Tampere
03 May, Friday
7° C

Proakatemian esseepankki

TIIMIDIILI 2019 ja vinkit tuleville opiskelijoille



Kirjoittanut: Anniina Filppula - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Valmistautuminen

 

Ennen tiimidiiliä meillä oli Motiven tiimin kesken paja, joka oli meillä ratkaisevassa osassa tiimidiilin onnistumisen kannalta. Pajassa kävimme läpi ennakkoajatuksia tiimidiiliin liittyen, asioita, joita aiemmat tiimit olivat vinkanneet, tiimiläisten vahvuuksia ja heikkouksia sekä pelisäännöt ja roolienjaon. Tämän pajan aikana saimme käännettyä ”mitäköhän tästäkin nyt tulee” -asenteet siihen, että ”tästä tulee superhauskaa ja me otetaan voitto kotiin!” Minut valittiin projektipäälliköksi ja päätin hoitaa homman kunnialla maaliin. Otin lisäksi itselleni lisähaasteen eli halusin esiintyä tai pitää myyntipuheen, koska en ollut sitä Proakatemialla opiskelun aikana aiemmin yleisön edessä tehnyt.

Koska Motiven yhdeksästä jäsenestä viisi oli estyneitä tulemaan tiimidiiliin vaihto-opiskelujen ja harjoittelujen vuoksi, teimme rohkean ratkaisun päivää ennen tiimidiiliä yhdistyä Hurman tiimin kanssa. Saadessamme tiimidiilin ensimmäisenä päivänä kaksi erillistä tehtävää (kehittää 1. start up yritys ja 2. tuote myyntipäiville), jakauduimme melko sattumanvaraisesti kahteen eri ryhmään, joissa molemmissa oli sekä hurmalaisia että motivelaisia. Tällöin syntyivät Morma ja Hutive.

 

Tiimidiilin kulku

 

Team Morman tehtävänä oli siis kehittää mahdollisimman hyvä tuote ensi syksyn myyntipäiville ja Hutive sen sijaan kehitti kolmessa päivässä mahdollisimman hyvän start up yritysidean. Kolmipäiväinen tiimidiili huipentui loppupitchauksiin, joissa oli ulkopuolisia sijoittajia tuomareina. Näiden välissä oli sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pitämiä luentoja että aikaa kehittää omaa tuotetta muun muassa prototyyppien, validoinnin sekä pitcausten avulla. Olin Team Morman projektipäällikkönä.

Valitsimme tuotteeksi Kahvikeisarinna-kahvin, joka oli Hurman Aaron ja Kajon Mein yhteinen projekti ja unelma. Tarina tuotteen takana ja se, että voitto oli merkityksellinen heidän unelmansa saamiseen eteenpäin auttoi paljon tiimidiiliprosessin viemisessä eteenpäin. Tiimi uskoi, että meillä on loistava tuote ja sillä voisi voittaa. Yhteinen visio oli se, että voitto merkitsisi meille sitä, että auttaisimme kahta henkilöä pääsemään suuren askeleen lähemmäksi unelmaansa eli saisimme myyntipäivillä Kahvikeisarinnalle paljon myyntiä ja näkyvyyttä.

Lopputulos oli paras mahdollinen, sillä voitimme molemmat sekä tuote- että start up -kategorian.

 

Mikä vei meidät voittoon?

 

Meitä ajoi tiiminä eteenpäin yhteinen visio, joka tuntui merkitykselliseltä. Tiimidiilin voitto merkitsi joillekin unelmien toteutumista, mikä motivoi koko tiimiä tekemään töitä sen eteen. Tiimissä vallitsi positiivinen tunnelma ja tekemisen meininki. Uskoimme omaan tuotteeseemme ja töitä sen eteen oli ilo tehdä.

 

Olimme Motiven kanssa etukäteen puhuneet toimintasuunnitelmastamme tiimidiiliä varten. Johdin toimintaa ne periaatteet mielessäni, vaikka tiimit sekoittuivatkin. Periaatteet olivat:

  1. Me pidetään hauskaa.
  2. Me voidaan hyvin.
  3. Me viedään voitto kotiin.

Toisin sanottuna teimme sen pituisia päiviä, kuin ne tuntuivat mielekkäiltä. Taukoja sai ja kuului pitää ja kaikilla oli vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Hyvinvointi meni voiton edelle, joskin se todennäköisesti myös auttoi voittoon. Voitto tuli tavallaan sivutuotteena sille, että uskoimme omaan visioomme ja teimme hyvää jälkeä sen ympärille.

 

Mitä olisi voinut kehittää?

 

Haasteen tiimidiiliin toi meidän tapauksessamme se, että yhdistimme kaksi toisilleen entuudestaan osittain tuntematonta tiimiä. Se onneksi osoittautui erittäin hyväksi ratkaisuksi ja olikin meille rikkaus. Kuitenkin kun henkilöt olivat toisilleen tuntemattomia, saattoi välillä tulla tilanteita, joissa toisen sanat tai teot tulkittiin väärällä tavalla, koska kaikkea mahdollista ei ollut aikaa tiimidiilin tiukan aikataulun puitteissa lähteä puimaan. Kaiken kaikkiaan kommunikaatio sujui hyvin.

