Tampere
02 May, Thursday
3° C

Proakatemian esseepankki

Värit ympärilläni



Kirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 15 minuuttia.

Me ollaan kaikki niin erilaisia, että oikeen ärsyttää. Varsinkin kun ei ymmärrä miksi joku ympärillä oleva on niiiiiiiiiiin idiootti ja käytäytyy täysin päinvastoin, miten olisi mitenkään rationaalisesti ajatellen järkevää. Ei selvitellä asioita, vaan mennään kauheella draivilla eteenpäin muka “pikkujutuista” välittämättä tai käytetään aikaa johonkin turhanpäiväiseen jaaritteluun ja kuulumisten kyselyyn. Pomokin vain hoputtaa ja ei usko että olen oikeassa, vaikka olet käyttänyt tunteja faktojen tarkistukseen ja datan keräämiseen. Tuttua? Syyhän tähän on se mistä aluksi puhuttiin, elikä olemme erilaisia persoonia työssämme ja toiminnassamme. Karkeasti meidät voi jakaa neljään eri väriin persoonamme mukaan DISC-analyysin mukaan. Perusidean saa parhaiten tämän artikkelin lukemalla https://www.ess.fi/teemat/ihmisetjailmiot/art2360214 . Jotta työskentely erilaisten ihmisten kanssa olisi hieman helpompaa, täytyy meidän ymmärtää muita ja ennen kaikkea itseämme. Jotta ymmärtäisimme muita ja itseämme, on tähän esseeseen listattu lyhyesti se, miten voimme tietyn värisenä johtajana toimia tietyn väristen johdettavien kanssa.

 

Punainen johtajana

 

Miten johtaa punaista?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Tulette hyvin toimeen. Punainen alaisesi pitää siitä, ettet pelkää mennä suoraan asiaan tai viestiä selkeästi. Hänestä on hyvä, kun asetat tarpeeksi haastavia tavoitteita. Toimitte molemmat selkeiden rakenteiden mukaan ettekä haaskaa aikaa, joten se auttaa teitä luottamaan toistenne toimintaan. Älä kuitenkaan ole liian ehdoton antaessasi toimintaohjeita, sillä punainen alaisesi inhoaa määräilyn kohteena olemista. Punaiset alaiset alkavat helposti sählätä, jos he eivät saa kokea vapauden ja hallinnan tunteita omaa työtään kohtaan. (Erikson, 2019c, 219.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Muista että alaisesi on samanlainen kuin sinä. Hän odottaa sinulta suoruutta ja pitää eteenpäin menevästä tyylistäsi, mutta kuten sinäkin, hän haluaa itse olla se, joka tekee päätökset. Sinun täytyy siis kertoa selkeästi, mitä on tehtävä, mutta et voi odottaa että hän toimii sinun tavallasi. Anna hänelle siis vaihtoehtoja tehtävän suorittamiseen, jolloin hän voi elää siinä uskossa että on tehnyt päätökset itse. Jos kuitenkin päädytään erimielisyyksiin, kannattaa käyttää faktoja sen sijaan, että kritisoisit tai valittaisit. Jatka myös omaa ripeää ja tehokasta tyyliäsi, sillä se innostaa punaista. (Erikson, 2019c, 191, 220.)

 

 

Miten johtaa keltaista?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Rakastatte toimintaa. Keltaisten kanssa tulette keskenään toimeen parhaiten, sillä et rajoita heitä liikaa vaan he saavat käyttää luovuuttaan eikä heidän tarvitse mielestäsi esittää mitään yksityiskohtia, kunhan tavoitteeseen päästään. Lisäksi arvostat keltaisten viestintätaitoja. Keltaiset kuitenkin pitäisivät sinusta vielä enemmän, jos jaksaisit keskustella heidän kanssaan myös työn ulkopuolisista asioista sekä huomioida heidän tunteitaan paremmin ja innostaa heitä enemmän.  (Erikson, 2019c, 220-221.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Keltainen alainen toivoo sinulta innostamista ja mukavia kokemuksia. Hän haluaa itse olla mahdollisimman usein ihailun kohteena, joten kun kyseessä on positiivinen palaute, sinun kannattaa antaa se hänelle kaikkien muiden kuullen. Lisäksi keltaista voi motivoida keksimällä jotain hauskaa ja mikäli se tuntuu sinusta haastavalta, keltainen tekee sen mieluusti myös itse kun vain annat hänelle luvan. (Erikson, 2019c, 191, 222.)

 

 

