Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Viikko helvetissä – tavoitteena tehokas arki



Kirjoittanut: Janne Pussinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Hell Week: Seven Days To Be Your Best Self
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 14 minuuttia.

Hurma on päättänyt pitää Helvetin viikon. Tämä viikko tulee toivottavasti tekemään koko tiimille Cheekit. Viemään tiimin äärirajoille (whoo-ou). Helvetin viikon taustat juontavat Yhdysvaltojen laivaston erikoisjoukkojen (Navy SEALs) käyttämästä rekrytointiprosesissta. Useat eri puolustusvoimat käyttävät jonkinlaista versiota Helvetin viikosta, ja Erik Bertrand Larssen, eri huippusuorittajia valmentanut konsultti on tehnyt versionsa Ruotsin erikoisjoukkojen soveltamasta kidutuksesta. Hurman Helvetin viikko perustuu juuri tähän versioon ja Larssenin kirjaan Helvetinviikko (mikä on kieliopillisesti väärin, joten tässä esseessä puhutaan Helvetin viikosta).

Helvetin viikon tavoite on paljastaa yksilön tavat, heikkoudet ja vahvuudet. Helvetin viikon on tarkoitus repiä yksilö alas ja kasata uudempaan, parempaan muotoon. Niin kuin Robocop. Helvetin viikossa ei ole kyse itsensä (tai muiden) kiduttamisesta. Helvetin viikolla tarkoitus on olla läsnä itsessä ja tilanteessa, oli tilanne mikä oli. Konferenssista tulitaisteluun, pajasta salille. Kyseessä on itsestä oppiminen, muille antaminen ja henkinen kasvu.

Helvetin viikko vaatii kuitenkin paljon ja tärkein asia sen onnistumiseksi on sitoutuminen. Helvetin viikko toimii parhaiten, kun yksilö sitoutuu sen sääntöihin. Tärkeää on kuitenkin huomioida oma terveydentila ennen viikon aloittamista. Kirja on suunnattu amerikkalaiselle yleisölle ja vastuu täytyy työntää pois kirjailijalta lukijalle. Kirjassa suositellaan, tarkistamaan lääkärin kanssa sopiiko esimerkiksi rankka urheilu yksilön sen hetkiseen terveydentilaan. Parantaako se hyvinvointia ja suorituskykyä vai ainoastaan päinvastoin, huonontaa näitä molempia. Ja sehän ei ole viikon tarkoitus. Julkiseen käyttöön suunniteltu Helvetin viikko ei ole fyysisesti yhtä rankka, kuin puolustusvoimien käyttämä versio, mutta se tulee silti haastamaan kaikki.

Yksi suurimpia syitä miksi tämä kyseinen viikko suoritetaan yhdessä koko tiimin kanssa, liittyy myös sitoutumineen. Kyllä, kyseinen haaste liittyy yksilöihin, mutta yksilöiden on helpompi sitoutua noudattamaan viikkoa yhteisen joukkopaineen alla. Kun jokainen tiimiläinen lupaa sitoutua helvetin viikon sääntöihin ja sukeltaa syvimpään sisimpäänsä tutkimaan omaa käyttäytymistä ja arjen rutiineja, on yhteinen lupaus painavampi, kuin yksin tehty lupaus itselle. Viikon aikana tiimi on myös mukana kannustamassa eteenpäin, kun jonkun tekisi mieli vain painaa torkkua, syödä karkkia tai katsoa illalla myöhäisillan dokkaria. Nämä kyseiset asiat eivät siis ole mahdollisia helvetin viikolla. Säännöistä lisää seuraavissa luvuissa.

Toinen asia, jonka Helvetin viikko vaatii ovat tavoitteet. Helvetin viikko pyrkii irrottamaan sen läpikäyneet henkilöt pahoista tavoista ja pyrkii rakentamaan tilalle uusia, tarkoituksenmukaisempia tapoja – tapoja, jotka tekevät yksilön arjesta parempaa ja tehokkaampaa. Sen takia jokaisen Helvetin viikon aloittavan on hyvä tutustua itseensä ja asettamaan itselleen sopivat tavoitteet.

Hurma lähtee toteuttamaan Helvetin viikkoa tausta-ajatuksena arjen tehostaminen tulevaisuudessa. Helvetin viikon tarkoitus on antaa jokaiselle tiimiläiselle kunnon potku persauksille siitä, millaista on tehokas työskentely ja tehokas arki. Ja nyt ei ole kyse vain työnteosta, vaan kokonaisvaltaisesta elämän hallinnasta. Myös lepääminen voi olla tehokasta. Tiimiläisten on viikon aikana tarkoitus saada vastauksia muun muassa seuraavaiin kysymyksiin: Millaisia ovat hyvät arjen rutiinit? Kuinka suunnitelmallisuus on kaiken a ja o? Kuinka pelkojen voittaminen voi helpottaa työpäiviä akatemialla?

Tästä oppaasta löytyy ohjeita ajalle ennen Helvetin viikkoa, Helvetin viikon säännöt ja jokaisen Helvetin viikon päivän teemat. Hurman kanssa pidämme myös pajan Helvetin viikon jälkeen, missä tarkastellaan, miten jokaisen Helvetin viikko meni.

