Tampere
19 May, Sunday
9° C

Proakatemian esseepankki

Tekoälyn vaikutukset tulevaisuuden liikemaailmaanKirjoittanut: Sinella Isopahkala - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tekoäly tuli suuren yleisön tietoisuuteen ja käyttöön ChatGPT:n muodossa ja muutti maailmaa kertaheitolla. Elämme mahdollisesti tekoälyn aikakauden alkua ja uskon, että kyseinen teknologia tulee muuttamaan maailmaa vielä hyvinkin radikaalisti. Mutta mitkä ovat niitä todennäköisimpiä vaikutuksia, mitä tekoälyllä tulee olemaan liikemaailmaan ja miten tuoreen yrittäjän tulee huomioida ne?

Yksi tekoälyn puhutuimmista vaikutuksista on se, että työn tehostumisen seurauksena ChatGPT:n kaltaiset työkalut tulevat luultavasti viemään monia työpaikkoja. Tässä muutoksessa tekoälystä tulevat hyötymään ne, jotka sitä ymmärtävät ja osaavat käyttää. Siksi käyttömahdollisuuksien ymmärtäminen ja niistä hyödyn irti ottaminen jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on mielestäni tärkeää.

Bernard Marr toteaa talouslehti Forbesissa julkaistussa artikkelissa, että ChatGPT:n kaltaiset työkalut voivat luoda valtavia mahdollisuuksia niille yrityksille, jotka käyttävät kyseistä teknologiaa strategisesti. Ihmisten työskentelyä voidaan tehostaa merkittävästi ja siten myös tuottavuutta parantaa. (Marr 2022)

Mutta mitkä ovat niitä aloja ja työtehtäviä, joihin tekoäly luultavasti tulee vaikuttamaan eniten? Business Insider kokosi listan kymmenestä ammatista, jotka ovat suurimmassa vaarassa korvaantua tekoälyllä.

Ensimmäisenä listalla ovat teknologian ammatit, kuten koodarit, ohjelmoijat, ohjelmistosuunnittelijat sekä data-analyytikot. Tämä johtuu siitä, että ChatGPT:n kaltaiset tekoälyohjelmat ovat hyviä käsittelemään numeroita ja dataa sekä pystyvät tuottamaan koodia ihmistä nopeammin. Konkreettisissa kysymyksissä ja suuren tietomäärän käsittelyssä chatrobotti on ylivertainen. Sitä voi pyytää esimerkiksi etsimään virheen pitkästä toimimattomasta koodista. Tällainen työ on ihmiselle hidasta, mutta ohjelmisto pystyy löytämään virheen hetkessä. (Mok & Zinkula 2023)

Toisena Insiderin listalla ovat media-alan ammatit, kuten mainonta, journalismi ja kaikki sisällönluomiseen liittyvät ammatit. Tekoäly pystyy analysoimaan, käsittelemään ja tuottamaan tekstiä mahdollisesti jopa ihmisiä tehokkaammin. (Mok & Zinkula 2023)

Listan kolmantena ovat lakialan työt. Esimerkiksi asianajajien avustajat vastaavat suuresta tietomäärästä ja hyvin jäsennelty ja ammattimainen teksti sopii erinomaisesti tekoälyn käsiteltäväksi. Tekoälyllä ei kuitenkaan täysin voida korvata ihmistä, sillä ihmisen harkintaa ja ymmärrystä tarvitaan ymmärtämään asiakkaan ja työnantajan tarpeita. (Mok & Zinkula 2023)

Muita listalla olevia ammatteja ovat markkinatutkimusanalyytikot, rahoitusalan työt kuten rahoitusanalyytikot ja henkilökohtaiset talousneuvojat, treidaajat, graafiset suunnittelijat, kirjanpitäjät sekä asiakaspalvelutyöntekijät. (Mok & Zinkula 2023)

Erityisesti silloin, jos kyseisillä aloilla haluaa tulevaisuudessa menestyä, on mielestäni välttämätöntä oppia hyödyntämään tekoälyä. Kysyin myös ohjelmalta itseltään, miten sitä voi hyödyntää yritystoiminnassa. ChatGPT:n mukaan chatrobotti voi auttaa vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin, jolloin yrittäjän ei tarvitse vastata niihin itse tai palkata asiakaspalvelijaa. Lisäksi sitä voidaan käyttää esimerkiksi markkinointistrategioiden luomisen ja myynnin kasvattamisen apuna. (ChatGPT, 2023)

On hyvä ymmärtää tekoälyn vahvuudet ja heikkoudet. Vaikka asiatekstejä, tietotekstejä, tiivistelmiä ja referaatteja tekoäly kirjoittaa jo nyt melko sujuvasti, niin esimerkiksi yksilön mielipiteiden esilletuomiseen tai oman elämän ja kokemusten reflektointiin se ei kykene. ChatGPT tulee luultavasti korostamaan oman ajattelun ja omien kokemusten esilletuomisen merkitystä kirjoittamisessa.

Elämme tekoälyn läpimurtoaikaa. Voimme vaikuttaa siihen, ratsastammeko muutoksen aallonharjalla ja otamme siitä kaiken hyödyn irti, vai jätämmekö tekoälyn huomioimatta toiminnassamme ja pahimmassa tapauksessa jäämme tekoälyä hyödyntävien ihmisten jalkoihin. Nyt on hyvä aika opiskella ja hyödyntää ensimmäisten joukossa tekniikkaa, joka tulee muuttamaan liikemaailmaa vielä valtavasti.

 

Lähteet:

ChatGPT. 2023. Viitattu 14.3.2023. https://chat.openai.com/chat

Marr, B. 2022. What Does ChatGPT Really Mean For Businesses? Forbes 28.12.2022. Viitattu 14.3.2023. https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2022/12/28/what-does-chatgpt-really-mean-for-businesses

Mok, A. & Zinkula, J. 2023. ChatGPT may be coming for our jobs. Here are the 10 roles that AI is most likely to replace. Business Insider 2.2.2023. Viitattu 14.3.2023. https://www.businessinsider.com/chatgpt-jobs-at-risk-replacement-artificial-intelligence-ai-labor-trends-2023-02?r=US&IR=T

Kommentoi