Tampere
28 May, Tuesday
17° C

Proakatemian esseepankki

Teneriffa kohteenaKirjoittanut: Moona Annala - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 12 minuuttia.

Kirjoittanut: Kia Oilinki & Moona Annala

Vietimme päälle kolme kuukautta Teneriffalla tammikuusta huhtikuuhun 2022 Suomen talvelta suojassa. Pääsimme siis tekemään fysioterapian harjoittelua vaihdon merkeissä. Lyhykäisyydessään harjoitteluvaihto sujui kaikin puolin muy bien, ja Teneriffan paratiisisaarella oli meille paljon annettavaa työharjoittelun ulkopuoliselle ajalle. Nähtävää ja seikkailtavaa riitti, ja ennakkoluulot kliseisestä pakettimatkakohteesta murtuivat melko pian saareen ja sen kulttuuriin tutustuessa. Vaikka Teneriffa on tunnettu suosittuna matkakohteena, jää turistimatkailijan kokemus usein siellä pintaraapaisuksi. Halusimme luoda Teneriffasta kohteena monipuolisen tietopaketin, josta toivomme olevan hyötyä esimerkiksi sinne vaihtoon hakeville tai muuten vain saaresta sekä espanjan kulttuurista kiinnostuneille. Teneriffalla on niin paljon enemmän annettavaa kuin mitä voisi kuvitella tai mitä moni näkee viikon hotellimatkoilla. Rikas luonto, kulttuuri ja etenkin herkulliset paikalliset ruuat saattavat jäädä pimentoon, jos niitä ei tiedä etsiä. 

Saaren maantiede & luonto

Kanariansaaret, Islas Canarias sijaitsevat Atlantin valtamerellä Afrikan länsipuolella, samalla korkeudella kuin Marokko. Saaristo koostuu seitsemästä asutusta pääsaaresta ja kuudesta pienestä saaresta. Tärkeimmät saaret ovat Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera ja El Hierro. Neljä pientä kivisaarta ovat: La Graciosa, Montaña Clara, Alegranza ja Los Lobos. Kolmionmuotoinen Teneriffa on Kanariansaarista suurin, ja se mahtuisi noin 90 km leveään ja 80 km korkeaan suorakaiteeseen.  

3718 metriä korkea Teiden tulivuori jakaa saaren kahteen ilmastovyöhykkeeseen. Saaren vihreää pohjoisrannikkoa peittävät vehreät banaaniplantaasit ja tomaattiviljelmät, kun taas vuorten. sadevarjossa sijaitseva etelärannikko on selvästi kuivempaa ja karumpaa seutua. Teneriffa tarjoaa kompaktista koostaan riippumatta luonnon vastakohtia, etelän ollen niin erilainen sekä visuaalisesti että ilmastollisesti kuin pohjoinen. (landenweb.com) 

Teneriffan alkuperäiset rannat ovat useimmiten mustahiekkaisia vulkaanisen maa-aineksen vaikutuksesta. Jotkut rannat ovat vaaleita hiekkarantoja, mutta ne on luotu erityisesti turisteille. Ainoastaan El Médanossa lounaisrannikolla on 3 kilometriä pitkä luonnonvalkoinen hiekkaranta. Rannikolla on myös useita pikkukivirantoja. Tunnetuimmat turistirannat, mukaan lukien Las Américasin ja Los Christianosin hiekkarannat, sijaitsevat erityisesti etelässä ja lounaassa.   

(Kuvat ottanut: Kia Oilinki) 

Onnekseni pääsin vierailemaan Teidellä matkaoppaan (Marjutinmatkassa) kanssa, jolloin kuulin sellaisia tietoja, joita en edes internetistä onnistunut löytämään. Oikeanpuoleisessa kuvassa keskellä kuvaa voi nähdä kapeahkon kivirakennelman, joka hieman levenee puolen välin paikkeilla. Tätä kivirakennelmaa kutsutaan Jumalan peukaloksi ja huhujen mukaan sen koskeminen aiheuttaa huonoa onnea. Tämä kivirakennelma sijaitsee Garcian kivillä, lähellä Teideä, kuten vasemmanpuoleisesta kuvasta voi havaita (tässä kuvassa Jumalan peukalo on lähempänä kuvan vasenta reunaa). Alueella on tarkasti rajattu missä saa kulkea, joten koskeakseen Jumalan peukaloa, täytyisi rikkoa alueen sääntöjä ja lisäksi saisi vielä huonoa onnea. Tällainen toiminta ei siis ole kovin suositeltavaa.  