Valmistautuminen

“By failing to prepare, you are preparing to fail” – Benjamin Franklin

Helvetin viikkoon valmistautuminen on olennainen osa kokemusta. Kirjassaan Larssen listaa seitsemän askeleen suunnitelman, joka tulisi aloittaa kaksi tai kolme viikkoa ennen Helvetin viikon aloitusta. Nämä seitsemän askelta auttavat asettamaan omat määränpäät Helvetin viikolle ja valmistautumaan henkisesti sekä fyysisesti kaikkiin tulevan viikon haasteisiin. Tässä lyhyessä oppaassa keskitytään kahteen kaikista konkreettisimpiin askeleisiin, jotka asettavat kaikista eniten odotuksia koko haasteelle. Larssenin suunnitelmassa nämä ovat askeleet 4 (kerää palautetta) ja 5 (aseta tavoitteita).

”If you’re going through Hell, keep going” – Winston Churchill

Lyhyesti Larssenin askeleet ovat:

  1. Hyväksy vastoinkäymiset. Vastoinkäymiset eivät ole negatiivisia epäonnistumisia, vaan positiivisia haasteita! Helvetin viikon tarkoitus on saada sinut viihtymään epämukavuusalueella, nauttimaan epämukavuudesta. Ota kaikki vastoinkäymiset vastaan haasteina, älä epäonnistumisina.
  2. Valmistaudu henkisesti. Kaikki mitä teet Helvetin viikolla on riski. Helvetin viikko itsessään on riski! Mutta yksikään päätös ilman riskiä ei ole todellinen päätös. Jos et voi hävitä mitään päätöksen teolla, miksi et tekisi päätöstä? Yritä varautua tähän riskiin positiivisella asenteella. Valmistaudu ottamaan viikon ajan riskejä ja uhraamaan itseäsi.
  3. Vahvista mielen ja kehon suhdetta. Urheilu ja liikkuminen vaikuttavat tutkitusti myös henkiseen hyvinvointiimme. Kuri ja keskittyminen, joka tulee kunnon ylläpitämisestä ei voi saavuttaa millään muilla keinoilla. Huono fyysinen olo, vaikuttaa negatiivisesti myös henkiseen toimintaan. Mieti viimeisintä kertaa, kun olit sairas. Ajatus ei todellakaan juokse, jos keho käsittelee 38 asteen kuumetta saman aikaisesti.
  4. Kerää palautetta. Koska Helvetin viikon aikana on tarkoitus päästä eroon pahoista tavoista, tulee meidän tiedostaa mitä nämä pahat tavat ovat. Jos haluamme parantaa ulospäin antamaamme vaikutelmaa, pitää meidän tietää millaisen vaikutelman annamme nyt. On mahdoton parantaa jotain minkä tasoa ei tiedä. Tämän takia on tärkeää, että ennen Helvetin viikkoa keräämme palautetta ihmisiltä ympäriltämme. Eikä pelkästään Akatemialta tai työelämästä, vaan kaikilta elämämme tahoilta. Mitä puolisomme ajattelevat meistä? Entä perheemme? Mitä Pekka, jonka kanssa käyt salilla neljä kertaa viikossa, ajattelee sinusta?

Larssen antaa muutamia ohjeita palautteen keräämiseen:

