Tampere
30 May, Thursday
21° C

Proakatemian esseepankki

Talous kuntoonKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Oman talouden hallintaa pala kakkua vai raketti tiedettä?

Omalla kohdalla talouden hallinta on ollut aika helppoa, sen suurempia mokia ei käynyt ja raha vaikeuksia ei ole ollut. Olen aina ollut tarkka oman talouteni kanssa, se tulee jonkin verran myös kotoa opittuna. Mutta olen myös aina ollut kiinnostunut omista menoista ja tuloistani. En halua elää yli omien varojeni ja koen säästämisen tärkeänä.

 

Millä keinoilla sitten pidän omat menoni kurissa ja hallitsen talouteni?

 

  1. Pidän käyttötililläni aina maksimissaan 100€ kerralla, silloin ei tule tehtyä heräteostoksia. Tiedät että siellä tilillä ei nyt mitään ylimääräistä ole. Myös lähimaksu kortin kannalta on fiksua, ettei tilillä ole liikaa rahaa, jos kortti päättääkin kadota.

 

  1. Laitan joka kuukausi osan palkasta säästötilille

 

  1. Teen yleensä ruokaa paljon kerralla ja laitan pakkaseen. Muutenkin kun kaupassa käyminen ei kuulu lempipuuhiin, joten ostan paljon ruokaa kerralla pakkaseen.

 

  1. Vaihdan puhelinliittymää noin vuoden välein, sillä yleensä tarjoukset kestää sen vuoden ajan.

 

Siinä oli nyt yleisimmät tapani säästää rahaa. Netistä löytyy lukuisia vinkkejä ja tapoja seurata omaa talouttaan. Helpoimpana sääntönä pitäisin kumminkin sitä että kuluta vähemmän kuin tienaat. Kannattaa myös tehdä jonkinlaista talouspohjaa omista tuloista ja menoista. Kun ne kirjoittaa ylös niin silloin on myös helpompi tajuta mihin rahat kuluvat. Sähköt, vakuutukset, netit yms kannattaa aina kilpailuttaa kerran vuodessa. Nykyään löytyy myös paljon sovelluksia puhelimeen, joiden avulla omaa taloutta pystyy helposti seuraamaan. Pivo on ainakin yksi helppo tapa päästä kiinni omiin kulutustapoihin. Reaaliaikainen talousseuranta, myös voi havahduttaa paremmin kuin kerran viikossa vihkoon tehty talous hahmotelma.

 

Kun omaan talouteen ja kulutukseen jaksaa perehtyä, on helppo löytää oman taloutensa porsaanreiät. Joten ei muuta kuin seuraamaan mihin omat kolikot katoavat ja voisiko niitä säästää johonkin fiksumpaan.

 

Lähteet:

https://www.martat.fi/marttakoulu/omat-rahat/talouden-suunnittelu/http://www.kuluttajaliitto.fi/wp-content/uploads/2016/01/J%C3%A4rkev%C3%A4n_shoppailijan_vinkit-%E2%80%93-kopio.pdfhttp://www.kuluttajaliitto.fi/wp-content/uploads/2016/05/Pieni_talousopas_2016.pdf

Kommentoi