Tampere
03 May, Friday
15° C

Proakatemian esseepankki

Valmistuminen ja Ikigai



Kirjoittanut: Sanni Hujanen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ikigai. Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain
Garcia, H. & Miralles, F.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

“Ikigai” on japanilainen käsite, joka yhdistää neljä keskeistä osa-aluetta, jotka liittyvät merkitykselliseen ja tarkoitukselliseen elämään. Sana “ikigai” koostuu kahdesta japanilaisesta sanasta: “iki” (elämä) ja “gai” (arvo, ansio). Yhdessä ne tarkoittavat siis “elämän arvoa” tai “syytä elää”. Ikigai voi auttaa ihmisiä löytämään tasapainon ja tarkoituksen elämäänsä.

Luin Ikigai-kirjan jo vuosia ennen Proakatemialle pääsyä, mutta lähiaikoina sen sisältämät opit ovat pyörineet mielessäni useammin. Olen tarttunut kirjaan useampaan otteeseen ja selaillut sitä läpi miettien olenko löytänyt jo oman Ikigaini.

Ikigain neljä osa-aluetta

Ikigain neljä osa-aluetta ovat seuraavat:

  1. Intohimo (Passion): Se, mistä pidät ja mikä innostaa sinua. Se voi olla mikä tahansa, mistä tunnet intohimoa.
  2. Missio (Mission): Se, missä olet hyvä ja mikä tuo sinulle tyydytystä. Missio liittyy vahvuuksiisi ja kykyihisi.
  3. Ammatti (Profession): Se, mistä voit saada palkkaa. Vakaa liittyy taloudelliseen ulottuvuuteen ja siihen, mitä yhteiskunta arvostaa ja tarvitsee.
  4. Kutsumus (Vocation): Se, mitä maailma tarvitsee. Kutsumus liittyy siihen, miten voit auttaa muita ja tehdä maailmasta paremman paikan.

Ikigai syntyy näiden neljän osa-alueen leikkauspisteessä. Tavoitteena on löytää sellainen toiminta tai kutsumus, joka yhdistää nämä kaikki elementit.

Olen löytänyt ainakin osittain näihin osa-alueisiin vastauksia. Olen keskittynyt koko Proakatemian ajan tutkimaan ja oppimaan lisää vastuullisesta ja eettisestä liiketoiminnasta, sillä mielestäni se on aihe, jota kukaan ei voi enää sivuuttaa. Olen pyrkinyt tuomaan kestävän kehityksen teemoja esille sekä tiimini pajoissa, Proakatemian johtoryhmässä, että lukuisissa projekteissa, joita ehdin Proakatemialla tehdä ja teinhän myös opinnäytetyöni vastuullisuusasioihin liittyen. Olen kuitenkin huomannut, että pelkästään tämä ei riitä vaan työni täytyy sisältää jotain luovia elementtejä. Esimerkiksi viime viikolla pääsin pitkästä aikaa kunnon flow-tilaan, kun editoin Saawan valmistujaistilaisuuteen PowePoint-esitystä ja videoita matkamme varrelta. Ajantaju ja ympäröivä maailma katosi, kun keskityin hiomaan esityksestä sellaista, joka ilahduttaisi tiimiläisiäni.

Juuri tällaisia flow-tilaan pääsemisen kokemuksia kaipaisin myös tulevalta työelämältä. Koen olevani kuvaamisessa ja editoinnissa myös hyvä, joten se täyttää sekä intohimo että missio kohdan. Ongelma on kuitenkin se, että tein jo ennen Proakatemiaa sitä työkseni työskennellessäni elokuva- ja tv-alalla kuvaajana. Sinne en halua palata, joten on aika löytää uusia keinoja hyödyntää näitä vahvuuksia ja intohimoa.

Miten voisin siis kirkastaa oman Ikigaini ja hyödyntää sitä omassa elämässäni?

Päädyin seuraavanlaiseen listaukseen:

  1. Ottamalla nyt hetken aikaa pohtimalla omia intohimojani, vahvuuksiani, mielenkiinnonkohteitani ja arvojani. Vahvistamalla itsetuntemustani.
  2. Tavoitteiden asettaminen: Määrittelemällä selkeät tavoitteet. Mikä on minulle tärkeää, ja miten voin yhdistää intohimoni ja vahvuuteni tavoitteideni saavuttamiseksi?
  3. Jatkuva kehittyminen: Pyrkimällä jatkuvasti kehittämään itseäni sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti. Etsimällä mahdollisuuksia oppia lisää ja kehittyä haluamallani alalla.
  4. Balanssi: Tavoittelemalla tasapainoa. Ikigai korostaa tasapainoa eri osa-alueiden välillä, kuten intohimo, vahvuudet, taloudellinen turva ja yhteiskunnallinen hyöty.
  5. Yhteisöllisyys: Miten voin tuoda arvoa ympäröivään yhteisööni ja maailmaan?

Näiden lisäksi täytyy lähtemällä myös vain kokeilemaan erilaisia asioita. Nyt vuoden loppuun on hyvä ottaa pieni hengähdys- ja mietintätauko, mutta sen jälkeen on aika lähteä konkreettisesti kokeilemaan mistä löytää oman elämäni Ikigain osa-alueet. Koska kirjan mukaan niillä, jotka löytävät Ikigain, on kaikki, mitä he tarvitsevat pitkään ja iloiseen elämään. Ja kukapa ei sellaista haluaisi.

Lähteet:

Garcia, H. & Miralles, F. Ikigai – The Japanese Secret to a Long and Happy Life. 2016.

Aihetunnisteet:

Reilumman ja kestävämmän maailman puolestapuhuja.

Kommentoi