  • Anna ihmisille aikaa valmistautua. Yllättämällä kaverisi Akatemian käytävällä ja tivaamalla palautetta tuskin saat hyvää tai rakentavaa palautetta. Pyydä ihmisiä antamaan palautetta omalla ajallaan ja hyvällä ennakkovaroituksella. Näin he pystyvät miettimään palautteestaan oikeasti rakentavaa.
  • Pyydä kirjallista palautetta. Kaikki palautteen antajat eivät välttämättä ole tarpeeksi suoria antamaan palautettaan suoraan sanallisesti. On hyvä antaa mahdollisuus antaa palaute myös kirjallisena versiona, vaikkapa sähköpostiin.
  • Anna tilaa jatkolle. Jos palautteen anto sujuu hyvin ja tilanteesta kehittyy aktiivinen keskustelu, on hyvä tehdä palautteen antajalle selväksi, että hän voi missä tahansa vaiheessa jatkaa palautteen antoa. Tarjoudu myös antamaan palautetta!
  1. Aseta tavoitteesi. Kun olet saanut palautetta muilta, käännä katseesi sisäänpäin. Mitä sinä haluat Helvetin viikolta? Mitä sinä haluat elämältä? Helvetin viikko on aika ottaa askelia elämäsi tavoitteita kohti. Sen takia tavoitteiden asettaminen elämäsi kovinta viikkoa varten on tärkeää.
  • Ole yksityiskohtainen. Jos tavoitteesi elämässä on tienata paljon rahaa, olet tuntemustesi armoilla. Voit sanoa saavuttaneesi tavoitteesi, kun siltä tuntuu. Eikö parempi tavoite olisi tietty rahamäärä, vaikkapa miljoona euroa. Silloin pystyt mittaamaan etenemisesi kohti määränpäätä oikeilla, mitattavilla askelilla.
  • Unelmoi. Paradoksaalisesti, elä kuitenkaan anna konkretian rajoittaa sinua. Tavoitteiden tulee olla realistisia, mutta realiteetit eivät saa rajoittaa niitä. Helvetin viikko on aika, jona voit ylittää itsesi! Ihmiset aliarvioivat itsensä ja seurauksena asettavat tavoitteensa paljon alemmas kuin pystyisivät todellisuudessa.
  • Aseta aikaikkuna. Jos tavoitteellasi ei ole takarajaa, jolloin se täytyy olla täytettynä, et tunne kiireyttä sen täyttämiseen. Tämä on hyvä tapa lykätä ja lykätä tavoitteen täyttymistä.
  • Enkä tarkoita vain uhrejasi. Paloittele tavoitteesi ja aikaikkunasi loogisiin askeliin, joita lähdet tavoittelemaan. Päätavoitteesi koostuu useista, pienemmistä tavoitteista. Jos esimerkiksi haluaisit tiputtaa 15kg jouluun mennessä, olisivat pienemmät askeleesi tiputtaa 5kg syyskuussa, 5kg lokakuussa ja 5kg marraskuussa. Näitä pienempiä tavoitteita on helpompi käsitellä ja sitä mukaan helpompi tavoitella.
  • Tavoitteiden jakaminen koko tiimille tai ihan vain muutamalle henkilölle saa tavoitteen tuntumaan aidommalta. Lisäksi ryhmän paine saa tekemään töitä tavoitteen eteen paljon hanakammin, kuin jos tavoite on vain oman pääsi sisällä.
  • Ole valmis uhraamaan. Tavoittelemisen arvoinen tavoite on varmasti ristiriidassa jonkun elämäsi osa-alueen kanssa. Jos haluat kirjoittaa best-sellerin, täytyy kirjoittamisen vaatiman ajan tulla jostain. Joudut uhraamaan aikaa jostain mieluisasta harrastuksesta tai sosiaalisesta elämästä, jos todella tahdot kirjoittaa parhaiten myyvän kirjan. Mitä enemmän uhraat, sitä enemmän panostat tavoitteeseesi, sitä todennäköisemmin tavoite täyttyy.
  1. Visualisaation voima on jo hyvin tunnettu psykologisissa ympyröissä. Erilaisten jännittävien ja ahdistavien tilanteiden visualisointi etukäteen voi vähentää niissä suoriutumisen painetta. Jos olet tuhat kertaa visualisoinut ja käynyt päässäsi läpi miten jännittämäsi puhe tai pitch voi mennä, siirryt melkein lihasmuistille itse tilanteessa, jännittämättä asioita turhaan.
  2. Suunnittele ohjelma. Larssen ei kirjassaan tarjoa jokaiselle sopivaa, yksinkertaista ohjelmaa Helvetin viikkoa varten. Se on jokaisen osallistujan vastuulla. Suunnitelman tekeminen ei kuitenkaan tarkoita jokaisen päivän jokaisen sekunnin aikatauluttamista. Suunnitelma tarkoittaa tässä yhteydessä asettamiesi tavoitteiden eteen työskentelyä. Lisäksi kannattaa suunnitella häiriötekijöiden varalle. Pakolliset tehtävät, kuten laskujen maksaminen, kotisi siivoaminen tai koiran ulkoiluttaminen voivat olla häiriötekijöitä. Suunnittele niiden ympärille ja niiden varalle. Varaa viikosta aikaa hoitaa kaikki pakolliset tehtävät.

Itse viikko

“Act as if what you do makes a difference. It does.” – William James

Säännöt Helvetin viikolle

Larssen asettaa Helvetin viikolle muutamia sääntöjä, joiden noudattaminen johtaa parhaisiin mahdollisiin tuloksiin. Säännöt vaativat osallistujilta paljon. Alkuperäisellä Helvetin viikolla, jota eri puolustusvoimat käyttävät, epäonnistujat (eli sääntöjen rikkojat) lähetetään kotiin, eivätkä he tule etenemään sotilasurallaan. Helvetin viikko karsii jyvät akanoista. Larssenin Helvetin viikko ei ole yhtä armoton. Helvetin viikon seitsemän päivän ajan seuraavat säännöt pätevät, eivätkä vain Akatemialla tai töissä. Jotta Helvetin viikko on kokonaisvaltainen rykäisy, pätevät säännöt myös kotona ja vapaa ajalla. Ei poikkeuksia!

Sääntö 1: Aikaisin nukkumaan, aikaisin ylös. Joka ilta nukkumaan mennään klo 22:00 ja joka aamu herätään klo 05:00. Ei torkuttamista, ei nukkumisen lykkäämistä. Tähän sääntöön on yksi, ja vain yksi poikkeus, josta myöhempänä.

Sääntö 2: Näytä mahdollisimman hyvältä aina.  ”Pukeudu työhön, jonka haluat” on vanha sanonta. Helvetin viikolla sanonta pätee koko elämässäsi. Miehet tuntevat kuinka voimaannuttavaa on näyttää hyvältä puvussa. Koko viikkoa ei tarvitse pukeutua pukuun tai naisten vastaavaan (iltapukuun?), mutta ulkonäköön on panostettava. Ei liikuta t-paidassa ja verkkareissa, vaan astetta paremmassa.

Sääntö 3: Urheile extreemisti. Fyysisen ja henkisen kunnon välillä on selkeä yhteys. Helvetin viikon ajan hiotaan molempia. Joka päivä tulee harrastaa jotain liikuntaa vähintään tunti. Tunnin voi jakaa kahteen 30min pätkään, jos ne sopivat aikatauluihin paremmin. Kahtena päivänä liikuntaan panostetaan erityisesti. Kahtena päivänä liikunnan täytyy puskea äärirajoille (whoo-ou). Jos juokset yleensä 5km 40 minuuttiin, yritä puskea 10km alle tuntiin.

