Tampere
21 May, Tuesday
3° C

Proakatemian esseepankki

Tarina taksistaKirjoittanut: Jenna Korpi - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Olipa kerran pappa.

Tuttavan kautta hän pääsi vuosi kymmeniä sitten ajamaan taksia. Työ olikin kivaa ja pappa ihastui siihen. Työt loppuivat tehtaalla ja mahdollisuus tuoda omalle kylälle maaseutu taksi palveluita kiehtoi. Se ei kiehtonut sen takia että pappa olisi tavoitellut mainetta ja mammonaa kylän taksi yrittäjänä. Ajatus kiinnosti halusta auttaa ja palvella ihmisiä. Vuonna 1981 hän aloitti taksi yrittäjänä. Hän tahtoi palvella aina parhaansa mukaan ja etenkin vanhusten palveleminen tuntui merkitykselliseltä. Taksia ajettiin yksin yrittäjänä ja välillä kuvioihin tuli muutamia apu kuskeja. Taksi alan yrittäjänä haasteeksi muodostui joskus kalusto ongelmat ja yrittäjänä oli hieman haastavampaa toimia kuin työntekijänä taksia ajaessa. Tienestit eivät kuitenkaa eronnut hirveästi työntekijä ja yrittäjä aseman välillä.

Yrittäjän uran aikana hän törmäsi myös kateellisiin ihmisiin mutta ei pappa niistä piitannut, hän tiesi miksi työtään tekee ja ymmärsi sillä olevan paljon rahaakin suurempi arvo. Hän sai voimaa ihmisten parissa työskentelystä ja loi syviäkin asiakkuuksia. Taksin ajaminen oli tuolloin todellinen palveluammatti jossa mm. siististi pukeutuminen oli tärkeää. Hän ymmärsi mitkä kaikki asiat vaikutti asiakaskokemukseen.

Taksissa tuli vastaan yksi mieleenpainuva uhkaava tilanne mutta pappa painoi kaasun pohjaan ja pääsi pälkähästä. Työssään hän huomasi kylällä epäkohtia turvallisuudessa ja sai suuriakin muutoksia aikaseksi. Hän haki viikatteen raivatakseen ojan heinikkoa että lapset pääsevät turvallisesti kouluun ja sai aloitteellaan kylälle alikulkutunnelin paikallisten turvallista liikkumista helpottamaan.

Suurista teoistaan hän ei ikinä huudellut, hänellä ei ollut tarvetta tehdä itsestään numeroa. Mikäli hänellä oli mielessään jokin tehtävä hän jakoi sen jollekin toiselle jotta toinen pääsi onnistumaan. Yhteistyön tekeminen merkitsi hänelle paljon.

Hän näkee uransa hienona ja palkitsevana taipaleena ja yrittäjyyden itsenäisenä tapana tehdä rakastamaansa työtä.

Papan käsitys yrittäjyydestä on hyvin erilainen verrattuna minun ajatuksiin yrittäjyys opiskelijana. Hän lähti yrittäjäksi koska se oli keino tuottaa haluamaansa palvelua. Omat ajatukseni yrittäjyydestä on muodostunut mm. työmuodon mahdollisuuksien kautta. Keskustelu antoi minulle ajateltavaa työn merkityksellisyydestä sekä mielekkyydestä.

Pappa antoi meille yrittäjän aluille yhden neuvon työelämään…

Siitä pitää nauttia itse.

 

 

Lähde

Haastattelu Papan kanssa

Kommentit
  • Pyry Paaso

    Tarina taksista. Esseitä selaillessani tuo otsikko kiinnitti heti huomioni. Helposti ymmärrettävä otsikko, mutta silti niin mystinen, että mitä tämän takaa löytyy.
    Vanhemmilta sukupolvilta meillä onkin paljon opittavaa. He ovat kuitenkin eläneet hyvinkin erilaista aikakautta kuin me ja mm. nöyryydellä on varmaa ollut vieläkin korostuneempi hyveen leima. Merkityksellisyyden nostitkin esiin ja voi olla, että isovanhempiemme aikana merkityksellisyyttä on koettu hyvinkin erilaisista asioista kuin nykypäivän yltäkylläisessä maailmassa.
    Sanoisin, että pappasi antama neuvo ei kulu. Siitä pitää nauttia itse.

    13.10.2022
Kommentoi