Sää & ilmasto

Kanarian saaret ja Teneriffa tunnetaan ympärivuotisesta kesäsäästä. Saari kuuluu subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen, jonka sisälle mahtuu myös lukuisia mikroilmastoja. Lämpötilat eivät vaihtele suuresti eri vuodenaikoina, vaan useimmiten ilman lämpötila pysyttelee 21 ja 26 asteen välillä. Siitä huolimatta, että Teneriffa tunnetaan vuoden ympäri lämpimänä lomakohteena, on saaren ilmasto itse asiassa oletettua huomattavasti monimutkaisempi. Sää voikin vaihdella paljon eri saaren osista ja korkeuseroista riippuen.  

Etelässä lämpötilat ovat tasaisempia ja hieman korkeammat kuin pohjoisessa. Pasaatituulet ovat yksi saaren ilmastoon vaikuttavista tekijöistä, ja niiden ansiosta Teneriffan ilmasto on myös leudompi ja keskilämpötila huomattavasti matalampi kuin mitä samoilla leveysasteilla yleensä. Pasaatituulet ovat päiväntasaajan molemmin puolin puhaltavia pintatuulia, jotka puhaltavat subtrooppisilta korkean paineen alueilta kohti päiväntasaajaa.  Coriolis-ilmiö yhdessä korkeapaineen kanssa saa pasaatituulet muuttamaan suuntaa idästä länteen, mikä saa aikaan saaren pohjoisosassa puhaltavan viileän tuulen. Tämän seurauksena Pohjois-Teneriffalla vallitsee kosteampi ja sateisempi ilmasto, kun taas saaren eteläpuoli pysyy aurinkoisena ja lämpimänä. (xwander.es.) 

Teneriffalla voit kokea neljä vuodenaikaa yhdenkin päivän aikana. Esimerkiksi Teiden lumihuipulta laskeutuessasi vehreän ja kostean vuoristoisen metsän läpi kohti etelän kuivaa ja kuumaa rannikkoa ottamaan aurinkoa ja pulikoimaan merivedessä.  

Varsinkin talvikuukausina Teneriffan sään saattaa laittaa ylösalaisin Calima. Kyseessä on Länsi-Afrikasta tai Marokosta puhaltava voimakas, lämmin tuuli, jonka mukana kulkeutuu hiekkaa ja pölyä. Caliman aikaan usein ilma muuttuu kuivemmaksi ja lämpötila nousee. Ilma näyttää samealta, taivas ei enää ole kirkkaan sininen, etkä näe niin kauas kuin normaalisti. Hiekkapöly huonontaa totta kai ilmanlaatua, ja sen ärsyttäessä hengitysteitä jotkut ihmiset voivat saada oireita. Useimmiten Calima-ilmiö kestää muutaman viikon verran saarella kerrallaan.  (teneriffa.ferienhaus-canarias.net) 

 Aktiviteetit

Teneriffan monipuolinen luonto tarjoaa paljon erilaisia aktiviteetteja surffaamisesta vuorilla vaellukseen. Suurista korkeuseroista huolimatta, tai ehkä juuri niiden takia, maastopyöräilijöihin törmäsi melko usein saaren kiemuraisilla teillä. Kaupungissa ihmiset eivät sen sijaan juuri kulkeneet pyörillä paikasta toiseen, johtuen lähinnä korkeuseroista mutta myös julkisen liikenteen helppoudesta. Esimerkiksi Santa-Cruzin ja San Cristobal de la Lagunan välinen etäisyys on noin 7 km, mutta Lagunaa kohden matka on kokonaan ylämäkeä. Koska saari on miltei täynnä pienempiä sekä vähän suurempia vuoria, on se täydellinen vaellusmielessä. Vuorelle kiipeämisen jälkeen tunne on kuin maailmanvalloittajalla: uurastuksen jälkeen on mahtava nähdä huikeat maisemat korkeuksista.

(Kuva: Moona Annala)

Saaren ympäröimä Atlantin valtameri tarjoaa upeiden auringonottopoukamien lisäksi myös optimaalisia aaltoja surffaamiseen! Saaren suosituimpana surffauspaikkana toimii etelärannikolla sijaitseva Playa de las Americas,  mistä löytyy useampia surffikouluja sekä välineiden vuokrausmahdollisuuksia. El Medanon ranta on taas tunnettu windsurffareiden keskuudessa, sillä siellä voimakas tuuli on melkein taattu. Mikäli olet aloitteleva surffaaja, suosittelen ottamaan alkuun ryhmäopetustunnin, jossa käydään läpi tärkeät perusteet sekä turvallisuusasiat. Surffaus on kuitenkin lajina melko extreme, eikä aalloille kannata lähteä ihan tietämättömänä.  

