Tampere
03 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Unelmana yrittäjyys



Kirjoittanut: Ida Laaksonen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Itse tehty
Sara Parikka
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tämän kevään oppimissopimusta tehdessäni oivalsin, että olen alkanut näkemään itseni yrittäjänä tulevaisuudessa. Olen Proakatemialla opiskellessani törmännyt usein haasteisiin, joita näen pohtiessani itseäni yrittäjänä. On ihanaa huomata, että itseluottamus on alkanut kasvaa ja alan nähdä myös kykyjä ja vahvuuksia itsessäni. Oman kyvykkyyden jatkuva epäileminen ja haastaminen vie voimat ja siksi on todella tärkeää muistuttaa itseään omista supervoimista. Olen tänä vuonna havahtunut siihen, että voisin nähdä itseni yrittäjänä Proakatemialta valmistuttuani. Ajatus yrittäjyydestä jännittää ja samalla innostaa. Tässä esseessä pohdin, millaisena yrittäjänä voisin itseni nähdä ja mitkä asiat tukevat minua matkallani kohti yrittäjyyttä.

Sara Parikan uusi kirja Itse tehty on elämäntapa opas, joka auttaa löytämään oman suunnan työelämässä tai yrittäjänä (Parikka 2021.) Parikka on perustanut oman yrityksensä vaikuttajana ja hän on tehnyt kaksi kirjaa. Sosiaalisessa mediassa Parikalla on vahva henkilöbrändi, joka tukee hänen yritystään. Kirjaa kuunnellessa oli ihanaa samaistua Saran ajatuksiin ja kuulla, että vahvoilla some vaikuttajillakin on ollut epävarmuuden hetkiä. Parikka perusti oman osakeyhtiönsä kirjanpitäjän kehotuksesta, jotta yritystoiminta olisi käytännöllistä ja kannattavaa (Parikka 2021.) Minusta on hienoa nähdä ihmisissä onnellisuus, joka tulee omanlaisen työn löytämisen kautta. Työ on iso osa elämäämme ja siksi uskon, että se on tärkeä investointi niin talouden kuin oman hyvinvoinninkin kannalta.

 

Unelmissa on totuutta

Mikäli ajatukset pyörivät päivästä toiseen tietyn unelman tai haaveen ympärillä, uskon, että silloin unelma on toteuttamisen arvoinen. Olen pienestä asti halunnut isona arkkitehdiksi tai sisustussuunnittelijaksi. Olen aina ikään kuin salaa haaveillut näistä ammateista, sillä en ole ikinä suunnannut niitä kohti ainakaan tietoisesti. Kotonani on paljon vihkoja täynnä pohjapiirustuksia ja huonekalujen muotoja. Niiden piirtäminen on aina ollut minulle tärkeää. Ennen Proakatemialle hakemistani päädyin töihin asuntoalalle ja siitä asti se on ollut tärkein työpaikkani. Ymmärsin asunto myyntitiimissä työskennellessäni, että tämä on tulevaisuuteni. Jostain syystä olen halunnut pitää sisustamiseen ja asuntoihin liittyvän unelman erillään koulusta ja yrittäjyydestä täällä. Jälkeenpäin ymmärrän, että olen halunnut suojella unelmaani.

Unelman konkretisoiminen mielessä tai paperille on auttanut minua ymmärtämään, että tätä asiaa kohti voin oikeasti mennä. Oppimissopimuksessani kerroin, että voisin mahdollisesti viimeisenä vuonna tuoda unelmani asuntoalasta tiimiyritykseemme jollakin tavalla. Mökkipajassa yksi tiimistämme toi minulle projektin liiketilansuunnitteluun liittyen. Mietin, että näinhän tämän piti mennä ja innostuin heti. Tuntuu mahtavalta päästä kokeilemaan vielä koulun aikana yrittäjyyttä omalla alallani.

Omat pelot ja epäilyt estävät usein etenemästä kohti omaa unelmaa. Ihailen Sara Parikkaa, sillä hänen kirjastaan saa sellaisen vaikutelman, että uskomalla itseensä ja omiin kykyihinsä voi saavuttaa mitä vain. (Parikka, 2021) Huomaan monesti pohtivani asioita hyvin laajasti ja välillä analysointi johtaa siihen, etten usko idean onnistuvan tai kannattavan. Skeptisyys voi olla yksi syy miksi en ole aiemmin uskaltanut mennä kohti unelmaani ja kokeilla.

 

Suunnitelma B.

