Tampere
03 May, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Urheilu-ura yrittäjyyden tukena



Kirjoittanut: Julia Koski - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Menestyksen pelikirja
Jukka Jalonen ja Ilkka Lampi
Esseen arvioitu lukuaika on 7 minuuttia.

Urheilu-ura yrittäjyyden tukena

Julia Koski, Veeti Suontama ja Vili Olkkonen

 

Voittaminen. Se on suuri tunne ja kaikki varmasti haluavat sen kokea. Oli sitten kyse yrityselämästä tai urheilusta. Meistä jokainen on voittamista päässyt joskus maistamaan omalla urheilu-urallaan. Seuraavaksi on aika kääntää katseemme kohti bisneselämän voittoja. Nykyään urheilu ei ole meille se pääasia, vaan se kulkee rinnalla ja tukee meidän arkeamme. Toimii enemmän elämäntapana ja rentoutumishetkenä arjenkiireistä.

Meidän urheilijamme polut ovat olleet erittäin opettavia ja haastavia. Ne ovat sisältäneet voittoja, tappioita, loukkaantumisia, tuhansia harjoittelutunteja ja päämääräistä työskentelyä. Tämä polku on vaatinut meiltä jokaiselta tahtoa, intohimoa, uhrauksia, kyyneliä ja hikeä. Meistä kukaan ei varmasti näitä uhrauksia kadu. Siinä hetkessä, kun jotain saavuttaa ne kaikki uhraukset häviävät mielestämme.

Urheilijan polku on kasvattanut meidät. Miestä jokainen on tältä polulta napannut parhaimmat opit ja vinkit tulevaan. Tämä polku vaikuttaa varmasti vieläkin jokapäiväisiin toimiimme ja tekemisiimme. Eikä ihme, kun yli 20 vuotta toistaa samaa rytmiikkaa.

Kaikista ei voi yksinkertaisesti tulla ammattiurheilijoita, joten meidät kolme elämä on johdattanut yrittäjyyden saralle.

Tällä esseellä haluamme tuoda ajatuksia urheilumaailmasta työelämään. Mitä avaimia meille urheilu on oikeasti antanut tulevaisuuteen? Mitä olemme huomanneet yrittäjyydessä, että urheilutaustasta on ollut hyötyä?

 

Paineenalla toimiminen

 

Jos jotain urheilu on meille opettanut niin paineenalla toimimista. Jokainen kisasuoritus, jokainen karsintaleiri, jokainen treeni… ja lista on loputon. Jokainen näistä edellä mainituista on toimittu paineen alla ja stressaavassa ympäristössä. Paineenalla toimimista oppii vain harjoittelemalla ja siitä meillä jokaisella on ainakin 20 vuoden kokemus. Tämä monen vuoden kokemus on auttanut meitä suuresti työelämässä.

Juuri yrittäjyys sekä työelämä ylipäätänsä on pitkälti stressaavissa tilanteissa toimimista. Esimerkiksi vaikeita päätöksiä ja nopeita valintoja. Koskaan ei saisi mennä peukku keskelle kämmentä, aina tulisi löytää ratkaisu. Esimerkiksi meidän projektimme OneStop. Siellä joudumme usein tekemään rohkeitakin päätöksiä nopeasti. Varsinkin renkaanvaihtosesongin alkaessa renkaanvaihtoja ja asiakkaita riittää, joiden mukana tulee myös aina haastavia tilanteita, joihin pitää pystyä reagoimaan välittömästi, jotta saadaan asiakastyytyväisyys pysymään haluamallamme tasolla. Joten kokemus tehokkaasta työskentelystä ja ripeät liikkeet stressaavissa ympäristöissä ovat meidän eduksemme.

 

Tiimipelitaidot

 

Joukkue puhaltaa aina yhteen hiileen. Meidän tiimiyritystämme Hurmos Team Osk:ta voidaan pitää yhdenlaisena joukkueena/tiiminä. Meillä on tavoitteet, joita kohden me yhdessä menemme. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, jotta tiimi tietää mitä he yhdessä tavoittelevat. Kun mennään selkeästi tavoitteita kohden, voidaan jotain suurta yhdessä saavuttaa. (Jalonen & Lampi, 2012, 29)

Meistä yksi tärkeä asia mitä urheilu on antanut, on tiimipelitaidot. Tulemme toimeen monien erilaisten ihmisten kanssa ja pystymme heidän kanssaan työskentelemään. Kenenkään bestis ei tarvitse olla mutta, töitä yhdessä olisi erittäin suotavaa tehdä. Ilman tiimiä meidänkin yrityksessämme olisi monet projektit jääneet tekemättä. Me paikkaamme aina toinen toisiamme ja autamme, jos joku ei jotain tiedä. Meistä hyvä muistisääntö tiimipelaamiseen, jonka olemme kaikki varmasti pienenä oppineet, mainittiin myös tässä Menestyksen pelikirja -kirjassa. ”Joukkue on niin vahva kuin sen heikoin lenkki” (Jalonen & Lampi, 2012, 84).

