Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Vaihtoon lähtevän opiskelijan muistilistaKirjoittanut: Elisa Ilottu - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Vaihtoon lähtevän opiskelijan muistilista

 

Mietin pitkään, nimeäisinkö kirjoitukseni otsikolla: “Perusteluni sille, miksi opiskeluvaihtoon liittyvien asioiden hoitamisesta pitäisi saada opintopisteitä” tai vaihtoehtoisesti: “Muistathan huomioida vaihtoasioiden työmäärän kalenterissasi ennen hakemuksen lähettämistä”, mutta nämä olisivat kuulostaneet ehkä turhan radikaaleilta kannanotoilta, joten päädyin yllänäkyvään. Tekstissäni listaan asioita, joita minun on tullut tähän mennessä hoitaa ennen kahden ja puolen kuukauden vaihtoani fysioterapeuttiharjoittelijana Ranskan Pariisissa. Muistilistan pituus, ja osittain myös sisältö, riippuvat vaihtokohdemaasta eikä se Eurooppaan matkatessa välttämättä ole yhtä pitkä kuin ohessa oleva. Euroopan ulkopuolelle vaihtoon lähtevän muistilistaan en omien kokemuksieni kautta osaa sen tarkemmin antaa neuvoja, mutta siihen kuuluvat lisäksi ainakin viisumien ja kattavamman vakuutusturvan hankinta sekä muut käytännön asiat, jotka jokaisen tulee selvittää itse.  

Opiskelijavaihtoon versus harjoittelijavaihtoon Erasmus+ kautta lähtevän muistilistat eroavat jonkin verran tosistaan ja ohessa on keskitytty nimenomaan harjoitteluvaihtoon lähtijän muistilistaan. Tulen kuitenkin avaamaan myös jonkin verran eroavaisuuksia opiskelu- ja työharjoitteluvaihdon välillä perustuen ystävieni kokemuksiin. Kokoamastani muistilistasta saattaa olla enemmän hyötyä itselleni kuin muille, mutta ajattelisin tämän antavan edes jonkinlaisen kuvan siitä työmäärästä, mitä vaihtoon lähtö vaatii. Listauksen avulla haluan tuoda myös esiin kaikkia vaihdon mukanaan tuomia kustannuksia. Kauhulla odotan, mitä tekemättömiä kohtia listaltani vielä ilmestyy näin paria viikkoa ennen omaa lähtöpäivääni… 

TAMKin opiskelijan käsikirjassa kerrotaan, että tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijan on mahdollista suorittaa osia tutkinnostaan ulkomailla, tai vaihtoehtoisesti opiskelija voi suorittaa harjoittelun tai osan siitä ulkomailla. Molempiin vaihtoehtoihin on mahdollista hakea TAMKista apurahaa, ja vaihtoaikanaan opiskelija on myös oikeutettu opintososiaalisiin tukiin, kuten Kelan myöntävään opintotukeen sekä sen asumislisään, aikuiskoulutustukeen tai uudelleenkoulutustukeen. Opiskelijavaihtoonhaku on kaksi kertaa lukuvuodessa. Syyskuussa voi hakea kevään vaihtoihin ja tammikuussa seuraavan syksyn ja koko lukuvuoden kestäviin vaihtoihin. Ulkomailta hankittu opiskelu- tai työkokemus ovat paitsi oman kieli- ja kulttuurisivistyksen kerryttämiseksi myös vahva lisä ansioluettelossa monikulttuurisessa yhteiskunnassa ja saattavat toisinaan olla jopa työnsaannin edellytyksenä. Summa summarum vaihtoon kannattaa siis hakea. Mutta nyt itse muistilistan kimppuun:

  1. Ihan ensimmäinen tehtäväsi on tutustuta vaihtokohteisiin SoleMOVE –tietokannassa. Tässä vaiheessa tulee ottaa huomioon, että kielitaitosi vastaa vaihtokohteen vaatimuksia ja vaihtokohde vastaanottaa oman alasi opiskelijoita.
  2. Valittuasi vaihtokohteen sinun tulee täyttää SoleMOVE-tietokannassa tehtävä hakemus. Hakemukseen täytetään omat henkilötiedot, toiveet vaihdon kohdeinstituutioista, tiedot omasta kielitaidosta ja kielen pätevyydestä sekä pakollisena liitteenä kuva passista. Hakemukseen voi myös liittää jo tässä vaiheessa muita dokumentteja, kuten motivaatiokirjeen, valokuvan itsestään, Learning Agreementin, tiedot aiemmista vaihto-opiskelukokemuksista, kv-tuutorointitodistuksen, kielitaitotodistukset sekä muita kansainväliseen kokemuksiin liittyviä tietoja.