Sääntö 4: Terveellinen ruokavalio. Uni, urheilu ja ruokavalio ovat terveyden kolme pilaria. Helvetin viikolla keskitytään jo kahteen näistä, joten ei unohdeta myöskään ruokavaliota. Pyri syömään joka päivä viisi pienempää ateriaa. Unohda alkoholi ja roskaruoka (limsat, suklaat ja pikaruuat).

Sääntö 5: Digitaalinen elämä haltuun. Työaikoina ei kosketa henkilökohtaiseen sosiaaliseen mediaan. Missään muodossa. Jos työsi vaatii sosiaalisen median käyttöä, pysy poissa henkilökohtaisilta sivuilta. Tämä koskee kaikkea sosiaalista mediaa. Instagram, Facebook, Snapchat ja muut mitä tämä vanhus ei tiedä. Televisiota tai muutakaan massamediaa ei Helvetin viikon aikana kuluteta. Ei TV:tä, ei Youtubea, ei Netflixiä.

Sääntö 6: Hyperfokus. ”Keskity. Tähtää.” sanoi Herkuleksen valmentaja Phil, hitti-elokuvassa Herkules. Helvetin viikon aikana tehdään sama kaikkien elämän osa-alueiden suhteen. Kun ollaan töissä, tehdään töitä. Kavereiden kanssa viestittely ja puhelimessa juttelu on kokonaan kiellettyä työn aikana. Vastavuoroisesti, kun työpäivän päätyttyä kävellään ulos työpaikalta, jää työ 100% taakse ja keskitytään vapaa aikaan. Perheeseen, parisuhteeseen, harrastukseen. Mitä ikinä teetkin, anna sille 110% keskittymisestäsi.

Sääntö 7: Seuraavalle levelille. Mitä ikinä teetkään Helvetin viikon aikana, anna sille kaikki mitä tankistasi löytyy.  Älä ole viikon suhteen apaattinen sivusta seuraaja, vaan proaktiivinen, positiivinen suorittaja.

Helvetin viikonpäivät

Helvetin viikolla jokaisella päivällä on oma teemansa. Joka päivä pyritään keskittymään erilaisiin asioihin, jotka vaikuttavat joka päiväiseen elämäämme. Päivät ja teemat rakentavat toistensa päälle, siten että seuraavan päivän teema hyötyy kaikista edeltävistä päivistä.

Maanantai: Tapojen voima.

”Olemme mitä teemme toistuvasti.” – Aristoteles

Helvetin viikon ensimmäinen päivä alkaa rankalla itsetutkiskelulla tapoihin ja niiden voimaan. Tavat ovat asioita, joita teemme ajattelematta, ja ne kertovat meistä todella paljon. Jos jonkun tapoihin kuuluu säännöllinen painonnosto, näkyy tapa jo ulospäin. Maanantain on pyhitetty tavoille.

Tehtävä maanantaina on kartoittaa omia tapojasi. Jotta saamme tavat pois alitajunnastamme, yritä huomioida tai jopa kirjoittaa jokainen tapasi. Mitä teet samoin joka kerta? Älä arvostele näitä tapoja, mutta huomioi ne. Kirjaa ylös mahdollisimman monta tapaasi. Ennen Helvetin viikkoa saamasi palaute on tässä myös hyödyllistä. Alla on kysymyksiä, jotka voivat auttaa huomioimaan omat tapasi.

 

Laulatko suihkussa?
Käytätkö hammaslankaan hampaitten pesun jälkeen?
Trimmaatko kulmakarvasi?
Laitatko meikin joka aamu samalla tavalla?
Asetatko huomisen asun valmiiksi jo illalla?
Silitätkö vaatteesi?
Jätätkö aamiaisen väliin?
Käveletkö ryhdikkäästi?
Jätät tiskit tiskialtaaseen?
Petaatko sänkysi joka aamu?
Tervehditkö työkavereitasi matkalla töihin?
Aikataulutatko koko päiväsi?
Teetkö jotain, kun alat tuntea väsymyksen?
Unohdatko usein ihmisten nimet?
Vaeltelevatko silmäsi?
Käytätkö sosiaalista mediaa usein?
Kuunteletko tarpeeksi kokouksissa ja palavereissa?
Näetkö ihmiset ympärilläsi?
Käytkö työhön saman tien vai odotatko inspiraatiota?
Naposteletko?
Pyydätkö apua kun tarvitset sitä?
Työskenteletkö kovasti?
Vastaatko sähköposteihin mahdollisimman pian?
Kuunteletko musiikkia työskennellessäsi?

 

Nämä kysymykset ovat vain esimerkkejä asioista, joihin voit kenties kiinnittää huomiota. Yritä löytää hiljainen tunti päivän loppupäästä, jossa tarkistat millaisia tapoja, olet löytänyt itsestäsi. Arvostele niitä. Ovatko tavat sellaisia, että haluat säilyttää ne? Tavat muodostuvat toistolla, ala tietoisesti toistamaan tapoja, jotka haluat säilyttää. Tämä työ ei tapahdu hetkessä, eikä edes koko Helvetin viikon aikana. Pyri kuitenkin keskittymään viikon aikana tapoihin, joita haluat tukea.