Tiimihengellä on suuri merkitys. Osa tiimistä on aina tiimihengen nostattajia ja ikävä kyllä aina löytyy niitä tiimihengen latistajiakin. Onnistumisiin ja epäonnistumisiin liittyy aina voimakkaita fiiliksiä. Ne ilmentyvät aina joukkuehenkeen, josta nähdään tiimin tila. Joukkuehengen tässä tapauksessa Hurmoksen tiimihengen eteen on tehtävä yhdessä töitä, jotta me saavutamme yhdessä sen miljoonan liikevaihdon. (Jalonen & Lampi, 2012, 111)

 

”Yksin on vaikea voittaa, jokaisen panosta tarvitaan.” (Jalonen & Lampi, 2012, 62)

 

Tästä hyvänä esimerkkinä on, että vaikka osa meistä onkin ollut yksilöurheilijoita, on heillä aina ollut muita ihmisiä siinä tukena. Yksilöurheilussakaan voitto ei ikinä ole yhden ihmisen aikaansaannos vaan siihen tarvitaan muitakin, kuten valmentajia, perhettä, hierojia, fyssareita ja muuta tukiverkostoa.

 

Priorisointi

 

Me kaikki olemme joskus joutuneet priorisoimaan omaa tekemistämme. Mikä on nyt tärkeää? Mikä on tärkeää juuri minulle? Esimerkiksi illalla olisi kaverin synttärit, mutta seuraavana aamuna olisi tärkeä ottelu tai treeni. Näitä ehkä kutsutaan enemmän uhrauksiksi kuin priorisoinniksi. Mutta tätä olemme urheilu polulla joutuneet tekemään.

Priorisointi siirtyy suoraan bisneselämään. Kaikkeen ei voi vastata kyllä, eikä jokaisissa kissanristiäisissä pysty millään olemaan mukana. Kiireellisessä arjessa joutuu myös priorisoimaan paineen alla työtehtävät tärkeysjärjestykseen.

Priorisoinnista on myös tärkeä muistaa se tärkein priorisoitava asia ei sinä itse, tätä olemme joutuneet kaikki harjoittelemaan myös urheillessamme niin kuin sen jälkeenkin. Urheillessa sinun täytyy tietää omat rajasi esimerkiksi harjoittelun suhteen, nykyään yrittäjä se on enemmän omia rajojensa tietämistä työmäärän ja oman hyvinvoinnin suhteen. (Viitasuo. 2019)

Priorisointia on myös tehtävä urheilu-uran keskellä. Meistä kolmesta yhdestäkään tullut urheilun saralla mitään, vaikka rahkeet olisivat varmasti riittäneet. Tällä tarkoitamme sitä, että kannattaa miettiä mitä urheilun uran jälkeen haluaa tehdä. Osalla nuorista huippu-urheilijoista, on varmasti selkeästi mielessä pelkkä huippu-urheilu. Esimerkkinä voidaan käyttää mäkihyppääjä Arttu Lappia, joka sai nuorena kokea menestyksen. Vain 18-vuotiaana Lappi voitti mäkihypyssä joukkuemäen MM-mestaruuden, ja oli lajinsa huipulla. Vain 26- vuotiaana Lappi kuitenkin lopetti huippu-urheilun ja siirtyi bisneksen pariin. Lappi suoritti urheilu uran varrella Lapin yliopistossa oikeustieteitä, ja valmistui sieltä. Tämä takasi viisaalle Lapille varman elannon urheilu-uran jälkeen. Nykyään Lappi on yksi perustaja osakkaista suuressa laki firmassa, jossa hän työskentelee juristina. (Kuisma 2024)

Myös huonoja puolia on nähty, johon esimerkkinä voidaan lainata toista lajilegendaa Matti Nykästä, joka totesikin kysymykseen “Matti, mikä meinaat olla urheilu-uran jälkeen”, johon Nykänen vastasi “mäkihyppääjä”. Ja loppu onkin Matin osalta historiaa. Siinä kaksi käänteistä tarinaa, miten valmistautua huippu-urheilun jälkeiseen elämään. (Valta. 2019)

 

Tie menestykseen

 

Menestykseen on monia teitä. Me olemme oppineet sinne kulkemaan pitkäjänteisen työn kautta urheillessamme. Nyt yrittäjyyden taipaleella olemme huomanneet, että välillä tiputaan ja kovaa alas ja toisena päivänä onnistutaan. Yrittäjäksi oppii vain yrittämällä. Ei ole olemassa ilmaisia lounaita. Ahkeruus palkitaan aina.