Meri tarjoaa toki myös mahdollisuuksia sukelluksen, snorklauksen ja veneretkien parissa. Veneretkellä voit bongata hyppiviä delfiineitä tai uida hyvällä tuurilla merikilpikonnien kanssa. 

Teneriffalta löytyy myös Siam Park, joka on palkittu maailman parhaana vesipuistona. Se sijaitsee Playa de las Americaksen reunalla Costa Adejessa. Saaren pohjoisosassa Puerto de la Cruzissa taas sijaitsee Loro Parque, joka on erityisesti papukaijoihin erikoistunut eläintarha. Kummassakaan puistossa emme reissumme aikana käyneet, mutta kovasti suosituksia saimme molempiin paikkoihin. 

Tavat ja perinteet 

Fiestas

Teneriffalla rakastetaan juhlimista, ja siellä tuntuu miltei aina olevan meneillään jonkunlainen fiesta tai festivaali.  

Jokavuotiset karnevaalit Santa Cruzissa ovat vuoden suurimmat juhlat niin Teneriffalla kuin koko Espanjassa. Ne ovat itse asiassa toiseksi suurimmat karnevaalit koko maailmassa. Tavallisesti karnevaalit sijoittuvat helmi-maaliskuuhun, ja ne kestävät useita viikkoja, jolloin juhlitaan sekä päivä- että yöaikaan. Tällöin pääkaupungin Santa Cruzin kadut heräävät eloon ja täyttyvät pukeutuneista juhlijoista, tanssijoista ja laulajista. Kadulla kulkee useita erilaisia paraateja ja suuria ryhmiä, sekä heidän välillään on erilaisia kilpailuja. Karnevaaliperinteeseen kuuluu totta kai myös karnevaalien kuningattaren valinta. (guidetocanaryislands.com) 

Suurin osa juhlijoista on pukeutunut mitä erilaisimpiin, hauskoihin ja spektaakkelimaisiin asuihin varsinkin katujuhliin. Karnevaalien aikaan autolla kulkeminen kaupungissa ei ole mahdollista, mutta julkinen liikenne on käytössä.  

Vaihdon aikana monet paikalliset kertoivat karnevaaleista intopiukeana ja ylpeydellä, näyttäen videoita ja kuvia juhlista ja upeista karnevaaliasuista. Koronaviruksen takia karnevaaleja ei ole pystytty järjestämään muutamaan vuoteen, mikä selkeästi vaivasi ja osaltaan myös järkytti monia. Tänä vuonna karnevaalit kuitenkin järjestetään, mutta vasta kesäkuussa helmikuun sijaan. Sinänsä tosi harmi, että meidän vaihtomme aikana ei päästy tätä paljon puhuttua katujuhlaa kokemaan ja näkemään.  

Pyhäpäiviä ja “puentet” 

Espanjassa on tapana pitää ylimääräistä vapaata, jos pyhäpäivä osuu tietyille päiville. Esimerkiksi, jos pyhäpäivä on torstai, monet pitää myös perjantain vapaata ja jos pyhä osuu tiistaille, niin myös maanantai on monella vapaapäivä. Sunnuntaille osuessa vapaapäivä siirtyy maanantaille. Näitä niin sanottuja lisävapaapäiviä kutsutaan nimellä “puente”, joka tarkoitaa siltaa. (Espanja.com.)  

Loppiainen 6.1 

Loppianen Espanjassa on hyvin erilainen kuin Suomessa, jossa se monille tarkoittaa vain joulukuusen poisotto päivää. Espanjassa juhlitaan tällöin kolmen kuninkaan/viisaan miehen päivää, joiden nimet ovat Melchor, Caspar ja Baltasar. Uskomus on, että näillä kolmella oli tehtävä mennä Bethlehemiin tapaamaan syntynyttä Jeesusta seuraamalla tähteä. Mukanaan he veivät kolme lahjaa, kultaa, suitsukkeita ja mirhaa. Loppiaisena nämä kolme miestä tuovat hyvin käyttäytyneille lapsille lahjoja ja huonosti käyttäytyville hiiltä. Loppiaisen vietto aloitetaan 5.1 iltana, jolloin kolmen kuninkaan kulkueet kiertävät ympäri kaupunkeja. Tämän jälkeen lapset juoksevat kotiin, siivoavat kenkänsä ja laittavat ne näkyville, jotka kuninkaat tietävät kenelle lahjat ovat. Perinteenä on myös jättää vettä, turrónia eli espanjalaista nougattia ja maitoa kuninkaille ja heidän kameleillensa. 6. päivän aamulla lapset saavat herätessään lahjat. Loppiainen on myös merkki joulun päättymisestä. (Don Quijote. The Three Kings.) 

