Tampere
26 May, Sunday
24° C

Proakatemian esseepankki

Urheilutähtien luottomiesKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Yrjövuori, tuo urheilutähtien luottomies, joka on kokenut karut lapsuudenvuodet, minkä takia hänen ensimmäiset muistot lapsuudesta alkaa 12-13 vuotiaana. Kirja kertoo Yrjövuoren matkan Paimion kamppailu-urheilijasta Amerikan huippu-urheilijoiden luottomieheksi. Markolla on ollut lapsena varsin vaatimattomat olot, eikä hän ole lapsuudessaan liikaa kokenut rakastetuksi tulemisen tunnetta. Töitä hän on joutunut tekemään pienestä pojasta lähtien tunnollisesti ja tehokkaasti, oli sitten koulupäivä tai vapaapäivä. Valitsin itse kirjan sen takia, että Yrjövuori on minulle tietynlainen esikuva ja hänen elämänasenteensa on tehnyt minulle vaikutuksen jo aiemmin.

Yrjövuori on siis kotoisin Paimiosta, jossa hänen lapsuutensa on ollut lähinnä maatalon pyörittämistä perheen kanssa. Suurempia hienouksia ja laitteita ei Markolta löytynyt, vaan aika kului lähinnä töiden ja urheilun parissa. Marko oli lapsena kamppailu-urheilija ja perusti oman kamppailu-urheilu kerhon jo teini-iässä yhdessä veljensä kanssa. Veljekset perustivat tämän kerhon saatuaan tarpeeksi kanalassa harjoittelemisesta. Taekwondo seuran treenit pidettiin koulukeskuksen jumppasalissa, joka oli aina täynnä treenaajia. Veljekset tekivät seuran pitämisellä bisnestä, mutta kaikki rahat menivät korealaisille, jotka olivat tuoneet lajin seudulle. Samalla kun Marko treenasi itse kovaa, valmensi taekwondo seuraa ja teki maatalon töitä, hänestä kasvoi tunnollinen yrittäjä. Marko ymmärsi tuolloin, että jos joskus haluat saavuttaa jotain, tarvitsee sen eteen tehdä todella paljon töitä. Kamppailu-urheilun päätyttyä loukkaantumiseen siirtyi Marko mahakelkkailun pariin, joka vaati muuttamista Latviaan osaksi aikaa kuukaudesta. Latviassa käytiin harjoittelemassa kelkkailua ja välissä käytiin tekemässä rahaa Suomessa, jotta harjoitteleminen oli mahdollista. Tämän jälkeen Yrjövuori muutti Yhdysvaltoihin, kun ammattitaitoisista urheiluhierojista oli pulaa. Tie Yhdysvalloissa urheilutähtien luottomieheksi ei tullut ilmaiseksi ja alkuaika oli todella haastavaa, mutta Markon kunnianhimo oli niin kova, että hän teki kaikkensa menestyäkseen nimenomaan Yhdysvalloissa. Luonteensa avulla Marko kehittyi urallaan ja hän pääsi ensin NHL:ään Los Angeles Kingsin riveihin, jota kautta hän pääsi NBA:han Los Angeles Lakersin riveihin ja osaksi mestaruusjoukkuetta.

