Tampere
30 May, Thursday
18° C

Proakatemian esseepankki

Tuntuukö sydämessäKirjoittanut: Juha Hyytinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Se tuntuu sydämessä - Tarinoita yrittäjyydestä
Lassi Seppä
Salla Nieminen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

”Taivas+Helvetti vol. 2 on Karo Hämäläisen sekä Mika Mäkeläisen 2014 julkaisema teos, jossa käydään läpi 21 yrittäjän tarina siitä, että miten he ovat päässeet siihen pisteeseen missä he ovat nyt”. Näin alkoi minun ensimmäinen esseeni, jonka kirjoitin akatemialla. Kirja oli todella inspiroiva ja hyvä ponnahduslauta alkaviin yrittäjyysopintoihin. Nyt kuitenkin kädessäni on Proakatemian oma Taivas + Helvetti, jonka tiimikaverini Salla Nieminen ja Lassi Seppä ovat loihtineet meille. Kirjassa Se tuntuu sydämessä – Tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä, avataan meidän koulun mahtavien alumnien tarinoita ja askelia kohti menestyvää liiketoimintaa. Ei viitsisi koko ajan hehkuttaa meidän koulutusohjelmaan, mutta eihän tässä voi muuta. Kun annetaan opiskelijoille oikeat työkalut ja mahdollisuus vaikuttaa omaan tekemiseen, tässä on tulos.  Viimeisen 20 vuoden aikana Finlaysonin ovista on lähtenyt monen eri alan ammattilaista kohti tulevaisuuden haasteita. Osalla on ollut unelma ja visio siitä mitä haluaa tehdä, ja osalla on ollut jo valmis liiketoiminta, jonka osakeyhtiöittää. Vaikka suuntia ja tapoja lähteä toteuttamaan itseään on ollut monia, mutta kaikkia on yhdistänyt yksi tekijä – Yrittäjämäinen asenne ja luotto omaan tekemiseen.

 

Se on pienestä kiinni

 

Kuten kaikessa liiketoiminnassa, pienikin siirto voi kääntää tilanteen aivan päälaelleen niin hyvässä kuin pahassa. Mutta keskitytään nyt niihin hyviin asioihin. Heti kirjan alkuvaiheilla minulle kolahti Jussi Meresmaan tarina, jossa kerrotaan kuinka omasta intohimosta ja harrastuksesta rakentuu ajan mittaan miljoonien liiketoiminta. Kertaluontoinen eksyminen frisbeegolf-kentälle vei heti lajin pauloihin mukaan ja siitä poiki todella menestynyt ammattilaisura sekä paljon muuta! Aluksi tilattiin postimyynnistä frisbeegolf kiekkoja, joita sitten myytiin kavereille. Ja ei kestänyt kauaa, kun Jussilla oli jo oma kiekko brändi pystyssä. Ja loppu on sitten historiaa ja Jussi on jättänyt ikuisen jäljen tähän hienoon lajiin. Kaikki tämä vaati Jussilta todella isojen riskien ottamista. Sijoittaa rahansa lajiin, josta ei suurin osa suomalaisista tiennyt vielä 2000-luvun alkuvaiheessa. 

 

Tällä hetkellä on ilo seurata, kun tiimikaverini Jesse ja Mika ovat saaneet Aglin sukkabisneksen liitoon. Kaikki lähti siitä, kun pojat kilpailivat siitä, että kummalla on rumemmat sukat, kun tullaan aamulla kouluun. Voittajaa ei löydetty, joten pojat päättivät alkaa tehdä omia sukkia. Ensin tiimidiilissä tuli voitto tuotekategoriassa, minkä johdosta sukkia myytiin akatemian legendaarisilla myyntipäivillä, joista palkinnoksi tuli yli 20 000€ myynti. Pari kuukautta myöhemmin Agli rykäisi  Red Brick startup kiihdyttämö ohjelman purkkiin ja poistuivat sieltä voittajina. Nyt on rahoittajat taustalla ja vaan taivas on rajana. Ja tämä koko hieno tarina lähti liikkeelle leikkimielisestä sukkakisasta. Mutta tässäkin tapauksessa, ilman riskinottoja ei oltaisi päästy tänne asti missä nyt ollaan. Pojat pohtivat ja ottivat lainan, jotta he saisivat tuotettua ensimmäiset erät sukkia. Aluksi myynti ei lähtenyt ihan odotetulla tavalla liikkeelle, mutta usko omaan tekemiseen ja lukemattomat työtunnit yhteisen tavoitteen eteen palkitsivat, enemmän mitä pojat ehkä olisivat ikinä arvanneet. Kuten kirjan alkusanoissa Salla ja Lassi sanovat ”Meitä molempia yhdisti salainen haave, oispa siistiä kirjottaa kirja. Proakatemialla olemme oppineet, että jos joku asia kuuluu tähän oispa siistiä kategoriaan, siihen täytyy tarttua!” Meillä on vain rajoitettu aika Proakatemialla, joten siitä pitää ottaa kaikki irti. Iskeä kiinni kaikkiin hulluilta kuulostaviinkin ideoihin ja luottaa prosessiin. Tämä pätee myöskin akatemian ulkopuolisessa elämässä. Välillä tulee takapakkia eikä asiat mene niin kuin on suunniteltu, mutta silloin pitää vaan tehdä töitä entistä kovemmin.

