Tampere
21 May, Tuesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Valmentava johtajuusKirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

VALMENTAVA JOHTAJUUS

MITÄ LUIN

Käydessäni Tuloksekas esimiestyö – kurssia kesän aikana opin paljon valmentavasta johtajuudesta. Toisena kirjana kurssin aikana luin Marjo-Riitta Ristikankaan ja Vesa Ristikankaan kirjan Valmentava johtajuus. Kurssi itsessään jätti hyviä oppeja aiheeseen liittyen, samoin tämä kyseinen teos. Valmentava johtajuus on pinnalla oleva, kiinnostava ja laaja aihe, joka herättelee hyvin tämän päivän johtamiskulttuuriin – mikä on in ja mikä out. Jos valmentava johtajuus on täysin vieras aihe, niin suosittelen tutustumaan siihen useiden eri lähteiden kautta, mutta myös lukemani kirja on siihen hyvä startti.

EI ENÄÄ ASIOIDEN JOHTAMISTA

Valmentava johtajuus on kokonaisvaltainen tapa olla, vaikuttaa toisiin ja tulla vaikutetuksi. Se on arvostavaa, osallistavaa ja tavoitteellista yhteistoimintaa, jossa yksilöiden potentiaali vapautuu ryhmän ja organisaation käyttöön. Ryhmän potentiaali tukee vastavuoroisesti yksilöiden voimaantumista. Valmentava johtajuus perustuu luottamukseen ja kuuluu kaikille. (Ristikangas & Ristikangas 2010, 12)

YKSINKERTAISESTI

Valmentava johtajuus jyrää alleen pelkkien asioiden johtamisen ja oman näkökannan korostamisen. Fokus on toisessa. Käytännössä on opittava olemaan hiljaa ja käyttämään korviaan enemmän kuin suutaan, samalla kun on ihan oikeasti läsnä.

Valmentavan johtajan olemisessa välittyy hyväksyminen ja kunnioitus, koska ne mahdollistavat kohtaamisen. Kyse on aktiivisesta läsnäolosta: kuulemisesta, näkemisestä ja toiselle vastaamisesta hänen näkökulmastaan – ei omasta. (Ristikangas & Ristikangas 2010, 85).

Valmentava johtaja on kiinnostunut johdettavistaan, löytyy aito kiinnostus toisten ajatuksiin ja mielipiteisiin. Se on nykyään in. Mitenhän me kaikki ymmärtäisimme ja oppimisimme sen?

KIINNOSTUS ON VALINTA

Ristikangas & Ristikangas (2010, 90) tiivistää hyvin – kiinnostus on valinta.

Valitsen kiinnostua, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?

Ristikangas & Ristikangas kirjoittaa (2010, 92) oivalluttavista kysymyksistä.

  • Miten sinulla menee?
  • Mistä olet kiinnostunut?
  • Mistä haaveilet ja unelmoit?
  • Viekö nykyinen työsi kohti haaveitasi?
  • Missä olet onnistunut?
  • Miten olet onnitellut itseäsi?

Oivalluttavia kysymyksiä voi keksiä monia ja ne ovat hyvä keino erityisesti kahdenkeskisissä keskusteluissa. Pitää kuitenkin muistaa, että pelkät kysymykset eivät tuo oikotietä onneen. Tarvitaan yhteistä aikaa ja toiseen tutustumista. Kiinnostus syntyy vuorovaikutuksesta.

Valmentava johtaja on kiinnostunut myös ryhmästä ja sen toiminnasta (Ristikangas & Ristikangas 2010, 93). Ryhmässäkään valmentava johtaja ei etsi suoraan ongelmia ja tarjoa ohjeita tai valmiita toimintamalleja. Valmentava johtaja tarkkailee ja pohtii yhdessä, kysyy.

Valmentava johtajuus on laaja aihealue, josta koin kysymykset isoksi osaksi ja yhdeksi isoimmaksi opiksi. Fokus on toisessa.

Olen vienyt kysymyksiä käytäntöön niin työssä kuin arjessa ja ystävien kohtaamisessa – sen sijaan, että kertoisin mielipiteen tai ohjeen niin kysyn. Siinä on haasteitakin. Välillä on tehtävä töitä sen eteen, että muistaa kysyä ja löytää vielä se oikea, oivalluttava kysymys.

Valitsetko sinä kiinnostua?

MUISTA

Viisas johtaja on se, joka ei luule tietävänsä kaikkea, vaan esittää tietämisen sijaan kysymyksiä (Ristikangas & Ristikangas 2010, 111).

Kiinnostumisen voi valita, siinä voi kehittyä. Kysymykset vahvistavat vuorovaikutussuhdetta, luottamus ja arvostus kasvavat. Valmentavan johtamiskulttuurin pitäisi lyödä läpi, management on out. Tuloksena menestyksekäs johtamistyö.

Vie opit käytäntöön. Kokeile. Toista. Opi.

 

 

LÄHTEET

Ristikangas M-R. & Ristikangas V. 2010. Valmentava johtajuus. Alma Talent Oy.

Kommentoi