Tampere
19 Jun, Wednesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Ui Mark Cubanin kanssaKirjoittanut: Mui Hong - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

 

Kun selaa television ohjelmatarjontaa läpi voi vaan todeta, että on aika köyhästi tarjolla fiksuja ohjelmia. Yrittäjiä on maailmassa pilvin pimein, mutta yhtäkään ohjelmaa ei ole heille suunnattuja. Siksi amerikkalainen tv-reality ohjelma Leijonan luola osui kultasuoneen eikä sen suosio ole tullut yllätyksenä. Ohjelma tuo yrittäjät luolaan esittelemään bisnesideansa sijoittajaleijonille. Yrittäjien on vakuuttava sijoittajat liikeideansa nerokkuudesta saadakseen yritykselle rahoitusta. Rikkaita amerikkalaisia bisnesleijonia on kuusi. Mark Cuban on yksi heistä. Mark Cuban on nerokas teknologiaguru, joka on rakentanut miljardien arvoisen yrityksensä omin avuin. Hän omistaa suositun Mavericks koripallojoukkueen ja omistuksesta lähtien joukkue on saanut nauttia monista voitonputkista.

’’Kekseliäänä ja mediahuomion päälle ymmärtävänä Cubanista on tullut oman sukupolvensa yksi innovatiivisimmista, menestyneimmistä ja puhutuimmista bisnesneroista.’’

 

Leijonan luola on minullekin uudenlainen kokemus. Kun pääsin ohjelman ytimeen, jäin siihen koukkuun. Sijoittajaleijonat ovat viihdyttäviä ja jokainen heistä tuo oman mausteensa sarjaan. Ohjelma herättää katsojissa vahvoja tunteita. Se on minusta parhaimmillaan onnistunutta viihdettä, sillä se voi samanaikaisesti nostattaa ja alentaa ihmisten verenpainetta. Olen joskus kuullut jonkun sanovan, että televisio tyhmentää ihmistä, koska tarpeeksi älykkäitä ohjelmia ei ole tarjolla. Voin sanoa, että kyllä televisio voi viisastuttaa tyhmää ihmistä, jos vaan osaa valita suppeasta tarjonnasta ne itselleen hyödyllisimmät ohjelmat katsottavaksi. Leijonan luola kuuluu ehdottomasti viihdemaailman parhaimpiin kohokohtiin nyt ja aina. Parasta siinä on bisnesleijonien keskenään käydyt sanatappelut, mutta erityisesti nautin siitä, kun itse opin heiltä jotain konkreettista.

 

Mark Cubania on pyydetty monesti kirjoittamaan kirjan. Hän kieltäytyi pyynnöistä, koska ei ollut mielestään valmis. Kirjan kirjoittamisen sijaan hän ylläpitää suosittua blogia nimeltä ’’blog maverick’’. Cuban poimi matkan varrella kirjoitetuista blogiteksteistään ne parhaimmat otokset päivittäen materiaalista pienen käsikirjan. Pieneen kirjaan mahtuu paljon hänen omia ajatuksiaan oman yrittäjyyden alkutaipaleesta, onnistumisista ja epäonnistumisista. Kirjasta voit saada myös paljon hyviä vinkkejä yrittäjyyteen. Olitpa menestynyt yrittäjä tai uusi urauurtaja, kirja inspiroi sinua raivaamaan tiesi kohti toivottua tulosta. Oletko valmis ’’Voittajaksi urheilulajissa nimeltä bisnes?’’

 

Mikä minusta on määrä tulla?

 

Nuoren 21-vuotiaan Cubanin elämä oli päämäärätöntä ja täyttä juhlimista. Niinhän nuoren opiskelijan pitää jatkossakin tehdä- nauttia täysin elein elämästä, kokeilla kaikkia asioita, hankkia mahdollisimman paljon tietoutta ja kun aika koittaa tämä samainen nuori olisi valmis hyppäämään elämänsä kelkkaan. Kolmenkympin kiepeillä olevan elämä ei voi olla sama vai voiko?

Elämä on ruusuilla tanssimista niin kauan kuin ei tarvitse pysähtyä miettimään omaa tulevaisuuttaan. Olen käyttänyt elämästäni tunteja siihen, kun istun teekuppi kädessäni miettien elämän tarkoitusta ja sitä mikä minusta on määrä tulla. Pitääkö minun jo tietää tuleeko minusta poliitikko, Suomen valtion diktaattori, spontaani maailmanmatkaaja, yrittäjä vaiko opettaja…? Lähdenkö rohkeasti kokeilemaan kaikkea hullujakin juttuja löytääkseni intohimon kohteet, joissa olisin myös toivon mukaan hyvä? Pitääkö minun määritellä itselleni tietty aikarajan mihin mennessä nämä kaikki asiat olisivat jo saavutettuna?

Pitkäaikaisen japanilaisen ystäväni kanssa tehtiin miljoonan euron diili siitä, että jos emme vieläkään vuosien päästä löydä itsellemme mieleistä tekemistä tai emme tiedä mihin kuulumme, matkustaisimme yhdessä maailman ääriin. Olet saattanut lukea matkablogeja ihmisistä, jotka matkustavat paikasta toiseen etsiessään maailman kauneimpia paikkoja, kerätäkseen elämänkokemusta ja tehdäkseen matkan sisimpään itseensä. Joukossa on mukana levottomia sieluja, jotka etsivät itseään, omaa paikkansa, ja jotka kaipaavat kipeästi mielelleen tasapainoista rauhaa. Jotkut löytävät ja jotkut jäävät ikuiseen matkailupyörteeseen. En haluaisi olla levoton sielu ja juurtua pyörteeseen, sillä väsyisin jatkuvaan matkusteluun, jos en tunne kuuluvani mihinkään.