Tiistai: Moodi ja keskittyminen

Jos maanantaina pyrittiin karistamaan huonoja tapoja ja vahvistamaan hyviä, niin tiistaina pyritään luomaan kokonaan uusi tapa! Moodi on sanana varmasti tuttu kaikille. Se saattaa olla myös tuttu tunne. Olet varmasti kokenut jonkinlaisen moodin tietämättä termiä.

Moodi on asenne. Moodi on ajattelutapa. Moodi on tunne. Moodilla tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä henkistä tilaa, jossa ollessasi saavutat parhaan mahdollisen tuloksen. Oikeanlaisessa moodissa flow-tila on helppo saavuttaa.

Moodi ei kuitenkaan ole vakio. Erilaiset tilanteet ja tehtävät vaativat erilaiset moodit. Esseen kirjoitus -moodi on erilainen kuin puhelinmyyntimoodi. Vapaa ajalla olet erilaisessa moodissa kuin pajassa. Tilanteet vaativat erilaiset lähestymiset ja siten erilaiset moodit. Esimerkiksi selvimmin muistan oman näyttely-moodini ja kirjoitus-moodini.

Kun näyttelin harrastelijateatterissa Jyväskylässä, aina ennen esitystä menin lavan taakse istumaan. Laitoin kuulokkeet päähäni, kuuntelin liian rankkaa musiikkia, hypin ja riehuin. Kun yleisöä alkoi saapumaan, lopetin musiikin kuuntelun ja istuin ja meditoin paikallani. Kaikki tämä täydessä rooliasussa ja meikissä. Tämä riehuminen ja meditointi auttoivat luopumaan esityksen jännityksestä ja siirtymään tilaan, jossa pystyin olemaan Reinikainen, vähän hölmömpi pikkukylän poliisi.

Esseitä kirjoittaessa pyrin aina istumaan samassa paikassa tiimipöydän päässä, kuulokkeet korvillani ja kynä, joko suussa tai sormissa pyörimässä. En tiedä miksi, mutta se on lähes ainoa keino, jolla pystyn keskittymään tarpeeksi esseen kirjoittamiseen.

Millaisia moodeja sinulla on? Mitkä teot tai ärsykkeet auttavat sinua siirtymään eri moodeihin? Onko se tietty musiikki? Tietty paikka tai teko? Moodit voivat vaihdella hyvin radikaalisti eri tilanteesta tilanteeseen. Pyri tiistaina löytämään omat huippusuoritusmoodisi.

Keskiviikko: Ajanhallinta

”Plans are nothing. Planning is everything.” – Dwight D. Eisenhower

Nykyaikana meidän aikaamme vaativat todella monet eri ärsykkeet. Työaikamme ei lopu, kun poistumme työpaikalta, vaan kannamme töitämme aina mukanamme: puhelimet, tabletit ja kannettavat tietokoneet vaativat huomiotamme koko ajan. Kalenterimme ovat umpeen asti ahdettuja ja joka tunti on täynnä jotain tekemistä. Varsinkin moni yrittäjä kokee vaikeuksia löytää vapaa-aikaa tai jopa aikaa saavuttaa kaikki minkä haluaisi saavuttaa. On vaikea jonglöörata työn, parisuhteen, koulun ja sosiaalisen elämän kanssa ja saavuttaa tasapaino.

Sen takia keskiviikko on pyhitetty ajanhallinnalle. Kun puhutaan ajanhallinnasta, puhutaan erityisesti suunnittelusta. Se onkin se mitä Helvetin viikon keskiviikkona toteutetaan.

Älä huoli, sinun ei tarvitse suunnitella koko loppuelämääsi yhdessä päivässä. Tänä päivänä aloitetaan prosessi, josta toivottavasti kehittyy tapa. Jotta mitään saa aikaiseksi, tarvitaan suunnitelma. Jotta on valmiina suunnitelma, tarvitaan aikaa suunnittelulle. Se ei onnistu Helvetin viikon aikana, mutta toivottavasti suunnittelusta kehittyy tapa, jolle varataan aikaa.

Tänä keskiviikkona aloitat aikataulun suunnittelun pitkäaikaisista tavoitteista aina kohti ajankohtaisempaa suunnitelmaa. Varaa keskiviikosta tunti tai kaksi aikaa tälle suunnittelulle. Tämä suunnittelu tapahtuu neljässä osassa. Aluksi kirjataan ylös vuoden suunnitelma, sitten kuukauden, sitten viikon ja lopulta päivittäinen suunnitelma. Kaikkiin näihin osioihin on hyvä sisällyttää sekä henkilökohtaisia ja töihin liittyviä tavoitteita.

Vuoden suunnitelmaan merkitset suuret tavoitteet ja virstapylväät, jotka haluat tavoittaa vuoden aikana. Noudata tässä Helvetin viikon valmistelusta tuttuja kriteereitä tavoitteille: konkreettisia, mitattavia tavoitteita, älä unohda unelmoida ja saavutettavia 12 kuukauden aikaikkunassa. Vuoden suunnitelmaan on hyvä palata kuukausittain, jotta tavoitteet pysyvät mielessä. Suunnitelma voi myös muuttua ja sopeutua tilanteiden mukaan. Älä epäröi muokata suunnitelmaasi.