Menestys tuo aina lisää menestystä. Loistava buugie ja tiimihenki tukevat sitä. Yhdessä saavutetut tavoitteet kasvattavat meitä eteenpäin ja luovat muistoja, joihin on vaikeina aikoina helppo nojautua. Jokainen Proakatemian tiimi on suunnan näyttäjä ja menijä kohti menestystä. Jokainen tiimi tavoittelee menestystä mikä saa muutkin tiimiyritykset lähtemään tähän menestyksen ”kilpaan” mukaan. (Jalonen & Lampi, 2012, 22)

 

”Menestys syntyy vain oivaltavalla johtamisella sekä järjestelmällisellä ja motivoituneella työnteolla.” (Jalonen & Lampi, 2012, 13)

 

Menestykseen johtaa aina toistot. Kukaan ei ole seppä syntyessään. Kaikkea tulee harjoitella niin urheilukentillä kuin kokoushuoneessa. Tässäkin asiassa ahkeruus ja uhraukset palkitaan. (Jalonen & Lampi, 2012, 141)

Oppiminen ja menestyminen kulkevat käsikädessä. Osaamista voidaan pitää menestyksen polttoaineena. Pakko on oppia koko ajan uutta, jotta voi menestyä. Ei vastustajankaan pelikuviot 20 vuotta pysy samana tai yrityksen kilpailijoiden strategiat pysy muuttumattomina. Elämä on jatkuvaa oppimista. (Jalonen & Lampi, 2012, 124)

Rapatessa roiskuu ja virheitä sattuu. Virheet on hyvä käsitellä ja jatkaa eteenpäin. Virheet ovat myös osa oppimista. Meillä Hurmoksessa virheitä sattuu ja niistä opitaan, aina on kuitenkin tiimintuki paikalla. Hyvänä esimerkkinä tästä on kuinka eräs tiimimme projekti Hönähoki, koki juuri ennen tapahtuma päivää rajun takaiskun tapahtuma alueen peruunnuttua. Tämäkin pystyttiin loppupeleissä hyvällä tiimipelillä kääntämään voitoksi, mutta tästä eteenpäin porukallamme on varmasti valmis varasuunnitelma tällaisten hetkien varalle. (Jalonen & Lampi, 2012, 43)

Kommunikaatio on tärkeää. Mekin olemme sen Hurmoksessa huomanneet. Ilman kommunikaatiota on todella vaikea tehdä töitä ja helposti lähtee rikkinäinen puhelin kiertämään. Kommunikaation kuuluu niin kuuntelu kuin puhuminen sekä eleet. Kaikella on merkitys. Avoimuus ja rehellisyys auttavat kohti menestyksen tietä. Hurmoksessa olemme tähän suuresti kiinnittäneet huomiota ja yhdessä yrittäneet avoimempaan työkulttuuriin. Kirjassa Menestyksen pelikirja painotetaan, että jos yksikin tiiminjäsen on hukassa, tuloksena on todennäköisemmin epäonnistuminen. (Jalonen & Lampi, 2012, 95, 100, 128)

 

Mitä apuja oma urheilu-ura on antanut minulle?

 

Veeti: Urheilu-ura mäkihyppääjänä on antanut minulle paljon arvokkaita opetuksia ja taitoja, jotka ovat vaikuttaneet hyvin yrittäjäuralleni. Olen kisaillut mäkihyppääjänä kymmenen vuoden ajan, ja se matka opetti minulle paljon sitoutumisesta, omistautumisesta, ja itseni jatkuva haastamisesta. Tiukoissa tilanteissa menestyminen on ollut erityisen opettavaista, ja olen oppinut kestävyyttä ja jopa hieman kärsivällisyyttä ja kykyä selviytyä paineen alla taitoja, jotka ovat olleet korvaamattomia myös yrittäjänä ollessani.

