Tampere
15 Jun, Saturday
17° C

Proakatemian esseepankki

Tiimihenki ja yhteiset unelmatKirjoittanut: Jyri Lempinen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.
 1. Ymmärrys tiimiläisistäValuen tiimi muodostuu monenlaisesta osaamisesta ja erilaisista persoonista. Jokaisella tiimiläisellä on oma näkemys asiaan, kuin asiaa. On tärkeä ottaa toiset huomioon aina keskustellessa tiimille ja yritykselle tärkeistä asioista. On muistettava, ettei ota henkilökohtaisesti loukkaavasti asioita, jos sovitaan asioista ja oma näkemys ei välttämättä saa kannatusta. Silloin on tärkeää ehkä muistaa jalostaa omaa näkemystä ja etsiä siihen riittävän hyvä perustelu, jotta asia huomioidaan, ja joku muu voi yhtyä omaan mietteeseesi. Täytyy olla toki joustava ja osata myös luovuttaa omista näkemyksistä, jos tiimi ei halua asiaa tehdä, kuin itse sen haluaisit tehdä. Kompromissit ovat arkipäivää jokaisessa kokous huoneessa ja jokaisessa yrityksessä.

  Opi tuntemaan toveri vieressäsi ja opi ymmärtämään häntä ja anna hänelle tilaa. Vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa on tärkeää muistaa molemmat osapuolet. Tutustuminen on iso osa toisen ajatuksiin uppoutumista. Jos olet erimieltä asiasta ei automaattisesti tarkoita, että toinen olisi väärässä tai itse olisit väärässä. Kaikkien tiimissä tarvitsee olla ystäviä ja tulla toimeen keskenään, jotta on mahdollista luottaa toiseen ja aloittaa uuden rakentaminen. Roller Derbyssä olen monesti sanonut alkaville luisteljoille, että jos perusta ei ole kunnossa, et voi oppia lajia hyvin. Derbyssä luistelu on lajin oppimisen kannalta pohja ja sinulla on tarve luottaa omiin taitoihisi luistinten päällä. Pelinomaiset harjoitukset antavat vasta todellisen opin silloin, kun jokaista omaa liikerataa luistellessa ei tarvitse miettiä vaan voi keskittyä pelkästään ympäristöön ja pelin kulkuun.

  Tiimissä on unohdettava oma napa yhteisten asioiden selvityksessä ja ajateltava mikä on parasta tiimille eikä vain yksilölle. Päätökset tulee tehdä tiiminä eikä yksilönä. Huomioida jokainen ja muodostaa sellainen ratkaisu, mikä antaa molemmin puolin ymmärrettävän vastauksen. Tiimipelaajalla on luonnostaan kyky asettua omaan rooliin.

 2. Noudata omaa unelmaaIhmisillä on unelmia ja on haaveita. Unelmat ovat usein mahdollisia jossain vaiheessa elämää jos tekee itselleen selkeä sotasuunnitelman kohti sitä. Haaveilu on luonnostaan pohdittua asiaa, mitä olisi kiva tehdä, mutta ei välttämätöntä, ja jos siihen antaisi ihmiselle mahdollisuuden ei tähän välttämättä tartuttaisi. Kirjassa oli hyvä esimerkki kristallikauppiaan ja pojan törmäämisestä. Pojan edetessä kohti unelmaansa ja unessaan nähtyä aarretta, kun taas kristallikauppias haaveili pääsystä käymään hänelle uskonnollisesti merkittävässä paikassa nimeltään Mekka.

  Moni ihminen varmasti pohtii, että asioita olisi kiva omistaa ja olla olemassa omassa elämässä, mutta jää kuitenkin vain haaveilemaan tekemättä yhtään enempää tämän eteen. Haaveilu ei tarvitsekaan määrätietoisuutta vaan on mukavaa ajanvietettä. Ihmiset haaveilevat lottovoitosta, vaikka eivät edes lottoa, ja pohtivat mitä kaikkea sillä rahalla voisi tehdä. Samat ihmiset saattavat haaveilla yrittämisestä, mutta he ovat jo valmiiksi tyytyväisiä tämän hetkiseen elämän tilanteeseensa, ja eivät tämän takia aio perustaa yritystä.

