Tampere
21 May, Tuesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Tuleva kesä, RevenaKirjoittanut: Jarkko Suojanen - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Se tuntuu sydämessä - tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä
Lassi Seppä
Salla Nieminen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Se tuntuu sydämessä

 

Kirjaa Se tuntuu sydämessä – Salla Nieminen ja Lassi Seppä, (2019) lukiessani rupesin pohtimaan, että on täältä akatemialta jonkin sortin tekijöitä valmistunut. Olen itse kyseenalaistanut tämän koulun ja sen toimintamallit moneen kertaan, mutta kirja palautti maan tasalle, siihen kuuluisaan luota prosessiin moodiin. Tämä teos herätti itsessäni onnen ja ilon tunteita ja sen, että ehkä minäkin tulevaisuudessa tulen onnistumaan työelämässäni, kuten ”edeltäjänikin”. Kirjassa kerrotaan Proakatemialta valmistuneiden opiskelijoiden, nykyisten yrittäjien tarinoita, onnistumisia ja kokemuksia. On markkinointialan, fresbeegolfin ja kehitystyön ammattilasia ja niin edelleen. Värikirjo alojen ja ammattien välillä saa minut pohtimaan, että tämä koulu ei todellakaan valmenna meistä tietyn alan ammattilaisia, vaan helvetin hyviä tyyppejä, jotka itse päättävät oman alansa ja työtehtävänsä. Se onkin ihailtavaa lukea ja katsoa kun vanhemmat opiskelijat valmistuvat täältä hurjan kasvun tehneinä ihmisinä ja lähtevät tekemään juuri sitä mitä haluavat. Tätä samaa tavoittelen itsekin, pyrin kehittymään kokoajan ja toivon että se vie minua tulevaisuudessa eteenpäin, jotta voin sanoa että koulun käymisestä oli jotain hyötyä. Mutta sitten itse kokemuksiin joita halusin nostaa kirjasta esille.

 

Jussi Meresmaa, (MyMedia), kappaleessa kerrotaan, kuinka hän 19-vuotiaana aloitti tämän koulun, samoin kuten minäkin. Nyt ollessaan nelikymppinen omistaa hän Spin18 nimisen yrityksen, jonka liikevaihto huitelee reilusti yli kymmenessä miljoonassa. Miten hän on sitten tähän tilanteeseen päässyt. Hän aloitti markkinointialan yrittäjänä ja sitä kautta vaihtoi oman yrityksensä pariin. Ala on kuitenkin frisbeegolf, se Jussin intohimon kohde nuoruusvuosilta. Spin18 toimintaan kuuluu kiekkojen teko, maahantuonti ja pelikenttien luominen suomeen. Kenttiä tällä hetkellä ollessa liki 900 suomessa, voidaan ehkä puhua alan yhdestä kovimmasta tekijästä. Jussi toimii myös Revenan mentorina, joten minä ja tiimini pääsemme kuulemaan arjessa Jussin menestykseen johtaneita tekijöitä ja asioita.

Parin ensimmäisen sparrauskerran jälkeen olen saanut Jussista sellaisen kuvan, että hän on todella suorapuheinen, reilu ja kohtelee jokaista ihmistä omalla tavalla. Hän antaa palautetta, niin hyvästä kuin huonosta toiminnasta, joka kertoo mielestäni hänen kokemuksestaan toimia ihmisten kanssa. Hän pyrkii myös kehittämään jokaista yksilönä, ja pajassa kävimmekin läpi Jussin palautemetodia sekä työ ja tulevaisuusarviointi metodia. Tulevaisuusarviointi metodissa jouduimme pohtimaan omia tapojamme toimia. Piti sijoittaa kolmeen ympyrään asioita jotka kohdistuivat sen ympyrän sanelemiina asioihin. Näiden perusteella pitikin sitten luoda itselleen ammatti, ja taisin päätyä tuttuun ja turvalliseen ihmisten kanssa toimimiseen, talouteen ja kavereihin.

Olemmekin paljon Hämeenlinnan kavereiden kanssa sparrailleet ajatuksesta, että mitä teemme koulun jälkeen, ja olisiko talouden alan yrityksen perustaminen mahdollista kun meillä on kuitenkin KTM-rahoitus ja hankintatoimen ukkoja, on tradenomeja rahoituksesta ja laskentatoimesta sekä minä ja toinen kaverini tiimijohtamisen ja yrittäjyyden linjalta. Olisiko näiden sovittaminen yhteen mahdollista ja jos on nii helvetin siistiä. Unelmana olisi yhdistää tähän myös kiinteistö toimen diplomi-insinöörikaverini, joten asuntosijoittaminen ja flippaaminen voisi myös kuulua toimenkuvaamme. Olen myös itse suunnitellut KTM-tutkinnon suorittamista ttk linjalta eli tilintarkastus toiminnasta. Tämä mahdollistaisi myös täyden tilitoimistopalveluiden tarjoamisen, eikä enää vain kirjanpitoa, niin kuin tällä hetkellä.