Proakatemian opintojen edetessä olen tuskaillut välillä oman paikkani löytämisestä ja stressannut omanlaisen tekemisen puuttumisesta. Olen halunnut pysyä positiivisena sen suhteen, että vielä löydän merkitykseni olla tässä koulussa. Ja hyvä, että olen uskonut itseeni. Viime vuonna aloin katsella sisustussuunnittelijan tutkintoa ja päätin, että suoritan sen tämän koulutuksen jälkeen. Koen, että tutkinto täydentäisi ammatillista osaamistani ja auttaisi minua aloittamaan yrittäjänä tulevaisuudessa. Sisustussuunnittelijan tutkinto on ollut minulla aina mielessä tietynlaisena plan b vaihtoehtona. Ymmärrän nyt, ettei kyse ole vain varasuunnitelmasta vaan oikeasti tavoitteesta, jonka eteen olen valmis tekemään töitä.

 

Minun näköinen työelämä

Kerroinkin jo aiemmin, että työskentelin asuntoalla jonkin aikaa. Olen sen lisäksi ollut töissä vakuutusalalla ja monissa muissa määräaikaisissa töissä. Näiden erilaisten yritysten ja työtehtävien välillä näen yhtäläisyyttä oman tarpeen kautta. Vaadin työltäni vapautta, luovuutta ja kokemusta siitä, että työlläni on jokin merkitys yritykselle. Aina nämä tarpeeni eivät ole toteutuneet ja olen kärsinyt motivaatio ongelmista ja uupumuksesta. Etäämmältä katsottuna tilanteeni on johtunut siitä, etten ole päässyt käyttämään omia vahvuuksiani ja luovuuttani työtehtävissä.

Haluan pitää erilaisia vaihtoehtoja auki elämässäni. Koen, että vaihtoehdot ja luottamus tulevaan antaa joustoa ja vapautta tulevaisuudelle. Uskon, että voisin olla yksinyrittäjä tai työskennellä pienessä tiimissä. Pääasia minulle on oman näköinen tekeminen ja itseni toteuttaminen parhaalla mahdollisella tavalla. Vielä vuosi sitten en olisi ikinä nähnyt itseäni yksinyrittäjänä. Ihailen Sara Parikan kaltaisia yksinyrittäjiä, jotka osaavat yhdistää työn, perheen ja vapaa-ajan. Tasapainon löytäminen työn ja vapaa-ajan välille on varmasti monen yrittäjän isoin haaste. Parikka kertoi kirjassaan, ettei yksinyrittäjänkään tarvitse pärjätä täysin yksin. (Parikka 2021) Olen samaa mieltä siitä, että osaavia ihmisiä löytyy niin paljon, ettei kaikkea tarvitse tehdä itse. Työn ulkoistaminen ammattilaiselle säästää yrittäjän aikaa ja antaa siten vapautta.

 

Millainen minun yritys asuntoalalla olisi?

Koen, että juuri avoimien vaihtoehtojen vuoksi minun on vaikea vastata tähän kysymykseen. Haluan, että yritykseni tuottaa palvelua, joka auttaa esimerkiksi yritysasiakasta oman palvelunsa myynnissä. Olen paljon pohtinut liiketilojen suunnittelun konseptointia ja se tuntuu tällä hetkellä tärkeältä. Haluaisin löytää tavan, jolla toteuttaa eri tavalla liiketilojen toimivuutta. Olemme projektissamme Moodissa päässeet toteuttamaan asiakkaillemme yritysilmeitä ja brändiä. Liiketila suunnittelu on brändin tuomista eri muotoon ja se kiehtoo minua. Toki voisin nähdä itseni myös tekemässä pienempiä visualisointeja esimerkiksi tuotekuviin. En halua poissulkea mitään vaihtoehtoa vielä, sillä kokeilemalla varmasti löytyy asiakkaiden todelliset tarpeet ja sitä kautta tuottamani arvo löytyy.

Yrityksessäni tärkeää olisi asiakaskokemus ja asiakkaiden kanssa työskentely on avainasemassa. Parhaimpaan lopputulokseen pääsee varmasti ymmärtämällä asiakkaan tarpeet sekä brändin tavoitteet. Haluaisin johtaa itsenäni määrätietoisesti, omat rajat tunnistaen. Oman unelman konkretisointi vaikkapa esseemuotoon auttaa kirkastamaan omia ajatuksia ja minusta tuntuu, että olen tässä esseessä rehellisesti avannut ajatuksiani tulevaisuudesta. Ja se jos mikä tuntuu jännittävältä!

 

Lähde:

Parikka, S. 2021. Itse tehty. WSOY. Äänikirja. Storytel kirjapalvelussa.

Aihetunnisteet:
Kommentoi