Tampere
03 May, Friday
12° C

Proakatemian esseepankki

Unelmahommissa  – kohti omaa intohimoa



Kirjoittanut: Mikko Laaksonen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Unelmahommissa
Satu Rämö
Hanne Valtari
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Unelmahommissa on Satu Rämön ja Hanne Valtarin kirja uudenajan työelämästä. Kirjassaan he kertovat omista matkoistaan kohti unelmahommiaan ja haastavat lukijaa pohtimaan omaa tulevaisuuttaan, sekä sitä, miltä se oma unelmahomma näyttäisi. Tässä esseessä pohdiskelen omaa unelmatyötäni konkreettisten kysymysten avulla vastaten muutamiin kappaleiden lopuissa oleviin ”ajateltavaa”- kohtiin.

 

Mitä tekisit, jos sinun ei tarvisi kantaa huolta rahallisesta toimeentulostasi?

Ei ole haastava hakea ensimmäistä vastausta: Rakastan liikuntaa ja urheilua ylikaiken. Haluaisin toimia lajirajojen yli eri lajien parissa, eri ikäisten ihmisten kanssa. Toiveeni olisi olla lajispesifinen valmentaja, sekä myös yleisenä fysiikkavalmentajana. Tästä nautin kaikista eniten, ja tekisin mieluiten, mikäli ei tarvisi lainkaan miettiä rahan ansaitsemisen tuomaa velvoitetta.

Seuraavaksi mieti omaa arkeasi. Mikä siinä on mukavinta?

Edellisen vastauksen pohjalta on helppo vastata tähänkin: urheilusta, mukaan lukien aamuiset meditatiiviset liikkuvuushetket, sekä taitoa kehittävät brassi jiu-jitsu sessiot, sekä kuntosaliharjoittelusta. Näiden lisäksi nautin kovasti siitä, että pystyn katsomaan tv:stä erilaisia kamppailuohjelmia ja youtubesta selailla aiheeseen liittyviä videoita. Vaikka tämä tuntuu pelkästään omalta ilolta, koen että samalla opiskelen kyseistä aihetta, sekä laajennan omaa tietopankkiani.

 

Listaa ylös asiat, jotka tahtoisit vielä oppia.

Haluaisin oppia lisää erilaisia kehonhallinta harjoitteita ja myös, kuinka opettaa niitä muille selkeästi ja ymmärrettävästi. Tämän lisäksi haluan kohota jiu-jitsussa vyöarvo-asteikolla ylöspäin ja oppia lisää uusia tekniikoita. Uskon myös vahvasti kehon ja mielen yhteistyöhön, joten itämainen ja joogafilosofia kiinnostaa kovasti. Filosofian kentällä haluan opiskella ylipäätään erisuuntauksista, sekä historiasta. Näitä opin parhaillaan kirjasta Sofian maailma.

Mieti, mitä asioita pidät tärkeänä elämässäsi ja työssäsi.

Arvostan paljon vapaa-aikaa, jotta saan viettää tarpeeksi aikaa perheeni kanssa. En tahdo tehdä työtä läheisteni, sekä omien harrastuksieni kustannuksella, koska nämä tukevat myös ammattitaitoani, sekä jaksamistani. Tällä hetkellä ajankäyttöni ei ole tasapainossa, sillä en pysty antaa tärkeänä pitämilleni asioille tarpeeksi aikaa toistaiseksi. Unelmatyössäni koen tärkeäksi sen, että saan itsenäisesti johtaa ja tehdä valintoja tärkeäksi pitämieni prioriteettien mukaan. Vapaus on myös tärkeää, että saan valita ja vaikuttaa siihen, miten ja milloin työni teen.

Mieti, mitä negatiivisia ennakkoluuloja sinulla on omasta osaamisestasi.

Ennen viime kesää ajattelin, että riittääköhän oma ammattitaitoni tekemään hyviä fysiikkavalmennuskokonaisuuksia. Olen aina vetänyt yksittäisiä treenejä, joten tämä tietyn ajanjakson (ja vieläpä tärkeän sellaisen) rytmittäminen ja kokonaisuuden hallinta sujui hyvin ja sain hyvää palautetta. Tein KPV-Etun (jalkapallojoukkueen) kilpailukaudelle fysiikkavalmennuksen ja sain tärkeää kokemusta unelmatyöstäni. Tämä myös selkiytti sitä, millaista työtä tahtoisin tehdä lisää vastaisuudessa.

Haluaisin myös kehittää omia taitojani, jotta olisin ohjaajana entistä uskottavampi. Esimerkkinä, kun The Legend Trickin vetäjä Vellu veti voltin esimerkiksi ohjauksessaan, hän sai osallistujissa todellisen ”vou”-efektin ja lisäsi myös inspiraatiota oppia.