  3. SolveMOVE-hakemuksen lähettämisen jälkeen hakemus hyväksytään koulun Outgoing Students -toimiston ja vaihtokohteen puolesta parhaassa tapauksessa parin kuukauden sisällä ja pahimmassa tapauksessa vasta pari viikkoa ennen suunnitellun vaihtosi alkamista. SoleMOVE:ssa onkin syytä vierailla säännöllisesti, jotta pääset myös itse hyväksymään koulujen puolesta hyväksytyn hakemuksesi.
  4. Seuraavaksi sinun tulee täyttää TAMKin sivuilta löytyvä Learning Agreement yhdessä oman opintoalasi kansainvälisyyskoordinaattorin kanssa ja lisätä se liitteeksi SoleMOVE-hakemukseen kohdeinstituution, oman koulusi ja allekirjoituksesi kera. 
  5. Saatuasi yhteyden vaihtokouluusi edessäsi on kurssien valinta tai harjoittelupaikkojen etsintä riippuen siitä, oletko lähdössä opiskelija- vai harjoittelijavaihtoon. Kurssitarjonnan tai harjoittelupaikkavaihtoehdot saat helpoiten ottamalla yhteyttä kohdeinstituutiosi omaan kansainvälisyyskoordinaattoriin tai muuhun vastaavaan.
  6. Vaihtosi varmistuttua asunnon metsästys kohdemaasta kannattaa aloittaa ajoissa, sillä olen kuullut kauhutarinoita siitä, kuinka vaihtoon on lähdetty niin, että ensimmäinen viikko on jouduttu yöpymään milloin missäkin kalliissa hotellissa tai päinvastaisesti torakoita vilisevässä vuokrakämpässä. Vaihtoehtoina ovat opiskelija-asuntolat, Airbnb-asunnot, hostellit, hotellit tai muut vastaavat vaihtokohteesta riippuen. Opiskelija-asuntolat ovat yleensä halvimpia ja niistä kannattaa tiedustella myös vaihtokohdeinstituutioltasi. Asuntoon liittyen tulee olla yhteydessä asunnon isännöitsijään, jonka kanssa tulee solmia vuokrasopimus, maksaa vuokravakuus ja hankkia tarvittaessa asuntoon vakuutus, mikäli isännöitsijä sitä vaatii. Kuulostaa helpolta ja sujuvalta, mutta yritäpä tehdä sama ranskaksi! 
  7. Asuntovakuutuksen lisäksi sinulla tulee olla myös voimassa oleva tapaturma- tai henkivakuutus sekä tietenkin eurooppalainen sairaanhoitokortti, jotta vahingon sattuessa saat tarvittavaa hoitoa paikallisesta terveydenhuollosta.
  8. Vakuutusasioista hyvänä aasinsiltana päästäänkin yleiseen terveyteen liittyvien asioiden hoitamiseen. Nämä vaihtelevat hieman taas kohdemaasta riippuen. YTHSn Self-verkkopalvelusta voi löytää matkailuterveyslomakkeen, jossa kysytään matkaasi, terveyteesi ja aiemmin saamiisi rokotuksiin liittyviä tietoja. Koronrokotustodistuksen lisäksi sinun tulee hankkia todistus kaikista elämäsi aikana saaduista rokotuksista. Eli ei muuta kuin Omakannan arkistoihin kaivelemaan rokotetietoja tai vaihtoehtoisesti vanhoille neuvolatädeille puhelua kehiin ja sormet ristiin, että he muistavat sinut kaksivuotiaana peukaloa imeskelevänä, buglaavana pikkunatiaisena vauva-ajoiltasi. Ranskaan vaadittiin lisäksi todistus hyvästä terveydentilasta sekä tuberkuloositesti, joita varten minun tuli varata aika yksityiseltä lääkäriasemalta, sillä YTHS:ltä kyseisiä palveluita ei vapaaehtoiseen vaihtoon saa. Hinnaksi tälle koko paketille tuli noin 300 euroa ja lisäksi jouduin käydä ottamassa YTHS:n toimipisteellä kolme Hepatiitti B-rokoteannosta, joiden hinta oli n. 65 €/rokote. 
  9. Sitten menoista rahoitusasioihin eli apurahamahdollisuuksiin. Erasmus+ myöntämän apurahan määrä riippuu valitsemastasi harjoittelu-/opiskeluohjelmasta ja vaihdon pituudesta. Apurahaa haetaan SoleGRANT-järjestelmän kautta, jonne tulee kirjautua SoleMOVE-järjestelmästä. Apurahan saa kahdessa erässä: ensimmäisen erän, joka on 80 % kokonaissummasta, ennen vaihtoa ja toisen erän, joka on 20 % kokonaissummasta, vaihdon jälkeen. Ehtona toisen erän maksamiselle on, että on tehnyt vaaditun raportoinnin harjoittelusta. Erasmus+-ohjelman apurahat vaihtelevat 620 €-690 €/kk välillä kohdemaasta riippuen. Lisäksi ulkopuolisia apurahoja kannattaa tiedustella eri säätiöiltä, järjestöiltä, rahastoilta, ystävyysseuroilta jne. Huomioithan, että apurahahakemuksien kirjoittamiseen kannattaa panostaa kunnolla, jotta apurahan määrän saa maksimoitua!
  10. Opiskelijan parhaan ystävän eli Kelan sivuilla pääset täyttämään hakemuksia hakiessasi Kelan opintososiaalisia tukia. Näitä ovat esimerkiksi ulkomailla opiskelevan opintotuki sekä sen asumislisä, aikuiskoulutustuki ja uudelleenkoulutustuki. Ranskaan lähtiessäni olen oikeutettu korotettuun asumislisään ja ulkomailla opiskelevan opintotukeen. Vinkkinä, että hakemukset on hyvä täyttää hyvissä ajoin, sillä käsittelyajoissa saattaa kestää.
  11. CV:n ja motivaatiokirjeen kirjoittaminen englanniksi veivät oman aikansa ainakin minunlaiselleni tottumattomalle englannin kielen käyttäjälle.
  12. Osana vaihto-opiskelua TAMK vaatii “Intercultural Experiences and Competences” -kurssin suorittamista. Kurssin alusta löytyy Moodlesta ja kurssi koostuu kolmesta osiosta, joita ovat ennakkotehtävät liittyen vaihdon tavoitteisiin, vaihdon aikana toteutettavat portfoliotehtävät sekä vaihdon jälkeen kirjoitettava reflektio- ja palauteraportit.
  13. Viisumien hankinta tarvittaessa, mikäli matkustat Euroopan ulkopuolelle.
  14. Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä ovat tietenkin lentoliput! Halpoja lentotarjouksia kannattaa alkaa seuraamaan mahdollisimman aikaisin ja siihen paras verkkosivusto on mielestäni paikallis- ja matkailusivusto matkabongaukset.fi. Heitä voi seurata myös sosiaalisen median kautta Instagramissa! Ostin itse lentoni mahdollisimman luotettavalta lentoyhtiöltä, koska halusin, ettei ruumalaukkuni jää matkalle, kuten eräälle ystävälleni kävi vaihtoaikanaan Lissabon-Porto lennolla. 