Miten johtaa vihreää?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Ette ole vihreän henkilön kanssa se paras yhdistelmä, mutta ette myöskään huonoin. Teillä on mahdollisuus saavuttaa toimiva työsuhde, sillä vihreä tarvitsee selkeää johtamista ja sen sinä voit tarjota. Hyvä puoli välillänne on se, että täydennätte toisianne. Vihreän alaisesi toiminta vaatii aikaa, mutta hän panostaa työpaikan ihmissuhteisiin, kun sinä taas toimit vauhdilla ja hoidat asiakysymykset. Alaisesi ottaa käskysi hyvin vastaan kunhan vain muistat muotoilla ne kohteliaasti. Haasteita välillänne kuitenkin riittää, sillä alaisesi inhoaa muutoksia ja konflikteja, etkä sinä väistele kumpiakaan. Yritä olla vähemmän tyly sanoissasi, kuunnella vihreää enemmän ja jaksaa odottaa, vaikka vastauksen saaminen kestäisikin mielestäsi ikuisuuden. Et saa ikinä tietää vihreän alaisesi todellisia mielipiteitä, jos hän aistii sinusta kireyden ja agressiivisuuden. (Erikson, 2019c, 223.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Vihreä odottaa sinulta mukavuutta, mutta ei kerro sitä sinulle. Hän haluaa itse olla pidetty, mutta ei korosta itseään. Voitat vihreän luottamuksen vain kaivamalla esiin hänen todelliset näkemyksensä, sillä se näyttää hänelle, että olet valmis käyttämään aikaa häneen. Tämä ei tapahdu helpolla, sillä vihreä ei noin vain paljasta mielipiteitään, jos hän ei usko niiden miellyttävän sinua. Punaisena tarvitset siis malttia moninkertaisesti enemmän kuin kuvittelet. Vihreät kaipaavat turvallista ympäristöä, joten tarjoa heille faktoja ja aikaa. Ja lisää aikaa. Kestä hiljaisuutta ja ole kärsivällinen, niin vihreästä kuoriutuu uskollinen työntekijä. (Erikson, 2019c, 191, 224-225.)

 

 

Miten johtaa sinistä?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Sininen pitää sinussa siitä, ettet kysele heidän yksityisasioistaan etkä mene heidän henkilökohtaiselle reviirilleen esimerkiksi halailemalla tai koskettamalla, kuten ihmiskeskeisemmät värit saattaisivat tehdä. He ajattelevat, että positiivista sinussa on selkeä ilmaisutapa ja se että keskityt työhösi etkä mihinkään ylimääräiseen. Fakta kuitenkin on, että heikoimmin tulet toimeen sinisen alaisen kanssa, sillä he eivät siedä epäjohdonmukaisuuttasi ja sitä, ettet välitä yksityiskohdista. Asioita auttaisi, jos et pitäisi aina niin kovaa kiirettä ja pysyisit päätöksissäsi. (Erikson, 2019c, 225-226.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Sininen alaisesi vaatii sinulta täsmällisyyttä ja  hänellä on suuri tarve olla oikeassa. Kuten vihreän alaisen, myös sinisen alaisen kanssa kärsivällityyttäsi koetellaan. Et ikinä onnistu antamaan siniselle sitä tiedon määrää, mitä hän tarvitsee, joten on helpompaa kertoa mistä tieto löytyy ja pyytää lukemaan se itse, mutta älä odota, että se tapahtuu nopeasti. Että saat motivoitua sinisen tekemään työnsä ajallaan, hänen kanssaan on osattava ennakoida ja lisäksi asiaan on vain jaksettava palata riittävän monta kertaa. Että sininen alaisesi noudattaa määräaikoja, hänen kanssaan kannattaa aina sopia selvästi milloin se on, mitä tehtävä vaatii ja minkälainen laatutaso riittää. Näin hän tekee työnsä halutulla tavalla, sillä hän pitää kunnia-asiana pitää sopimuksista kiinni. (Erikson, 2019c, 226-227.)

 

 

Keltainen johtajana

 

Miten johtaa punaista?

 

Keltainen ja punainen ovat DISA-mallin perusteella hyvä ja tehokas persoonallisuuksien kombo. Punainen ja keltainen toimisivat joustavasti yhdessä, koska molemmat reagoivat asioihin nopeasti edetäkseen vauhdilla. Molemmat ovat voimakkaita ja ulospäinsuuntautuneita, ja molempien verbaliikka toimii niin hyvin, että heidän on helppo puhua asioista. Heidän keskustelutavoissaan on erilainen fokus, mutta siitä huolimatta vuoropuhelu soljuu. Molemmat asettavat korkeita tavoitteita ja ajattelevat nopeasti. Keltaisen ja punaisen tiimi etenee hurjaa vauhtia: heillä on selkeät tavoitteet, ja he saavat muutkin ympärilään yltämään upeisiin saavutuksiin. Suurin haaste on todennäköisesti se, että punainen saattaa pitää keltaista turhan puheliaana, mutta koska kumpikaan ei ole maailmanluokan kuuntelija, molemmat sulkevat tarvittaessa korvansa. (Erikson, 2019a, 229.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Siinä, missä keltainen ja punainen persoonallisuustyyppi saavat tehokkaasti asioita aikaiseksi, nousee palautteen huolellinen antaminen tärkeäksi. Thomas Eriksonin kirjassa Idiootit ympärillä kuvaillaankin persoonallisuustyyppiä seuraavasti: “ankara, kiihkeäluonteinen, äkkipikainen, ärhäkkä sekä helposti ärsyyntyvä” (Erikson, 2019a, 29). Punaista persoonallisuustyyppiä pidetään myös johtajatyyppinä, mikä tuo omat haasteet sinulle johtaa kyseistä persoonallisuustyyppiä. Punainen persoonallisuustyyppi on myös erittäin kilpailuhenkinen ja tästä syystä punaisen alaisen esimiehenä toimivan henkilön tulee pitää päänsä kylmänä johtaessaan alaisensa toimintaa. Eriksonin kirjassa Psykopaatit ympärilläni kerrotaan vastakkain asettelusta punaisen persoonallisuustyypin kanssa seuraavaa: “Punaisten tyyppien vastustamisessa onkin juuri se haaste, että on siedettävä paljon rähinää ja riitaa. Siksi konflikteja pelkäävillä ihmisillä ei ole mitään jakoa punaisia vastaan.” (Erikson, 2019b, 170). Punaiselle alaiselle tuleekin siis antaa suoraa, selkeää ja rakentavaa palautetta. Annettua palautetta ei myöskään saa kaunistella vaikka punainen käyttäytyisikin hyökkäävästi. Pidä pääsi kylmänä, näin punainen henkilö kokee kohdanneen vertaisensa ja osaa ottaa palautteen lopulta vastaan.

