Tampere
23 Apr, Tuesday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Valmenna, kehity ja valmennaKirjoittanut: Ville Parkkila - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Valmentava johtaminen

Koen olevani erittäin kiinnostunut ihmisten johtamisesta ja johtamisesta nimenomaan valmentavalta kantilta. Monesti ajatellaan, että valmentajan täytyy olla aina parempi kuin hänen valmennettavansa. Todellisuudessa valmentaja oppii omilta valmennettaviltaan ja kehittyy samaan aikaan, kun antaa muille mahdollisuudet kehitykseen ja onnistumiseen.

Mitä valmentava johtaminen vaatii?

Tapio Aaltonen määrittelee blogitekstissään sen ajatuksen tasolla näin:

1. Otan johtamisen vakavasti, koko persoonaan liittyvänä asiana, kutsumuksena. Valmentava johtaja haluaa johtaa.
2. Haluan nähdä ihmisen kasvavan ja kukoistavan. Ihminen on itseohjautuva oppija. ”Mitä kaikkea hänestä on kehittymässä” on kysymys, joka annan vaivata päätäni.

3. Haluan tehdä merkityksellistä työtä ja olla mukana merkitysyhteisössä. Samalla pyrin kunnioittamaan sitä, että jokaisella yksilöllä ovat omat merkitykselliset tavoitteensa.

 

Arjen työssä se valmentavassa roolissa oleva esimies delegoi, motivoi, antaa palautetta, kannustaa, oppii tiiminsä mukana, antaa tilaa, keskustelee, kuuntelee, kyseenalaistaa, haastaa, luo tavoitteita, auttaa ja ennen kaikkea luottaa. Valmentava johtaja kysyy kysymyksiä ja on hyvä kuuntelija. Valmentajan tärkeä tehtävä on saada jokaisesta tiiminjäsenestä teho irti ja ohjata se oikeaan osoitteeseen lopputuloksen kannalta. Valmentaja luo erittäin positiivisen ja motivoivan työskentely-ympäristön, ja mikäs tämän mukavempi tavoite omalle johtamiselle olisikaan. Koen, että omassa tekemisessäni johtavassa roolissa edes osa näistä asioista pääsee näkyviin ja niistä saamieni onnistumisen tunteiden ja palautteen kautta olenkin innostunut ajatuksesta oppia tästä paljon lisää.

Olen aina kokenut urheilutaustallani valmentajan olevan jonkinlainen tukihenkilö ja mahdollistavan tilanteet, joissa hän luottaa ja lähettää minut jäälle pelin ollessa ratkaisuvaiheessa, toivoen parasta ja luottaen, että teen parhaani ja sen on riitettävä. Tuo tunne on se, jonka pitäisi välittyä arjen työelämässä päivittäin, ja omat kokemukseni antavat tukea sille, että mahdollistaisin tuon omille työkavereilleni.

Monessa asiassa ihmiset törmäävät tilanteeseen, jossa toinen ihminen onkin parempi jossain asiassa, tai jopa ettet ole itse koskaan kuullutkaan moisesta. Toisille se on ihan okei, toisille se voi olla hankalampaa hyväksyä. Koen, että mitä vähemmän valmentaja olettaa tietävänsä, se auttaa häntä oppimaan ja auttamaan muita löytämään vielä sen ratkaisevan tiedon jostain. Valmentajan on tiedettävä keinot ja keppaskonstit, joilla taitoja lähdetään hankkimaan ja kehittämään. Ei muuan Henrik Dettmannkaan tiedä, että miten juuri Markkasen Laurin kannattaisi muuttaa kolmen pisteen heittoaan, jottei yksikään menisi ohi. Uskoppa vaan, Henrikiltä löytyy varmasti aina jokin konsti, jolla toinen pelaaja on saanut heittonsa kulkemaan ja hän voi kokemuksellaan ja kuuntelulla oppimalla tiedollaan auttaa NBA -tähteäkin hiomaan heittoaan. Antaa mahdollisuuden onnistua vielä paremmin.

Valmentavan johtamisen ydin on vapauttaa energiaa yrityksen uudistumiskyvyn kasvattamiseen: kun ihmisille annetaan tilaa kehittyä ja ottaa vastuuta toiminnastaan, saadaan aikaan innovaatioita, nähdään toiminnan pullonkaulat ja kehitetään liiketoimintaa laaja-alaisesti, mikä taas parantaa organisaation mahdollisuuksia menestyä. (Markkanen, balentor.fi) Valmentava johtaja osaa antaa tiimilleen päätösvaltaa asioissa, pitäen itse kiinni vain isoista linjoista ja tämä auttaa tiimiä omaksumaan päätökset huomattavasti helpommin, sekä toimimaan myös omatoimisemmin.

Olen ylpeä Hurmasta ja siitä kuinka haluamme rakentaa siitä unelmajoukkuetta, jota toivottavasti minä myös vielä oman ajanjaksoni pääsen koutsaamaan!

 

Lähteitä:

Valmentava johtaminen

https://blogi.novetos.fi/blogi/valmentava-johtaminen-onko-sille-edes-kunnon-vaihtoehtoa

http://www.oamk.fi/epooki/2015/valmentava-esimies-tuloksentekija/

 

Kommentoi