Tampere
28 May, Tuesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Vuokratori kuulumisia 2023Kirjoittanut: Rasmus Janakka - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tässä esseessä käyn läpi kvartaaleittain vuoden pääkohdat omasta mielestäni. Tarkoituksena on pohtia mikä meni hyvin, ja missä olisi ollut selvästi kehitettävää vuotta 2024 silmällä pitäen. Vuokratori Oy on 2021 alkuvuodesta perustettu yritykseni, joka tarjoaa vuokralle kodin- ja vapaa-ajan tuotteita, sekä tarjoaa myös palveluita samaisia tuotteita hyödyntäen. Olen yrityksen ainut omistaja ja olen perustanut sen ensimmäisen opiskeluvuoteni aikana, joten olen koko yrityksen olemassaolon aikana ollut täysipäiväinen opiskelija yrittäjyyden ohella.

 

Q1

 

Tammikuu on yleisestikin monille yrittäjille ns. loma kuukausi, kun vuoden vaihteen kiireen jälkeen kaikki hieman hiljenee. Näin on myös meidän kohdallamme. Suuri osa tuotteistamme mitä vuokraamme ovat sesonki tuotteita, joiden käyttö painottuu kesälle tai syksylle. Olin myös viikon ajan tammikuussa ulkomailla lomalla sekä toisen viikon Rukalla koulun osuuskuntamme projektia hoitamassa. Tammikuun jälkeen kuitenkin uusi tuotteemme liukulumikengät saivat kovasti suosiota, ja sitä kautta loppu Q1 olikin hieman vilkkaampaa. Alkuvuonna oli kiitettävä määrä muuttoja, sekä kuljetuksia asiakkaille ja suosituimmat vuokrattavat tuotteet olivat tekstiilipesuri, pakettiauto ja kaiuttimet. Kovien pakkasten aikaan myös akkuboosteri oli erittäin kysytty tuote vuokralle. Alkuvuoden ehkä parhaita kehityksiä oli vuokrasopimusten muuttaminen huomattavasti helpommiksi niin yrittäjälle kuin asiakkaalle, nopeammiksi täyttää ja tietoturvallisemmiksi Visma Sign palvelun kautta. Tämä toi hieman lisää kustannuksia, mutta vapautti todella paljon aikaa ja vaivaa itse yrittäjältä. Myös asiakkaat pystyvät nyt täyttämään sopimuksen, kun he itse kerkeävät.

 

Q2

 

Toinen kvartaali oli haastava. Henkilökohtaisessa elämässäni töiden ulkopuolella oli tullut isoja muutoksia, jotka tietenkin vaikuttavat myös yritystoimintaan. Yrittäjän tärkein työkalu on yrittäjä itse. Oma henkilökohtainen jaksamiseni oli näiden muutosten myötä heikkoa ja päätinkin parhaani mukaan keskittyä lepäämiseen. Tämä tarkoitti, että pyrin tekemään mahdollisimman vähän töitä sekä koulua, jotta olisin taas iskussa. Tämä ei kuitenkaan ole kovin helppoa yrittäjänä, kun liiketoimintaa ei vaan yksinkertaisesti voi laittaa paussille tai ainakin sillä olisi isoja seurauksia. Tämän Kvartaalin hyviä asioita oli uudet sähköfatbike pyörät vuokravalikoimassamme. Samalla myös isoin kehitettävä asia oli niiden ajoittaminen. Tämän tuotteen kohdalla sen markkinointi olisi pitänyt aloittaa paljon aikaisemmin, koska googlen näkyvyys on hyvin kilpailtua ja kestää oma aikansa, että tuote löytyy googlettamalla. Myös markkinointia olisi pitänyt tehdä enemmän, mutta käytettävissä olevat resurssit olivat hyvin rajallisia tähän aikaan. Huhtikuussa oli kevään renkaanvaihtosesonki, joka meni hyvin. Vuokraamme erilaisia työkaluja ja toimitilamme on erittäin pätevä renkaanvaihtoa ajatellen, joten tarjoamme myös kyseistä palvelua. Tämä on meille lähinnä lisäansiota muun vuokrauksen ohella ja parantaa tuotteiden käyttöastetta. On myös helppoa esitellä eli markkinoida asiakkaille vuokrattavia tuotteita samalla kun asiakas hörppii kahvia tyytyväisenä sohvalla odottaen. Reklamaatioita tai vahinkoja ei tullut, josta saa olla todella tyytyväinen. Oli myös mukava nähdä, kun monet vanhat asiakkaat palasivat takaisin edellisen renkaanvaihdon jälkeen.