 

Pohdi, ketkä ovat sellaisia ihmisiä, jotka ovat auttaneet sinua urallasi eteenpäin.
Vaimoni, joka on kannustanut minua henkilökohtaisella urheilu-urallani, sekä myös henkilökohtaisen ja ammatillisen kehittymisen muodossa.


Muistele työuraasi ja koeta bongata elämäsi kulkua muuttaneet perhosvaikutukset.

Nuppu kannusti aloittamaan yleisurheilun, ja vaikka sen olen lopettanut, löysin sitä kautta ihan uudenlaisen urheilijanminän. Tämän uuden identiteetin kautta on alkanut hahmottua myös valmentajaminä ja se, miten tahdon valmennusta toteuttaa, verrattuna siihen, kuinka itse olen tullut valmennetuksi.

 

Mieti, olisitko mieluiten yrittäjä vai työntekijä.

Tällä hetkellä haluaisin olla 50/50 yrittäjä ja työntekijä. Uskon, että unelmatyöni valmentajana toimisi hyvin yrittäjänä, mutta siihen riittäisi pienemmän tuntimäärät vakituisen toisen työn ohella, jolloin sitä voisi tehdä myös ilman suurempia paineita.

 

Listaa omat vahvuutesi, mitä erityistaitoja sinulla on?

Olen hyvä asiakaspalvelija, olen empaattinen ja hyvä vuorovaikutustilanteissa. Osaan lukea hyvin ihmisiä ja olen helposti lähestyttävä, sekä samaistuttava. Valmentajana minulla on silmää hahmottaa nopeastikin, mitä pitäisi muuttaa tekemisessä, jotta toivottu lopputulos saataisiin ja tekeminen kehittyisi oikeaan suuntaan. Olen kannustava ja hyvä motivoimaan, mitkä koen erityisen tärkeiksi piirteiksi valmennustyössä.

 

Mitä haluat saavuttaa?

Haluan saavuttaa jiu-jitsussa mustan vyön, taloudellisen riippumattomuuden, takaperin voltin, balanssin ajanhallinnassa, tietoisen läsnäolon taidot, hyviä ja kestäviä ystävyyssuhteita, onnellisen ja stressivapaamman arjen yhdessä perheen kanssa, ja onnistuneen tunteen isyydestä, kannustaen ja mahdollistaen.

 

Tutki muutaman viikon ajan ajankäyttöäsi työpäivien aikana, voisiko jotain rutiineja muuttaa?

Olen tehnyt viime viikon niin paljon töitä Herkkä snacksin parissa, että olen laiminlyönyt pitkään muita tarpeita. Ainoastaan jiu-jitsutreenit ovat pysyneet mukana, mutta muut ovat karsiutuneet esim: filosofian ja historian lukeminen, sekä aamuliikkuvuus ja meditaatiohetket. Haluan kovasti oppia lisää, ja pitää huolta hyvinvoinnistani läsnäollen, ja pienetkin hetket näitä kohti tuovat hyvää oloa. En ole myöskään onnistunut rajaamaan työpäivää ns. työaikaan, vaan työ valuu usein pitkälle vapaa-aikaan ja kotiin. Olen menossa kuitenkin kohti tavoitteitani ja Herkkä-projekti on myös ollut todella opettavainen ja vienyt minua ammatillisesti eteenpäin.

 

Pysähdy miettimään omaa lapsuuttasi ja nuoruuttasi. Minkälaisia esimerkkejä työnteostasi sinulla oli?

Olen laman ajan lapsi ja totuin kädestä suuhun arkeen. Vanhempani eivät ole korkeakoulutettuja vaan ns. duunarihommissa. En ole oppinut esimerkkiä sijoittamisesta, säästämisestä, mutta ymmärrän että ehkä heilläkään ei ole ollut mahdollisuuksia tällaiseen. Koen, että vanhempani ovat kovia tekemään töitä, ehkä jopa liiankin antaumuksella. On ollut ristiriitaiset tunteet esimerkeistä, joita olen saanut. Miksi tehdä valtavasti töitä, ellei siitä jää mitään käteen? On hienoa, että nykypäivänä puhutaan säästämisen ja sijoittamisen tärkeydestä paljon enemmän, ja katsotaan myös pidemmälle tulevaisuuteen kulutuskäyttäytymistä tarkastellessa. Olen oppinut paljon myös näistä aiheista useista lähteistä näin aikuisiällä ja ehkä kaiken jälkeen näin koen ymmärtäväni kokonaiskuvasta enemmän. On tärkeää työskennellä oman intohimon parissa, jotta työ tuntuu merkitykselliseltä, niin että elämänilo säilyy, sekä tahto saavuttaa asioita. Tahdon tehdä työtäni antaumuksella ja intohimolla, mutten kitupalkalla, sillä tärkeä tavoitteeni on elää taloudellisesti stressittömämpää elämää, niin että jää myös vapaa-aikaa vietettäväksi kaikista tärkeimpien ihmisten kanssa.

Kommentoi