla ja tarttui toimeen sähköpyörien kanssa. 

Kasvattaessa yritystä on tärkeä pitää jalat maassa ja muistaa realismi. Liiallista kasvua nopealla aikataululla kannattaa välttää. Tässä tilanteessa tulee helposti sokeaksi kasvun ja investointien suhteen. On olemassa monia tapauksia, joissa liian suuri kasvu ja investoinnit eivät enää pysyneet hallinnassa ja menestyksekkään nousu on muuttunut lopun aluksi ja konkurssiksi. Kunnianhimoinen pitää olla, mutta isojen päätösten ja muutosten keskellä on pidettävä pää kylmänä. Kasvuhuumassa arjen realiteetit saattavat unohtua ja katse suunnata liikaa mahdolliseen tulevaan liikevoittoon. 

Yhtiömuodon valinta on isossa osassa yrityksen kasvua. Moni aloittaa toiminimiyrittäjänä ja tässä tapauksessa Willari on aloittanut osuuskunnan alla. Usein liikevaihdon kasvaessa huomataan, että osakeyhtiö on parempi yhtiömuoto yritykselle. Myös riskienhallinta saa yrittäjät vaihtamaan yhtiömuotoa. Harva haluaa vastata omaisuudesta henkilökohtaisella omaisuudella. Myös osuuskunnasta pois siirtyminen voi aiheuttaa suuria kuluja, koska kalustoa ja tavaroita ei voi vaihtaa yritystä ilmaiseksi. Yhtiömuotoa olisi tärkeää miettiä ennen isompaa kasvua taikka laajentamista. 

Monissa yrityksissä kohtaloksi koituu, että yrittäjä yrittää tehdä kaiken itse. Yrittäjät itsessään ovat tottuneet pärjäämään yksin ja ratkomaan ongelmat ilman muiden apua. Työeläkeyhtiö Elon ja Suomen Yrittäjien vuonna 2018 julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että mont ammatilliset verkostot ja niistä tullut tuki ovat yksi suurimmista menestystekijöistä yrittäjälle. Uskalla siis kysyä neuvoa ja apua muilta. Yrittäjä itse ehtii keskittyä paremmin olennaiseen, kun osa tehtävistä on ulkoistettu asian osaaville yhteistyökumppaneille. Kun yrityksen kasvattaminen mietityttää, kannattaa olla heti yhteydessä omaan kirjanpitäjään. Hän tuntee yrityksesi tarpeet ja osaa suunnitella kanssasi tulevaa. 

 

 

Bocken, N. M. P., de Pauw, I., Bakker, C., & van der Grinten, B. 2016. Product design and business model strategies for a circular economy. Journal of Industrial and Production Engineering, 33(5), 308-320. doi:10.1080/21681015.2016.1172124 

Inha, L. 2020. Hiilineutraali Tampere 2030 tiekartta. 

Mazur-Wierzbicka, E. 2021. Circular economy: Advancement of european union countries. Environmental Sciences Europe, 33(1) doi:10.1186/s12302-021-00549-0 

Relion. 2020. Tavoitteena kasvaminen? Vältä nämä viisi virhettä yrityksen kasvuvaiheessa. Blogi. Haettu 7.10.2021 https://relion.fi/blogi/yrityksen-kasvu-virheet/ 

Vehviläinen, A. 2018. Kiertotalous on Suomelle mahdollisuus. Maa- ja metsätalousministeriö. Haettu 6.10.2021 https://mmm.fi/kiertotalous 

https://www.willari.fi/pyorahuolto/ 

Kommentoi