Tampere
29 May, Wednesday
14° C

Proakatemian esseepankki

Tässä ja nyt.Kirjoittanut: Krista Tikkanen - tiimistä Kipinä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Aki Hintsa- tänään olen elossa, kuolevan miehen päiväkirja
Oskari Saari
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Viime syksystä asti olen opetellut lukemaan ja kuuntelemaan kirjoja, pikkuhiljaa olen ottanut sen rutiiniksi, että yksin ollessani koitan aktiivisesti kuunnella äänikirjaa tai lukea konkreettista kirjaa. Viimeisin kuuntelemani kirja oli Oskari Saaren kirjoittama Aki Hintsa – tänään olen elossa, kuolevan miehen päiväkirja, joka on jatkoa Aki Hintsa – voittamisen anatomialle. Kirja kosketti minua aivan uskomattomalla tavalla, tarina Hintsan sairastumisesta sekä sen aikaisista päiväkirjamerkinnöistä meni ihon alle, eikä siitä ilman suolaisia kyyneliä poskilla vältytty. Tarinaan oli helppoa samaistua, kuten Hintsalla, itsellänikin on pieniä lapsia. Silti koen että elämäni soljuu melko helpon tuntuisesti eteenpäin. Tai ainakin siltä tuntuu nyt, tuon kirjan kuuntelun jälkeen, sillä se antoi aihetta ajatteluun. On hyvä olla kiitollinen niistä asioista, joita tällä hetkellä elämässä on ja joita kokee. Vain yksi hetki voi muuttaa kaiken normaalin ja itsestään selvän radikaalisella tavalla. Kuinka välttyä sitten kun ajattelulta sekä oman identiteettinsä kadottamiselta, näistä asioista Hintsa puhuu päiväkirjamerkinnöissään pysäyttävällä tavalla. Hän ei elänyt kuten opetti, ennen kuin oli jo vähän liian myöhäistä (Saari 2021). Elämällä tässä hetkessä ja suunnittelematta liikaa tulevaa, elämä nimittäin konkretisoituu viimeistään silloin kun se on lähellä loppumistaan.

Oma identiteetti, mikä se on ja miten sen säilyttää?

Millaisia asioita arvostan, mitkä niistä kuuluvat omaan arvomaailmaani ja näkyykö tämä arvopohja jokapäiväisessä tekemisessäni? Välillä on hyvä pysähtyä ja pohtia, mitä kohti olen menossa ja onko tämä se suunta, minne tosissani haluan pyrkiä ja miksi? Kunhan muistan siis elää omien arvojeni mukaista elämää ja säilyttää siten oman identiteettini.

Syksy Kipinässä on antanut ainakin minulle paljon ajattelemisen aiheita, miten haluan oppia asioita. Olen valinnut suunnan, millaisia projekteja haluan tehdä ja millä osa-alueilla erityisesti kehittyä. Tällä hetkellä olen kiinnostunut markkinoinnista, erityisesti sisällön tuottamisen näkökulmasta ja siihen tahdonkin satsata paukkujani tämän syksyn aikana.  Tarkoitus olisi olla mukana kuvaamassa muutamia markkinointiin ja oppimiseen liittyviä videoita sekä tuottaa mahdollisesti materiaalia yritysten markkinointia varten.

Lisäksi kehitän itseäni tiiminjohtamisen osa-alueella, sillä olen mukana tiimimestarivalmennuksessa, jonka järjestäjänä toimii Tiimiakatemia Global. Sieltä uskon saavani eväitä omaan tekemiseeni yrityksessämme sekä tulevaisuuden työelämään, sillä valmennusryhmästämme löytyy paljon työkokemusta omaavia tiiminjohtajia vakuutusalalta. Koen myös verkostoitumisen olevan tärkeää ja tämä on hyvä mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ympäri suomen.

Kipinässä organisaatiorakenne on ketterä, eli kaikilla on vastuu siitä, miten yrityksemme elää ja hengittää. Olemme jakaneet yrityksemme ketterästi pienempiin tiimeihin, jotka hoitavat Kipinän taloutta, markkinointia ja viestintää, myyntiä, työhyvinvointia sekä oppimista. Tuo jako on toiminut hyvin, ja yrityksemme asiat tuntuvat etenevän sopivan tehokkaalla tahdilla eteenpäin. Kuulun Kipinän oppimistiimiin, sillä haluan keskittyä sekä tiimimme että sen yksilöiden oppimisen kehittämiseen. Syksyn tavoitteena ovat laadukkaat pajat, joissa aiheet ovat mielenkiintoisia ja dialogi kehittyy. Näin ollen toivomme osallistujien määrän säilyvän hyvänä, jolloin opimme toisiltamme enemmän ja paremmin. Tykkään lukea ihmisten kirjoittamia esseitä, sillä myös ne opettavat ajattelemaan asioita eri näkökulmilta ja antavat vinkkejä omaan kirjoittamiseen, sekä lukemiseen eri aihealueilta.