Marko nostaa tavoitteet ja suunnitelmallisuuden menestymisen suurimmiksi tekijöiksi, koska ne puskevat sinua eteenpäin uralla. Hänellä itsellään oli selkeä tavoite: hän halusi olla mahdollisimman hyvä alallaan, jotta voi toimia huippu-urheilun parissa. Alkuaikoina jenkeissä Marko ei tehnyt aina töitä urheilun parissa, mutta hän oli päättänyt tehdä kaiken niin hyvin kuin ikinä vaan pystyy. Tästä syystä asiakkaille joiden kanssa Marko oli tekemisissä, jäi hyvä kuva hänen työskentelystä. Yrjövuori korostaa kirjassa sitä kuinka tärkeät laajat verkostot ovat silloin, kun haluat menestyä. Koskaan et voi tietää kuka tulee ovesta sisään asiakkaaksi. Asiakas voi tuntea kenet tahansa, joka on vaikutusvaltainen henkilö esimerkiksi huippu-urheilussa, jos sinne tähtäät. Päästyään huippu-urheilun pariin Marko perusti oman yrityksen, jonka tarkoituksena oli hioa urheilijoiden fyysiset ominaisuudet parhaimpaan mahdolliseen kuntoon. Markon asiakkaina olikin urheilun kärkinimet ja hän on erittäin arvostettu henkilö työssään. Hänelle kävi menestyksen keskellä sama, mikä varmasti monelle menestyvälle yrittäjälle. Hän unohti pitää huolta itsestään ja uupumus oli valtava, koska pitkät työpäivät ja tunnollinen tekeminen takasi menestyksen jatkumisen. Marko havahtui kuitenkin siihen, ettei tämä voi jatkua enää näin, että nukahtaa lukiessaan iltasatua tyttärelleen. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Turussa ja työskentelee muun muassa koripallomaajoukkueen palveluksessa. Hän korostaa kirjassaan levon merkitystä elämässä, jotta jaksaa työskennellä unelmiensa takia tunnollisesti unohtamatta perhettä ja vapaa-aikaa.

Henkilökohtaiset tavoitteeni liittyy pitkälti siihen, että haluaisin työskennellä tulevaisuudessa huippu-urheilun parissa. Pystyn ottamaan paljon oppia Markon tarinasta, mutta myös välttää samoja virheitä. Työuupumushan on tuo ainainen ongelma henkilöille, jotka haluavat menestyä ja työstä tulee elämä. Aikaisemmassa esseessäni kerron onnellisuudesta ja sen merkityksestä menestymisessä. Kun asetat itsellesi tavoitteet, jota kohti haluat kulkea, on hyvä muistaa hyvinvoiva elämäntapa. Elämästä pitää nauttia ja tehdä asioita töiden ohella, koska ne muodostavat onnellisuuden. Marko Yrjövuori on menestynyt urallaan ja hän on myös ylpeä itsestään, ja pitääkin olla. Onko Marko kuitenkin menestyksen polullaan laiminlyönyt velvollisuuksiaan perheenisänä? Onko hän nauttinut arjesta perheen parissa? Näihin kysymyksiin ei kirjassa kerrota suoraan vastausta, mutta luulen hänen miettivän, että asioita olisi voinut tehdä joskus toisinkin. Toimin tällä hetkellä Proakatemiassa osuuskunnan Business Leaderinä, työskentelen urheiluliikkeessä, olen työharjoittelussa ja treenaan omaa kuntoani tunnollisesti. Olen huomannut, että tällä hetkellä tuntuu kuin vuorokaudesta loppuisi tunnit kesken. Nautin siitä, että voin viettää aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa. Koen kumminkin tällä hetkellä, että laiminlyön tätä puolta ja keskityn siihen, että minusta tulisi menestynyt ihminen. Koen paljon painetta onnistumisesta, en siis halua epäonnistua vaan tykkään olla onnistuja. Toki olen nuori ja ajattelen, että nuorena pitää jaksaa. Jääkö tämä ajatus kuitenkin päälle ja mistä tiedän menettäneeni jotain, mitä ei saa rahalla vaan olisi pitänyt olla läsnä.

Pysähdytään siis kaikki välillä miettimään, mikä on tärkeää elämässä. En tarkoita, että välillä ei voisi tehdä pitkää päivää menestymisen eteen. Nautitaan kuitenkin yhdessäolosta, vapaa-ajasta ja kaikesta tärkeästä, joka ei liity työhön ja menestymiseen. Se pitää meidät hyvinvoivana, joka on menestymisen perusedellytys!

Kommentoi