 

Q3

 

Kesä ja alkusyksy oli vuokrausten osalta parasta aikaa. Ihmiset pitivät paljon häitä ja juhlia, joka näkyi esimerkiksi juhla ja viihde tuotteiden menekkinä. Olimme investoineet myös entistä isompaan juhla kaiuttimeen ja tämä sai erittäin hyvän vastaanoton asiakkailtamme. Vuokrauksia oli tasaisesti ja monipuolisesti läpi sesongin. Mielestäni tilanne oli ihan hyvä siihen nähden, kun vieläkin yritin keskittyä parhaani mukaan uupumuksesta toipumiseen. Tässä isona apuna oli muutama luotto ystävä sekä yrittäjä, jotka auttoivat minua paljon töiden kanssa. Oli myös erittäin mukavaa päästä yhdessä työskentelemään, koska työ ei tuntunut työltä, kun sai viettää aikaa samalla tärkeiden ihmisten kanssa. Tällä kvartaalilla olin myös hieman pidemmän ajanjakson yhtenäisesti poissa kertausharjoituksissa enkä ollut tavoitettavissa ja pystyin luottamaan yrityksen pyörittämisen muiden käsiin. Se tuntui todella hyvältä, vaikka myös jännittävältä samaan aikaan. Tämä kuitenkin oli samalla mullistava kokemus, koska pystyin kerrankin pitämään täysin vapaata ensimmäistä kertaa koko yrittäjyyteni aikana. Tämän jälkeen pystyin vapauttamaan itselleni enemmän aikaa ja aloinkin voimaan jo paremmin.

 

Q4

 

Viimeinen kvartaali. Niin kuin aina loppuvuosi on hyvin kiireistä aikaa. Tähän viimeiseen kvartaaliin mahtuu mm. syksyn renkaanvaihto sesonki, joka oli erittäin opettavainen ja onnistunut. Tämän lisäksi pikkujoulu kausi ja joulu/uusivuosi ovat muutenkin kiireistä aikaa esimerkiksi paljun vuokrauksen näkökulmasta. Myös monet asiakkaat halusivat vielä tehdä joulusiivouksia tai muuttoja ennen joulua ja vuoden vaihdetta. Itseäni myös työllisti entistä enemmän kouluasiat, koska valmistuminen häämötti jo edessäpäin. Minulla oli myös keväältä paljon opintoja rästissä, kun keskityin lepäämiseen. Vielä tämän lisäksi minulla oli useampi ulkomaan matka, joista toinen liittyi opintoihin täysin ja toinen oli opinnäytetyö sekä treeni loma BJJ SM-kisoja varten. Tämän kvartaalin renkaanvaihtosesongin paras muutos oli sähköinen ajanvarausjärjestelmä. se vapautti huomattavasti resursseja, sekä asiakkaan oli helppo valita hänelle sopiva ajankohta kalenterista. Toinen muutos mitä huomattiin, joka lisäsi myyntiä oli markkinoinnin lisääminen tienvarsi mainoksin. Monet asiakkaat tulivat näiden ansiosta luoksemme, koska moneen muuhun rengasliikkeisiin saattoi olla jopa viikkojen jonot. Kyseinen sesonki oli siis erittäin onnistunut kokonaisuus.

 

Vaikka vuoden kokonaistavoitteet eivät täyttyneetkään oli vuosi monella tapaa erittäin onnistunut ja opettavainen. Yrittäjän tärkein tehtävä on pitää itsestään huolta ja opin paljon kestävästä yrittäjyydestä. En enää vastaillut asiakkaille iltamyöhään tai välttämättä viikonloppuisin, koska yrittäjänkään ei tarvitse olla 24/7 tavoitettavissa. Valitettavasti opintoni vielä hieman jatkuvat, mutta tavoitteena on valmistua 2024 keväällä koulusta. Toinen tavoitteeni on, että kun valmistun en ole aivan ratti poikki väsynyt vaan jaksan keskittyä kevään ja kesän alkavaan sesonkiin hyvällä energialla. Olkoot siis vuosi 2024 kaupallisempi ja menestyksekkäämpi monilla eri mittareilla.

 

Kommentoi