Kuten huomaat, muistilista on aika pitkä ja listalta puuttuu varmasti vielä monta asiaa, jotka olen joko unohtanut toteuttaa tai jotka eivät ole olleet pakollisia asioita omalla kohdallani. Ranskassa vaatimuksia oli paljon ja 9. vuotta ranskaa opiskelleena myönnän silti, että eniten haasteita tuotti se, että kaikki kommunikointi ja viestintä oli toteutettava ranskaksi. Ranskaan hakiessa edellä kuvatulle muistilistalle lisätään vielä ranskankielisen harjoittelupaikan oman vakuutuksen täyttäminen, ranskan kielitaitotodistus, anatomian ja fysiologian arvosanojen ilmoittaminen sekä Garantme-palvelun vuokra- ja hakukelpoisuustodistuksen lähettäminen. Kaikkien näiden asioiden hoitamiseen on kulunut paitsi runsaasti aikaa, niin myös paljon rahaa. Kustannukset ovat jo nyt nousseet korkealle puhumattakaan niistä elinkustannuksista, mitä Pariisissa asuminen vaihdon aikana tuo itsessään vielä mukanaan. Tässä vaiheessa en halua edes ajatella, mitä kaikkea vaihdon jälkeen tehtävien asioiden muistilista pitää sisällään, mutta se onkin jo täysin uuden blogitekstin aihe. 

Kaikesta huolimatta uskon kuitenkin vahvasti siihen, että niin kuin yleensäkin elämässä vaivannäkö usein palkitaan lopulta ja pääsen kokemaan unohtumattoman harjoittelijavaihdon sisältäen työharjoittelun lisäksi ikimuistoisia hetkiä ystävien kanssa Pariisin keväässä Eiffel-tornin juurella. En myöskään malta odottaa maailman parhaiden jalkapalloilijoiden Lionel Messin, Neymar Jr.:n ja Kylian Mbappén sensaatiomaisten maalien näkemistä yhdellä Euroopan hienoimmista stadioneista, Parc des Princes:llä. 

Au revoir et à bientôt! 

Kommentoi