 

Niin kuin sanottu, punaiset tyypit rakastavat kilpailua. Esimiehenä toimien tuleekin sinun motivoida punaista erinäisin palkinnoin. Keltaisena johtajana toimien luulisi tämän olevan helppoa, sillä sinähän olet idearikas persoona ja voit keksiä asiasta kuin asiasta kilpailun. Idiootit ympärilläni kirjassa kerrotaan seuraavaa: “Punaisten tyyppien hyvät puolet ovat itsestään selviä. Puhumme nyt ihmisistä, jotka eivät milloinkaan tuhlaa aikaa paikoillaan junnaamiseen.” (Erikson, 2019a, 34). Keltaisena, usein liikaa puhuvana johtajana sinun tuleekin huomioida punaisen kärsimättömyys ja kertoa työtehtävät lyhyesti ja ytimekkäästi ilman ylimääräistä showta taustalla. Tämä kommunikointiin liittyvä seikka pätee niin viikkopalavereissa, kuin myös kahden keskeisissä kehityskeskusteluissa.

 

 

Miten johtaa keltaista?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Idiootit ympärilläni kirjassa sanotaan “että parhaan mahdollisen ryhmädynamiikan aikaansaamiseksi ryhmässä on hyvä olla kaikkia värejä.” (Erikson, 2019a, 227). Opiskellessani yrittäjyyttä ja tiimijohtamista Tampereen ammattikorkeakoulussa Proakatemialla, olen huomannut tämän pitävän paikkansa. Se että johtaja on keltainen ja suurin osa alaisista myös, voi aiheuttaa sen, ettei loppupeleissä saadakaan hienoja ajatuksia, joilla parantaa tiimin toimintaa päätökseen. Tämä on kuitenkin keltaisen persoonallisuustyypin heikkous, jonka tunnistettuaan keltainenkin johtaja voi toimia tehokkaasti ja tuloksekkaasti johtajan asemassa, vaikka alaisena olisi toinen tai useampi keltainen persoona.

 

Keltaiset tulevat toistensa kanssa erinomaisesti juttuun, niin kuin Psykopaatit ympärilläni kirjassakin todetaan: “Pahin mahdollinen tilanne keltaiselle olisi, ettei hänen ympärillään olisi ketään ketään kenelle hän voisi jutella täysin spontaanisti. Koska keltainen tyyppi haluaa puhua, hän tarvitsee kuuntelijan.” (Erikson, 2019a, 181). Ongelma keltaisten työskentelyssä yhdessä ei ole se, etteivätkö he keksisi loistavia ideoita ja lähtisikin toteuttamaan niitä. Ongelma on siinä, etteivät he usein saa vietyä näiden loistavien ideoiden toteutusta loppuun asti. Tästä syystä olisikin hyvä, että tiimi koostuisi useista eri persoonallisuustyypeistä.

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Keltaiselle persoonallisuustyypille on ominaista ulospäin suuntautuvuus. Keltaisena johtajana sinun kannattaa ajatella keltaista alaistasi, niin kuin olisit itse hänen asemassaan. Tehän olette kuin samasta puusta veistetyt! Keltaisena johtajana palautetta antaessasi keltaiselle alaiselle tulee palaute muotoilla niin, että kehut ensin keltaista hänen saavutuksistaan ja vasta tämän jälkeen voit ottaa kehityskohteet puheeksi hänen kanssaan. Kehityskohteita käydessä läpi kannattaa asiat esittää kysymysmuodossa, jolloin keltainen ei voi sivuuttaa annettua palautetta. Keltaiselle on ominaista suodattaa negatiiviset asiat ja keskittyä vain positiivisiin. Jos sinun tulee esimerkiksi huomauttaa keltaiselle alaisellesi viikkopalaverin pöytäkirjaan tekemistään merkkausvirheistä, voit asian esittää esimerkiksi seuraavasti: Kimmo, viime viikon viikkopalaverissahan oli paljon käsiteltäviä asioita ja olit vastuussa asioiden kirjaamisesta pöytäkirjaan, eikö vain? Miten suoriuduit mielestäsi annetussa tehtävässä? Tämän jälkeen voit kertoa vaikka oman näkemyksesi ja lisäten loppuun: ja muutenhan se olikin loistavasti dokumentoitu! Voit kysyä vielä loppuun varmistaaksesi että palaute on mennyt perille: Miten aiot huomioida nämä kehityskohteet seuraavassa viikkopalaverissa? Tällä tavalla keltainen alaisesi, joka alituisesti kaipaa kehuja ollakseen tehokas, saa tarvitsemansa kehut. Kritiikki tulee myös käytyä läpi, niin että keltaisen alaisesi on se pakostakin sisäistettävä.