Olin itse vastuussa esiintymisestä ja myyntipuheiden suunnittelusta yhdessä toisen henkilön kanssa. Tämä työllisti paljon, sillä minun piti olla erittäin perillä tuotteesta ja myyntipuheiden suunnitteluun ja harjoitteluun meni paljon aikaa. Tämä ei ollut ehkä paras ratkaisu yhdistää siihen, että olin projektipäällikkö, koska en voinut samaan aikaan hallinnoida muiden tekemisiä kun suunnittelin esitystä. Onneksi muu tiimi kommunikoi hyvin minulle päin ja oli oma-aloitteinen, joten hommat sujuivat ilman käskemistäkin.

 

Mitä opin?

 

Tiimidiilin kolme päivää olivat ehkä parhaat kolme päivää oman Proakatemia-taipaleeni aikana. Parhaat niistä teki se fiilis, kuinka paljon saa aikaan kolmessa päivässä kun vain on selkeä tavoite ja keskittää kaiken energiansa siihen. Tiimidiili myös muistutti, miten tärkeää on olla joku syvempi merkitys työllä, mitä tekee.

Itsestäni opin sen, että vaikka muuten olen Idiootit ympärilläni -värimaailmaltani hyvin keltainen, tuo johtotehtävä ja tiukka deadline esiin minussa punaisia ominaisuuksia. Toisinsanottuna keltaiselle tyypillinen hassuttelu ja höpöttäminen korvaantuu eteenpäin puskevalla työnteolla ja tehtävienjaolla. Tämä oli tiimidiilin purkupajan perusteella uudenlaista johtamista tiimissä, mikä saattoi ärsyttää siinä hetkessä ajoittain mutta lopputuloksen eli asioiden aikaansaamisen ja voiton kannalta se oli välttämätöntä.

 

Mitä vien käytäntöön?

 

Tiimidiilin aikana haastoin itseäni tekemään asioita, joita en ollut koskaan aikaisemmin tehnyt ja onnistuin niissä hyvin. Esimerkiksi englanninkielinen pitchaus yleisön ja tuomariston edessä sekä projektipäällikkönä toimiminen entuudestaan tuntemattomassa tiimissä. Näissä onnistuminen antoi luottamusta omaan tekemiseen ja rohkeutta tarttua jatkossakin haasteisiin. Tulevia projekteja suunnitellessa pyrin muistamaan merkityksellisyyden ja yhteisen vision tärkeyden – löytämään sen ja käyttämään sitä eteenpäin vievänä voimana.

Opin myös jälleen kerran, kuinka paljon saa aikaan lyhyessä ajassa, kun ei tee montaa asiaa samaan aikaan ja kuinka merkittävästi ilmapiiriin vaikuttaa se, kun kaikilla on sama fokus. Jatkossa pyrin suunnittelemaan enemmän omaa tekemistäni, asettamaan välitavoitteita ja isompia tavoitteita ja päättämään mihin asiaan milloinkin keskityn.

 

Vinkit tuleville opiskelijoille tiimidiiliin

Tehtävienjako

 

Käykää etukäteen läpi tiimiläisten vahvuudet ja heikkoudet. Esimerkiksi kuka on vahvimmillaan ihmisten kanssa tehtävissä töissä, kuka kirjallisissa, kuka on uudesta innostuja ja kuka loppuun saattaja. Pyrkikää hyödyntämään vahvuuksia tiimidiilin aikana. Puhukaa myös ”heikoista kohdista” etukäteen, jotta saatte oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin. Käykää myös etukäteen läpi, onko joitain tehtäviä, joissa joku haluaa haastaa itseään. Täysin omalla epämukavuusalueella ei tiimidiiliä kannata vetää.  Käykää myös etukäteen läpi mitä osaamista teillä on ja mitä osaamista tuntemillanne henkilöillä on. Saatatte yllättyä, kuinka laaja osaaminen verkostossanne on.

Sopikaa etukäteen ainakin projektipäällikkö.

 

Aikataulu

 

Koska tiimidiili on kisa ja siinä on aikaraja, on itsensä mahdollista vetää täysin piippuun. Kannattaa kuitenkin priorisoida hyvä olo ja hyvä mieli, koska siten yleensä saadaan myös paras lopputulos. Me olimme esimerkiksi etukäteen sopineet, että ensimmäisenä päivänä lähdetään 17-18 aikaan kotiin, toisena päivänä ollaan myöhempään ja ne jotka ovat myöhimpään saavat tulla myös kolmantena päivänä muita myöhemmin. Erityisesti esiintyjien kannattaa levätä hyvin.

Kannattaa pitää taukoja, vaikka olisi uppoutunut tekemiseen. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta unohtuu helposti. Ei ole laiskottelua pitää taukoja – päinvastoin.

 

Kommunikointi

 

Avoimessa kommunikoinnissa ei voi olla liian hyvä eikä sitä voi korostaa liikaa. Kerro tiimidiilin aikana muille tiimiläisille mitä teet, missä olet, mitä on mielen päällä. Kysy, älä oleta.

 

Pitäkää hauskaa

 

Vaikka tiimidiili on kilpailu, ei sitä ole tarkoitus mennä läpi vakavalla naamalla. Nauru yhdistää ihmisiä ja positiivinen tunnelma keventää työntekoa ja motivoi. Meillä oli tiimidiilin ajan esimerkiksi hauskat salatehtävät ja käytiin koko porukalla välissä pihalla leikkimässä – ja voitettiin tuplakultaa. Leikeillä ei ole voittotakuuta, mutta ainakin voi sanoa, että oli hauskaa.

Joulukuussa 2019 valmis fysioterapeutti, jota kiinnostaa erityisesti kokonaisvaltainen hyvinvointi ja ihmisten auttaminen tavoitteiden saavuttamisessa.

Kommentoi