Tampere
25 May, Saturday
24° C

Proakatemian esseepankki

Varallisuuden kasvattaminen sijoittamallaKirjoittanut: Removed User

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Sijoittajaksi 7 päivässä
Merja Mähkä
Unna Lehtipuu
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

JOHDANTO

Olen Proakatemiataipaleeni aikana kiinnostunut ja ennen kaikkea innostunut sijoitustoiminnasta. Oma sijoitusstrategiani perustuu siihen, että ostan ja sen jälkeen ”unohdan”. En hae äkkirikastumista, vaan teen valintoja aika pitkälti fiilispohjan, trendien ja mielenkiinnon kohteideni mukaan. Aikajänne on siis pitkä. Tykkään pienestä jännityksestä, joten otan myös riskejä, mutta en missään nimessä koskaan pelaa kaikkia munia samaan koriin, vaan hajautan. Haen sijoituksilla turvaa tulevaisuuteen ja salkkuni tulee olemaan ”eläkkeeni”, hyvä lisätienesti palkkatyön ohelle. Salkun kasvattaminen on ennen kaikkea myös mukava harrastus. Yksi unelmistani on se, että jonain päivänä olen kartuttanut sellaisen sijoitussalkun, jonka koen täyttäneen itselleni asettamani tavoitteet.

Päädyin lukemaan Merja Mähkän ja Unna Lehtipuun kirjoittaman “Sijoittajaksi 7 päivässä” -kirjan, joka on jaettu seitsemään eri osa-alueeseen (päivään). Ensimmäisen päivän aikana käydään läpi sijoittamisen syitä, toinen päivä käsittelee arvo-osuustilin avaamista, kolmas päivä opeuttaa hajauttamaan, neljäs päivä johdattelee osakkeiden ostamiseen, viides päivä käsittelee rahastosijoittamista, kuudes päivä oman mielen valmennusta ja viimeisenä päivänä varmistetaan onnistuminen.

 

1. Mitä sijoittaminen on?

Sijoittaminen on yksi säästämisen muoto, jossa säästöille tavoitellaan tuottoa oman riskitason mukaan. Tavoiteltavaa tuottoa ei ole aina mahdollista saavuttaa ja jokin tietty sijoitus voi myöhemmin muodostua tappiolliseksi. Tästä johtuen sijoitusriskiä olisi aina syytä hallita hajauttamalla. Mitä suurempaa tuottoa tavoitellaan, sitä suuremmasta riskinotosta on yleensä kyse. Sijoitustoiminnassa on aina kyse riskien ottamisesta ja riskejä on syytä myös sietää. On hyvä ajatella, että jos sijoittaa vaikkapa 100 euroa, niin sen summan on myös pahimmassa tapauksessa valmis häviämään.

Sijoituskohteet

Sijoituskohteita, joihin sijoittaa on useita. Tyypillisiä sijoituskohteita ovat muun muassa erilaiset rahastot (aktiiviset & passiiviset), osakkeet, kiinteistöt ja raaka-metallit.

Korkoa korolle

Korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Joka sitä ymmärtää, tienaa sen; joka ei ymmärrä, maksaa sitä.”
Albert Einstein

Korkoa korolle on ilmiö, jossa pääomalle saatu korkotuotto kasvattaa lisää pääomaa: kasvanut korko kasvaa lisää korkoa! Toisin sanoen sijoittaessasi esimerkiksi 500 euroa 10 % tuotolla sinulla on vuoden jälkeen kasassa 550 euroa. Seuraavana vuonna tuotto saadaan sekä asetetulle 500 euron pääomalle, että korkotuottona tulleelle 50 eurolle. Tällöin samalla tuottoprosentilla toisen vuoden jälkeen kasassa olisi jo 605 euroa. Aluksi mitään ei näytä juurikaan tapahtuvan ja pääoman kasvu on pientä, mutta mitä kauemmin korkoa korolle ilmiö muhii, sitä jyrkempi on myös kasvu.

Rahaa ei ole järkevää säästää pankkitilillä, sillä tavallisilla säästötileillä on hyvin pieni korko. Myös rahan arvon laskeminen, eli inflaatio syö säästöistä oman osansa.

 

Kuva 1. Korkoa korolle ilmiö havainnollistettuna. Lähde: sijoittaja.fi

 

2. Mihin sijoittaisin 10 000 € – kuvitteellinen tehtävä

Olin kesällä mukana sijoitustoiminnan verkkokurssilla, jossa tehtävänä oli koota kuvitteellinen sijoitussalkku 10 000 eurolla. Kuvitteellisessa salkussani olisi kolmen eri yhtiön osakkeita ja kaksi rahastoa.

OSAKKEET

 1. Elisa Corporation
  -> päivittäinen vaihto n. 16 milj.
  -> osake nyt n 43,6 €
  -> korkea P/E luku (~ 23)—> Sijoittaisin tähän 3000 €, ajallisesti hajautettuna

Valitsin Elisan salkkuuni siksi, koska sillä on vahva markkina-asema teleoperaattoreista. 5G on yleistymässä, ensimmäiset verkot avattu tänä vuonna kuluttajille ja laitteita tulossa myyntiin yhä enemmän. Elisa on ollut myös hyvä jakamaan osinkoa ja riskiltään se on melko riskitön. Jos esimerkiksi lama iskisi Suomeen, niin todennäköisesti suomalaiset säästäisivät esimerkiksi suoratoistopalveluista (netflix, hbo …) kuin vaikkapa puhelinliittymistä. Puhelinliittymä on asia, jonka jokainen meistä nykymaailmassa tarvitsee vuorovaikuttamiseen. On sanomattakin selvää, että elämme maailmassa, joka digitalisoituu koko ajan yhä enemmän ja enemmän. Markkinoille tulee lisää palveluita, palveluiden käyttö kasvaa ja täten operaattoreiden tulokset kasvavat.

