Tampere
23 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Tuntematon Sotilas ja johtamisen taitoKirjoittanut: Jasmeet Saini - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 5 minuuttia.

Suurin osa suomalaisista on nähnyt tuntemattoman sotilaan tai lukeneet sen. Itselle pisti kirja silmään punaisen värin takia Veijon kirja kokoilmasta ja ajattelin, että se voisi olla mielenkiintoinen kulma johtamiselle. Minua harmittaa itse en ole vielä lukenut sitä itse tuntematonta sotilasta tai katsonut kokonaan sitä elokuvaa. Olen käyttänyt tässä esseessä Tuntematon sotilas ja johtamisen taito kirjaa. Kirjassa käydään eri henkilöitä läpi 16 eri johtaja tyyppiä teorian kanssa. Itse tein testin ja selvitin minkälainen, johtaja olen.

 

Minun persoonallisuuteni tyyppi on ENFP-T (“Aktivisti”-persoonallisuus)

 

Alla oleva teksti on suora kopio raportista minkä minä sain, kun tein sen testin. Kerron omia mietteitä ja mielipiteitä lainausmerkin sisällä.

 

Minua ei kiinnosta, mitä teet elääksesi. Haluan tietää, minkä puolesta palat, ja uskallatko unelmoida tapaavasi sydämesi mielitietyn. Minua ei kiinnosta, kuinka vanha olet. Haluan tietää, uskallatko näyttää hölmöltä tavoitellessasi rakkauttasi, unelmiasi ja seikkailua, jossa tunnet eläväsi.

 

” Tämä kuvaa minua aika hyvin. En ikinä huomaa mitään ikä eroa ja se taas puolestaan auttaa minua tutustumaan uusiin ihmisiin. ”

 

 

 

ORIAH MOUNTAIN DREAMER

 

Aktivistipersoona on todellinen vapaa sielu. Aktivistit ovat usein juhlien sielu, mutta siitä huolimatta he eivät ole niinkään kiinnostuneita pelkästä huvista ja hetken mielihyvästä, vaan nauttivat sosiaalisista kontakteista ja saavuttamastaan tunneyhteydestä. Nämä hurmaavat, itsenäiset, energiset ja myötätuntoiset yksilöt muodostavat 7 prosenttia väestöstä, ja heidän läsnäolonsa huomataan.

 

” Tykkään juhlia ja pitää ystävien kanssa illanistujaisia. Olen huomannut senkin, että yleensä säännöt teettä ongelmia ja varsinkin sellaiset millä ei ole mitään järkeä mielestäni. Minulle ei kelpaa vastaukseksi koska aina tehdään näin. Varsinkin armeijan aikaan, kun noudatettiin kivikautisia sääntöjä seillä verukkeella. Olen erittäin sosiaalinen ja nautin aina kun pääsen tutustumaan uusin ihmisiin sekä paremmin ihmisiin ketä jo tunnen.  Minun on vaikea allekirjoittaa tuota itsenäistä kohtaa sillä teen aina yleensä kaiken kavereitten kanssa tai tiimin. En viihdy melkein ollenkaan yksin. joten herätteli mielenkiintoa tuo. Riippuu kyllä mitä tarkoitetaan itsenäisellä. Kävin tänään salilla ja yksin syömässä ulkona sillä salikaverit eivät päässeet tänään mukaan. Tarkoittaako se, että pystyn toimimaan itsenäisesti, jos tarve vaatii vai haluanko aina toimia itsenäisenä?”

 

Voit muuttaa maailmaa vain yhdellä ajatuksella

 

He ovat enemmän kuin pelkkiä sosialisoivia miellyttäjiä. Aktivisteja luonnehtii visionäärisyys, jonka ansiosta he ovat kykeneviä lukemaan rivien välistä uteliaina ja energisinä. He näkevät elämän usein suurena, monimutkaisena palapelinä, jossa kaikki liittyy toisiinsa. Mutta toisin kuin analysoivat persoonallisuustyypit, jotka näkevät tämän palapelin sarjana järjestelmällisiä kujeiluja, aktivistit tarkkailevat elämän palapeliä tunteiden, myötätunnon ja mystiikan prisman lävitse ja etsivät aina syvempää merkitystä.

