Tampere
02 May, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Voittamisen anatomia



Kirjoittanut: Emma Siippainen

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Hintsan elämänkerta ja elämänopit palaavat mieleeni vielä pitkän ajan jälkeen kirjan lukemisesta. Oskari Saaren käsialalla kirjoitetut viisaudet ja suuret kysymykset elämästä ovat saaneet minut miettimään omia arvojani ja elämän tasapainoa. Kirja avaa lukijalle Hintsan kehittämän hyvinvointimallin ja haastaa lukijan miettimään arvoja, tavoitteita sekä ajatuksia omaan toimintaan ja elämään liittyen. Se on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään omaa elämäänsä.

 

Hintsa toimi lääkärinä monelle huippu-urheilijalle, Suomen olympiakomitelle, Etiopiassa huonommissa olosuhteissa asuville sekä asiakkailleen omalla klinikallaan Genevessä. Elämänsä aikana Hintsa antoi ihmisille paljon. Hän myös oppi ympärillään oleviltaan paljon. Kirjassa kerrotaan niiden menestyneiden henkilöistä joiden elämään Hintsa on pystynyt  vaikuttamaan niihin metodiensa kautta. Suuria nimiä urheilijoista kirjassa oli muun muassa Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettelin, sekä Halie Gebreselassie. Kaikilla heillä on oma tarinansa ja erilaiset haasteet elämässä, joihin Hintsa yrittää löytää ratkaisuja aikaisemman tietonsa pohjalta tai uuden kokemuksen kautta.

 

Hintsan sanojen mukaan: ”Coren eli ytimen hahmottaminen helpottaa päätösten tekemistä ja se on motivaation alkulähde”. Core on se pohja, jonka ympärille kaikki muu rakennetaan. Core on pohja kaikelle mitä voimme tehdä. Ilman sen vahvuutta emme välttämättä pääse eteenpäin elämässämme emmekä saavuta niitä tavoitteita  asioita, jotka ovat itsellemme tärkeitä. Urheilussa yhdistän coren keskivartaloon. Se toimii hyvänä konkreettisena esimerkkinä ytimen tärkeydestä. Keskivartalon pettäessä emme voi kehittyä esimerkiksi olympianostoissa, vaikka alaraajavoimamme olisivat todella kovat. Peruskunto on toinen ydin, joka tulee mieleeni urheilussa. Ilman hyvää peruskuntoa ei voida kehittää vauhti-, nopeus tai maksimikestävyyttä kovinkaan pitkällä tähtäimellä. Tarvitsemme hyvän pohjan jonka päälle lähdemme rakentamaan soveltavia asioita. Olen itse huomannut coren vaikutuksen useammalla osa-alueella elämässäni. Se että tähtää korkealle, tarvitsee tarpeeksi vahvan perusta. Se pätee mieleen, kehoon sekä sosiaalisiin suhteisiin.

 

Aloin pohtimaan Hintsan  kysymyksiä, jotka hän esittää valmennettavilleen. Ensinäkemältä ne kuulostavat yksinkertaisilta, mutta totesin, että ainakaan itselläni ei ole näihin suoria ja yksiselitteisiä vastauksia niihin. Yritin jopa huijata itseäni kysymysten kohdalla niin, että vastaus olisi kuulostanut sopivammalta omaan elämääni liittyen. Kykenemällä vastaamaan Hintsan kolmeen kysymykseen, pystytään kasaamaan niistä core, joka tiivistyy näihin kysymyksiin.

 

”Tiedätkö kuka olet?” Tämä kysymys selvittää ihmisen identiteettiä.

”Tiedätkö mitä haluat?” Oman elämän tarkoitus selkeytyy tämän kysymyksen kautta. Se kertoo omista tavoitteista ja unelmista, joita kohti elämän tulisi viedä. Hintsan mielestä

”Hallitsetko omaa elämäsi?” Tähän kysymykseen vastaamalla saadaan selville kuinka pystytään elämässä noudattamaan omia arvoja ja tavoitteita.

 

Ihmisen osatessa vastata näihin kysymyksiin voi hahmottua selkeämmiksi ne asiat, jotka pitäisi laittaa kuntoon, jotta olisi mahdollista päästä käsiksi omiin tavoitteisiinsa.

 

Etiopialainen juoksija Haile Gebreselassie nousee kirjassa mielestäni ihailtavan tasapainoiseksi huippu-urheilijaksi. Hän elää vuorokautensa auringon mukaan ja hänelle tärkeitä asioita ovat juoksemisen lisäksi läheiset ihmiset sekä yleinen hyvinvointi. Hän ei tarvitse elämässään ihmeellisyyksiä ollakseen onnellinen, koska hän hahmottaa oman identiteettinsä ja tämän takia löysi helposti vastaukset Hintsan kolmeen kysymykseen.

 

Hintsan mukaan hyvinvointi on menestyksen perusta ja edellytys. Hän jakoi hyvinvoinnin kuuteen eri osa-alueeseen, jotka ovat kaikki hyvin tärkeässä asemassa elämässämme.

 

  1. Terveys
  2. Biomekaniikka
  3. Palautuminen
  4. Ravinto
  5. Aktiivisuus
  6. Henkinen energia.

 

Nämä perusedellytykset muodostavat Hintsan mukaan ympyrän coren ympärille. Usein nämä arkiset asiat ovat meillä ainakin jollain tasolla hallinnassa, mutta varmasti jokaisella on parantamisen varaa ainakin jollain osa-alueella. Elämässämme on vaiheita, jolloin tietyt edellytykset ovat paremmin hallinnassa kuin toiset. Kuitenkin tasapaino näiden asioiden välillä on se, joka ylläpitää elämämme motivaatiota suunnata kohti tavoitteitamme.

 

Jos olisin ollut yksi Hintsan valmennettavista, olisin

…saattanut kyseenalaistaa hänen sanomisiaan, mutta lopulta saanut kaikelle selityksen joko ennemmin tai myöhemmin sanallisesti tai konkreettisesti.

…kertonut hänen voivan luottaa minun sitoutuvan kaikkeen harjoitteluun, koska tietäisin että se veisi minua eteenpäin.

…todennut useassa tapauksessa, että en osaa vastata hänen esittämiinsä kysymyksiin.

…voinut luottaa siihen, että hän ajattelee parastani.

…arvostanut häntä paljon.

 

 

Lähde:

Oskari Saari, Voittamisen anatomia.

Kommentoi