 

Keltaisesta pesoonallisuustyypistä kerrotaan Idiootit ympärilläni kirjassa seuraavasti: “Kekseliäämpiä ihmisiä ei olekaan. Keltaisilla tyypeillä on uskomaton taipumus nähdä ratkaisuja paikoissa, joissa kukaan muu ei niitä näe.” (Erikson, 2019a, 49). Tästä syystä keltaisena johtajana voit motivoida keltaista alaistasi erityisen hyvin. Mietippä. Tiedät että keltainen rakastaa luovuutta. Johtajana sinun siis kannattaa tarjota mahdollisuutta jatkuvaan luovuuteen keltaiselle alaisellesi. Anna hänelle vapautta toimia haluamallaan tavalla, ja ohjeista alaistasi asettamaan tavoitteita ja seuraa näiden tavoitteiden toteutumista. Alaisesi keksii varmasti tuhat ja sata hyvää ideaa, joten suosittelen sinun hankkivan keltaiselle alaisellesi työparin joka edustaa esimerkiksi punaista väriä. Näin näitä ideoita päästään ehkä toteuttamaankin. Sininenkin partneri voi toimia keltaiselle, mutta muista että tämä voi olla vaarallinen kombo, sillä sinisellä saattaa mennä pahasti hermot ylitöpäiseen keltaiseen ideanikkariin, joka ei välttämättä ole miettinyt ollenkaan, onko hänen ideansa edes toteutuskelpoisia. Hyvin toimiessaan kelta-sininen työpari voi parhaimmassa tapauksessa tuoda työpöydällesi erityisen omalaatuisen ja tarkoin analysoidun firman kukkaroa pullistavan mestarillisen idean.

 

 

Miten johtaa vihreää?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

“On yhtä loogista asettaa vihreä ja keltainen rinnakkain. He tekevät töitä eri tahtiin, mutta suhtautuvat uteliaasti toistensa tekemisiin. Molempien mielestä toiset ihmiset ovat kiinnostavia ja tärkeitä. Toisen mielestä on hyvä ottaa rauhallisesti, toinen haluaa pitää hauskaa. Siitä huolimatta he tulevat hyvin toimeen. Vihreä antaa keltaiselle niin paljon tilaa kuin tämä tarvitsee: toinen puhuu, toinen kuuntelee. Se toimii hyvin.” (Erikson, 2019a, 230.)

 

Keltainen johtaja ja vihreä alainen kombinaatio on lähtökohdiltaan looginen. Keltainen johtaja haluaa olla äänessä ja innostaa yhteisöä, vihreä alainen antaa varmasti tähän mahdollisuuden. Ongelmia saattaa syntyä molempien ihmissuhdekeskeisyydestä. Saattaa olla että työpaikalla keskityttäisiin liiaksi lärpättelyyn, ja liian vähän työasioihin. Hyvä johtajahan ei tietenkään anna näin tapahtua.

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Antaessasi palautetta vihreälle, tulee ajoitus miettiä tarkkaan. “Hän ei halua olla asioiden keskipisteessä, eikä hän halua että häntä kritisoidaan avoimesti. Hän ei myöskään mielellään puhu suurten yleisöjen edessä, ellei tunne heitä hyvin – ja jo kuuden henkilön yleisö on vihreän mielestä liian suuri.” (Erikson, 2019b, 191). Näiden asioiden muistaminen on sinulle keltaisena johtajana erityisen tärkeää, sillä kuten varsin hyvin itsekin tiedät, saatat puhua mitä sylki suuhun tuo ja toisinaan väärässä paikassa väärään aikaan.

 

Moni johtaja antaa alaisilleen persoonallisuustyypistä välittämättä palautetta väärään aikaan. Esimerkiksi vihreälle alaiselle palautteen antamiseen ihanteellinen tilanne voisi olla kahvikupin kera käyty kahdenkeskeinen keskustelu, mikä aloitetaan puhumalla jostain aivan muusta, kuin työasioista. Vihreä arvostaa sitä että hänet huomioidaan. Keltaisena pomona uskoisin tämän olevan sinulle luontevaa, kunhan vain muistat käydä keskustelun kaksin vihreän alaisesi kanssa. Huono esimerkki vihreän alaisen kanssa pidettävästä palautteenantotilanteesta voisi olla esimerkiksi joka viikkoinen viikkopalaveri, jossa palautteen on kuulemassa teidän lisäksi vähintään 4 muuta ihmistä.

 

Keltaisena johtajana et saa hämääntyä siitä, miten helpolta vihreän alaisen johtaminen tuntuu, sillä vihreä pelkää konflikteja ja kyseisellä personaallisuustyypillä on myös taipumus myöntyä asioihin helpolla. “Vihreä tyyppi pelkää myös muutoksia: hän ei pidä uusista suunnitelmista, varsinkaan jos ne ovat kiireellisiä. Silloin hän voi mennä aivan lukkoon.” (Erikson, 2019b, 191). Koska olet keltainen johtaja, jolla ei uudet ideat ja ajatukset lopu kesken, sinun tuleekin käyttää äärimmäistä huomiota, jottei vihreä alaisesi ala stressaamaan liiaksi. Kun saat uuden idean, ensinnäkin älä vie sitä täysin valjastamattomana alaisellesi. Sinun tulee miettiä, miten se vaikuttaa hänen jo nykyisiin työtehtäviinsä. Aiheutuuko tästä paljon muutoksia hänen nykyisiin tehtäviinsä? Toiseksi, saamasi idea kannattaa tuoda ajoissa ilmoille, jotta vihreä alaisesi saa aikaa miettiä sitä. Ideaa kannattaa tietyin väliajoin tuoda esille ennen kuin isket tehtävänannon vihreän pöydälle, näin vihreä on varmasti kerennyt miettiä nykyisiä työtehtäviään ja niiden hoitamista yhdessä uuden idean kanssa. Tärkeintä on kuitenkin se ettet aiheuta vihreälle turhaa stressiä.

