Tampere
22 May, Wednesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Tiimimestarit osa 4: InnovointiKirjoittanut: Arttu Myllys - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jälleen oli aika kokoontua tiimimestareihin ja tällä kertaa lempi aiheeni, eli innovoinnin pariin! Itse kun on tallainen idearikas visionääri ja perehtynyt innovoinnin saloihin, niin odotin kertaa todella innolla. Innovointi on kaikessa liiketoiminnassa ja sen kehittämisessä avaintekijänä, sillä ilman innovaatioita olisimme jo sukupuutossa. Innovointi on osa ihmisen luontaista ja biologista selviytmistoimia, eli käytännössä evoluution perusta. Nykyään innovaatioita syntyy sellaisella vauhdilla, ettei tutkitusti yksi ihminen voi enää seurata ajantasaisesti niiden syntymistä. Joka päivä maailmassa syntyy tuhansia uusia innovaatioita ei aloilla.

Innovointi on siis jotain uuden keksimistä ja vanhan korvaamista. Se kehittää uuden paremman tavan tai asian. Itse innovaatiosta löytyy seuraava selite: ” Innovaatio on uusi idea, joka on viety käytäntöön – monesti usean kokeilukierroksen kautta. Pelkkä idea ilman käytännön toteutusta ei vielä ole innovaatio. Innovaatio tuottaa hyötyä niin sen kehittäjille kuin käyttäjille. Innovaatiolla on laajempia vaikutuksia. Se houkuttelee muita tekemään jotain vastaavaa. Innovaation voi toistaa. Sillä on useita mahdollisia toteutustapoja. Innovaatio voi olla uusi tai parannettu tuote tai palvelu, uusi toimintatapa, palvelutason parannus tai uudenlainen näkökulma tekemiseen”.

Miten sitten innovoidaan ja mitä se vaatii? Kaikista tärkein tekijä on varmasti aika. Innovaatio ei synny pakottamalla, vaan ajan kanssa pohtimalla ja sitten vain jossain kohtaa sattumusten seurauksena lamppu syttyy. Innovointia varten itselle tarvitsee antaa paljon aikaa vain ajatella. Aikaa miettiä rauhassa ratkaisuja ja pallotella ajatuksia. Kerätä aineistoa ja virikkeitä, sekä tuntea mielenrauhaa ja stressittömyyttä.

Kuitenkaan pelkkä yksin ajattelu ei riitä. Ajatuksia täytyy saada jakaa ja vertailla muiden kanssa. On tutkittu, että innovaatiot vaativat rikastuttavan vuorovaikutuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että joukko idearikkaita ihmisiä pallottelee asioita keskenään ja luo näin vahvistusta ideoilleen. Tästä syystä kaikki startupit ja suuret teknologiayritykset ovat keskittyneet piilaaksoon ja kyseinen alue tuottaa huomattavan suuren osan Amerikan valtion verotuotoista. Tämä perustuu siihen, että alue on täynnä innovatiivisia ihmisiä, joille annetaan oikeat fasiliteetit ja innovatiiviset olosuhteet toteuttaa itseään ja innovaatioitaan. Suomen ehkä suuriin innovaatiotyökalujen valmistaja Helo. Helo valmistaa saunan kiukaita ja me kaikki tiedämme, että parhaat ideat ovat aina syntyneet saunassa nimenomaan rikastavassa vuorovaikutuksessa, jota on kiihdytetty hieman käyttämällä alkoholia katalyyttinä. Samaan tapaan kahvipöydissä istuskellessa on jaettu ideoita ja kehitetty niitä eteenpäin kahvin seurassa. Näin on alkanut moni suomalainen menestystarina ja niin tulee varmasti jatkossakin syntymään.

Kaikissa firmoissa ihmiset pitäisi siirtää samaan konttoriin, jotta saataisiin aikaan entistä enemmän erilaisia kohtaamisia ja saataisiin luotua toimivaa vuorovaikutusta, sekä parempaa viestintää. Näin yritys voi olla entistä innovatiivisempi ja kehittyä nopeammin ja vaivattomammin kilpailijoihin verrattuna. Tästä syystä Proakatemia onkin loistava paikka innovoida. Täällä kohtaa erilaisia innostuneita ja innovatiivisia ihmisiä päivittäin ja riski lähteä koittamaan on pieni. Jos vertaa muihin yrittäjiin ja heidän yhteisöihinsä, niin akatemialla mennään huomattavasti rohkeammin eteenpäin ja harrastetaan enemmän innovointia. Samaa asiaa sovelletaan esimerkiksi Triben yhteisössä, missä pyritään törmäyttämään samaan tapaan yrittäjiä ja erilaisia ihmisiä, jotta saavutettaisiin jälleen jotakin uutta.

Miten saataisiin sitten lisää pöhinää ja vieläkin enemmän innovointia? Yksinkertaisesti suunnittelemalla sitä lisää ja varaamalla siihen kunnolla aikaa. Koska viimeksi itse olet merkannut kalenteriin merkinnän ”vapaata innovointia kahviossa” tai ”innovointi saunailta poikien kanssa”? Tämän jälkeen vain listaamaan ylös seinälle ideoita, että ne muistaa vielä myöhemminkin ja niitä voi lähteä toteuttamaan.

Aihetunnisteet:
Kommentoi