Tampere
22 May, Wednesday
15° C

Proakatemian esseepankki

Viisas mies ei kuse vastatuuleenKirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jyri Erman teos Viisas mies ei kuse vastatuuleen ja muita huomioita {työ}elämästä päästää osalliseksi kiinnostaviin kokemuksiin. Jyri Erma kirjoittaa huomiota ihmisten toimista ja kohtaamisista. Tai niinkun etukannen takana lukee – Jyri Erma kuuluu suomalaisen mainosalan nimiin. Hän on saanut lukuisia paljokintoja suunnittelijana ja näkemyksellisistä kirjoituksista. Hänen huomionsa ihmislajin toimista ovat yhtaikaa ymmärtäväisiä, koomisia, traagisia ja alakuloisia.

Tämän teoksen luin myös joululomalla, kaikessa rauhassa ja aika ei todellakaan mennyt hukkaan. Erman kirjoittamat tapahtumat ja tilanteet puhuttelevat ja koko kirja tarjoaa myös hyviä vinkkejä omaan arkeen, tekemiseen ja kohtaamisiin, vaikka niitä ei kirjassa suoraan tarjoillakkaan. Pitää osata poimia ja tämä teos on hyvä siihen, kannattaa lukea ja tehdä havaintoja. Suosittelen.

 

Päätin kirjoittaa tästä kirjasta, niin että nostan esiin muutaman suurimman ajatuksen herättelijän, muutaman kiinnostavimman kohdan.

Ja niin kuin Ermakin kirjoittaa, ajattele, hyvä ihminen (2009, 11). Ajatteleminen on kiinnosta aihe ja vielä kiinnostavampi, kun joku osaa ajatella toisin – niin kuin Jyri Erma.

 

Hyvä idea on arvokkaampi kuin kortteli kivitaloja. Idea on oivallus, joka muuttaa asetelmat. Hyvällä idealla on kuitenkin pari ominaispiirrettä, joiden vuoksi monet organisaatiot vierastavat niitä. Suurin on se, että hyvää idea ei pysty heti taskulaskimella todistamaan, se pitää tunnistaa ennen kuin on todisteet. Joissakin yrityksissä ideat herättävät innostusta, joissakin käytetään paljon energiaa niiden vähättelyyn. (Erma, 2009.)

 

Suomalaisyrityksissä suhtaudutaan uusiin ideoihin ylivarovaisesti. Kun toimitusjohtaja esittelee uutta hanketta, hallitus rupeaa kuumeisesti analysoimaan riskejä, eikä lainkaan sitä, mitä mahdollisuuksi hankkeeseen liittyy. Ja kun päätös on kielteinen, kaikki ovat tyytyväisiä. – Sijoittaja ja hallitusammattilainen Harri Niemelä

 

Voi meitä suomalaisia, asian laita taitaa olla noin, emme uskalla. Pitäisi harjoitella rohkeutta, ottaa riskejä! Vaikka taulukot, kaaviot ja excelit eivät pystyisi näyttämään idean kannattavuutta, ei sitä pitäisi suinkaan torpata. Avain menestykseen ja tulokseen löytyy, kun uskaltaa uskaltaa. Toki aina on mahdollisuus, että kaikki leviää käsiin, mutta kannattaako tyytyä ihan hyvään?

Erma kirjoittaa (2009, 25) tehneensä töitä yhdelle maan suurimmista automaahantuojista, Oy Ford Ab:lle. Asiakkaalla oli ongelma, uusien autojen kauppa kävi hyvin, mutta diilerien pihat olivat täynnä käytettyjä. Erma ehdotti viikonlopun huutokauppaa, jossa jokaisen vaihtoauton lähtöhinta olisi yksi markka. Asiakas piti häntä hulluna, mitä järkeä? Diilerit ymmärsivät kuitenkin idean ja järjestivät huutokaupat omin päin.

Lopputulos? Pihat myytiin tyhjiksi, ja lähes jokaisen vaihtoauton hinta nousi lähelle sitä, mitä niistä oli alun perinkin pyydetty.

Mitä tästä opimme? Uskalla ajatella toisin. Be like Erma.

Erottumisen lyhyt laskuoppi. Samanlaisten joukosta tulee valituksi vain sattumalta. Erilainen on heti harkinnan kohteena. (Erma 2009, 86.)

 

Tämä teos, Viisas mies ei kuse vastatuuleen aiheutti minulle kirjoittaessa yllättävästi päänvaivaa. Kirja oli mielestäni alusta loppuun todella hyvä ja viihdyttävä, luin sen kirjoittaessani melkein kokonaan uudelleen. En osannutkaan rajata sitä, mistä tai mitä haluan kirjasta kirjoittaa, jokainen on kohta hyvä ja kiinnostava, mutta joku punainen lanka olisi hyvä säilyä. Positiivinen ongelma, josta toivottavasti muut voivat löytää myötäinnon lukea tämän teoksen.

 

Päätin palata vielä erottumiseen ja kirjoittaa siitä. Mikä tekee sinusta tai tuotteestasi paremman? Pitää erottua. Pitää osata jotain mitä muut eivät osaa. Pitää ajatella ja keksiä. Tähän liittyen Jyri Erma kirjoittaa (2009, 92) Caterpillarista. Se on ollut hallitseva maailmanmestari työkoneiden sarjassa jo vuosikymmeniä. Miksi?

Yksinkertainen, ymmärrettävä lupaus. Caterpillar lupaa asiakkailleen varaosat 24 tunnissa mihin tahansa maailman kolkkaan.

Raskaat koneet ovat raskaassa käytössä. Jokainen koneurakoitsija tietää, että työ saattaa keskeytyä milloin tahansa yllättävän laitevaurion iskiessä. Silloin on tärkeätä, kaikkein tärkeintä, että työkalu saadaan nopeasti kuntoon. (Erma 2009, 92.)

 

Ajatuksia, tilanteita, kohtaamisia, uskaltamista, haastamista, huumoria, lupauksia.

Vielä kolmannen kerran, suosittelen lukemaan kirjan.

Kommentoi