Pyhä viikko/Hiljainen viikko – Semana Santa  

2022 Pyhää viikkoa vietettiin 10–16. huhtikuuta ja ajallisesti vuosittain se on viikko, joka alkaa palmusunnuntaista ja päättyy Pääiäispäivä sunnuntaihin eli Kristuksen ylösnousemusjuhlaan. Viikolla muistellaan Kristuksen kärsimyskertomusta ja sen viettotavat vaihtelevat alueittain. Tähänkin juhlaan liittyy olennaisesti kulkueet, joita on koko viikon ajan. Kulkueissa ihmiset kantavat näyttäviä rakennelmia, joissa on usein uskonnollisia figuureja. Kulkueissa on usein mukana rytmikästä rummutusta ja musiikkia. (Espanja.com. 2018.)  

Espanjan kansallispäivä 12.10 

Espanjan kansallispäivää vietetään 12.10. Juhlinnassa isossa osassa on sotilasparaati, johon osallistuu Espanjalle merkittäviä henkilöitä kuten kuninkaallisia. Espanjan kansallispäivä on julistettu kansalliseksi vapaapäiväksi lain 18/1987 nojalla, joka kuvaa myös tämän päivän historiallista ja juhlallista merkitystä. (Diainterncaionalde.com.)  

Joulu – Navidad 24.12 

Joulua aloitetaan viettämään 22 joulukuuta jokavuotisella huippusuositulla espanjalaisella joulu lotolla. Kun lottovoitot on julkistettu, joulu on virallisesti alkanut ja joulu valmistelut viimeistellään. Jouluaattoa vietetään Espanjassa 24. Päivä aivan kuten Suomessakin. Jouluaattona syödään hyvin ja kokoonnutaan suurennetun perheen kanssa yhteen ja avataan Papá Noelin eli joulupukin tuomat lahjat. Myös 25. Päivä kokoonnutaan vieä syömään, ei kylläkään niin suuresti kuin aattona. Joulu ei suinkaan lopu tähän vaan 28.12 vietetään viattomien päivää, jota vietetään jonkinlaisena espanjalaisena aprillipäivänä, jolloin tehdään piloja.  (Don Quijote. Christmas.) 

 Uusivuosi 31.12 

Espanjalaisessa uudessa vuodessa, eli Nocheviejassa, viinirypäläillä on suuri rooli. Kellon lähestyessä kahtatoista on tapana syödä jokaisella kellonlyömällä yksi viinirypäle, ja se joka tehtävässä onnistuu, saa varmistettua onnekkaan tulevan vuoden. Kaupoissa myydään jopa 12 viinirypäleen tölkkejä, jotta ne ovat mahdollisimman helppo ottaa mukaan. Ilotulitukset ja shampanja ovat myös olennainen osa uuden vuoden juhlintaa. Tämä perinne on saanut alkunsa Madrisissa 1800 –luvun loppupuolella ja levinnyt sitten koko maahan. Tapa on yleisesti käytössä myös monissa maissa Etelä-Amerikassa sekä Australiassa. (Espanja.com. 2017.) 

Kehonkieli 

Poskipusut on yleinen tapa tervehtiä Espanjassa. Poskipusut aloitetaan aina nojaten vasemmalle puolelle ensin ja pusu ei ole oikea pusu poskelle vaan posket vierekkäin ilmaan. Pusutervehdys toteutetaan yleensä miehen ja naisen, naisen ja naisen tai lasten välillä sekä kahden miehen tapauksessa, jos he ovat samasta perheestä. Kättely on yleinen tervehdys tapa miesten välillä sekä ammattimaisissa tilanteissa. Espanjassa ihmiset puhuvat yleisesti paljon käsillään ja käyttävät paljon kehonkieltä ilmaisemaan itseään. (spanishpod101.com) 

Perhekulttuuri 

Espanjassa ollaan hyvin perhekeskeisiä ja perhe on hyvin tärkeässä asemassa. Perheellä tarkoitetaankin koko sukua, ei vain vanhempia, puolisoa ja sisaruksia, vaan perheeksi katsotaan kaikki lähisukulaiset tädeistä setiin ja serkkuihin. Erityisesti isovanhemmat ovat tärkeässä roolissa espanjalaisperheissä, sekä heistä pidetään yleisesti ottaen hyvää huolta kotona.