Mark Cuban sanoi, että suurin osa ihmisistä eivät tiedä mikä heistä on määrä tulla ennen kuin kokeilevat muutaman kerran. Ei tarvitse kiirehtiä mihinkään eikä tarvitse asettua aloille. ’’Jos et ole tyytyväinen siihen mitä sinulla on, yksinkertaista elämäsi ja ryhdy kokeilemaan erilaisia asioita, kunnes sinulle selviää, mikä sinusta on määrä tulla. Jos sellaista asiaa on’’. Aion itse tehdä paljon asioita, joita haluan muistaa vielä 90-vuotiaana.

 

Ole elämäsi Lukutoukka

 

Jos kaikki maailman miljardöörit laitetaan väittelytilaisuuteen puhumaan Trumpista, siitä voi syttyä sota, koska Amerikan uusi presidentti ei ole kaikkien suosikki. Rauha vallitsee huoneessa, kun heiltä kaikilta kysytään mikä on yksi tehokkaimmista menestysreseptin salaisuuksista. Uskallan väittää, että kaikki olisivat samaa mieltä ja vastaisivat yhteen ääneen- lukeminen. Lue kaikkia mahdollisia kirjoja, lehtiä, artikkeleita, jotka auttavat sinua itsesi kehittämisessä, yrityksesi markkinoinnin ja myynnin edistämisessä tai asiakkaiden luottamuksen kasvattamisessa. Jos et tiedä, ota asioista selvää kirjoja lukemalla. Näin tekee myös Mark Cuban. Toinen paljon julkisuudessa ollut sijoittajaguru Warren Buffet puhuu lukemisen tärkeydestä, ja siitä kuinka lukeminen on auttanut häntä menestymään koko uransa aikana. Hän käyttää ajastaan 80 % lukemiseen. Kerralla hän lukee 500 sivua. Seuraamalla ja lukemalla erilaisia aikakausjulkaisuja sinun yritykselläsi voi olla etulyöntiasema, jos osaat panostaa asioihin joihin kilpailijat eivät osaa vielä edes ajatellakaan.

 

Bisneskumppani, joka täydentää sinua

Yksin et voi menestyä vaan siihen tarvitaan toisia ihmisiä. Kun valitset itsellesi bisneskumppanin ota sellaisen, joka täydentää sinua. Jos sinulta ei löydy tietoa ja taitoa tietyistä asioista, ota kumppaniksi sellaisen, joka hanskaa ne hommat. Ellet ole tarkka yrittäjä, ota kumppaniksi pilkunviilaajan niin kuin Mark Cuban teki. Hän ei itse ollut mikään johdonmukainen ja tarkka kaveri. Hänen bisneskumppanina oli tarkka pilkkuviilaaja, joka viilasi viilaamisen jälkeen. Se aiheutti heidän välilleen monen monta sanasotaa. Tuli sanottua rumia sanoja, huudettua ja paiskottua tavaroita seinään. Sanasodan jälkeen vallitsi taas tyyneys, sillä ilma kaipasi puhdistusta. Puhdistuksen jälkeen oli taas kiva tehdä töitä, koska he uskalsivat puhua asioista ja käsitellä niitä. Mikään ei jäänyt epäselväksi. Me Proakatemialla tehdään töitä tiimissä ja pienissä porukoissa. Porukassa on erilaisia henkilöitä varustettuna erilaisella osaamisella. Se tekee tiimistä monipuolisen ja tehokkaan. Tiimiläiset eivät kuitenkaan kehity elleivät saa palautetta muilta tiimikavereiltaan. Mark Cubanin ja hänen bisneskumppanin tavoin meidän proakatemilaisten on pyrittävä suoraan puheeseen- on uskallettava sanoa asiat suoraan ja annettava riittävästi palautetta.

 Yrittäminen on haastava laji, mutta se pelaa joka ei pelkää. Matkan aikana voi kohdata monta haastetta ja epäonnistumista, mutta joskus menestykseen riittää yksi kerta, kun osut oikeaan.

Cubanin kolme ensimmäistä menestysmantraa

  1. AIKA ON RAHAA KALLIIMPAA.

Sinun on opittava viisasta ja tehokasta ajankäyttöä. Se, kuinka viisaasti käytät aikaasi, vaikuttaa elämääsi ja menestykseesi paljon enemmän kuin mikään rahasumma.

 

  1. TEE AINA SILLOIN TÄLLÖIN HYVIÄ TEKOJA.

Menestykseen sisältyy paitsi se, että tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa, myös se, että jakaa menestyksestään muille. Kukaan ei pääse huipulle itsekseen, ja uskon, että jokaisen meistä tulee aina silloin tällöin ilahduttaa lähellämme olevia ihmisiä.

Tässä tulee Vietnamissa asuva setäni mieleen. Kävelimme kadulla ja vastaan tuli kauppias. Setäni tiesi tuotteen olevan ylihintainen, mutta osti sen silti. Kysyin miksi, hän vastasi hymyssä suin- Se on hyväntekeväisyyttä!

  1. ’’NO BALLS, NO BABIES’’

Kun olet valmistautunut johonkin hankkeeseen huolellisesti ja ottanut mielestäsi huomioon kaikki mahdolliset vaihtoehdot, on annettava palaa.

 

Elämä on liian lyhyt jahkailuun, joten anna palaa!

Kommentoi