Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Verkkosivuston on oltava nopea ja turvallinen



Kirjoittanut: Removed User

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
-
-
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

 

Hyvät verkkosivut tunnistaa siitä, että ne latautuvat nopeasti ja ne ovat turvalliset. Kukaan ei jaksa odottaa hitaan verkkosivun latautumista muutamaa sekuntia kauemmin. Mikäli verkkosivustosi toimii hitaasti, karkottaa se potentiaaliset asiakkaat ja etenkin Googlen muualle. Sivuston näkyvyyteen Googlessa vaikuttaa merkittävästi verkkosivun nopeus ja sen tekninen toteutus. Hakukoneoptimoinnista kerron lisää esseessäni Hakukoneoptimointi
(https://esseepankki.proakatemia.fi/hakukoneoptimointi/).

Viisi vinkkiä nopeisiin ja turvallisiin verkkosivuihin

1. WEBHOTELLI

Webhotellia ei koskaan kannata valita ilman tarkempaa taustatutkimusta, sillä pahimmassa tapauksessa valinta saattaa osoittautua huonoksi. Hyvä webhotelli on vakaa ja palvelin on nopea. Mikäli olet perustamassa esimerkiksi verkkokauppaa, ei välttämättä kannata valita halvinta webhotellipakettia, sillä se saattaa osoittautua liian tehottomaksi.

2. TEKNINEN TOTEUTUS

Mitä monimutkaisempi ja kookkaampi verkkosivusto on kyseessä, sitä hitaammin se todennäköisesti latautuu. Verkkosivusto olisi aina syytä tehdä niin kevyeksi kuin mahdollista. Mikäli “talon perustukset” eivät ole kunnossa, se ei ole tarpeeksi vakaa.

3. MEDIASISÄLTÖ

Suurin virhe, johon törmää todella usein on se, että mediasisältöä ei pakata. Esimerkiksi järjestelmäkameralla otettu kuva voi olla resoluutioltaan yli 5000 pikseliä ja tiedostokooltaan lähemmäs 20 megatavua. Tästä johtuen kuvat olisi syytä pienentää ja pakata käyttötarkoituksen mukaan. Mikäli kyseessä on esimerkiksi tuotekuva, voi se helposti olla resoluutioltaan 90 % pienempi. Pakkaamalla kuva web-muotoon, myös tiedostokoko saadaan hyvin pieneksi. Esimerkiksi 0,1 megatavun kokoinen kuva latautuu todella paljon nopeammin kuin esimerkiksi 20 megatavun kuva.

4. VÄLIMUISTI

Cachen, eli välimuistin avulla on mahdollista nostaa huomattavasti verkkosivun latautumisnopeutta. Välimuistissa säilytetään harvemmin muuttuvia tietoja ja sen ansiosta selaimen ei tarvitse ladata aivan jokaista tietoa joka kerta uudestaan.

5. LIITÄNNÄISET

WordPress suorittaa kaikkien aktivoitujen liitännäisten sisällön joka kerta, kun selain lataa verkkosivua auki. Yleisenä suosituksena on pitää aktivoituna vain liitännäiset, jotka ovat sivuston toiminnallisuuden kannalta oleellisia. Mikäli käytössä on lukuisia liitännäisiä, joista vain esimerkiksi puolet ovat hyödyllisiä, kuormittavat ne verkkosivua turhaan.

 

Verkkosivun nopeus kannattaa mitata seuraavien työkalujen avulla

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=fi
https://gtmetrix.com/

 

 

 

 

 

 

Kommentoi