Kuukauden suunnitelmaa varten tarkennetaan katsetta. Tämä suunnitelma ja aikataulu on vielä muuttuva, eikä lukkoon lyöty, sen sisältö on vielä kuukauden päässä. Kun teet kuukauden suunnitelmaasi, tarkastele mennyttä kuukautta. Puuttuuko sieltä jotain? Oletko varannut itsellesi tässä kuussa liian vähän vapaa-aikaa. Merkitse sille aikaa tähän suunnitelmaan. Ovatko kuntoilutavoitteesi jääneet jälkeen? Tee niille tilaa tähän kuuhun. Yksi asia, joka ehdottomasti tulisi huomioida kuukausisuunnitelmassa on suunnittelu. Larssen suosittelee varaamaan suunnittelulle kaksi tuntia aikaa joka kuun toiseksi viimeiseltä viikolta.

Viikkosuunnitelma alkaa olemaan jo hyvin tarkka ja muuttumaton. Helvetin viikon aikana on tuskin mahdollista, mutta yritä jatkossa varata sunnuntai-illasta tai maanantaiaamusta aikaa täyttää kalenterisi viikkosuunnitelma. Mitkä ovat tavoitteesi viikolle? Vastaako viikkosuunnitelmasi näitä tavoitteita? Jos ei, pyri muodostamaan aikataulusi uudestaan.

Päiväsuunnitelma on suurin haaste monille ihmisille. Päivän aikataulu on hyvä valmistella joko edeltävänä iltana tai juuri päivän aamuna. Tarkasta jo olemassa olevat menot ja sovita uudet niiden ympärille, taas tarkoituksella. Päivän aikataulussa ei ole enää varaa lipsumiselle tai joustolle. Päiväsuunnitelma on sen päivän agenda. Nämä ovat asiat, jotka tulet tekemään tänään, kävi miten kävi. Siinä mielessä päiväsuunnitelma on enemmän to-do-lista kuin kalenteri. Sen takia ole realistinen ehtimisestäsi ja jaksamisestasi.

Torstai: Mukavuusalueen ulkopuolelle

Torstai on Helvetin viikon puoliväli ja sen todennäköisesti rankin päivä. Perjantaina ollaan jo voiton puolella. Tämä on myös ainoa päivä, jolloin rikomme Helvetin viikon sääntöjä. Tänään ei olla nukkumassa klo 22. Torstain ja perjantain välinen yö valvotaan ja tehdään töitä.

Mutta Helvetin viikon torstai on muutankin, kuin uneton yö. Se on päivä, jona astutaan vielä enemmän ulos mukavuusalueelta. Torstaina tarkoituksena on nimetä, kohdata ja ymmärtää omia pelkojaan. Pelot palvelevat evoluutiollisesti yhtä tarkoitusta: ne opettavat meitä välttämään meille vaarallisia asioita. Muinaiset ihmisapinat alun perin pelkäsivät tulta, kunnes oppivat hallitsemaan sitä. Nyt meidän pelkomme hallitsevat meitä samalla tavalla.

Torstain teemaan kuuluu tämän tai näiden pelkojen kohtaaminen. Useimmat peloistamme ovat vain hypoteettisia, mielikuvituksemme tuotosta. Ensimmäinen tehtävä torstaina onkin listata pelkosi ääneen. Pelkojen ääneen luetteleminen saa sen vaikuttamaan tyhmemmältä kuin jos annamme sen vain oleskella päämme sisällä. Ääneen puhuttu pelko saa hahmon, joka auttaa meitä ymmärtämään kuinka pieni ja mitätön pelko lopulta on. Pelon nimeäminen ja sen suora kohtaaminen saa meidät ymmärtämään, kuinka pelolla tuskin on hyvää syytä. Mikä on sinun pelkosi, joka haittaa elämääsi? Mikä pelko estää sinua saavuttamasta tavoitteesi tai saavuttamaan unelmiasi? Pelkojen nimeämisessä on tärkeää miettiä niiden osuutta omaan arkeen ja elämään töissä ja akatemialla. Yritä miettiä sellaisia pelkoja, joita kohtaat ihan tavallisina arkipäivinä.

Toinen osa torstaita on mukavuusalueelta ulos astuminen. Mikä on meidän arkisessa elämässämme suurin askel mukavuusalueelta? Unen puute. Tämän takia, jotta työnnämme itsemme mahdollisimman pitkälle äärirajoille (whoo-ou), torstain ja perjantain välinen yö tulee olemaan uneton yö. Kun kello lyö 22:00, et suuntaakkaan sänkyysi nukkumaan, vaan jatkat työskentelyä läpi yön.

Ota oppia keskiviikosta, ja aikatauluta yösi. Jos vain istut ja tuijotat hitaasti etenevää kelloa, et tule kestämään yön yli. Yön aikana on tarkoitus saada tehtyä asioita, joita olet lykännyt jo kuukausia tai jotka vain kasaantuvat to-do-listallesi. Yön jälkeen olisi todellakin tarkoitus olla aikaansaanut fiilis ja sellainen olo, että kummittelevat työtehtävät kalenterissa ovat historiaa. Mitä työtehtäviä sinun tulee saada aikaiseksi? Yritä miettiä itsellesi ainakin yksi isompi työtehtävä, johon voit keskittyä yön aikana.  Saatat kysyä itseltäsi, että pystytkö valvomaan yön yli ja olemaan tehokas vielä seuraavanakin päivänä. Unohda ensimmäinen reaktiosi. TOTTA KAI PYSTYT!

