Tampere
28 May, Tuesday
27° C

Proakatemian esseepankki

Taivas+helvettiKirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tuli luettua vihdoin ja viimein kirja, joka olisi pitänyt lukea jo kauaa aikaa sitten. Kuulin kyseisestä kirjasta ensimmäisen kerran, kun olin armeijassa vuonna 2014 ja tuon jälkeen on kirja pitänyt lukea jo monta kertaa. Aina on tosin tullut jokin toinen kirja mieleen ja tämä kirja jäänyt sitten vielä kirjastoon. Kirjastahan on ilmestynyt toinenkin osa, joten sekin täytyy jossain vaiheessa lukea.

Kirja kertoo 21 yrittäjän tarinoita siitä, kuinka he ovat onnistuneet ja epäonnistuneet yrittämisen ihmeellisessä maailmassa. Yrittäjien joukosta löytyy täysin tuntemattomia yrittäjiä, mutta myös yrittäjiä, joita itsekin tiedän ennestään. Kirja tarjoaa hyvin onnistumiset ja epäonnistumiset yrittäjän arjesta. Siksi se on hyvä kirja niille, jotka ovat harkitsemassa yrittäjäksi ryhtymistä taikka ovat muuten vain kiinnostuneita yrittäjien elämästä. Yrittäjien toimialat vaihtelevat aina puuteollisuudesta konsultointipalveluihin ja heidän ikähaitari pyörii nuoresta aikuisesta aina eläkeläiseen asti.

Itselleni yrittäjyys on ollut tavallaan aina läsnä perheyrityksen kautta, vaikka en sitä itse ole ennen akatemia-aikaa tehnytkään. Tarinoita olen kuullut, miten yritys aloitettiin, mitä vaikeuksia koettiin ja kuinka ne voitettiin sekä kuinka onnistumisia on juhlittu. Ne tavallaan kasvattavat aina yritystä vahvemmaksi, joten se pystyy käsittelemään myös vaikeat ajat helpommin. Kirjassa yrittäjät kuvaavat yrittäjä-uransa alkua ja sen kehitystä erittäin avoin, eikä sensurointeja oikein tuntunut olevan. Mielestäni avoimuus on juuri tässä kirjassa se tekijä, joka tekee tästä niin hyvän kirjan. Vaikeista ajoista ei vaieta, vaan ne sanotaan suoraan. Hienoa oli myös lukea, miten jotkut yrittäjistä eivät välttämättä pitäneet rahaa kovinkaan tärkeänä yrittämisessä. Toki, se on koko yrittämisen ainut väline, millä pysyy pystyssä. Mutta nimenomaan se, että haluaa tehdä asioita, niin kuin itse haluaa eikä välttämättä mene sieltä, mistä muut menevät elikkä rohkeutta.

Epäonnistuminen ja pelko epäonnistua tuli kirjassa myös esiin. Itse en tiedosta, että pelkäisin epäonnistua, mutta tämän yli vuoden kestävän akatemia-uran aikana olen ehkä alkanut uskoa, että minulla on pelko epäonnistua. Kirjassa näitä epäonnistumisia käytiin mielestäni erittäin avoimesti läpi ja siinä tuli itsekin tajuttua, että miksi ei vaan tee, eikä jää laakereille makaamaan. Silloin on ainakin tultu kokeiltua. Kaikki yrittäjät ovat kokeneet ylä- ja alamäkiä, mutta kaikesta on kuitenkin selvitty ja kehitytty entistä vahvemmaksi. Kirjasta jäi mieleen Nelli Lähteenmäki, joka kehitti geenikartoitussovellusta. Hän puhkui energiaa ja intoa sekä uskoi omaan ideaansa ja sen tulevaisuuteen. Itse olen hieman skeptinen kartoituksen suhteen, mutta on hienoa, miten joku uskoo ideaansa, niin paljon, että haluaa sen toteuttaa, tapahtui mitä vain.

Itselle yrittäjyys on itsensä haastamista. Pystyy tekemään juuri sitä, mitä itse haluat ja juuri sen näköisesti kuin haluat. Yrittäjänä oleminen myös kasvattaa ja kehittää sekä mikään päivä ei tule olemaan samalainen. Kiehtovaa yrittäjyydessä on se, että teet itse itsellesi töitä ja sitä kautta luot itsellesi ansioita. Proakatemiassa näitä kaikkia voi jo etukäteen yrittää hieman turvallisemmassa ympäristössä, josta myös löytyy tarvittaessa apua asioihin, joita ei itse osaa tehdä. Myös tiimi on yksi tärkeimmistä tukijoista. Se tarjoaa apua, mutta myös saattaa kyseenalaistaa ideoita, jotka mahdollisesti kehittävät ideaa entistä pidemmälle tai sitten se jää ideatasolle. Tärkeintä on kuitenkin yrittää.

Kirja on aivan mahtava avain yrittäjyyden ytimeen ja yrittäjien elämään. Kirja ei kerro avaimia, miten yritys saadaan pystyyn taikka, miten siitä saa kannattavan. Vaan miltä yrittäjien elämä oikeasti on verhon toisella puolella. Kirja myös pistää arvostamaan, niitä yrittäjiä, jotka kovalla työllä pitävät yritykset pyörimässä, luovat työpaikkoja ja näin olen myös tuovat perheille ruoan pöytään. Suomi elää pienten ja keskikokoisten yritysten varassa, joten jos mitenkään mahdollista, niin ostakaa suomalaista ja samalla tulee tuettua suomalaista yrittäjyyttä, joka kantaa koko Suomea.

Kommentoi