Olen kiinnostunut myös tuotteistamisesta, brändäyksestä ja verkkosivuista, joihin aion keskittyä koko lukuvuoden ajan. Kesäpelimme Kipinä Wood antaa tähän sopivasti haastetta ja täyttää kalenterini kiihtyvässä määrin kevättä kohden mentäessä. Päätavoitteemme on ensi kevät ja kesä, johon valmistaudumme nyt huolella. Meillä on hyvä yhteistyökumppani, joka on joustava, edellyttäen, että olemme ajoissa liikkeelle ensi kesää varten. Uskon että meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua tulevan kesän pelimarkkinoilla, kunhan vain mietimme asiat valmiiksi monilta eri kulmilta. Silloin voimme välttyä ikäviltä yllätyksiltä tai ainakin osaamme varautua niihin mennyttä kesää paremmin. Mennyt kesä opetti meille paljon; ilman, sitä sukellusta ja mahalankkua tuntemattomaan, tekisimme todennäköisesti samat virheet seuraavan kesäkauden alussa. Joskus on pakko epäonnistua voidakseen onnistua. Muutos lähtee muutoksen tarpeesta, mutta sen voi tietää vain kokeilemalla.

Kaikesta touhusta huolimatta oloni on melko tasapainoinen ja rauhallinen, voisin sanoa eläväni hetkessä.  Minua helpottaa se, kun saan asiat laitettua kalenteriini enkä poukkoile päämäärättömästi projekteista toisiin, vaan tiedän mitä kiinnostuksen kohdettani haluan milläkin projektilla kehittää ja edistää. Minua motivoi, kun jokaisella palaverilla ja käytetyllä tunnilla on merkitystä siihen, miten kehityn sekä kehitän osaamistani. Tarkoitus olisi paremmin nitoa yhteen lukemiani kirjoja, projekteja ja esseitä, jolloin oppiminen olisi kokonaisvaltaisempaa eikä kiirettä ja suorittamisen tunnetta tulisi. Kuitenkin on muistettava että, mukana matkalla on yksityiselämäni, johon keskeisenä kuuluu perheeni, yksi tärkeimmistä arvoistani. He tukevat minua jo pelkällä olemassaolollaan ja heidän kanssaan ajanvietto on eheyttävää, jolloin kiire ja projektit unohtuvat. Unelmani siintävät tulevaisuudessa ja niitä kohden olen menossa. Unelmointi ja tavoitteet ovat tärkeitä, jotta voi elää tässä ja nyt, täytyy myös unelmoida. Omat unelmani ovat konkreettisia asioita liittyen elämän sujuvoittamiseen, perheen hyvinvointiin ja yhdessä oloon. Mutta myös oman itseni kehittämiseen ja työntekoa koskeviin haaveisiin. Omalla kohdallani sitten kun ajattelu liittyy juuri näihin asioihin, mikä mielestäni on terve ajattelutapa. Kaikkea ei voi saavuttaa nyt heti, vaan pitää olla tavoitteita, jotta saavutuksiin voidaan pyrkiä. Tänään olen elossa, kirjassa kuvataan sitten kun asenteen olleen Aki Hintsan kohdalla sellaista, että sitten kun minulla on aikaa olla perheeni kanssa eli toisin sanoen sitten kun minulla on aikaa elää omien arvojeni mukaista elämää (Saari 2021). Surullista, mutta lohduttavaa lopulta on, että heille suotiin tarpeeksi aikaa diagnoosista menehtymiseen ja tuon ajan Hintsa perheineen eli täysillä tässä ja nyt.

”Niin kauan kuin on elämää, on toivoa.” Aki Hintsa 29.7.2016 (Saari 2021)

Kiitos tästä koskettavasta kirjasta, jonka lukemista suosittelen lämpimästi ihan jokaiselle.

Lähde:

Saari, O. 2021. Aki Hintsa – Tänään olen elossa, kuolevan miehen päiväkirja. WSOY. Äänikirja.

Kipinän unelmapaja 7.9.2021

Kipinän Kirja & esseepaja 23.9.2021

Photo by Jon Tyson on Unsplash

 

Kommentit
  • Tutta

    Kiitos Krista mielenkiintoisesta pohdinnasta henkilökohtaisen elämäsi ja Kipinä -tiimin osalta! Hintsan tarina on saanut selkeästi paljon mietteitä aikaan. Jäin pohdiskelemaan esseesi perusteella itseäni ja muun muassa ajankäyttöäni, pitääkö elämän rajallisuuden iskeä päin kasvoja ennen kuin osaamme elää arvojemme mukaisesti vai voiko tuon oivaltaa jo toisen ihmisen elämää empatisoimalla? Täytyypä itsekin lukea tuo kyseinen kirja ja katsoa, millaisia mietteitä se saa aikaan… Kiitos vielä!

    26.1.2022
Kommentoi