Tampere
19 Jun, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Viimeinen koitos 2024Kirjoittanut: Jasmi Koskela - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Viimeinen koitos 2024

Kolmas vuosi opintoja on käynnissä ja final camp häämöttää vuoden päässä! Roima on pitänyt nyt kaksi pajaa aiheesta ja jännitys tiivistyy:

Mistä löytyy toimeksiantaja, mihin maahan se meidät vie ja miten maksetaan viulut?

Mielipiteitä löytyy yhtä monta kuin tiimiläisiäkin. Osa haluaa matkata kaukomaille ja osa taas löytää merkityksen lähempää koto-Suomea. Osa haluaa vain johonkin lämpimään ja osa extreme-kokemuksen. Kenen ajatukset ovat oikeita?

 

Ensimmäisessä final camp -pajassa keskityimme reissusta unelmoimiseen ja siihen mitä sen ainakin halutaan olevan. Laskimme budjettia, kartoitimme vähän vaihtoehtoja sekä ihmettelimme rahoituksia. Budjettia laskimme niin, että paljonko reissu kustantaa suurin piirtein kokonaisuudessaan, mikäli maksaisimme kaiken omasta kassastamme. Tarkoituksena kuitenkin on, että löytäisimme myös rahoittajia ja toimeksiantajan, jonka kanssa yhteistyö olisi järkevä ja tuottoisa kumpaankin suuntaan. Alustavaksi summaksi muodostui 46 000 €, joka sisälsi:

  • Matkat, kuten junamatka helsingin lentokentälle, lentoliput kaukomaihin ja kyyti lentokentältä majoituskohteeseen
  • majoituksen kahdeksi viikoksi
  • elämysrahaa esim. nähtävyksiin ja kokemuksiin
  • 2 lämmintä ruokaa / nassu / päivä.

Tämän lisäksi tulee varmasti vielä muita matkustuskuluja ja yllättäviä menoja, joten oikea summa 17 henkilölle on varmaan n. 50 000 € paikkeilla.

 

Vaikka mitään virallista emme tuolloin vielä päättäneet, niin halusimme sysätä projektin käyntiin aloittamalla rahan keräämisen. Päätimme, että jokainen roimalainen tuo final camp -kassaan 500 € rahulia vuoden loppuun mennessä. Lisäksi muodostimme pienet kolmen hengen sparriporukat, joissa voidaan sparrata rahankeruukeinoista ja tsekata, että kaikki saavat summan kasaan. Omassa ryhmässäni on Kasper ja Marko ja tapasimmekin jo kerran, mutta meillä on sikäli onnellinen tilanne, että jokainen on löytänyt mielekkäitä projekteja, joiden kautta myös summat saadaan kasaan. Vaikka kaikki roimalaiset eivät ole vielä löytäneet itselleen varsinaista pitkän ajan projektia, niin luotan siihen, että kaikki saavat rahat kuitenkin jotenkin kasaan. Olemme tehneet pitkin akatemiaa monenlaisia hommia, jotta tarvittavat rahat on aina löytyneet, joten eiköhän se tässäkin hoidu. Toki tämähän on vasta alku. Jos kaikki (pl. vaihdossa olevat) tuo joulukuun loppuun mennessä 500 € ja siitä lähtee vielä yhteisövero, niin olemme n. 6000 euron paikkeilla. Enää siis 44 000 € kerättävää ensi keväälle…

 

Tänään meillä oli toinen paja final campista. Päätimme projektitiimin, jotka lähtevät tarkastelemaan seuraavia steppejä, joita tiiminä sitten otamme unelmien reissuamme kohti. Emme vielä päättäneet esimerkiksi maata, johon lähdemme, sillä pajassa oli paljon puhetta siitä, että haluamme kunnollisen yhteistyön, joka saattaa osaltaan olla määrittämässä maata, johon menemme. Eli ei maa edellä, vaan ammattimainen toimeksianto edellä. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään pelkkä rento lomamatka, vaan opintojen huipentuminen yhteiseen työreissuun.

Pajassa tuli myös hyviä näkemyksiä siihen, että haluammeko mennä kaukomaille vain kauas menemisen ilosta, sillä mikäli saisimme yllä mainitun summan rahaa käyttöömme, niin lähempänä Suomea meille jäisi siitä enemmän rahaa kokemuksiin, kun 1/3 osa budjetista ei menisi kalliisiin lentolippuihin. Toisaalta tuli myös näkemyksiä siitä, että jos matkustamme esimerkiksi Aasiaan, valuutta on siellä eri arvoista, jolloin esimerkiksi syöminen tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin jossakin Euroopan maassa. Päätöstä emme kuitenkaan nyt tehneet niin kuin jo mainitsinkin, joten saa nähdä mihin lopputulemaan päädymme.

 

Tänään päätimme myös final campin tavoitteen. Hyödynsimme päätöksen teossa pienryhmätehtävänä Moscow-malli-harjoitusta. Ensin kaikki kertoi asioita, joita itse kokee tärkeäksi final campiin liittyen. Sitten laitoimme matriisiin jokaisen tiimiläisen toiveita ja kertomia pointteja mallin mukaisesti:

-MUST have (Asiat, joita on pakko olla)

-SHOULD have (Asiat, joita pitäisi olla)

-COULD have (Asiat, joita voisi olla)

-WON’T HAVE (Asiat, joita ei oteta)

 

Kun huomasimme pienryhmissä mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä, muodostui selkeämpi kuva siitä, mitä final campin on ainakin oltava ja mikä kaikki on extraa. Sanallisessa muodossa tavoitteeksi muodostui Roimalle jotakin tämän suuntaista: ”Tiimin voimalla tehty once in a lifetime -kokemus, jossa toteutetaan ammattimainen ja pitkäaikainen projekti Suomen ulkopuolella, joka hyödyttää tuloksellisesti niin Roimaa kuin toimeksiantajaa.”

 

Pohdintaa

Yleisesti tiimissä tuntuu olevan tällä hetkellä hyvä energiataso ja innostuminen on helppoa. Sunasta tuli final camp -projektin projektipäällikkö ja olen tästä kyllä innoissani. Sunalla on hyvä motivaatio tähän projektiin ja pajassakin oli innostuneet fiilikset kaikilla, joten jännittävää nähdä, mitä kaikkea hienoa tästä voi tulla, kunhan teemme porukalla töitä tämän eteen. Olen huomannut, että panostuksemme edellisiin myyntipäiviin näkyy viikoittain Roiman tekemisessä edelleen. Nytkin pajassa muistelimme, kuinka hyvin onnistuimme myyntipäiviin valmistautumisessa. Kun saamme taas saman energian ladattua final campiin, reissusta ei voi tulla muuta kuin legendaarinen.

Kommentoi