Tampere
30 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Tekoäly ottaa ja antaa!Kirjoittanut: Tuomas Aro-Heinilä - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Aloitus

 

Mitä kaikkea tekoäly voi tehdä nykyään? Entä tulevaisuudessa? Nämä kysymykset heräsivät minulle Teemu Pinomäen Blockchain-pajassa tiistaina 5.12. Olen toki pohtinut asiaa ennenkin, mutta nyt päätin paneutua asiaan. Tässä esseessä keskustelen muutamien tekoälyn sovellutuksien kanssa kuinka tekoäly tulee ottamaan ja antamaan paljon.

 

Kirjanpito

 

Voisitko kuvitella luottavasi tekoälyn harteille koko yrityksen kirjanpidon, sekä sisäisen että ulkoisen? Smacc startup pyrkii juuri siihen. Heidän tekoäly pystyy oppimaan, mitä tietoa laskuissa, niin verkko kuin skannatuissa, on ja toimimaan sen mukaan. Kirjanpidon viennit siis tapahtuvat automaattisesti ja ihminen voi tarkistaa ovatko ne oikein. Voisin kuvitella hyvinkin koko yrityksen kirjanpidon tekoälyn tai automatisoinnin harteille. Ja näen, että Smaccin ratkaisu on välivaihe todelliseen kirjanpidon automatisointiin. Automatisointi tulee iskemään kovaa. Mutta se vaatii vielä paljon. Kirjanpito on erilaista joka firmalle.

 

Liikennöinti

 

Tekoäly tulee viemään miljoonien ihmisten työt liikennöinnin alalta. Näitä ovat kuskien työt. Itseohjautuvat autot olevat turvallisempia kuin ihmisohjasteiset. Tulevaisuudessa voi olla, että tavallinen ihminen ei ole tuosta vain sallittu edes liikenteeseen. Tämä ei rajoitu pelkästään autoihin. Suurin osa lentokoneista toimii jo autopilotilla ja lentäjä on vain varmistamassa lennon sujuvuuden.

 

Luovat työt

 

Mitä tekoäly tulee sitten antamaan? Mitä enemmän rutiininomaiset työt siirtyvät tekoälylle, sitä enemmän tarvitaan luovia työnkuvia. Näissä työnkuvissa pohditaan kuinka tekoälyllä voidaan tuoda lisää hyvinvointia yhteiskuntaan, ratkaista ympäristömme ongelmia ja rakentaa aina vaan älykkäämpiä tekoälyjä.Artikkeli aiheesta:

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/onko-tekoaly-uhka-vai-mahdollisuus-tivi-raati-vastaa-6678488

 

Kommentoi