Varsinkin suomalaisesta näkökulmasta huomio kiinnittyy siihen, miten luontevasti perheenjäsenet ja kaikenikäiset sukulaiset viettävät aikaa keskenään. Usein espanjalaisperheet viettävät aikaa yhdessä erityisesti sunnuntaisin, usein syöden tai rannalla piknikkeillen. Espanjassa on myös hyvin tavallista, että jo aikuiset lapset asuvat melko pitkään vanhempiensa luona.

Ruokakulttuuri – erilaisia Guachinche ruokalajeja

Guachinche on kanarialaista ruokaa. Me kuulimme monilta asiakkailta vaihtomme aikana vinkkejä heidän suosikki Guachinche ravintoloitaan ja, että meidän olisi pakko käydä syömässä sellaisessa reissumme aikana. Kävimmekin kaksi kertaa, kahdessa eri ravintolassa. Ensimmäisen kerran kävimme Guachinche El Ramalissa, joka vakuutti meidät heti. Niin mureaa ja mehukasta lihaa, herkullista juustoa (jota himoitsin monta päivää syömisen jälkeen) ja monta muuta erilaista ateriaa. Toisella kerralla kävimme Guachinche Como En Casa – joka nimensä mukaisesti on “kuin kotona”. Molempia ravintoloita voi suositella. Etenkin lihaa saa hyvin eri hinta-määrä suhteessa kuin esimerkiksi Suomessa.  

(kuva: Kia Oilinki)

Papas arrugadas con mojo – Ryppyiset perunat Mojon kanssa  

Tämä ruokalaji sisältää ryppyisiä perunoita, jotka on keitetty hyvin suolaisessa vedessä sekä pyöritelty merisuolassa. Ryppyiset perunat tarjoillaan tyypillisesti “mojo rojon – punainen” ja “mojo verden – vihreä” kanssa. Mojo rojo on yleensä mausteista punaista kastiketta ja mojo verde on suolaista vihreää kastiketta, joka on valmistettu joko korianderista tai persiljasta. Perunoita ei kuulu kuoria, koska suurin maku on kuorissa. Ryppyiset perunat tehdään tyypillisesti kanarialaisista perunoista kuten “papas negras” eli “mustista” perunoista. (Adaindonesia.)  

 Escaldón de Gofio  

Gofio on paahdetuista jauhoista valmistettu ja sitä käytetään usein pohjana monille Kanarialaisille annoksille, ja jopa joihinkin jälkiruokiin. Yksi tunnetuin gofio ruoka on “escaldón de gofio”, joka on gofiota sekoitettuna kalaan. Yleensä kalana käytetään pohjakaloja tässä ateriassa. (Adaindonesia.) 

Queso asado – grillattu/paistettu juusto   

Queso asado on tyypillinen kanarialainen vuohenmaidosta valmistettu juusto, joka usein paistetaan uunissa. Yleensä se tarjoillaan mojo rojon ja mojo verden kanssa, mutta mukana saattaa myös olla palmuhunajaa tai erilaisia hilloja. Tämä juusto on yleensä tarjoiltu alkuruokana ja se on todella herkullista. (Adaindonesia.) 

Carne fiesta – juhla liha 

Tämä ruokalaji on yksi Tenerifian tunnetuimmista ja nimensä mukaisesti sitä valmistetaan juhlapäivinä. Guachinche ravintoloista tätä saa ihan normaaleina päivinäkin. Annos sisältää marinoitua lihaa, jossa on valkosipulia, suolaa, pippuria, oreganoa, paprikaa, etikkaa ja valkoviiniä. (Bautrip.) 