 1. Gofore Plc
  -> päivittäinen vaihto 132 306 €
  -> osake nyt n 7,72 €
  -> korkea P/E—> Sijoittaisin tähän 1500 €, ajallisesti hajautettuna

Valitsin Goforen salkkuuni täysin fiilispohjalta. Osittain siksi, että Gofore on tamperelainen yritys ja olen myös itse tamperelainen. Olen seurannut yrityksen kasvua jo jonkin aikaa ja se on ollut hurjaa. Kiinnostus Goforeen tulee myös puhtaasti omista mielenkiinnon kohdista IT-alaa kohtaan – “rakkaudesta lajiin”. Lisäksi uskon Goforen kasvuun markkinoilla digitalisaation keinoin: teknologia on tullut jäädäkseen ja tekoälyä hyödynnetään pian yhä enemmän ja enemmän.

 1. Neste Corporation
  -> päivittäinen vaihto n. 28 milj.
  -> osake nyt n. 30 €
  -> korkea P/E—> Sijoittaisin tähän 3500 €, ajallisesti hajautettuna

Valitsin Nesteen salkkuuni hajautusnäkökulmasta siksi, koska yhtiö toimii täysin eri toimialalla. Aiemmat mainitsemani yhtiöt olivat teknologiaan suuntautuneita, kun taas Neste painottuu teollisuuteen. Osake on ollut kiitettävässä kasvussa vuosien aikana ja Neste ennakoi tulevaisuutta erilaisten skenaarioiden tavoin. Ympäristöasiat ovat kuuma puheenaihe ja suuressa suosiossa – ilmastonmuutoksesta puhutaan vuodesta toiseen ja kaikki haluavat rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. Neste on lähtenyt kehittämään uusiutuvia polttoaineita ja saanut siinä muihin öljy-yhtiöihin verrattuna loistavan etumatkan. Mielestäni heidän kehittämänsä “My uusiutuva diesel” on hyvä ratkaisu kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Esimerkiksi lentoliikenteessä puhutaan jatkuvasti siitä, kuinka lentoyhtiöiden päästöt kasvavat ja kuinka päästöt pitäisi saada kuriin. Todennäköisesti lentoyhtiöt tulevat turvautumaan juuri tämän tyyppisiin ratkaisuihin, joita Neste tarjoaa ja kehittää. Fossiilisten polttoainevarojen vähentyessä ja jossain vaiheessa niiden loppuessa kokonaan uusiutuvat polttoaineet ovat ratkaisu.

RAHASTOT

 1. Skagen Global A

-> maailmanlaajuinen hajautus
-> pitää sisällään paljon kiinnostavia yrityksiä
-> Kasvu ollut vuosittain suurta
-> kohtalaiset hallinnointikulut 1 % /v
—> Sijoittaisin tähän rahastoon 1000 €, ajallisesti hajautettuna.

 1. FIM lyhyt korko – käytännössä riskitön rahasto

-> ”varmaa tuottoa” – hiuksenhienoista kasvua vuosittain.
-> pienet hallinnointikulut 0,15 % /v
—> Sijoittaisin tähän korkorahastoon 1000 €, ajallisesti hajautettuna. Ideana olisi lähinnä saada laskemaan salkun kokonaisriskitasoa.

 

POHDINTA

Muistan, kun en uskaltanut aloittaa sijoitustoimintaa, sillä se tuntui vaikealta ja pelkäsin menettäväni kaikki rahat. Tietoa hankkimalla ja sijoitustoimintaa tarkemmin ymmärtämällä olen tajunnut, että ennakkoluuloni osoittautuivat vääriksi. Typeriä ratkaisuja tekemällä rahat on tietenkin mahdollista saada hyvinkin nopeasti hävittyä, mutta hallitulla toiminnalla ja hajauttamalla todennäköisyys siihen on melko olematon. Yksi pelkoni oli myös mahdollinen pörssiromahdus ja sen kautta rahojen häviäminen. Pörssiromahdus tarkoittaa yksinkertaisesti selitettynä pörssissä noteerattujen osakkeiden äkillistä ja merkittävää kurssilaskua. Arviota siitä, onko markkinatilanne nyt kuinka oikea tai väärä on kuitenkin lähes mahdotonta sanoa. Viimeisin nousukausi on jatkunut historiallisen kauan ja on sanomattakin selvää, että jossain vaiheessa pörssiromahdus on edessä. Pörssiromahduksen tultaessa en aio kuitenkaan paniikissa myydä kaikkea pois, vaan todennäköisesti silloin on juuri erinomainen tilaisuus hyödyntää “alennusmyynti” ja ostaa lisää!

Suurin oppini kirjasta oli se, että sijoituskohteita ei valita ihan käden käänteessä. Esimerkiksi osakesijoittamisessa on hyvä olla perillä yrityksestä, johon on sijoittamassa. Lisäksi olisi syytä syventyä kyseisen yrityksen toimintatapoihin ja tavoitteisiin. Hätäisiä ratkaisuja ei kannata tehdä ja aika on sijoittajan paras ystävä. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä parempi. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä aloittaa sijoittamista – suurin virhe on se, jos sijoittamista ei aloita ollenkaan!

 

 

Kommentoi