Tampere
20 May, Monday
12° C

Proakatemian esseepankkiKirjoittanut: Teemu Petäjistö - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti uusia järkyttäviä veritekoja, jotka ihmetyttävät maailmaa. ”Miten joku ihminen kykenee tekemään tuollaista?”. Aihe on kiinnostava, koska tv-sarjat ja elokuvat joita katselen painottuvat järjestäen kyseisen aiheen ympärille. Se mitä ihminen ajattelee, tuntee tai ei tunne ja miksi näin on, on aiheena mielenkiintoinen.

Aina kauhistellaan, että normaalit ihmiset sekoavat ja tekevät kauheita tekoja. Ei voida ymmärtää miten se on mahdollista. Monesti ei tajuta, että taustalla onkin ollut psykopaatti. Tällöin kauheiden tekojen takana rupeaa olemaan enemmän ”järkeä” ja pystyy siis hieman paremmin ymmärtämään teon tehnyttä henkilöä.

Psykopaatti on ”normaali ihminen” lukuun ottamatta paria kriittistä puutosta. Heiltä puuttuu omatunto ja myötäelämiskyky. He ovat tunteettomia ja itsekeskeisiä. He ovat ominaisuuksiltaan omaan pussiin pelaajia, joita ei yksinkertaisesti kiinnosta muiden ihmisten hyvinvointi. Psykopaatit ovat useimmin kuitenkin erittäin miellyttävän oloisia ja hyviä huijaamaan ihmisiä. He vedättävät ihmisiä mielin määrin ja aina taustalla on oman edun tavoittelu.

Ihmisillä on alitajunnassa yhteiskunnan kirjoittamattomia sääntöjä lukemattomia määriä. Nämä säännöt lisättynä häpeään ja nolostumiseen estävät ”normaalien” ihmisten väärät toimet. Harva haluaa huijata ja petkuttaa muita, koska ei halua kohdata jälkiseurauksia. Edellä mainittu olettamus luo yhteisen luottamuksen tunteen muita ihmisiä kohtaan. Ihmisillä on myös yleinen olettamus siitä, että kukaan ei voisi väärinkäyttää tätä luottamusta.

Psykopaatin elämän kehityskaari on vielä hieman epäselvä. Monesti vedotaan siihen, että huono ympäristö on synnyttänyt huonosti käyttäytyvän henkilön. Vanhempia syytetään kasvatuksesta. Syitä yritetään löytää kaikkialta muualta paitsi kyseisestä henkilöstä. Psykopaatiksi ei yhtäkkiä sairastuta teini-iässä. Tutkimuksien mukaan psykopaatiksi joko synnytään tai se huomataan niin myöhäisessä vaiheessa ihmisen kehitystä, että psykopaattisia ”ominaisuuksia” on vaikea muuttaa. Tämän todistaa monet esimerkit hyvissä perheissä kasvaneista ihmisistä, jotka ovat myöhemmin paljastuneet psykopaateiksi. Monesti varakkaissa perheissä kasvaneet psykopaatit päätyvätkin niin kutsutuiksi valkokaulusrikollisiksi.

Psykopaatti ei omista rikasta tunne-elämää, mutta silti hän osaa vakuuttaa muille olevansa yhtä tunteellinen kuin muut. Hän on vuosien varrella oppinut toimimaan kuin muutkin, mutta hänen tunteiden ilmaisut ovat onttoja. Artikkeleista löytyy monia esimerkkejä, joissa on pyydetty psykopaattia vastaamaan tunteisiin liittyvään kysymykseen. Yhtäkkiä sanavalmiin ja sulavan henkilön käytös on muuttunut takertelevaksi ja kiusaantuneeksi. Monesti psykopaatit puhuivat myös ristiriitaisesti. Jopa niin ristiriitaisesti, että normaalista ihmisestä asiat kuullostaisi äärettömän typeriltä. Moni lankeaa silti huijaukseen vakuuttavan puhetaidon takia.

Vaikka psykopaatit vaikuttavatkin kamalilta ihmisiltä, eivät he kaikki ole sarjamurhaajia, valkokaulusrikollisia tai rötöstelijöitä. Monet elävät elämänsä välttäen suuremmat lainrikkomiset. Heistä kuitenkin on aina yhteisöissä jonkinlaista harmia. He aina ottavat enemmän kuin antavat. He ovat aina enemmän itseensä keskittyneitä ja työpaikoilla hakevat parannusta omaan tilanteeseen muiden kustannuksella. Heille on mahdottoman vaikeaa muodostaa tunteettomuutensa takia kestäviä ihmissuhteita, joten aviopuolisot ja lapset joutuvat kärsimään. He myös välttelevät sopeutumista yhteiskunnan rajoitteisiin eli siis noudattamaan muiden yhteisiä pelisääntöjä. Hankalalta kuulostava tilanne maailman kannalta, mutta toivottavasti syyt jotka johtavat psykopaattisuuteen selviävät joskus.

Kommentoi