 

 

Miten johtaa sinistä?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Mikäli lähtökohtana ovat Marstonin teoriat, jossa sinistä väriä edustaa analyyttisyys ja keltaista innostavuus, on ilmiselvää, että kaikkein haasteellisinta on saada keltainen ja sininen tekemään yhteistyötä. “Elleivät asianomaiset tunne omaa persoonaansa tarpeeksi hyvin, kipinät sinkoilevat heti ensi hetkestä saakka.” (Erikson, 2019a, 232.). Tästä syystä Keltaisena johtajana jos olet haastavassa tilanteessa, jossa olet esimiesasemassa siniselle alaisellesi, korostan itsetuntemusta. Vaikka pitäisit sinistä alaistasi epäinspiroivimpana taukkina jonka olet milloinkaan tavannut, muista että se johtuu siitä, että olette lähestulkoon täydelliset vastakohdat. Sininen tyyppi saattaa pitää sinua yhtälailla kevytmielisenä lörpöttelijänä, jota ei voi ottaa vakavasti. Muista se että sininen alaisesi ei ole mitä luultavimmin kiinnostunut kuulemaan sinun viikonlopustasi, tai siitä mitä aiot tehdä kertyneillä kesälomapäivilläsi.

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Kun alaisenasi on sininen tyyppi ja haluat antaa palautetta hälle, muista pysyä asiassa. Tiedän että keltaisena johtajana ylimääräisen lörpöttelyn välttäminen voi olla hyvinkin vaikeaa, tiedän kuitenkin että onnistut jos vain keskityt. “Itsetuntemusta omaavat siniset ymmärtävät ilman muuta, että sinulta syntyy poikkeuksellisen paljon ideoita ja uusia ajatuksia. He ovat panneet merkille luovuutesi ja kykysi ajatella epäsovinistisesti.” (Erikson, 2019c, 237.). Voi olla että sininen alainen arvostaa sinua jopa henkilökohtaisella tasolla, mutta ei välttämättä tätä koskaan kerro sinulle. Keltaisena pomona sinun tuleekin muistaa, mitkä ovat näitä piirteitä joita sininen arvostaa. Painottaisin tärkeimpänä selkeyttä. Olet tottunut puhumaan ummet ja lammet sitä sun tätä, lopeta. Kun annat palautetta siniselle, ole korrekti ja perustele palautteesi faktoilla. Siniselle alaisellesi voit olla rehellinen, mutta älä kiertele tai oleta. Sininen alaisesi on varmasti tehnyt tehtävän niin kuin olet sen pyytänyt. Ongelmallista voi usein ollakin juuri korrekti tehtävänanto. Koska keltaista ja sinistä profiilia ei luonnostaan ole helpoin yhdistää toimivaksi, suosittelen pyytämään myös palautetta siniseltä alaiseltasi. Tällä tavoin osoitat kunnioittavasi häntä ilman keltaiselle tyypillistä miellyttämistä.

 

Sinistä alaista motivoi se että he itse pääsevät tutkimaan jotakin ongelmaa. Tärkeintä on saada konkreettinen ja perusteltu vastaus. Joten keltaisena johtajana sinun tulee keskittyä siihen, miten työtehtävät annat. Selkeys on tärkeintä. “Käsky, joka on  tiivistetty muotoon ratkaise tehtävä, ei toimi. Sano, että tehtävä X on se ja se ja toivot, että siinä otetaan huomioon tämä ja tuo. Jos eteen tulee ongelmia, tule kysymään neuvoa. Raportoi, kun työ on valmis. Ja – tämä on tärkeää! – sopikaa, milloin sen pitää olla valmis! Muuten se päätyy tärkeysjärjestyksessä pohjimmaiseksi.” (Erikson, 2019c, 238-239.)

 

 

Vihreä johtajana

 

Miten johtaa punaista?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Voit onnistua työskentelemään punaisen kanssa, mutta se ei ole lähtökohtaisesti aivan yksinkertaista, sillä huolimatta siitä että sinä olet pomo ja hän alainen, voit joutua jyrätyksi. Lisäksi punainen pitää sinua hiturina ja ajattelee ettet osaa tehdä päätöksiä, joten yritä pysyä vähintäänkin lupaamassasi aikataulussa. Jos puhut ajasta lounaan jälkeen, se tarkoittaa punaiselle sitä hetkeä kun lopetat ruokailun, eikä parin tunnin päästä iltapäivällä. Pääsääntöisesti punainen kyllä pitää sinua mukavana tyyppinä ja arvostaa sitä, että annat hänen tehdä työnsä omalla tavallaan, joten asiat voivat sujua oikein hyvin kun vain reippaasti kiihdytät työtahtiasi ja pysyt hänen työnsä vauhdissa. (Erikson, 2019c, 241-242.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Sinun täytyy kyetä olemaan punaiselle paljon suorempi, kuin mitä olet tottunut olemaan muille. Punainen vaatii sitä, sillä liian latteat ja tunnelatautuneet keskustelut eivät juuri punaista kiinnosta, ja viskaa hän näitä asioita lähinnä kintaalla. Samaan tapaan johtamisessa ja motivoinnissa täytyy punaiselle antaa suoria käskyjä mitä noudattaa, sillä liian epäselvät ja avoimet ohjeistukset turhauttavat tätä. Anna punaisen olla itseohjautuva ja anna hänen työstää asioita omaan nopeaan tahtiin, ja vältä suotta viivyttelemästä päätösten kanssa. Kun punainen sa tehdä oman pään mukaan ja omaan tahtiin, on se kaikista paras kaikkien kannalta. (Erikson, 2019c, 242.)