Olen harjoitellut todella kovaa ja asettanut selkeitä tavoitteita mäkihyppääjänä. Tämä on opettanut minulle tavoitteiden asettamisen tärkeyden ja sen, että menestyminen vaatii jatkuvaa itsensä kehittämistä ja kovaa työtä. Päämäärätietoinen työskentely ja omistautuminen ovat olleet keskeisiä tekijöitä sekä urheilu- että yrittäjäuralle siirtymisessäni.

Lisäksi olen oppinut arvostamaan tiimityön merkitystä ja johtajuutta mäkihyppyurani aikana. Olen toiminut osana harjoittelu tiimiä ja saanut kokea, miten yhteistyöllä ja toisten tukemisella voidaan saavuttaa suuria asioita. Vaikka yksilöurheilusta onkin kyse, niin silti jokainen treeni ja päivittäinen arki koostuu tiimin ympärille, ja on oltava hyvä tiimihenki treeniporukan kanssa, koska siellä arjessa se kehittyminen tapahtuu Nämä taidot ovat olleet arvokkaita myös yrittäjänä, kun olen toiminut osana työyhteisöä tai johtanut omaa tiimiä.

Kaiken kaikkiaan mäkihyppyura on antanut minulle vahvan perustan, sekä monipuolisia taitoja, jotka ovat olleet hyödyksi yrittäjänä toimiessani. Sitoutuminen, kestävyys, päämäärätietoisuus, tiimityöskentely ja johtajuus ovat niitä ominaisuuksia, joita olen kehittänyt urheilu urani aikana, ja jotka ovat auttaneet minua yrittäjän alkutaipaleillani.

 

Vili: Olen oppinut omalta uraltani paljon ja koen, että opin edelleen. Olen kasvattanut urheilun ympärille itselleni vahvan tukiverkoston ja satoja kontakteja. Lisäksi urheilusta on tullut itselleni elämäntapa, jolla pidän itseni kasassa arjen kiireitten keskellä. Toimin aiemmin pitkään osana harjoittelu tiimiä, jossa pystyimme toinen toisiamme tsemppaamaan, sieltä koin saavani mukaani elämään muun muassa toisten kannustamisen ja tavan kommunikoida, vaikka itselle ei olisi paras päivä ei sillä kannata pilata kaikkien muiden päivää ja omat askareet on kyettävä silti suorittamaan parhaalla mahdollisella tasolla.

Kisatilanteista tietenkin oppina on tullut paineen alla suorittaminen ja vaikka tulisi pieni epäonnistumien älä pura sitä muihin ja kohdista sitä heihin, vaan pidä se itselläsi näin muu tiimi voi tehdä parhaansa tilanteessa kuin tilanteessa.

Yksilöurheilijana olen tottunut vertaamaan itseäni muihin ja se on tiettyyn pisteeseen asti hyvä, mutta joskus se voi olla myös huono asia. Koen, että yksilö urheilijana olen oppinut vielä eri lailla kunnioittamaan valmentajaa, koska se on yksilöurheilussa käytännössä ainoa henkilö, jonka kanssa jaat ne hyvät ja huonot hetket ja kuka on sinun tukenasi.

Suurimpana oppina pidän kuitenkin nöyryyttä, jota pitkäjänteinen työ on minussa kasvattanut ja jota oppii katsomaan vielä uusista näkökulmista aina kun jotain ei suunniteltua tapahtuu kuten loukkaantumisia. Koen, että olen etuoikeutettu, kun olen saanut urheilla pitkään ja edelleen saan sitä jatkaa, samalla urheilu on vaatinut minulta sitoutumista mitä myös yrittäjänä vaaditaan ja samalla urheilu on antanut minulle niin paljon. On tullut opeteltua aikatauluttamista, suunnitelmallisuutta, suunnitelman noudattamista ja vaikka ja mitä, kuitenkin ennen kaikkea urheilu on muokannut minusta tällaisen, joka olen nykyään ja koen, että ilman urheilua en olisi myöskään yrittäjänä niin pitkäjänteinen ja nälkäinen kuin nyt.