 

Monien muiden persoonallisuustyyppien yksilöt pitävät näitä luonteenpiirteitä vastustamattomina. Jos aktivisti on löytänyt aiheen, joka ruokkii hänen mielikuvitustaan, hän kehittää energian, joka usein sysää hänet valokeilaan ja jonka vuoksi häntä pidetään johtajana ja guruna, vaikka itsenäisyyttä rakastava aktivisti ei tätä aina haluakaan. Vielä ikävämpää on, jos aktivistit joutuvat hallinnollisiin tai rutiinitehtäviin, jotka saattavat olla osa johtajan työtä. Aktivistien itsetunto on riippuvainen heidän kyvystään keksiä ainutlaatuisia ratkaisuja, ja heidän on oltava varmoja siitä, että heillä on vapaus olla innovatiivinen. He menettävät helposti kärsivällisyytensä ja intonsa joutuessaan tylsiin tehtäviin.

 

” Olen kyllä huomannut sen, että aistin aika helposti tunteita ja mitä mieltä ihmiset ovat. Ja yleensä se vaikuttaa jopa omaan mieleen. Minuun tarttuu helposti sellainen negatiivinen ilmapiiri ja sitten en saa mitään aikaa. Samalla heti kun pitää tehdä jotain sellaista mikä sitten ei kiinnosta tai on vähän tylsää, laskee mielenkiinto niin nopeasti kuin se oli noussutkin. Se vaatii ihan älyttömästi panostamista, jos teen sellaisia asioita mistä en pidä.”

 

Älä menetä pientä hulluuden kipinää

 

Onneksi aktivistit osaavat rentoutua ja ovat erittäin hyviä vaihtamaan työpaikan intohimoisesta idealistista tanssilattioiden omaperäiseen ja innokkaaseen vapaasieluun, usein sellaisella nopeudella, joka voi yllättää jopa lähimmät ystävät. Tämä sekoitus antaa heille mahdollisuuden myötäelää muiden tunteita, minkä ansiosta he saavat arvokasta tietoa ystäviensä ja työtovereidensa motiiveista. Aktivistit uskovat, että jokaisen pitäisi ottaa aikaa tunteidensa tutkimiseen ja ilmaisemiseen, ja empaattisuutensa ja sosiaalisuutensa vuoksi se on heille luonnollinen keskustelunaihe.

 

Aktivistien on kuitenkin oltava varovaisia. Jos he luottavat liikaa intuitioonsa, olettavat tai laskelmoivat liikaa ystävän motivaatioita, he voivat tulkita signaalit väärin ja pilata suunnitelmat, joita yksinkertaisempi lähestymistapa olisi helpottanut. Sosiaalinen stressi on kiusa, joka pitää tämän harmoniaan pyrkivän tyypin valveilla öisin. Aktivistit ovat erittäin tunteellisia ja herkkiä ja astuessaan jonkun toisen varpaille, se vaivaa heitä paljon.

 

Aktivistit viettävät paljon aikaa sosiaalisten suhteiden, tunteiden ja ideoiden tutkimiseen, ennen kuin he löytävät sen, mikä heistä tuntuu todella todelliselta. Mutta kun tämän persoonallisuustyypin edustajat vihdoin löytävät paikkansa maailmassa, heidän mielikuvituksensa, empatiansa ja rohkeutensa tuottaa uskomattomia tuloksia.