Perjantai: Lepo ja palautuminen

Kun kello lyö 05:00 perjantai aamuna, on taas aika aloittaa päivä! Ota esimerkiksi pitkä, kuuma suihku tai hyppää aamusaunaan, se piristää kummasti. Viimeistele aamutoimet kylmällä suihkulla ja olet taas valmis päivään. Ei hätää, pahin osa Helvetin viikosta on nyt takanasi. Perjantai on kuin palkinto yön yli selviämisestä, mutta ei kuitenkaan vapaa päivä. Kaikki mitä teet perjantaina on myös merkityksellistä. Perjantai on omistettu levolle ja palautumiselle, mutta ei aivottomalle loikoilulle. Lepäämisen täytyy olla merkityksellistä ja suunnitelmallista.

Lepo on meille kaikille tarpeellista, jopa kriittistä. Unen ja levon vaikutukset ovat myös hyvin universaalit. Miten ihmiset lepäävät taas on hyvin yksilöllistä. Lepo kuitenkin jakaa ihmiset kahteen leiriin: ylilepääjiin ja alilepääjiin. Ylilepääjät saavat liian paljon lepoa. Jotkut ihmiset käyttävät lepoa vältelläkseen vaikeita tai epämukavia tehtäviä. He päätyvät usein istumaan television eteen tunneiksi, vaikka tehtävää riittäisi, tai antavat itselleen taukoja, vaikka tietävät etteivät vielä ansaitsisi taukoa. Levon pitäisi olla työkalu palautumiselle ja reflektiolle. Jos sitä käyttää siihen mihin se on tarkoitettu, voivat ylilepääjät päästä eroon oireistaan: laiskuuden tunteesta ja apatiasta. Toinen leiri ovat alilepääjät, ne, jotka eivät ikinä saa tarpeeksi lepoa. Työskenteletkö läpi lounaasi? Lykkäätkö nukkumaan menoa töidesi takia? Vaikka se kuulostaa omituiselta, seuraus alilepäämisestä ja ylilepäämisestä on hyvin samanlainen. Liika lepo ja liian vähäinen lepo saavat olon tuntumaan vähäenergiseltä. Alilepääjät eivät koe lepoa tarpeelliseksi, vaikka tarvittava levon määrä voisi tuoda heille uutta energiaa ja tehokkuutta toimintaan.

Helvetin viikon aikana olet jo aloittanut lepoon keskittymisen. Viikon yksi haastavimmista osista on aikainen nukkumaanmeno ja aikainen herääminen, mutta jo tämä rytmi ja ryhdikkyys tuovat lepoon tarkoituksenmukaisuutta. Median käytön vähentäminen parantaa unen ja levon laatua. Mutta kokeile perjantaina myös erilaisia levon tapoja. Onko sinulla hiljainen hetki keskellä päivää? Älä ota päiväunia, kokeile meditaatiota. Tai jos yleensä meditoit, kokeile ottaa lyhyet päiväunet. Käy illalla saunassa tai vietä aikaa läheistesi kanssa (levon ei tarvitse olla nukkumista tai yksinäistä!). Löydä itsellesi sopiva tapa ja aika levätä.

Perjantai on myös itsetutkiskelun päivä. Päivän mittaan luonnostaan tapahtuvina hiljaisina hetkinä, käännä katseesi sisäänpäin ja mieti kulunutta viikkoa. Miltä jokainen päivä on tuntunut? Mitä olet oppinut itsestäsi eri päivinä? Miltä tuntuu juuri nyt?

Lauantai: Sisäinen dialogi

Helvetin viikon loppu lähestyy kiivaasti, mutta viikonloppu ei ole vielä alkanut. Helvetin viikolla myös lauantai on työpäivä, siinä missä arkipäivätkin. Torstain unettoman yön ja perjantain levon jälkeen lauantaina siirrytään yhteen tärkeään mielenterveyden osa-alueeseen. Sisäiseen dialogiin, ääneen pääsi sisällä. Se miten puhuttelet itseäsi vaikuttaa fyysiseen oloosi ja vielä enemmän mielialaasi. Jos reagoit jokaiseen virheeseen haukkumalla itseäsi tai jos haukut itseäsi läskiksi aina kun näet itsesi peilistä, ei olosi voi olla kovin hyvä. Ajatuksesi muokkaavat miten suhtaudut itseesi, muihin ja maailmaan.

Lauantain ajan ET SAA ajatella itsestäsi negatiivisesti. Tehtävänäsi lauantaina on suhtautua kaikkeen positiivisesti. Tämä päivä tulee todistamaan sinulle, kuinka ilon ei pitäisi olla vaikeaa, koska voimme itse päättää suhtautua positiivisesti kaikkiin asioihin elämässämme. Kävi mitä kävi, ajattelet siitä positiivisesti. Myöhästyt bussista? Ajattele se positiivisena mahdollisuutena viettää aikaa itsesi kanssa. Maito on mennyt vanhaksi? Mahtavaa, mahdollisuus kokeilla vaikka soijamaitoa!