 

 

Miten johtaa keltaista?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Keltaisen kanssa hommat sujuvat mukavasti, sillä hän saa valokeilan johtoasemastasi huolimatta, sillä ethän sinä edes sitä haluaisi. Et myöskään arvostele häntä kovakouraisesti vaikka hän olisi hutiloinut kunnolla. Arvostelu jos mikä on keltaiselle alaisellesi myrkkyä, joten lempeä tyylisi on oikea tapa toimia hänen kanssaan. Isoimpia ongelmiasi keltaisen kanssa on se, että tyrmäät hänen ideansa liian herkästi oman muutosvastaisuutesi vuoksi. Lisäksi hän saattaa pitää sinua todella tylsänä, koska päätösten tekosi kestää ja hän pitää sinua epävarmana. Lisää itsevarmuutta toimintaasi ja kerro mielipiteesi ääneen, niin keltaisen on helpompi nähdä missä mennään. (Erikson, 2019c, 244.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Vaikka pelkäätkin muutosta, tulee sinun suhtautua keltaisen ideoihin ja ajatuksiin avoimin mielin. Älä tyrmää ideoita, vaan koita saada niistä konkreettista irti. Tärkeintä on se, että et tapa keltaisen innostusta, vaan koita saada siitä kaikki hyöty irti (Erikson, 2019c, 245.). Anna ideoinnin kukoistaa ja kuuntele keltaista, sillä siinähän sinä olet hyvä. Käytä keltaista idenikkarina ja anna hänen olla keskipisteenä, jolloin voit itse jäädä rauhassa sivummalle hoitamaan omia hommia, näin saat keltaisen tekemään töitä ja itse saat nauttia olostasi.

 

 

Miten johtaa vihreää?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Vihreän alaisesi kanssa kaikki sujuu aivan erinomaisesti, nimittäin melkein voisi luulla että luette toistenne ajatukset. Olette yksimielisiä ja toimintatapanne ovat samanlaiset. Kaiken huipuksi pidät vielä alaisesi puolia, joten hän todella viihtyy työskennellessään alaisuudessasi. Kuulostaa melkeinpä liian hyvältä, mutta liika kiltteytesi voi johtaa siihen, etteivät asiat työpaikalla etene, sillä vihreä alaisesi ei niitä ainakaan hoputa. Lisäksi hän voi helposti kokea sinun olevan hänen työkaverinsa eikä pomonsa, joten asemasi saattaa herättää kateutta, ellei selkeästi ole huomattavissa miksi juuri sinä olet asemasi ansainnut. (Erikson, 2019c, 246.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Anna palautetta, niin kuin haluaisit itsellesi palautetta annettavan. Vihreänä osaat antaa sopivan pehmeä ja tunteet huomioon ottavaa palautetta, joka ei loukkaa vihreää, ja jonka hän osaa käsitellä. Sinun täytyy kuitenkin uskaltaa antaa hänelle palautetta ylipäätään, vaikka pelkäät jotenkin onnistuvasi loukkaamaan tätä. Johda vihreää, mutta älä kuitenkaan nosta itseäsi jalustalle, sillä vihreä voi alkaa tuntea kateutta asemaasi kohtaan, varsinkin jos samaan aikaan olet selvästi kaverin asemassa häntä kohtaan (Erikson, 2019c, 246.).

 

 

Miten johtaa sinistä?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Yhteistyösi sinisen alaisen kanssa on melko mutkatonta. Työtahtinne on samanlainen ja sininen pitää siitä ettet sekaannu liiaksi hänen työskentelyynsä. Hänestä on hyvä, että osaat pitää tunteet sisälläsi. Puhut  myös riittävän vähän hänen makuunsa. Ongelma on kuitenkin siinä, että sinä olet ihmiskeskeinen ja välität sinisen hyvinvoinnista, mutta hänelle sinä olet vain palikka organisaatiokaaviossa. Eikä hän pidä sinua vahvana johtajana. Joten älä missään nimessä yritä kaveerata hänen kanssaan, sillä se vain vahvistaisi sinisen mielipidettä siitä, ettet ole hänen mielestään oikeanlainen johtaja. Pyri pikemminkin keskittymään vähemmän häneen ihmisenä ja olemaan tarkempi asioissa. Keskity ilmaisemaan asioita selkeämmin, kun työskentelet sinisen pomona. (Erikson, 2019c, 247-248.)