Ropa vieja – suoraan käännettynä “vanhat vaatteet”  

Herkullinen paisti, joka on peräisin tavasta käyttää “puchero” (eli paisti, joka sisältää pääasiassa lihaa, vihanneksia ja usein myös kokin valitsemia lisäyksiä, kuten perunaa, maissia, kikherneitä, kaalia, lihanpalasia ja chorizoa) ruokalajin jäänteet uudessa annoksessa. Nykyisin ruokalaji valmistetaan ihan sitä itseään varten alusta alkaen sen tärkeyden vuoksi. Se yleensä sisältää silputtua naudan ja kananlihaa ja joskus myös possua. Lisäksi ruuassa on yleensä garbanzo papuja, tomaattikastiketta ja keitettyjä perunoita. (Bautrip.) 

Pimientos de Padron – Padron Paprikat 

Tyypillinen Kanarialainen alkuruoka, joka sisältää harvinaista vihreää paprikaa, jota kasvaa vain Espanjassa. Paprikat ovat hyvin pieniä ja ne syödään kokonaisina. Paprikat valmistetaan oliiviöljyssä ja niiden päälle ripotellaan reilusti merisuolaa. (Tenerife Information Centre.)

(Kuva: Kia Oilinki)

Churros de pescado – Kalapuikot  

Pieniä kalanpalasia tai puikuloita, joka on marinoitu valkosipulilla, sitruunalla ja persiljalla ennen niiden päällystämistä voilla, mausteilla, kaljalla ja valkosipulilla. Sen jälkeen ne vielä uppopaistetaan, jolloin niihin tulee herkullisen rapea kuori.  (The real Tenerife.) 

Nähtävyyksiä           

San Cristóbal de La Laguna 

Lagunan vanhakaupunki on UNESCON maailmanperintökohde ja se on myös ensimmäinen  Kanariansaarille perustettu kaupunki. (Heikanariansaaret.) Tuttavallisemmin kaupunkia kutsutaan La Lagunaksi ja se on lisätty maailman perintökohteeksi 1999. (Unesco. San Cristoobal de La Laguna.) Toinen Teneriffalla sijaitseva Unescon maailmanperintökohde on Teiden kansallispuisto ja se on lisätty Unescon maailmanperintökohdeluetteloon 2007. (Unesco, Teide.) Kaupungissa on upeaa siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria ja se on perustettu 1400-luvulla ilman suojamuureja ruutukaavassa. Kaupungissa on lukuisisa historiallisia uskonnollisia rakennuksia kuten kirkkoja. San Cristóbal de La Laguna sijaitsee noin 550 metrin korkeudessa meren pinnasta mitattuna ja tämän vuoksi siellä onkin huomattavasti viileämpää kuin esimerkiksi Santa Cruzissa. (Heikanariansaaret.)  

Drago Milenario de Icod de Los Vinos / Socotra tree / Dracaena draco / Lohikäärme puu / Kanariantraakkipuu  

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on myös tällä puulla. Paikalliset kutsuu puuta Drago Milenario de Icod de Los Vinos nimellä. Puu on hyvin vanha ja tarkkaa ikää ei tiedetä, mutta sen arvellaan olevan 800-1000 vuotta vanha. Puulla on korkeutta 17 metriä ja rungon läpimtta on kuusimetriä. Legenda kertoo, että lohikäärme puu syntyy, kun sen paikalle kuolee lohikäärme. Traakkipuun ikää selvittäessä ei lasketa puun vuosirenkaita vaan puun oksien määrää. Yhden oksan kasvu vie noin 14-15 vuotta. Puun tuottaman punertavan mahlan ajatellaan olevan lohikäärmeen entistä verta.  (Expedia.)  

Santa Cruzin auditorio 

Auditorio on todella hieno rakennus, sillä on korkeutta 58  metriä ja se on 6741 neliömetriä laajuudeltaan. Sen arvo on noin 27 miljoonaa ja sen on suunnitellut Santiago Calatrava Valls. Audiotrio on avattu vuonna 2003 kuuden vuoden rakennusurakan jälkeen. (Tenerife Holiday home insider.) Auditoriossa järjestetään erilaisia tapahtumia, konsertteja, sinfonioita ja musikaaleja.  Konserttisalissa on 1800 istumapaikkaa ja musiikkikammiossa 400 paikkaa. (Arquitecturaviva.)

   (Kuva: Moona Annala)

Auditorion vieressä on isoja kiviä, joihin Bulgarialainen artisti Stoyko Gagamov on maalannut tunnettuja henkilöitä. Kiviin on maalattu esimerkiksi Amy Winehouse, Michael Jackson, Jimi Hendrix, Bob Dylan ja monia muita. Teoksen nimi on 100 kasvoa / 100 Faces. (The real tenerife.) Taideteos on kuin piilotettu aarre ja itsekin löysin sen vahingossa, kun menin nauttimaan aurinkoisena päivänä auringon paisteesta auditorion aukion reunalla olevalle kivimuurille, jonka toiselta puolelta tämä aarre löytyikin.   