Erityisesti kiinnitä huomiota sanavalintoihisi. Kun ajattelet itseäsi, vältä negatiivisia sanoja ja panettelua. Niiden sijaan valitse positiivisia, voimaannuttavia termejä kun puhuttelet itseäsi. Älä ole kriittinen tai arvosteleva, ole rohkaiseva ja ylpeä. Tämä voi olla aluksi vaikeaa, mutta toivottavasti lauantain positiivisuus osoittaa sinulle ilon ja positiivisuuden voiman.

Sunnuntai: Perspektiivi

Latinan kielestä englantiin lainattu termi memento mori”, tarkoittaa kirjaimmellisesti ”tulet kuolemaan”. Se oli myös lause, joita Rooman keisarikunnan voitokkaat kenraalit kuulivat erityisesti valituilta orjiltaan saapuessaan takaisin kotikaupunkiinsa paraatinsa kärjessä. Miksi tällä on väliä? Koska Helvetin viikon sunnuntai on oma henkilökohtainen paraatisi. Olet saavuttanut jotain suurta, selvinnyt Helvetin viikosta hengissä. Se on juhlan aihe, mutta myös syy reflektointiin.

Sunnuntai on vapaa päivä, eikä sille ole suurta agendaa. Aamuherätys ja nukkumaan meno, sekä kaikki muut säännöt pätevät kuitenkin vielä tämän päivän. Jonkinlaisen voitokkaan lopun kuitenkin tarvitset elämäsi haasteellisimmalle viikolle. Larssen ehdottaa erityisen rankkaa treeniä tai lenkkiä, jonka jälkeen voit viettää laatuaikaa läheistesi kanssa. Voit myös säännöistä poiketen herkutella hieman. Olet sen nyt ansainnut.

Yritä kuitenkin löytää päivästä ainakin 1-2 tuntia, jotka voit viettää yksin hiljaiseen reflektioon. Näiden tuntien aikana käyt läpi viikon opit, topit, kopit ja flopit. Aseta myös elämäsi perspektiiviin. Vaikka kuolevaisuus on synkkä ja suuri asia, kysy silti itseltäsi oletko tyytyväinen tähän asti kestäneeseen elämääsi? Kuvittele olevasi kuolinvuoteellasi. Saavutitko elämässäsi kaiken mihin pyrit? Voitko olla ylpeä elämästäsi?

Helvetin viikon viimeinen tehtävä on muodostaa oma arvojärjestelmäsi. Akatemialla puhutaan paljon tiimien ja osuuskuntien arvoista ja osa tiimiyrittäjistä saattaakin miettiä omaa arvomaailmaansa, mutta arvoja ei ikinä järjestellysti mietitä läpi. Kuka sinä olet? Miten äitisi kuvailisi sinua? Mitkä suhteet ovat sinulle tärkeimpiä? Mistä olet kaikista ylpein? Vastauksesi näihin kysymyksiin kertovat sinulle paljon itsestäsi ja arvomaailmastasi.

Kun pohdit arvomaailmaasi, vertaa sitä myös tavoitteisiisi. Sopivatko ne yhteen? Tukevatko arvosi tavoitteitasi ja päinvastoin? Arvosi ohjaavat elämääsi, joko tietoisesti tai tiedostamattomasti. Ne määrittelevät mitä olet valmis tekemään, mutta myös mitä et ole valmis uhraamaan tavoitteittesi eteen.

Yksi keino käsitellä omaa arvomaailmaasi ja elämääsi uudessa perspektiivissä on etsiä elämästäsi kilpailijoita ja roolimalleja. Ketä ihailet? Ketä kadehdit? Onko historiallisia henkilöitä tai julkisuuden henkilöitä, joihin samaistut? Jos pystyt ymmärtämään mihin heissä samaistut tai mitä heissä ihailet, voit oppia itsestäsi paljon. Yleensä tällainen reflektio säästetään erityisiin paikkoihin ja aikoihin, esimerkiksi uuden vuoden juhlaan tai yön hiljaisiin unettomiin tunteihin. Helvetinviikon viimeisenä tekona, tämä pohdinta antaa kuitenkin varmasti enemmän perspektiiviä ja mietittävää.

Ohi on

Helvetin viikko on raskas, rankaiseva ja armoton. Nyt, kun se on ohi, on täysin ok rentoutua hiukan. Palkitse itsesi. Käy hakemassa leipomosta pala kakkua, osta uusi vaate, josta olet haaveillut, tee jotain itsellesi mieluista. Olet ansainnut sen.

Helvetin viikko saattaa olla ohi, eikä sitä välttämättä tarvitse toistaa ikinä uudestaan, mutta on silti hyvä palailla sen oppeihin myöhemmin. Hurma palaa Helvetin viikon oppeihin jo seuraavalla viikolla pajassa. On hyvä myös odottaa viikkoja, jopa kuukausia ennen kuin kertaa Helvetin viikon oppeja. Yritä istua ja muistella tunteitasi Helvetin viikolta vaikka 3 kuukauden jälkeen. 6 kuukauden jälkeen.

Älä anna Helvetin viikon helvetillisyyden tehdä sen opeista ja sen aikana kerätyistä muistoista hirviöitä. Palaa niihin ja muista, mitä ikinä teetkään, olet jo kokenut paljon pahempaa.

Aihetunnisteet:
Kommentoi