 

Julia: Olen oppinut omalta urheilu-uraltani monia erilaisia asioita ja koen niiden näkyvän vieläkin omassa tekemisessä. Olen saanut urheilusta ystäviä mutta myös tapoja, joilla ratkoa ongelmatilanteita. Olen myös saanut pitkän pinnan ja paineen alle toimimisen taidon. Koen, että suoriudun parhaillaan paineen alla, sillä tähän on tullut loistavaa harjoitusta. Olen oppinut ottamaan palautteen vastaan kuuntelevasti. Tuli palaute sitten huutamalla tai olisi se ikävää palautetta. Tätä kautta saa itsehillintää, joka on erittäin tärkeää yrittäjällä. Olen oppinut johtamaan esimerkillä ja tunkemaan sormet paskaan, jos on tarvetta. Olen oppinut käsittelemään yksityiskohdat ja tappiot, jotta on helppo jatkaa eteenpäin. Ei epäonnistumisessa kannata ryvetä. Se on leuka ylös ja kohti uusia pettymyksiä. Seuraavassa vaihdossa voit kuitata vastustajalle sen maalin. Tiimitaitoja sekä tiimiajattelua ja kommunikaatiota ei missään nimessä saa unohtaa. Ne ovat varsinkin tiimiyrittäjyyden avainsanat. Olen suuresti ME-ajattelija, mikä tulee suoraan jääkaukalosta. Jos jostakin olen kiitollinen, niin siitä mitä urheilu on minulle opettanut. Ilman urheiluvuosia en usko, että olisin tämä ihminen, miksi olen kasvanut ja olen ylpeä siitä. Innolla odotan, mitä oma yrittäjyyden taival tuo tullessaan.

 

Yhteenveto

 

Kaikkiaan urheilu ja yrittäjyys ovat hyvin vertailtavissa keskenään ja koemmekin, että entisillä urheilijoilla on todella hyvät pohjat yrittäjyydelle. Urheilijana opit elämästä sellaisia seikkoja, mitä ilman sitä on vaikea käsittää. Esimerkiksi kurinalaisuus ja nöyryys, sekä usko omaan tekemiseen ovat kulmakiviä niin yrittäjyydessä kuin urheilussakin, jos et usko omaan tekemiseesi ei siitä voi ikinä myöskään mitään syntyä.

Meidän mielestämme yrittäjyyttä ei voi opiskella, mutta sille voi hankkia hyvät pohja taidot ja tässä urheilu on varmasti yksi parhaista keinoista, sieltä sinun on helppo hankkia kontakteja, kun tutustus laji kavereihisi, sekä hankkia oikeanlaista asennetta tekemiseen.

Kumpikin, sekä yrittäjyys, että urheilu kuitenkin pohjautuvat molemmat tiimi työskentelyyn tästäkin syystä urheilu taustasta on varmasi hyötyä. Monet aloittavat yrittäjät aina ovat siinä uskossa, että kyllä minä itse kykenen ja kyllä minä osaan, mutta voimme urheilijoina todeta, että jos siellä kannattaa kysyä joskus apua itseään fiksummilta ja kuunnella mitä muilla on sanottavaa, pätee sama varmasti myös yritysasioissa, kaikkea ei tarvitse osata itse.

Kaiken kaikkiaan urheilu luo sinulle koko elämään vahvan pohjan, mutta sinun on ehkä helpoin tuoda kaikki vahvuutesi esiin kerralla myöhemmässä työelämässä yrittäjänä. Myöskin yrittäjyys ja urheilu ovat siinä suhteessa hyvin lähellä toisiaan, että molemmat tekevät töitä niin sanotusti itselleen eli ainoa mikä ratkaisee, on oma työmoraali ja motivaatio.

 

 

Lähteet:

Jalonen. J & Lampi. I. 2012. Menestyksen pelikirja. Docendo Oy.

Kuisma. L. 1.2.2024. iltalehti.fi. Mäkihypyn MM-kultamitalisti teki nuorena hurjan ratkaisun—. Henkilöhaastattelu. https://www.iltalehti.fi/talviurheilu/a/84065585-9fed-431c-b7f9-dcfa33040833 (viitattu 2.3.2024)

Valta.V. iltalehti.fi. 9.2.2019. Matti Nykänen jäi hyppyuran jälkeen tyhjän päälle, eikä hän ole ainoa—. Henkilöhaastattelu. https://www.iltalehti.fi/talviurheilu/a/24e01fb0-22a3-402a-baff-318a506f5a98 (viitattu 29.2.2024)

Viitasuo. E. 27.5.2019. eilakaisla.fi. Mitä urheilu on opettanut, jota voi nyt hyödyntää työelämässä? Blogi.  https://www.eilakaisla.fi/blogi/mita-urheilu-on-opettanut-jota-nyt-voin-hyodyntaa-tyoelamassa (viitattu 1.2.2024)

Aihetunnisteet:
Kommentoi