Playa de Las teresitas 

Teresitaksen ranta on lähes 1,5 kilometriä pitkä, jossa on runsaasti palmupuita ja kaunis kultainen hiekka. (Spain-Tenerife.) Useimmat Teneriffan rannoista on mustaa hiekkaa, koska Teneriffa on vulkaaninen saari. Alun perin myös Teresitas oli mustaa hiekkaa ja mustia kiviä, mutta 50-luvulla, kun Santa Cruzin satamaa alettiin rakentaa, hiekkaa rakentamiseen vietiin rannoilta. Tämän vuoksi Teresitakselle tuotiin Saharan kultaista hiekkaa uudelleen rakennusta varten, koska se oli halvempaa kuin musta hiekka. Rannan hiekan valinnassa oli toki myös turistinäkökulma, kultainen hiekka nähtiin kauniimpana. (Teslaru, A. 2021.) Teresitaksen ranta on lähinnä turistien suosiossa, moni paikallinen ei siitä juuri välitä sen tuulisuuden ja turistien määrän vuoksi.  

(Kuvan ottanut Kia Oilinki) 

Kanariansaarten alkuperäiskansat 

Eri kanariansaarilla on elänyt erinimisiä alkuasukkaita. Teneriffalla asuivat guanchet, Gran Kanarialla kanarialaiset, Fuerteventuralla ja Lanzarotella majot, La Gomeralla gomeritat, El Hierrolla bimbachet ja La Palmalla benahoaritat eli auaritat. Valtaosa alkuperäiskansoista asuivat luolissa vaikka esimerkiksi Lanzarotelta ja Gran Kanarialta onkin löydetty jäänteitä asutuskeskuksista, joissa näkyi piirteitä metsästyksestä, karjanhoidosta ja maanviljelystä. Vuohet ja lampaat oli tärkeä osa heidän elämiään, lihan, voin, juuston sekä nahan ja luiden vuoksi.  

Teneriffan luonto- ja ihmismuseossa on tallessa yli 140 palsamoitua jäännöstä ja 12 täydellistä muumiota, sillä guancheilla oli tapana muumioida harjoitusriittinä. Heidän tekniikkansa ja taito on todettu esimerkiksi Egyptiin verrattaessa yhtä hyviksi ja museon jäännöksistä vanhimmat ovat yli 1700 vuoden ikäisiä. (Heikanariansaaret. Ensimmäiset asukkaat.)  

 Menceyes de Candelaria  – patsaat Candelariassa 

Teneriffalla Candelaria nimisessä kaupunginosassa on esillä patsaat, joissa on guancheja. Patsaat on veistävät José Abad. Patsaat sijaitsevat Plaza de la Patrona de Canarias nimisen aukion reunalla. Patsaita on 9 kappaletta ja ne esittävät Teneriffan 9 kuningasta. (Trip.com.)  Patsaat seisovat ikään kuin ison kiven päällä aivan rannan tuntumassa. Patsaissa esiintyy henkilöt nimeltä: Acaymo, Adjona, Añaterve, Bencomo, Beneharo, Pelicar, Pelinor ja Tegueste. (Commons Wikipedia.) 

 

Lähteet 

Ada Indosia. 10 typical Canarian foods. Julkaistu 5.2.2017. Luettu 26.4.2022.  https://www.adaindonesia.com/discover-spain/10-typical-canarian-foods/ 

 

Arquitecturaviva. Auditorium, Santa Cruz de Tenerife. Luettu 29.4.2022.  https://arquitecturaviva.com/works/auditorio-de-tenerife-9  

 

Bautrip. Carne fiesta. Luettu 26.4.2022. https://www.bautrip.com/travel-guide/tenerife/food/carne-fiesta   

 

Diainternacionalde.com. Día de la Hispanidad o Día de la Fiesta Nacional de España. Julkaistu 12.10.2022. Luettu 27.4.2022. https://www.diainternacionalde.com/ficha/dia-hispanidad-fiesta 

 

Don Quijote. Christmas in Spain. Luettu 20.4.2022. https://www.donquijote.org/spanish-culture/holidays/christmas/ 

 

Don Quijote. The three kings. Luettu 20.4.2022. https://www.donquijote.org/spanish-culture/holidays/the-three-kings/   

