Tampere
24 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Voit olla mitä haluatKirjoittanut: Anniina Filppula - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Saa mitä haluat
Ilkka Koppelomäki
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Yksi tähänastisen elämäni parhaita oivalluksia oli se, kun sisäistin voivani olla mitä vain haluan olla riippumatta siitä, mitä olen ollut tai osannut aiemmin. Tätä oivallusta ennen ajattelin voivani tehdä vain asioita, joita olin jo valmiiksi harjoitellut, ja joissa olin jo valmiiksi hyvä. Jos en ollut ennen tehnyt jotain ajattelin, etten halua tehdä sitä koska olen huono siinä. En esimerkiksi pitänyt juurikaan liikunnasta ennen lukioikää. Perustin ajatukseni koululiikunnalle, jossa vaihtui laji lähes joka viikko ja liikunta perustui aina uuden opetteluun. Koska en harrastanut vapaa-ajalla mitään urheilulajeja, joita koululiikunnassa kokeiltiin, olin niissä luonnollisesti huono. Silloin en ollut vielä sisäistänyt, että oppiakseen jotain uutta, täytyy siinä aluksi olla huono. Sitten kehittyy ja oppii.

 

Ilkka Koppelomäki toteaa kirjassaan Saa mitä haluat, että muutoksen aikaansaamiseksi vaaditaan aina aikaa, energiaa sekä muutosta edesauttava ympäristö. Minulla muutos liikunnasta nauttimiseen lähti erityisesti ympäristön muuttuessa eli kun muutin uuteen kaupunkiin lukion jälkeen. On helpompaa tunnistaa se, mitä itse haluaa, kun on uudessa ympäristössä uusien ihmisten kanssa. Samalla kun alkaa elää omien toiveidensa mukaista elämää, alkaa myös löytämään ympärilleen ihmisiä, jotka ovat samoista asioista kiinnostuneita. Oma polkuni kulki vapaa-ajalla liikkumisen aloittamisesta kokonaisvaltaiseen hyvinvoinnista kiinnostumiseen ja haluun auttaa muita: koulutusalan vaihtoon ja ensi jouluna fysioterapeutiksi valmistumiseen. Ja tähän tarvittiin omien haaveiden kartoittamista, aikaa, energiaa ja oikeanlainen ympäristö.

 

Kaikki mitä olet nyt, on harjoituksen tulosta. Olet harjoitellut ajattelemaan, toimimaan ja tuntemaan tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla ja nyt se on sinun tapasi. Jos haluat olla jotain, mitä et ole ollut koskaan ennen sinun täytyy toimia tavalla, jolla et ole toiminut koskaan ennen. Nopein reitti tulla sellaiseksi henkilöksi kuin haluaisit olla, on alkaa tehdä jokapäiväisessä arjessasi asioita siten, kuin ”unelmiesi minä” tekisi. Esimerkiksi jos haluat olla onnellisempi ja iloisempi, ala täyttää päiviäsi sellaisella tekemisellä, josta nautit. Jos haluaisit osata jotain uutta, ala rohkeasti kokeilemaan menemällä aiheen peruskurssille, lukemalla kirjallisuutta tai keskustelemalla ihmisten kanssa, jotka tietävät aiheesta.

 

Minulle suuri oivallus oli tajuta se, että voin aloittaa heti unelmieni tavoittelun. Olin ennen sijoittanut tavoitteeni ja unelmani pitkälle tulevaisuuteen ja unohtanut, että voin tehdä niiden hyväksi jotain jo nykyhetkessä. Yllättävän paljon itseasiassa. Unelmien tavoittelussa on usein pohjimmiltaan kyse onnellisuuden tuntemisesta, ei niinkään jonkin yksittäisen asian (ammatin, rahasumman yms) saavuttamisesta. Jo siitä, että tekee jotain unelmansa eteen voi tuntea itsensä hyvinkin onnelliseksi. Monesti sanotaan matkan olevan jopa tärkeämpi kuin määränpää. Sen sijaan, että odotat onnellisuuden tapahtuvan ”sitten joskus kun” saavutat jotain, keskity löytämään iloa jokaisesta päivästä.

Et voi odottaa onnellisuuden ja kiitollisuuden tapahtuvat tulevaisuudessa, jos et osaa tuntea niitä tässä hetkessä. Nopein tapa lisätä hyviä asioita elämässään on tuntea kiitollisuutta niistä asioista, mitä elämässä nyt jo on. Kun huomaa kiitollisuuden aiheet omassa elämässään, alkaa huomata enemmän uusia mahdollisuuksia, tilaisuuksia ja kiitollisuuden aiheita sekä tarttumaan niihin.

 

Tavoitteista

 

Monesti tavoitteet ymmärretään sellaisina, että niillä tulee saavuttaa jotain tai päästä johonkin. Tavoitteiden tarkoitus voi kuitenkin olla myös esimerkiksi tehdä elämästä helpompaa tai onnellisempaa, ilman tiettyä määränpäätä. Kaikkia tavoitteita ei myöskään ole tarkoitettu saavutettaviksi, vaan joskus niiden tavoittelun on tarkoitus opettaa sinulle jotain uutta itsestäsi. Jos tavoittelet jotain, minkä tavoittelu saa sinut innostumaan, ei ole välttämätöntä edes päästä määränpäähän. Voit oppia elämään enemmän sellaista elämää, jollaista haluat elää.

