Tampere
22 May, Wednesday
22° C

Proakatemian esseepankki

Tärkeimpiä taitojasi yrittäjänä on olla hyvä tyyppiKirjoittanut: Mona Räsänen - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Ilman tätä taitoa et menesty yritysmaailmassa

Kohtaamiset luovat mahdollisuuksia. Onko yhteistyö kanssasi helppoa ja miellyttävää, vai ajautuuko kanssasi helposti sanaharkkaan ja kitkatilanteisiin? Millaisena tyyppinä tiimitoverisi, lainan myöntäjänä toimiva pankkitoimihenkilö tai potentiaalinen asiakkaasi sinua pitää?

 

Se kuinka hyvä tyyppi muiden ihmisten mielestä olet, saattaa ratkaista yllättävän suuria asioita elämässäsi. Suhdetoiminta kun on nykypäivänä yhä tärkeämmässä roolissa yritysmaailmassa. Yrittäjä vaikuttaa käyttäytymisellään sopimuksen tai kaupan syntyyn joko myönteisesti tai kielteisesti. Mikäli potentiaalinen asiakas tai yhteistyökumppani kokee olevansa toverisi, hän todennäköisemmin valitsee ostaa sinulta, kuin alkaa kilpailuttaa kaikkia maailman vaihtoehtoja keskenään.

 

Karla Niemisen ihmissuhdetaito-opas uusien ystävyyssuhteiden hankkimiseen ja nykyisten perhe- ja ystävyyssuhteiden parantamiseen on sovellettavissa työelämän verkostoitumistarkoituksiin ja auttaa valottamaan työporukan keskinäisen kommunikoinnin ymmärtämistä ja sujuvoittamista. Mielenkiintoista oppaassa on huomata se, kuinka ilmeisen yksinkertaiset ja arkiseltakin tuntuvat pienet huomionosoitukset toisia kohtaan todella toimivat missä vaan. Ilmankos, sillä samoja ihmisiä me pohjimmiltaan olemme työssämme, kuin vapaa-aikanammekin. Psykologian maisteritutkintoa ei siis tarvita näiden taitojen omaksumiseen ja hyödyntämiseen, vaan maalaisjärki ja aktiivinen harjoittelu riittävät.

 

Lojaalien ja todella laadukkaiden yritysmaailman verkostojen ja suhteiden luominen sekä ylläpitäminenkään ei onnistu ilman näitä kultaisia ”kaveritaitoja”. Vakaa ja tuottoisa liiketoiminta kuitenkin pohjautuu parhaimmillaan yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin, jotka todella sitoutuvat ostamaan juuri sinulta. He ovat niitä, jotka palaavat luoksesi uudelleen ja uudelleen. Nämä kaveritaidot ovat sovellettavissa niistä samoista taidoista, jotka pätevät laadukkaiden ja tyydyttävien ystävä- ja perhesuhteidenkin ylläpitämisessä.

 

 

Kukaan ei tee sitä puolestasi

Pähkinän kuoressa kiteytän oppaasta kolme asiaa:

 

  1. Ole aktiivinen ja tee itse itsesi huomatuksi. Tämä askel pätee erityisesti silloin, kun suhteita ei vielä juuri ole. Kukaan ei tutustu sinun puolestasi uusiin kontakteihin. Olemme kaikki itse vastuussa oma-aloitteisuudestamme. Osallistu tapahtumiin. Kotoa käsin ei voi tutustua uusiin tyyppeihin ja kutsua odottamalla luovutat vastuun muille ja sattumalle. Lisäksi, kun tapahtumaan on mennyt, täytyy siellä itse rohkaistua juttelemaan muille. Jälleen odottamalla luovuttaa vastuun sattumalle ja muille ihmisille. Myöhemmin, kun suhteita on laajasti, saattaa kutsuja sadella tapahtumiin tuon tuosta. Kuitenkin alussa täytyy tehdä aktiivinen ja vaivalloinenkin työ ensin, jotta laajat verkostot voivat muodostua. Alussa verkostojen rakentaminen voi olla vaivalloista ja aikaa vievää puuhaa, mutta hyvin tehty työ maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa takuuvarmasti.

 

  1. Ole huomaavainen muita kohtaan. Olemalla huomaavainen ja kiinnostumalla asioista vastapuolen näkökulmasta, saat todennäköisesti vastakaikua paremmin, kuin tyrkyttämällä vain omaa itseäsi ja vain omia juttujasi. Ihmiset kun sattuvat rakastamaan itsestään ja omista mielenkiinnonkohteistaan puhumista. Vaikka vastakaikua ja kiinnostusta ei aina sada mielin määrin takaisin, kiinnostumalla itse ensin avaat mahdollisuudet vastapuolen kiinnostukselle hyvin paljon todennäköisemmin. Kiinnostus ja uteliaisuus toisia ihmisiä ja heidän tekemisiään kohtaan on vuorenvarma tie vähintään antoisalle keskustelulle.

 

  1. Ylläpidä suhteita. Ihmiset miettivät omaa elämäänsä ja omia asioitaan kaiken aikaa. Sinä tai yrityksesi on vain yksi kaikkien muiden joukossa, joten unohdut yllättävän helposti. Tätä ei kannata ottaa henkilökohtaisena loukkauksena tai tarkoituksellisena tekona. Kukaan ei tahallaan ja systemaattisesti unohda sinua (varsinkaan, jos hoidat hommasi hyvin). Sinua vain ei aina tule ajatelleeksi, kun on ihan liian kiire ajatella omaa elämäänsä ja omia kuvioitansa. Ja sitten on vielä se tarjonnan ja vaihtoehtojen loputon määrä ja kiire kaikenaikaa. Näin se vain menee. Joudut siis näiden faktojen vallitessa muistuttamaan olemassaolostasi aika-ajoin pysyäksesi muiden mielissä. Lisäksi hyvin tärkeää on ylläpitää suhteita varsinkin silloin, kun et tarvitse itse palveluksia. Kun on jo kurkkua myöten uponneena juoksuhiekkaan, on hyvin vaikea luoda täysin uusia verkostoja ja suhteita. Luo siis suhteet ”hyvän sään aikana”. Anna itse ensin, niin saat sitten enemmän.

 

Yhteenvetona kaveritaidoilla on mahdollista luoda ja ylläpitää omaa yritysmaailman turvaverkkoa. Antoisat ja laajat verkostot avaavat ovia mitä erilaisimpiin mahdollisuuksiin yritysmaailmassa. Karkeasti sanottuna voisi summailla: mitä laajempi ja laadukkaampi turvaverkko, sitä enemmän erilaisia mahdollisuuksia. Ei voi koskaan tietää, millaisen tapahtumaketjun kautta saavuttaa suurimmat unelmansa ja ”sen uransa läpimurrokseen johtavan diilin”. Ihmissuhdetaitojen parantamiseen nähty vaiva on poikkeuksetta hyvästä. Uskon nimittäin vakaasti itse, että mukaville tyypeille tarjoutuu enemmän mahdollisuuksia, kuin ikäville tyypeille. Siksi on ensiarvoisen tärkeää olla hyvä tyyppi.

Kommentit
  • Elina Merviö

    Miten kehität omia verkostoitumistaitojasi ja sen avulla omaa turvaverkkoasi?

    1.11.2017
Kommentoi