Tampere
27 May, Monday
16° C

Proakatemian esseepankki

Uskalla pelätäKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Pelko, monelle se sana tuo mieleen kauheita ja karmivia asioita. Luin Henkka Hyppösen kirjan ¨Pelon hinta¨, joka käsittelee pelon käyttäytymistä ihmisessä ja sitä, miten pelon voi myös kääntää edukseen. Itse myönnän olevani ihminen, joka pelkää monia asioita ja pyrin myös välttelemään pelkoa. Kirja toi esiin paljon erilaisia näkökulmia pelkoa kohtaan ja luulen, että kirjan luettuani uskallan pelätä enemmän.

 

Pelkokäyttäytyminen: Sydämen syke nousee, käsiä hikoiluttaa, kuumuuden tunne kasvoilla, kropan tärinä ja kaikki muut kropan reaktiot, jotka tunnistat omaksi pelkokäyttäytymiseksi ovat hyvin epämiellyttäviä tuntemuksia. Nämä tuntemukset ja reaktiot kuitenkin ovat merkkejä siitä, että tunnet ja välität siitä mitä on tapahtumassa. Mietitään vaikka tilannetta, jossa olet menossa pitämään puhetta ihmismeren keskelle aiheesta, joka ei ole sinulle niin tuttu tai vaikka olisikin tuttu, mutta et pidä puheiden pitämisestä. Pelko valtaa mielen, pelkäät epäonnistumista, pelkäät, että ihmiset eivät pidä sinusta ja pelkäät kaikkia mahdollisia negatiivisia skenaarioita. Jos olet kuitenkin itse päättänyt mennä pitämään puhetta, olet luultavasti ollut aiheesta innostunut, joten selviät tilanteesta hyvin, kun astut ihmisten eteen ja tilanne alkaa. Hyppönen kertoo kirjassaan yhdeksi keinoksi pelon voittamiseen nimenomaan innostuksen, joka taas vie ihmistä kohti onnistumista.

 

Muistan kolme vuotta sitten, kun aloitin juniorijääkiekkoilijoiden valmentamisen Tapparassa. Olin menossa ensimmäistä kertaa pitämään pientä puhetta itsestäni valmennettavien vanhemmille. 19 vuotiaalle nuorelle miehelle tilanne oli hyvin jännittävä, enhän ollut kuitenkaan itse vielä kauhean vanha ja mietin, että olenko tarpeeksi uskottava henkilö vanhempien mielestä. Olen ihmisenä sellainen, että kun päätän tehdä jotain, teen sen sata lasissa ja omaan rajattoman itseluottamuksen. Olin innostunut valmentamisesta enemmän kuin mistään muusta elämäni aikana ja tiesin, että minussa on tarpeeksi ammattitaitoa valmentamiseen. Tässä tilanteessa käänsin pelkoni innostuksen avulla omaksi edukseni. Menin pitämään vanhempainpalaverissa puheen, jossa esittelin itseni sekä millaista valmennusta aion pojille antaa. Olin itsevarma ja innostunut, joka aivan varmasti näkyi vanhempien silmissä. Seuraavana päivänä poikien entinen valmentaja soitti minulle ja kertoi, että olin puheeni aikana murtanut vanhempien ennakkoluulot siitä, osaako nuori yhdeksäntoista vuotias mies valmentaa ja kasvattaa poikia. Vanhemmat olivat puhuneet, että hienoa nähdä noin innostunut ja motivoitunut nuori mies, joka haluaa auttaa lapsia omalla jääkiekkourallaan.

 

Pelko on ilmiö, joka esiintyy ihmisille eri tavalla. Toiset ihmiset tietyllä tavalla nauttivat siitä ja pääsevät sen avulla liikkeelle, kun taas toisilla se toimii toiminnan lamauttajana. Kirjan luettuani tajuan, että on hyvä uskaltaa pelätä. Pelko on voimakas tunne, joka saa ihmisen tekemään asioita joita ei välttämättä muuten tekisi mistään hinnasta. Pelko on siis todella suuri ilmiö, jota ei kannata yhtään vähätellä. Uskalla siis pelätä ja käännä se voitoksi!

 

Lähde: Hyppönen, H. 2014. Pelon hinta. Helsinki:Tammi.

Aihetunnisteet:
Kommentoi