 

Tartu tilaisuuteen

 

Kullakin Proakatemian tiimillä on monia todella mielenkiintoisia projekteja, joita opiskelijat työstävät päivästä toiseen hyvällä asenteella. Monet projekteista on täysin itse kehitettyjä, mutta mukaan mahtuu myös monia ulkoisten toimeksiantajien kanssa toteutettuja yhteistyöprojekteja. Vaikkakin olemmekin aktiivisia olemaan kontaktissa niin sanottuun ulkomaailmaan, minusta meidän pitäisi vielä ahkerammin olla yhteyksissä eri alan toimijoihin ja yrityksiin. Vaikka siitä ei heti poikisi mitään konkreettista, voi siitä olla paljonkin hyötyä pidemmällä tähtäimellä. Tässä toimii hyvänä esimerkkinä eTaskun toimitusjohtaja Tommi Keränen. Opintojen aikana Keränen oli yhteyksissä silloisen eTaskun johdon kanssa, muttei voinut tehdä siinä hetkessä mitään sen isompaa, koska muut omat projektit jylläsivät kovaa vauhtia taustalla. Kuitenkin valmistumisen jälkeen muutaman mutkan kautta Keränen löysi itsensä luotsaamasta eTaskun myyntiä sekä markkinointia. Siitä päivästä lähtien Keränen on ollut mukana eTaskun palkkalistoilla ja tällä hetkellä on yrityksen yksi osakkaista. Tämä on hyvä muistutus siitä, ettei koskaan voi tietää mitä ja kenen kanssa tulevaisuudessa voi työskennellä. Joten kannattaa olla silmät auki jokaisen mahdollisuuden tullessa vastaan. Tämä on juurikin yksi syy minkä takia itse hakeuduin tänä vuonna kv-tiimiin mukaan. Minulla on jo suunnitelmissa valmistumisen jälkeen lähteä jatko-opiskelemaan ulkomaille, joten akatemia-aikana luoduista suhteista voi todellakin olla jatkossa enemmän kuin hyötyä. Tähän asti se on tuntunut jotenkin isolta taakalta tutustua ja verkostoitua uusien ihmisten kanssa, etenkin jos ne ovat puhuneet muuta kuin meidän äidin kieltämme.  Nyt olen kuitenkin ymmärtänyt sen arvon mitä sitä kautta voi saada ja haluankin ottaa tästä ajasta mahdollisimman paljon irti.

 

Lopuksi

 

Monet löytävät jo akatemian aikana se oman jutun, jota lähtee työstämään valmistumisen jälkeen. Toivottavasti hamassa tulevaisuudessa Salla ja Lassi tai sen hetkiset opiskelijat ottavat haasteen vastaan ja kirjoittavat päivitetyn painoksen tästä teoksesta. Agli, Miela designroom ja Heimo Films. Siinä vasta pari aivan loistavaa liiketoimintaa mitä tällä hetkellä on ja tiedän että saman kaliiperin juttuja on tulossa vielä jatkossakin – ja tahti kasvaa kasvamistaan. Se tuntuu sydämessä saagaa odotellessa.

 

 On myös kuitenkin niitä, jotka kipuilee todella paljon sen kanssa, kun ei löydy sitä niin sanottua unelma projektia. Itse ainakin tuskailin akatemian alku vaiheilla siitä, että oli todella vaikea lähteä mukaan mihinkään, kun mikään ei tuntunut 100% omalta jutulta. Tässä hetkessä edes vähän viisaampana voin sanoa, että ihan jokaisesta projektista jossa olen ollut edes jotenkin mukana, olen saanut niin paljon oppia mikä avittaa tulevien haasteiden tullessa tielleni. Jos olet kiinnostunut markkinoinnista, niin mene tekemään markkinointi johonkin projektiin, vaikka se ei ihan täysin olisikaan sinun näköisesi. Siitä voi seurata isojaki juttuja, mitä ei tule siinä hetkessä ajatelleeksi. Kuten Keräsen eTasku keississä, taloushallinto ei ollut ehkä se mieluisin toimiala, mutta näki kuitenkin siinä potentiaalin ja tarttui haasteeseen. Tärkeintä on se, että nautit siitä mitä teet. Aikasi on liian kallista käyttää sellaiseen mikä ottaa sinulta enemmän kuin antaa.

 

Kommentoi