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Sinisen kanssa kannattaa pysyä aina asiassa ja nimenomaan työasiassa. Sinua varmasti kiinnostaa hänen yksityiselämänsä ja sinua kiinnostaisi kertoa myös hänelle, mitä itsellesi kuuluu. Valitettavasti tämä ei sinistä kiinnosta ja se turhauttaa häntä. Pysy asiassa, ole jämäkkä ja anna hänelle aikaa työstää asioita ja perehtyä asioihin. Anna hänelle kuitenkin aikatauluja ja deadlinejä, jotta hänen työnsä ei kuitenkaan venyisi (Erikson, 2019c, 249.). Jos et näin tee, hän saattaa jyrätä sinut ja venyttää aikatauluja, jotta saa tyydytettyä tiedon tarpeensa. Hän kun ei pidä sinua kovinkaan hyvänä johtajana, koska et ole yhtä informaatiohakuinen, kuin hän ja olet enemmänkin tunnepuolen ihminen.

 

 

Sininen johtajana

Miten johtaa punaista?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Sininen ja punainen persoona ovat yhdistelmänä melko huono pari. Teitä yhdistää kuitenkin asiapohjainen tekeminen, ettekä kumpikaan suotta jää märehtimään ihmisiin tai tunteisiin. Punainen johdettava arvostaa suorasanaista palautettasi, kun nostat kissan pöydälle ja pitää myöskin siitä, että et suotta johda ja ohjaile heitä liikaa (Erikson, 2019c, 251-252).

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Punainen kestää hiemna suorempaa ja tiukempaa palautetta, kuin esimerkiksi vihreä. Sinisenä oletkin tässä hyvä, sillä sinua ei liiemmin kiinnosta tunteilu, vaan se, että asiat saadaan faktojen kautta kuntoon. Motivoinnissa hyvänä keinona on ottaa huomioon punaisen ego. Kun kykenet ruokkimaan sitä, esimerkiksi ottamalla punaisen mukaan työn suunnitteluun ja kysymällä häneltä neuvoa, saat häneen uutta puhtia ja motivaatiota projektia kohtaan (Erikson, 2019c, 253.). Onhan kyseessä tällöin projekti, johon hän on antanut suuntaviivoja ja näin menty eteenpäin tehokkaasti.

 

 

Miten et johtajana aiheuta alaisellesi stressiä?

 

Punaiselle on tärkeää päästä tekemään ja osallistumaan päätöksentekoon. Sinisenä johtajana usein kuitenkin et kykene luottamaan punaisen ammattitaitoon ja faktaperäisyyteen, joten et anna hänelle todennäköisesti mahdollisuutta tähän. Toinen asia, mikä sinisen  johtajan toiminnassa aiheuttaa stressiä punaiselle, on pitkäveteisyys. Sinisenä haluat keskittyä taustojen selvittelyyn ja jokaisen nyanssin selvittämiseen ja aikaa kuluu. Tämä aiheuttaa punaisessa turhautumista ja nostaa työstressiä (Erikson, 2019c, 66.).

 

 

Miten johtaa keltaista?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Keltaisen ja sinisen persoonan välillä on todella syvä kuilu. Keltainen ymmärtää ja arvostaa toki sinistä todella paljon tämän täsmällisyyden ja osaamisen takia, mutta sinisellä on välillä lähes sietämätöntä työskennellä epäjärjestelmällisen keltaisen kanssa, joka heittelee ideoita ja visioita, missä ei ole usein mitään loogisuutta tai faktaperää (Erikson, 2019c, 253.). Tämä vaatii siniseltä johtajalta siis todella paljon ymmärrystä, harjoittelua ja kovaa sietokykyä. Sopivan balanssin löytäminen kuitenkin hyödyttää, sillä keltaisen lennokkaat ideat voivat tuottaa myös hyvää tulosta, mikäli ne saadaan pureksittua realistisiksi.

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Keltaisen motivointiin paras työkalu on ottaa tämä huomioon ja ennen kaikkea ymmärtää tämän persoonallisuutta. Kun keltaiselle antaa innostavia ja luovia työtehtäviä, tuntee hän itsensä merkitykselliseksi. Keltaisen ideointikykyjä ja lennokkaita ideoita kannattaa siis valjastaa yrityksen käyttöön. Keltaisen kanssa kannattaa jutella niitä näitä ja heittää hieman vitsiä, sillä siitä hän nauttii (Erikson, 2019c, 255.). Sinisenä kannttaa siis raottaa hieman järjestelmällisyyttä, ottaa keltaisen villi idea vastaan ja työstää sitä.

Palautteen annossa kannattaa olla hieman varovainen. Siniselle tyypillinen suora ja avoin kritiikki kannattaa käydä lievemmin ja mieluusti vielä kaksin. Pikkuasiat kannattaa jättää pois ja kritiikkiä hieman pehmentää (Erikson, 2019c, 69.).

 

 

Miten et johtajana aiheuta alaisellesi stressiä?

 

Sinisenä johtajana tuotat varmasti keltaiselle harmaita hiuksia omalla faktapohjaisella tyylillä. Tyrmäät helposti keltaisen villit ideat ja sinun on vaikea ottaa tätä mukaan päätöksentekoon tai vastuulliseen toimintaa, sillä luotamus on hyvin kortilla hänen kanssaan. Eniten häntä todennäköisesti stressaa sinun pikkuasioihin tarttuminen, sillä keltaiselle se tuottaa todellista tuskaa (Erikson, 2019c, 69.). Hänen mielestään kun ei ole väliä muulla kuin sillä, että saa olla ryhmässä ja että työnteko on kivaa.