  Onneksi nykypäivänä olen saanut niin loistavan mahdollisuuden nimenomaan harjoitella yrittäjyyttä, eikä ole tarvinnut lähteä soitelleen sotaan, mikä olisi mahdollisesti vienyt oman hyvinvoinnin vaakalaudalle. Kaikesta huolimatta olen aina haaveillut ja unelmoinut omasta yrityksestä, joko hyvän ystävän tai veljeni kanssa. Olen siis tehnyt haaveestani unelman, koska olen aloittanut suunnitella sitä.

 3. Kuinka tiimiläiset noudattaisivat niitä haluttuja polkuja käytännössä?Ensimmäinen askel on ottaa vastuu omasta tekemisestä. Toinen askel on ottaa vastuuta myös muiden tekemisestä, sillä edustathan yritystä. Syyllisen etsimiseen olisi turha kuluttaa aikaa ongelmatilanteissa ja sen sijaan pyrkiä joka ikinen kerta ratkaisuun. Jokainen minuutti, mikä käytetään niin sanottuun ”voivotteluun” on pois ratkaisun saamisesta. Silloin kun tiimihenki on katossa, ja kaikilla on hyvä sekä turvallinen olo. Voidaan jatkaa eteenpäin rakentamaan yhteistä tulevaisuutta ja kohti yhteisiä, sekä omia unelmia.

  Lausahdus: ”Mää hoidan” kuuluu aivan liian harvoin tiimissämme. Nykyään entistä vähemmän, kun ihmiset jotka vastuuta ovat ottaneet ovat sen jo tehneet ja haluavat antaa vastuuta muillekin. Nyt tarvitaan jokaisen tarttumista unelmiin, mitkä ovat muodostuneet jo osalle kauan ennen akatemialle astumista. Haluan, että tiimimme tekee suunnitelman kohti tulevaisuutta. Selkeät mittarit, miten voidaan havainnoida onnistumisia ja kehityskohteita.

  Osallista unelmaasi mahdollisimman monta ihmistä, kerro projekteistasi muille ja kysy mielipiteitä monelta. Hae näkökulmia projekteihisi ja pidä mielessä, että jokainen saa olla eri mieltä. Usko itseesi ja yritä loppuun asti. Välillä saattaa tuntua, että hakkaat päätä seinään ja olet valmiina jo luovuttamaan. Jääkiekossakin opetettiin, että yksi kymmenestä laukauksesta menee maaliin. Aina ei tullut maaleja, vaikka laukoi pelissä 30 kertaa. Seuraavassa pelissä taas saattoi tulla jopa kolmemaalia ja lauoit vain 10 kertaa. Toisella kertaa saatat loukkaantua ja joutua olemaan pois pelikentiltä neljä kuukautta. Loukkaantumisista tietää montako kertaa on joutunut puristamaan kehonsa niin koville, että se on särkynyt. Monta luovuttamisen paikkaa on ollut ja loukkaantumisjakson aikana saattaa olla hyvin henkisesti väsynyt, masentunut ja pois tolpiltaan.

 

             Löydä aina positiiviset asiat ja älä pelkää pahinta, vaan tiedosta se.

 

 1. Miten itse aiot noudattaa käytännössäOlen luvannut itselleni, että muistan pitää fokuksen omassa tekemisessä. Seuraan ympärilläni olevia jatkuvasti ja pyrin auttamaan heitä pääsemään unelmiinsa. Asetan unelmieni eteen omat tavoitteet ja pykälät, miten todennäköisimmin onnistun aikeissani. Muistan pitää aina mielessä yrityksemme suunnan. Muistan luotettavasti käsitellä jokaisen yksilön ja yhteisön asioita ja toivon, että muut tekevät samoin. Tylsästi fraasiin kirjoitettu: ”niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan”. Muistan olla avoin ihmisille asioistani ja tekemisistäni. Tiimiläisten pitää mielestäni tietää mitä teen ja missä olen osallisena.
Kommentoi