 

”Olen kyllä huomannut sen että, tarvitsisin enemmän aikaa omien tunteiden sekä ajatuksien läpikäymiselle ja sen takia odotankin tätä lomaa, mikä on tulossa, sillä ensimmäistä kertaa minulla on aikaa sille.  Puhun aika useasti mielelläni muiden tunteista vielä olisi minunkin opeteltava puhumaan omistani. Enemmänkin niistä negatiivisista tunteista mitä minulla on välillä. Sillä kyllä minä tuon hyviä tunteita esille paljonkin tiimissä ja muutenkin täällä Proakatemialla. Vaikka olen innokkaasti tutustumassa uusiin ihmisiin ja pyrin olemaan tuomitsematta huomaan kuitenkin tekeväni sitä aika usein. Sitten on myös vaikea antaa muille sitä mahdollisuutta, että he voisi todistaa minun olevan väärässä. Tietenkin sitten luotankin joihinkin ihmisiin ihan liian helpolla, joka ei kanssa aina ole hyvä asia. Pakko myöntää on ollut kyllä paljon hakemista esimerkiksi Proakatemialla mikä on paikka täällä, puhumattakaan tiimistä. Olen huomannut, että se paikka on löytynyt, joka on helpottanut paljon elämää täällä meidän yhteisössämme ja eniten tiimissä. Sillä lämmittää se sydäntä kuulla Hurmureilta, ettei huomaakaan, että olen liittynyt myöhemmin tiimiin mukaan kuin muut. ”

 

Kirjasta huomasin muutaman asian mitä haluaisin vielä poimia tähän esseeseen mukaan.

 

Olen myös huomannut sen, että oletan aika paljon itsestään selviä asioita mielestäni. Enkä aina älyä sitä, että ihmiset eivät pakolta ajattele samoin. Tästä on hyvä esimerkki se, että oletan että kaikilla on varattu aikaa tiistaina ja perjantaina Academic Adventuresia varten. Itsellä on yleensä koko päivä varattu sille. Tähän asti ihmisillä on ollut ainakin osa päivistä varattuna sille. Mitä käy siinä vaiheessa, kun ei olekaan ennän? sekin muuttuu siitä ja uskon pystyväni sellaiseen ratkaisuun, että viikoittain pidetään yksi 4h slotti, johon kaikki pääse ja tulee ja sitten tehdään hommia mitenkä kerkeää ja mielellään yhdessä. Kaikkien ei vaan pidä olla paikalla samaan aikaan tekemässä.

 

Olen myös huomannut sen, että positiivisuus auttaa monesti. Itsellä on mennyt monta vuotta sen opetteluun ja älyämiseen. Olen ollut ärsyyntynyt aika monesti tehtävän annosta, sillä kaikki muutkin ovat. Uskon sen enemmän johtuvan siitä, etten aikaisemmin olen uskaltanut katsoa asiaa positiivisesti ja erottua joukosta. Uskon kyllä nykyään siihen, että se on juuri hyvä asia. Ja sillä pystyy myös innostamaan muutkin ihmiset siihen.

 

Olen myös huomannut sen, että autan mielelläni ihmisiä en vain sen takia, kun on pakko, vaan sitä on mukava tehdä. Samalla kyllä huomaan sen, että käännyn itsekin avun tarvittaessa ihmisten puoleen. Pitäisi siltikin osata pyytää apua jo ennen, kun oikeasti on pulassa asioiden suhteen ja saada se hoidettua helpommin pois alta kuin olla ihan stresseistä siitä ja hoitaa se viime hetkellä.  Minä olen aina uskonut hyvä veliverkostoon. Sen avulla saa apua, kun sitä tarvitsee ja samalla on velvollinen myös auttamaan aina kun joku tarvitsee apua.

 

Kirja ja testi oli sinänsä aika mielenkiintoinen kombinaatio. Oli paljon asioita mitkä tunnistin ja allekirjoitan. Oli kyllä sellaisiakin asioita mitä en voisi missään nimessä allekirjoittaa. Olisi varmastikin kirjasta irronnut enemmän, jos olisi kastanut elokuvan tai lukenut tuntemattoman sotilas kirjan. Tämän kirjan luettua katson sen lomalla.

 

 

Lähteet:

 

Lundberg, T.2005. Tuntematon sotilas ja johtamisen taito. Motto Universal Oy

 

https://www.16personalities.com/fi/enfp-persoonallisuus

 

 

Kommentoi