Tampere
03 May, Friday
17° C

Proakatemian esseepankki

Viivyttelijän päänsisällä



Kirjoittanut: Jarkko Suojanen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ted talk, Tim Urban: Inside the mind of a master procrastinator

Ohjaksissa on välittömän mielihyvän apina.

Johdanto

 

Kuuntelin taannoin Tim Urbanin Ted talkin aiheesta Inside the mind of master procrastinator. Karkeasti suomeksi käännettynä tämä tarkoittaa ”mestari viivyttelijän mielen sisällä”. Urban kertoo puheessaan mitä viivyttelijän päässä tapahtuu ja miksi asioiden valmiiksi saaminen on vaikeaa. Puheessa käydään läpi myös mitkä tekijät vaikuttavat tähän ja pyrinkin esseessäni tuomaan näitä asioita esiin.

Samaistuin tähän Urbanin puheeseen, sillä tämäkin essee on tällä hetkellä viimeinen, jota kirjoitan ennen valmistumista. Miten tämän tekeminen meni viimetinkaan ja mitä omassa päässäni sekä Urbanin päässä liikkuu viivytellessään omissa tehtävissään. Urban käy puheessaan läpi viivyttelijän tapoja lävitse hauskojen esimerkkien avulla. Esimerkeissä esiintyy välittömän mielihyvä apina, jota kuvaan esseessä termillä apina. Lisäksi ihmisten päässä on normaali päätöksen tekijä sekä paniikki monsteri. Käytän esseessäni näitä samoja esimerkkejä, jotta lukijoille välittyy mahdollisimman selkeä kuva viivyttelijän toiminnasta kuin itse Urbanin puheesta.

 

Työtahti

Urban aloittaa puheensa kuvaamalla valkokankaalla miltä näyttää, mikäli normaali ihminen rupeaa suorittamaan jotakin tehtävää ennen deadlinea. Työmääränpalkit ovat jaettu tasan kuukausittain, jossa jokaisena kuukautena tehdään sama määrä töitä ennen palautuspäivää. Palkit siis jakautuvat esimerkissä tasaisesti jokaiselle kuukaudelle hieman työmäärä lisäten ennen deadlinea.

Tämän jälkeen hän kuvaa viivyttelijän työtahtia. Viivyttelijällä palkit ovat aluksi samanlaisia, kun tavallisella ihmisellä. Tämän jälkeen ja ajan edetessä palkit alkavat kasvaa mitä lähemmäksi deadlinea päästään. Tämä siis tarkoittaa, että alkukuukausina ei tapahtunut minkäänlaista työntekoa ja mitä lähemmäksi deadlinea päädytään sitä, isompi työmäärä on ja sitä vähemmän aikaa sen tekemiseen. Lopputulemana on se, että viivyttelijä tekee viimetingassa kolme päivää putkeen töitä, jotta saa tehtävän palautettua. Urbanin puhetta kuunnellessani totesin mielessäni että, ”toi oon mä että miten noin hyvin voikin kuvata mua joku toimintamalli.”

 

Mistä tämä johtuu

Nyt kun on ymmärretty se, että viivyttelijä tosiaan tekee palautettavat työnsä aivan hikihatussa vain viimeisinä päivinä ennen kuin deadline on edessä, voidaan keskittyä Urbanin kuvaamiin syihin mistä tämä johtuu. Urban käyttää esimerkkinä apinaa joka viivyttelijällä ohjaa toimintaa. Havainnollistetaan apinan toimintatapoja. Urbanin esimerkissä puhutaan, että tavallinen päätöksentekijä tajuaa, että työtehtävä tulisi palauttaa ja sen tekemisen voisi aloittaa nyt. Kehiin astuu kuitenkin apina, joka päättää että, selaa Youtubea aamusta iltaan, aloita jostakin oleellisesta ja tämä jälkeen päädy katselemaan mursujen lisääntymistä Grönlannissa. Esimerkki ei sananasta sanaan mennyt noin, mutta jokainen viivyttelijä varmasti tunnistaa tämän hullun apinan ja sen tavan hallita omaa toimintaa. Keskittyminen sillä hetkellä ei riitä työtehtävän aloittamiseen tai tekemiseen, kun apinalla on parempaakin tekemistä.

