Tampere
02 May, Thursday
2° C

Proakatemian esseepankki

Tiimimestaroitumisesta ja vähän johtamisesta



Kirjoittanut: Johanna Sauvula - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimiakatemia® Tiimimestari

Olen Proakatemian stipendiaattina tiimimestarivalmennuksessa. Tiimiakatemia® Tiimimestari on laaja-alainen tiimivalmennusosaamista kehittävä ohjelma. Se antaa tiedot ja taidot ammattimaisen tiimivalmentamisen toteuttamiselle sekä Tiimiakatemia® menetelmän käytölle. (Tiimiakatemia, 2018.)

Valmennus koostuu kolmen päivän intensiivitapaamisista, joissa käsitellään kullakin kerralla ryhmässä eri aihetta. Olen ollut valmennuksessa syyskuusta lähtien ja takana on nyt orientaatio ja kaksi intensiivijaksoa. Huomenna pääsen seuraavalle jaksolle, joten nyt on hyvä hetki koota vielä edelliskerran antia.

Johtajuuden teema

Marraskuun lähijaksolla aiheemme oli johtaminen. Mitä johtajuus on ja miten johtajuutta tulisi toteuttaa? Valmennuksessa toimimme ja työstämme aihetta pienryhmissä, yhden ollessa lilla tränarena – pikkuvalmentajana. Johtamisen jaksolla valmentajan rooli tuntui entistäkin jännittävämmälle, koska koko viikonloppu käsiteltiin juuri johtajuuden teema. Johtajuus kiinnostaa minua, joten ilmoittauduin vapaaehtoiseksi lillaksi näille päiville.

Olen opintojeni aikana Proakatemialla huomannut, että olen hyvin aktiivinen ja tiimiini sitoutunut jäsen. Osallistun paljon ja haluan olla intensiivisesti osana tiimin vaiheita. Luonteeltani olen avoin ja sosiaalinen. Tykkään pohtia ja ennen kaikkea jutella asioista. Tiimivalmennuksen ensimmäisellä intensiivijaksolla tuskailin kolme päivää sen kanssa, että malttaisin pitää suuni kiinni. Olin silloin tiimiläisen roolissa. Koin lähes koko ajan tarvetta ohjata ja ”paljastaa” asioita, koska valmennuksessa muilla henkilöillä ei ole samalla tavalla kokemusta tiimivalmennuksen pedagogiikasta, kuin näin tiimiyrittäjänä ja -opiskelijana. Minulla oli muihin nähden siis hieman laajempi tieto ja kokemus aiheesta. Johtamisen kokemusta ajatellen olin lähes varma, että se vasta vaikeaa tulee olemaankin. Mielessäni pyöri Tiimivalmennuksen isän, Johannes Partasen laki: ”Älä puutu, kun koet, että sinun tulisi puuttua. Puutu, kun koet, että sinun ei tulisi puuttua.”

Johtajuuden intensiivijakson kolahdukset

Tiimimestarivalmennuksen yksittäisiä oppeja kutsutaan usein kolahduksiksi. Kolahduksia voi löytyä oppikirjoista, mutta myös valmennuksesta itsestään. Minulle merkittävin kolahdus johtajuuden jaksolta oli se, että johtajuus on ennen kaikkea johtavia ajatuksia, arvoja ja hyvin pitkälti myös itsensä johtamista. Johtajuus ei ole mitään tiettyjä tekniikoita, kikkakolmosia, vaikuttavaa elekieltä tai kovin konkreettisia työkaluja. Johtajuus on henkilökohtaista ja minun arvoni määrittävät minun johtajuuttani. Johtajuus on tilannetajua, johdettaviensa tuntemista, sekä läsnäoloa. Kokemus lilla tränaren pestistä oli ihana. Tiimin johtaminen oli mielenkiintoista. Tiimin toimintaa sai seurata ihan eristä vinkkelistä, mikä herätti alati pohtimaan, ollaanko nyt menossa sinne, minne pitääkin vai onko tämä harhapolku nyt juuri täydellinen. Tämä mahdollisti myös sen rauhan, että voin pääosin olla vain hiljaa ja pohtia omia siirtojani tiimin ohjaamisessa, tai ohjaamatta olemisessa. Minulla ei ollut mitään tarvetta puuttua asioihin määrätietoisesti, joten pystyin hyvin antamaan tilaa tiimille. Olen iloinen, että toimin lillana juuri tällä intensiivikerralla.

Saamani palaute lilla tränaren pestistä:
– Selkeää ja hyvää ohjeistusta
– Hyviä kommentteja
– Ei turhaa hoputtamista tai komentamista
– Taito kysyä ja ohjata rennosti tarvittaessa
– Postiivisuus ja energisyys on hyvä
– Näkyy, että intoa löytyy
– Ei kihahtanut nuppiin, ei liian korkea auktoriteetti
– Läsnäolo oli vahvaa

Johtajuuden ristiriidat -kirjan kirjoittajan, Alf Rehnin sanoin: ”Johtajuus, ilmiönä ja toimena, on moninainen ja ristiriitainen ja niin kaukana yksinkertaisesta käytännöstä ja selkeästä sääntökokoelmasta kuin olla ja voi.” Ymmärrys siitä, että johtajuus on hankala laji, eikä kukaan ole siinä ikinä täysin oikeassa tai väärässä, on toisaalta huojentava ajatus pohtiessa omia johtavia ajatuksia ja johtajuuden haastetta.

Olen ehdolla Eventan HR:n rooliin, mikä on innostavaa ja kiehtoo. Kuinka osaan toimia johtavassa asemassa ja mitä se mahdollinen vastuu tulee opettamaan? Pystynkö kehittymään haasteissani päsmäröidä liikaa tai kaikkien tiimin jäsenten kuulemisessa? Toivottavasti se selviää seuraavien kuukausien aikana, jos pääsen HR:n saappaisiin hyppäämään.

 

 

LÄHTEET

Tiimiakatemia. 2018. Treenaa itsesi tiimivalmentamisen ammattilaiseksi. Luettu 30.1.2019
https://tiimiakatemia.com/tuote/tiimiakatemia-tiimimestari/

Partanen, J. 2018. Tiimivalmentajan parhaat työkalut. 9. painos. Jyväskylä: Grano Oy.
Rehn, A. 2018. Johtajuuden ristiriidat: miksi johtaja aina epäonnistuu ja miksi se ei ole ongelma. Jyväskylä: Dosenco Oy

Aihetunnisteet:
Kommentoi