Toinen kirjassa silmään pistänyt henkilö oli Reetta Keränen. Akatemialla tunnettu persoona nimisestä osuuskunnasta. Sitä kautta ollut perustamassa Oy:tä nimeltä Sivu persoona, kolmas persoona ja Joiku of life. Reetta on toiminut kehitystöissä näissä yrityksissä ja koenkin, että akatemia aikana hyvin hoidetuista hallitustyöskentelyistä saa hyvän pohjan tulevaisuudessa strategian suunnitteluun ja kehitystyöhön. Kuulun myös itse Revenan hallitukseen, mutta toiminta tällaisessa tiimiosuuskunnan hallituksessa on hieman eri kuin ”oikeassa” hallituksessa. Meillä ei ehkä ole sitä sananvaltaa mikä oikealla hallituksella kuuluisi olla. Me emme voi viidestään vetää Revenalle uusia strategisia linjoja tai oikeastaan mitään muutakaan. Olemme vain työkalu osuuskunnan toiminnan helpottamiseksi.

Mitä sitten itse haluan

Tulevaisuudelta haluan sitä, että olen onnellisessa elämäntilanteessa. Työ on miellyttävää ja tasapaino arjen kanssa sujuu suurin pirtein mutkattomasti. Näen myös paljon kavereitani ja vietän aikaa omien vanhempieni sekä tulevaisuudessa myös oman perheeni kanssa. Tämän mahdollistaisi esimerkiksi juuri aikaisemmin mainitsemani yritys kavereiden kanssa. Koenkin että omana työnantajanani toimimisessa on se etu, että arkea saa itse luoda eikä tarvitse asettua johonkin työpaikan muottiin. Omaankin jo oman yritykseni kautta kokemusta yrittäjän arjesta ja koenkin, että se on se mitä olen tehnyt ja mitä haluan tehdä. Vapaus tehdä arjessa niitä juttuja joita haluan.

 

Olen myös saanut kokemusta johtamisesta toimiessani nyt keväällä Revenan kolmantena bisnesliiderinä. Tämä puolenvuoden rutistus alkaa pikkuhiljaa olemaan loppusuoralla ja enää jäljellä on palaute keväästä sekä uuden toimijan valinta. Olen päässyt oman johtoryhmäni kanssa luomaan revenan arkea, tehdä siitä juuri sellaista kun ”me” haluamme. Pajoja olemme rakentaneet todella paljon bisnesälyn kehittämiseen. Pitäen sisällään monia projektipajoja, erilaisia uusia aiheita minulle ja tiimilleni. Koenkin että tiimini sekä minä olemme menneet kohti tätä tavoitetta ja luvassa onkin kesä, jota kukaan meistä ei varmastikaan tule unohtamaan. Bisnekset ovat päässeet kevään aikana hautumaan ja muovautumaan ja kesällä lähtevät toimimaan raketin lailla. Näin ainakin uskon ja toivon.

Jos lasketaan mukaan Revenan projektit, on ne sitten jo osakeyhtiöitä tai ihan vain Revenan sisällä tapahtuvia, tulee meidän kesän liikevaihtomme olemaan varmasti lähes 300 000 euroa. Pihurit, Tönö, Herkkä, Tatu, willari, muutama smoothie kioski, oma tilitoimistoni ja moni muu projekti kokeekin varmasti arjessaan murrosvaihetta pienestä suuremmaksi projektiksi. Kesätyöntekijöitä palkataan moneenkin toimintaan mukaan ja niiden kautta saadaan omia työtehtäviä helpotettua, sekä kasvatettua toimintaa. Näenkin, että hyvän pohjan rakentaminen kevään aikana on se, miksi nämä asiat ovat mahdollisia tiimin arjessa. Koenkin siis onnistumisen tunteita, vaikka projektit eivät olekaan minun, tai toiminta ei sinänsä liity minuun. Olen aidosti onnellinen muiden puolesta, siitä että he saavat toteuttaa niitä asioita mitä haluavat ja kehittää näin ollen itseään. Essee olikin arkea pohtiva, ja omaa toimintaa mieleen palauttava. Oikeasti pohtia mitä elämässäni tapahtuu ja pysähtyä hetkeksi miettimään hektistä arkea. Kiitos Revena, ja ihmiset projektien takana, että olette mahdollistaneet tämän johtamiskokemuksen minulle.

Lähteet:

Nieminen S, Seppä L, Se tuntuu sydämessä – tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä, 2019

Kommentoi