Tampere
29 May, Wednesday
20° C

Proakatemian esseepankki

Viesti vaatteillasiKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Parhaan ystäväni kanssa päivittelemme usein sitä, kuinka uuteen porukkaan mennessämme saamme kommentteja ”oletpa hienona!” tai muuta vastaavaa. Suomessa vallitsee rankasti yleistäen sellainen alipukeutumisen kulttuuri. Kiistalan mielestä Suomessa ei juuri ole vaaraa olla ylipukeutunut. Alipukeutuminen on täällä paljon yleisempää – ja se vasta on noloa. Tästä olen Kiistalan kanssa täysin samaan mieltä. Johtaako se sitten perujaan sellaisesta kuuluisasta suomalaisesta vaatimattomuudesta vai mistä,mutta tilannetajumme saisi olla skarpimpi. Ystäväni kanssa olemme tiedostaen valinneet pukeutua siistiksi, koska pidämme siitä.

Yleinen pukeutumisen käsitys on aikojen saatossa löystynyt huomattavasti, sillä nykypäivänä voi ilmaantua työpaikalle lähes minkälainen asustus yllään. En puolla sitä, että pitäisi olla tietty pukukoodi tai palata pukeutumisen suhteen vuosisatoja taaksepäin, mutta nyrkkisääntönä sanoisin smart casualin toimivan tilanteessa kuin tilanteessa.

 

Perusjuttuja sanoisin. Bisnespukeutuminen tai pukeutuminen ylipäänsä ei ole rakettitiedettä. Asetin itselleni syksyllä 2015 tavoitteen, jolloin aloin rakentamaan monipuolista vaatekaappia siten, että sen eri vaatekappaleet ovat helposti yhdistettävissä mihin tahansa ja tyyli olisi pääasiassa smart casual. Huono vitsi, jonka kämppikselleni eräänä iltana heitin kuului näin ”jos joku nyt kuolisi ja joutuisin hautajaisiin, positiivista siinä olisi se, että minulla on vaatekaapissani jo monta heti valmista hyvää vaatevaihtoehtoa”. Haluan tällä alleviivata sitä, miten asettamani tavoite on lähes huomaamattomasti ohjannut vaateostosvalintojani viimeisen kahden vuoden aikana.

 

Oman pukeutumisen suhteen olen kuitenkin oppinut myös rentoutumaan ja kuvailisin itseäni juuri nyt ääripääpukeutujaksi. Toisena päivänä saatan pukeutua siistiin mekkoon ja korkoihin lierihattu päässä ja seuraavana päivänä ilmaannun pitkässä hupparissa legginsien kanssa tupsupipo päässä. Tämä ei luonnollisesti tarkoita sitä, että olisin huono bisnespukeutuja. Voin varmuudella sanoa, että osaan tilanteen niin vaatiessa pukeutua.

Mikäli kysyisit vinkkiä parempaan business pukeutumiseen, heittäisin sinulle samoja juttuja kuin Niipola ja Kiistala kolumnissaan.

  • Panosta laatuun ja ajattomuuteen, vaatekaapin ei tarvise olla massiivinen ja vaihtoehtoja turhan paljon, jos vaatekappaleet pelaavat hyvin yhteen.
  • Yksinkertainen on kaunista ja pienillä jutuilla saat asustasi kiinnostavan, kokeile ostaa turvallisen mustan sijaan tyylikäs burgundin värinen huivi, joka piristää.
  • Alennusmyynnit – uhka ja mahdollisuus, etsi alennusmyynneistä erityisesti niitä vaatekaapin kulmakiviä äläkä hairahdu turhan erikoisuuksiin. Niille käyttökertoja saattaa kertyä aivan liian vähän.
  • Henkilökohtaisesti paras vinkkini on vaatteiden kuivattaminen suoraan henkariin. Paidat, neuleet ja mekot nostetaan suoraan pyykinpesukoneesta henkariin kuivumaan, josta ne on henkarissa helppo siirtää vaatekkaappiin eikä tarvitse aamulla suotta silitellä kun ovat kuivuneet jo siisteiksi.

 

Lähteenä HS:n artikkeli: “Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota””
https://www.hs.fi/ura/art-2000005416524.html

Teksti on julkaistu osoitteessa http://riinamh.blogspot.fi

Kommentit
  • Oona Nikama

    Tosi hyvää asiaa Noora! Oon aivan samaa mieltä tuosta, että suomalaiset usein alipukeutuvat rankalla kädellä. Tämä näkyy pelkästään jo akatemialla, kun yhteisissä tilaisuuksissa laiminlyödään pukukoodeja ja tullaan siistiin tilaisuuteen kollarit ja villasukat jalassa. Tämä taas asettaa kurjaan asemaan kaikki ne, ketkä ovat pukukoodia tunnollisesti noudattaneet, sillä he kokevat olevansa ylipukeutuneita, vaikka näin asian ei pitäisi mennä. Tuo siistin ja ajattoman vaatekaapin kokoaminen on asia, jota kohti olen myös itse alkanut viime vuosina hiljalleen siirtyä, tai ainakin yrittää parhaani. Mahtava kuulla, että sulla tämä on tuottanut tulosta!

    8.11.2017
Kommentoi