Tampere
23 May, Thursday
12° C

Proakatemian esseepankki

Tanssi pois arjesta ja takaisinKirjoittanut: Jenna Keskinen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kun lukioikäinen tyttö on aloittanut tanssiharrastuksensa isän sylissä ennen omia opittuja kävelyaskeleita, kulkenut lapsuutensa pienen kylän tanssilavalla maalaismaisemissa ja harrastanut tämän jälkeen useamman vuoden aktiivisesti kilpatanssia, voin olla varma, että se ei ollut siinä. Vaikka tanssi jäi toistaiseksi arjesta, se tuskin koskaan lähtee sydämestä.

 

Keväällä 2018, kun opinnot Proakatemialla edistyivät ja projekteja alkoi syntyä, tajusin, että ehkä minullakin on unelma. Minulla, joka on aina elänyt spontaanisti viikkoja kerrallaan nähden ja kokien asioita, joista voisin pitää vielä isonakin. En ole koskaan tavoitellut tähtiä tai halunnut olla mitään erityistä. Minulle on aina ollut tärkeintä olla ensisijaisesti onnellinen. Mutta vuosi sitten minulle syntyi unelma. Unelma, joka olisi mahdollista toteuttaa Proakatemialla. Lavatanssit.

 

Anna kertoo lifestyle-blogissaan, kuinka on itse nyt jo pari vuotta sitten hurahtanut lavatanssien maailmaan. Hän nostaa hyvin aiheellisia mietteitä siitä kuvasta, mikä ihmisille herkästi syntyy tanssilavoista. Niitä pidetään helposti eläkeläisten rientoina, joihin nuoremmilla ei ole aikaa, eikä etenkään kiinnostusta. Mutta kuten Annakin, olen jo varhain oppinut, että asia ei ole näin. Viime vuosissa on nähtävissä iso muutos siinä, minkä ikäistä väkeä lavoilla käy. Lisäksi tanssilajit monipuolistuvat koko ajan entisestään, ja onhan se hurjan hyvää liikuntaakin. Siinä missä eläkeläiset kohtaavat tansseissa toisiaan, voivat myös nuoret kohdata. Ei ole vaan yksi tai kaksi rakkaustarinaa minunkin sukupolvesta, joka olisi lähtenyt käyntiin hakurivistä. Sitä ei vaan moni tiedä.

 

Ennakkoluulot ovat usein pahin pelkoni, mutta tässä kohtaa halusin lähteä rikkomaan niitä muilta. Niin moni ihminen voisi kokea sen ilon ja palon, jonka itse olen saanut tanssin kautta kokea. Viime kevät ja kesä meni hiljaa fiilistellessä ja etsiessä oikeita ihmisiä työstämään tapahtumaa kanssani. Tein kaikessa hiljaisuudessa tapahtumapaikan suunnitelmia, ja osaa jo lähdin kartoittamaankin omistajilta. Jätin ajatuksen kuitenkin hautumaan vielä tätä vuotta varten. Syksyä ei ehtinyt kulua vielä pitkään, kun aloin tunnistaa joissakin persoonissa potentiaalia projektiin. Ehkä näin jälkeen päin voi nähdä, että saatoin pikku hiljaa usuttaa ajatusta heidän mieleensä ja lopulta heidät oli enemmän tai vähemmän ylipuhuttu aiheeseen. Lyötiin viiden hengen tiimin kanssa kättä päälle viime vuoden loppupuolella ja alettiin hommiin.

 

Viisi ihmistä, yksi kokonaisuus. Tiimi koostuu kolmen eri tiimiyrityksen jäsenistä, jotka olivat alkujaan toisilleen enemmän tai vähemmän vieraita. Yksi pystyy lukemaan ajatukseni kuin omansa, yhden kanssa ei olla ennen tehty käytännössä minkäänlaista yhteistyötä. Yksi toimii järjen äänenä, yksi pitää budjetin kasassa. Mahdollisuuksia on paljon ja luotto näitä timanttisia tyyppejä kohtaan on kova.

 

Tällä hetkellä unelma näyttää huomattavasti todemmalta kuin esimerkiksi puoli vuotta sitten. Meillä on lukkoon lyöty päivämäärä heinäkuulle ja bändi vahvistusta vaille. Meillä on aivan loistava projektin työstönimi ”Humppalinna” ja sitäkin hienompi virallinen tapahtumanimi ”Tunne valssi”. Ennen kaikkea meillä on yhteinen visio.

”Vuonna 2021 Humppalinna on Suomen laajuinen monistettava muista poikkeava lavatanssikonsepti.”

 

Minulla on luottavainen ja malttamaton tunne siitä, mitä kevät ja kesä tuo tullessaan. Odotan sitä muistojen elämisen riemua tanssilattialla ja sitä lämpöä, jonka tunnelma sytyttää. Voin kaiken kaikkiaan samaistua täysin Siru Inkisen sanoihin blogitekstissään ”Miksi lakkasin tanssimasta?”:

”Vähän myöhemmin se alkoi tuntua ihan hyvälle ja lopulta alkoi naurattaa. Sieltä löytyi se jokin pieni kipinä, joka oli niin pitkään jäänyt puuttumaan.”

 

 

 

Anna. 2018. Playfulmess. Oletko kiinnostunut aloittamaan lavatanssit tai lattaritanssit? Pääsiäinen on oiva tilaisuus aloittaa! Luettu 30.1.2019. http://playfulmess.com/2018/03/28/oletko-kiinnostunut-aloittamaan-lavatanssit-tai-lattaritanssit-paasiainen-on-oiva-tilaisuus-aloittaa/

Inkinen, S. 2017. Miksi lakkasin tanssimasta? Luettu 30.1.2019. http://sirujee.blogspot.com/2017/10/miksi-lakkasin-tanssimasta.html

Kommentoi