Jos haluaa saavuttaa jotain suurta, täytyy myös jättää joitain muita asioita elämässä vähemmälle. On haastavaa antaa 100% energiastaan ja ajastaan monelle eri elämän osa-alueelle, joten on tärkeää miettiä mitkä asiat ovat itselle kaikista tärkeimpiä. Kun täyttää päivänsä sellaisella tekemisellä, josta nauttii, saa myös enemmän energiaa ja voi näin lisätä tehtävien asioiden määrää. En tarkoita, että päivät tulisi täyttää aamusta iltaan työllä ja suorittamisella, vaan että päivissä riittäisi aikaa ja energiaa sellaisiin asioihin, joita niissä haluaa tehdä.

Koppelomäki toteaa, että tavoitteiden saavuttaminen voi hetkellisesti heikentää hyvinvointia. Eteen voi tulla haasteita ja niistä selviytyminen kuluttaa hetkellisesti voimavaroja. Jos haasteet liittyvät kuitenkin omien tavoitteiden saavuttamiseen, on niiden kohtaaminen mielekkäämpää kuin elämän haasteet, joita ei ole itse valinnut. Jos unelmien tavoittelu tuntuu kuluttavan jatkuvasti enemmän energiaa kuin antavan sitä, on hyvä miettiä, onko toteuttamassa omia vai jonkun muun tavoitteita.

Tavoitteen toteutuminen voi tuntua uskomattomalta tai jopa mahdottomalta. Se ei kuitenkaan haittaa – voit silti tavoitella sitä. Se, että tavoite tuntuu mahdottomalta, voi johtua siitä, ettet tunne vielä oikeita ihmisiä, joiden avulla tehdä tavoitteesta totta. Etukäteen ei voi eikä ehkä kannatakaan tietää, kuinka tarkalleen tavoitteeseensa tulee pääsemään. Pääasia on, että tavoite tuntuu itselle mielekkäältä ja innostavalta.

 

Aloita tekemään jotain jo tänään

 

Unelmien saavuttaminen vaatii tekoja. Vaikka hioisit suunnitelmasi kuinka täydelliseksi, se jää silti vain haaveiluksi, jos et tee mitään unelmiesi eteen. Jossain määrin suunnittelu on hyväksi, mutta on tärkeämpää suunnitella määränpää (tavoite) ja alkaa tekemään asioita sen eteen. Jokaista askelta ei tarvitse tietää etukäteen, koska jokaisen askeleen suunnittelu ennakkoon on sekä mahdotonta että aiheuttaa turhaa murehdintaa. Pienet askeleet pitkällä aikavälillä vievät pitkälle, kun taas hienoimmatkaan suunnitelmat ilman tekoja eivät vie mihinkään. Päivät tuntuvat merkityksellisiltä, kun olet tehnyt jotain unelmiesi eteen. Aika ajoin on myös hyvä katsoa ajassa taaksepäin, jotta voi huomata kuinka pitkälle on päässyt.

Tekojen lisäksi unelmien saavuttaminen vaatii sitä, että tuntee oikeat ihmiset. Kaikki ovet avautuvat oikeiden ihmisten avulla. Kun tiedät, mitä haluat ja alat tehdä itseäsi kiinnostavia asioita, tutustut samoista asioista kiinnostuneisiin ihmisiin. Ihmiset yleensä haluavat auttaa toisia ihmisiä, jos vaan voivat. Jos omista unelmista uskaltaa puhua ääneen, voi löytää ihmisiä, jotka osaavat auttaa sinua eteenpäin joko itse tai jonkun tuntemansa henkilön välityksellä. Kysyminen ei maksa mitään!

 

Mitä enemmän se pelottaa, sitä enemmän se opettaa

 

Parhaat opit ja onnistumisen kokemukset matkan varrella olen saanut silloin, kun on pelottanut kaikista eniten. Lähdin esimerkiksi 20-vuotiaana ilman mitään hotelli- tai ravintola-alan työkokemusta alan työharjoitteluun Namibiaan kolmeksi kuukaudeksi. Aloitin työharjoittelun hotellin vastaanotossa, jossa sain perehdytyksen yhteen aamu- ja yhteen iltavuoroon, jonka jälkeen tein yksin töitä hotellin respassa seuraavan kuukauden ajan. Englantia oli pakko opetella puhumaan, koska eivät asiakkaat suomeakaan ymmärtäneet. Työuran olisi voinut aloittaa hieman pehmeämmälläkin laskulla, mutta en silti vaihtaisi siitä kokemuksesta mitään pois.

Jos aina jää odottamaan sitä hetkeä, kun on ”valmis” tekemään jotain, jää uusien kokemusten saavuttaminen paljon vähäisemmäksi. Kun on avoimin mielin uutta kohtaan, ja tekee parhaansa vaikkei olisi koskaan aiemmin tehnyt jotain, voi onnistua asioissa, joita ei olisi osannut kuvitellakaan tekevänsä. Ja jos jostain syystä epäonnistuu, voi silti olla ylpeä itsestään, kun on uskaltanut kokeilla ja jatkaa tämän jälkeen matkaa virheistä opittujen taitojen kanssa. Ja toisaalta: tylsäähän elämä olisi, jos aina onnistuisi täydellisesti heti kaikessa.

 

Joulukuussa 2019 valmis fysioterapeutti, jota kiinnostaa erityisesti kokonaisvaltainen hyvinvointi ja ihmisten auttaminen tavoitteiden saavuttamisessa.

Kommentoi