 

Espanja.com. Espanjan Pyhäpäivät ja “Puentet” 2021. Julkaistu 12.1.2021. Luettu 20.4.2022.  https://espanja.com/ajankohtaista/espanjan-pyhapaivat-ja-puentet-2021/ 

 

Espanja.com. Seamana Santa tuo kulkueet ja turistit rannikolle. Julkaistu 21.3.2018. Luettu 20.4.2022.  https://espanja.com/elaminen-ja-lomailu/semana-santa-tuo-kulkueet-ja-turistit-rannikolle/ 

 

Espanja.com. Uudenvuoden perinteet. Julkaistu 25.12.2017. Luettu 20.4.2022. https://espanja.com/elaminen-ja-lomailu/uudenvuoden-perinteet/ 

 

Expedia. Kanariantraakkipuu. Luettu 29.4.2022. https://www.expedia.fi/Kanariantraakkipuu-Canary-Islands.d6165944.nahtavyydet  

 

Hei Kanariansaaret. Kanariansaarten ensimmäiset asuttajat. Luettu 29.4.2022. https://www.heikanariansaaret.com/ensimmaiset-asukkaat/ 

 

Hei Kanariansaaret. La Lagunan vanhakaupunki. Luettu 28.4.2022. https://www.heikanariansaaret.com/lumoavat-paikat/tenerife/la-lagunan-vanhakaupunki/ 

 

 Oilinki, K. & Annala, M. La Vida Loca en Tenerife -Blogi. https://lavidalocaentenerife.blogspot.com  

 

 Spain Tenerife. Playa de Las Teresitas. Luettu 29.4.2022. https://www.spain-tenerife.com/fi/aktiviteetit/rannat/playa-las-teresitas.html 

 

SpanishPod101.com. Guide to Understanding Body Gestures in spanish. 16.8.2019.  https://www.spanishpod101.com/blog/2019/08/16/spanish-body-gestures/ 

 

Tenerife holiday home insider.com. Top Audiotorio Tenerife facts and perceptions include videos. Luettu 29.4.2022. https://www.tenerife-holiday-home-insider.com/tenerife-attractions-auditorio-tenerife.html  

 

Tenerife information centre. Pimientos de Padron – a popular Canarian Starter. Luettu 26.4.2022. https://www.tenerife-information-centre.com/pimientos-de-padron.html 

 

Teslaru, A. Playa de Las Teresitas – The most popular beach in Tenerife. Julkaistu 4.8.2021. Luettu 29.4.2022. https://dailytravelpill.com/playa-de-las-teresitas-tenerife/  

 

The real Tenerife. Have you tried churros de pescado on Tenerife? Julkaistu 30.7.2014. Luettu 26.4.2022. http://therealtenerife.com/posts/have-you-tried-churros-de-pescado-on-tenerife/ 

 

The Real Tenerife. Spotting the Stars in Santa Cruz. Julkaistu 2.3.2014. Luettu 29.4.2022. http://therealtenerife.com/posts/spotting-the-stars-in-santa-cruz/ 

 

Trip.com. Rambla de los Menceyes. Luettu 29.4.2022. https://www.trip.com/travel-guide/attraction/candelaria/rambla-de-los-menceyes-55998443/ 

 

Unesco. San Cristóbal de La Laguna. Luettu 28.4.2022. https://whc.unesco.org/en/list/929/ 

 

Unesco. Teide National Park. Luettu 28.4.2022. https://whc.unesco.org/en/list/1258/ 

 

Wikipedia Commons. Category: Menceyes de Candelaria. Muokattu 27.1.2022. Luettu 29.4.2022. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Menceyes_de_Candelaria 

 

Ferienhaus Canarias. Calima on Tenerife – the warm & hot east-wind “desert-wind”. Luettu 28.4.2022 

https://www.teneriffa.ferienhaus-canarias.net/tenerife-holiday/tenerife-weather-calima-r239.html 

 

 Landenweb. Tenerife geography and landscape. Luettu 29.4.2022

https://www.landenweb.com/tenerife/geography/ 

 

 Xwander. Teneriffan ilmasto. Luettu 29.4.2022.

https://xwander.es/fi/teneriffan-ilmasto/ 

 

Guide to Canary Islands. Tenerife Carnival 2022 to be celebrated in June – Dates and events. Julkaistu 30.3.2022.

https://www.guidetocanaryislands.com/tenerife-carnival/ 

Kommentoi