Ei ole kerta eikä kaksi, kun olen aloittanut kirjoittamaan esseetä kello 10.00 toivoen, että se valmistuu iltaan mennessä. Tällöin deadlineen on ollut useita kuukausia ja aikaa tehdä on vaikka, kuinka. Taas sitä ollaan siinä tilanteessa, että ns. palautusaikaa on tällä hetkellä jäljellä 41 minuuttia ja mieleni tekisi katsoa mursuja Grönlannissa, eikä kirjoittaa tätä esseetä. Urban puhuu myös alueista, joita apina hallitsee. Tätä hän kutsuu termillä ”tumma pelikenttä”. Tämä on apinan hallinnan tavoitteena oleva alue, jossa et halua olla. Alueella tapahtuu ainoastaan kivoja ja suotuisia asioita ilman stressiä tai mitään muutakaan. Hän vertaa tätä aluetta koiran elämään. Syö, juo ja leiki ja olet onnistunut olemaan koira. Urban ja muut viivyttelijät itse mukaan lukien haluamme kuitenkin pois tältä pelikentältä, miten se tapahtuu? Tavallisen päätöksentekijän alueelle pääsee ainoastaan, mikäli kehiin astuu paniikki monsteri.

 

Mikä on paniikki monsteri?

Paniikki monsteri tulee esiin vain ja ainoastaan silloin kun jotakin on pakko saada tehdyksi. Monsteri on ainoa, jota apina pelkää. Tällöin apina väistyy ”ratista” ja tilalle tulee tavallinen päätöksentekijä, joka mahdollistaa tehtävien palauttamisen ajallaan. Tavallinen päätöksentekijä ohjaksissa on kunnianhimoinen ja päämäärätietoinen ja kuoriutuu esille ainoastaan monsterin syrjäyttäessä apina. Monsteri ei paljastu ihmiselle itsestään vaan liittyy ainoastaan deadlineihin ja erilaisiin päämääriin. Kas kummaa, kun monsteri otti, syrjäytti minunkin aivoistani apinan ja tavallinen päätöksentekijä otti ohjat. Tämän seurauksena tämäkin essee valmistuu ajallaan toivottavasti.

Urban on nyt saanut kuvattua, minkälainen on viivyttelijän ajatusprosessi ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat. Tämän jälkeen Urban alkaa puhua tilanteista, joissa asioihin ei liity deadlinea kuten parisuhde, ura sekä muut elämän isot asiat. Näissä tilanteissa paniikki monsteri ei ilmaannu vaan ohjaksissa on edelleen apina. Tämä sai minut pohtimaan sitä, että pystyisinkö tosiaan itse syrjäyttämään tämän apinan ja aloittaa tekemään itse jotakin mihin oma mielenkiinto kohdistuu, mutta jota olen pohtinut, että noh ei tänään katsotaan huomenna. Urban käsittelee lopuksi elämän rajallisuutta ja kehottaa ihmisiä pohtimaan omaa ajankäyttöään. Lopuksi Urban kuitenkin toteaa, että tavallisia ihmisiä ei ole vaan on olemassa vain viivyttelijöitä. Toiset ovat tässä syvemmällä apinan hallussa kuin toiset.

Olen pitänyt itseäni usein paljonkin aikaansaavana sekä tavoitteissa ja aikatauluissa pysyvänä ihmisenä. Kuitenkin kuunnellessani tätä Ted talkia totesin, että omat aivoni toimivat juuri Urbanin mainitsemalla tavalla. Teen vasta silloin turhia ja tylsiä asioita kun on pakko. En niinkään säännöllisesti ja siksi, että kun olisi fiksumpaa jaksottaa tekemistään. Lopuksi voikin todeta, että omaa toimintaani ohjaa välittömän nautinnon apina ja monsteri on nukkumassa niin kuin useasti viivyttelijöiden päässä on tapana olla. Tähän Urbanin esimerkkiin oli todella helppo samaistua, varsinkin kun tämä essee pitää saada palautettua, jos meinaa valmistua. Noh kiitos paniikki monsterille siitä, että nyt tämäkin essee on tehty ja 100 pistettä kasassa. Tämä oli myös akatemiauran viimeinen essee, toivottavasti :D. Lopuksi voinkin todeta, että opetelkaa hallitsemaan apinaa tai muuten tulee kiire niin kuin minulla.

 

Lähteet:

Urban T, 2016. Inside the mind of a master procrastinator. Ted talks. Youtube. Viitattu 16.11.2022. https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU

 

Kommentoi