 

 

Miten johtaa vihreää?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Vihreän kanssa toimeen tuleminen on melko helppoa. Vihreä nauttii siitä, kun sinisenä johtajana kerrot kaikki yksityiskohdat, eikä mikään tule yllätyksenä. Vihreälle tulee turvallinen olo ja he arvostavat tietotaitoasi. Hekin haluaisivat olla yhtä päteviä kuin sinä ja luoda ympärillensä yllätyksettömän ja turvallisen ilmapiirin. Vihreät tykkäävät paljon siitä, kun sininen antaa heille todella selkeät ja rutiininomaiset tehtävät ja toimivat sinisen mieliksi juuri niinkuin halutaan, eivätkä suotta halua sekaantua töiden suunnitteluun (Erikson, 2019c, 256.). Myös työtahtisi sopii hyvin vihreälle, sillä hänkin haluaa edetä rauhallisesti asioiden kanssa (Erikson, 2019c, 257.) ja sinä nautit siitä, kun saat tehdä suunnittelun ja taustatyön rauhassa, eikä vihreä valita pitkistä selvityksistä ja raporteista – päinvastoin. Erona toillä on tokikin se, että vihreä haluaa tietää mitä sinulle kuuluu ja on kiinnostuneempi tunteistasi, kuin sinä hänen. Tästä syystä vihreän mielestä saatat vaikuttaa hieman kylmältä ja sinun mielestäsi vihreä hieman tunkeilevalta ja turhamaiselta (Erikson, 2019c, 256.).

 

 

Palautteen ntaminen ja motivointi?

Vihreälle täytyy olla todella varovainen palautteen kanssa, koska hänelle se on todella raskas paikka. Varsinkin julkinen arvostelu voi kolahtaa vihreään todella pahasti. Vihreä välttelee konflikteja, jonka takia hän myötäilee todella paljon sanojasi ja ei tuo omaa mielipidettään todennäköisesti esiin (Erikson, 2019a, 229.). Sinisenä johtajana olet luontaisesti melko hyvä motivoimaan vihreää, sillä hoidat itse paljon asioita ja annat vihreälle hyvin rutiininomaisia työtehtäviä, käyttäen häntä tavallaan “työrobottina”. Annat nivaskan papereita ja oletat niiden olevan valmiina deadlineen mennessä. Tämä on vihreän mieluisinta työtä ja tämä pitää hänen stressitasonsakkin hyvin matalalla (Erikson, 2019c, 71.).

 

 

Miten johtaa sinistä?

 

Miten persoonallisuutenne kohtaavat?

 

Sininen ja sininen tulee tottakai hyvin toimeen. Olettehan molemmat saman persoonan omaavia ja haluatte molemmat tehdä asiat varman päälle. Molemmat ymmärrätte laadun päälle ja olette sitä mieltä, että jos tehdään, niin tehdään kunnolla (Erikson, 2019c, 257,258.). Arvostatte yksityiskohtia, ettekä ota turhia riskejä toiminnassa. Sinisenä johtajana sinun kuitenkin tulee varoa palkkaamasta pelkkiä sinisiä alaisia, vaikka kuinka mukavia he olisivatkin, mutta tällöin tiimin toiminta kärsii. Katsantakannasta tulee liian samanlainen ja se ei ole toimiva ratkaisu pidemmällä aikavälillä (Erikson, 2019c, 258.). Ongelmia saattaa tulla silloin, kun alatte tuoda faktojanne pöytään. Molemmat väittävät kivenkovaa olevansa oikeassa ja tämäkös ärsyttää molempia osapuolia suunnattomasti.

 

 

Palautteen antaminen ja motivointi?

 

Sinisille palautteen antaminen onnistuu siniseltä tietysti moitteetta. Faktat on tarkistettu ja yksityiskohdat tuodaan esiin, mutkitta ja suoraa. Tässä täytyy kuitenkin olla varovainen, ettei suotta ole liian tyly, sillä loukkaantuu se sininenkin loppupeleissä, kun tarpeeksi jyrkkiä ollaan. Jos väität kuitenkin sinisen olleen väärässä jossain, mistä tämä on täysin varma, voi tässä tulla suurtakin kinaa. Motivoinnissa on hyvä antaa sinisen tehdä taustatyötä ja osallistaa tätä päätöksentekoon, sillä hänen tietotaitoaan ja faktaperäisyyttään kannattaa hyödyntää toiminnan turvaksi. Jos sininen selvittää jotakin asiaa, nauttii hän siitä ja voidaan olla varmoja, ettei yksikään yksityiskohta jää huomioimatta. Anna sinisen työskennellä yksin, äläkä saata häntä suotta työskentelemään suuren joukon kanssa, sillä nämä muut lähinnä häiritsevät sinisen työskentelyä, ja tämä tuottaa siniselle turhaa stressiä (Erikson, 2019c, 73.).

 

Lähteet

Kirjoittanut: Henri Roivas, Arttu Myllys ja Henna Haara

 

Erikson, T. 2019. Idiootit ympärilläni. Kuinka ymmärtää muita ja itseään. 19. painos. Jyväskylä. Atena Kustannus Oy.

 

Erikson, T. 2018. Psykopaatit ympärilläni. Kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi. 3. painos. Jyväskylä. Atena Kustannus Oy.

 

Erikson, T. 2019. Kehnot pomot ympärilläni. Jyväskylä. Atena kustannus Oy.

Kommentoi