Tampere
23 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Suomalainen vaateteollisuus kukoistaa jälleen, mutta eri tavalla kuin ennenKirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogikirjoitus on julkaistu Showroomin blogissa.

 

Suomalainen osaaminen vaateteollisuuden ja muodin parissa on noussut jälleen hurjaan kasvuun viimeisten vuosien aikana. Moni saattaa muistaa ajan, tai on kuullut siitä, kun Suomessa oli kukoistava tekstiiliteollisuuden aika. Moni suomalainen työskenteli eri puolilla Suomea tekstiili- ja vaateteollisuuden parissa tehtailla tai liikkeissä. Myös Tampereen alue oli tunnettu isoista tehtaistaan, joissa valmistettiin kankaita ja vaatteita suomalaisten käyttöön. Osa näistä on edelleen toiminnassa ja tuttuja meille tänäkin päivänä, esimerkiksi Finlayson, Tam-Silk, Sidoste ja Nanso (joka on valitettavasti sulkenut Suomen tehtaansa) ja jo lopettaneista moni saattaa muistaa Suomen Trikoon ja Tampellan. Moni näistä vaateteollisuuden nimistä on jäänyt vahvasti tamperelaisten mieleen ja ne ovat tuoneet oman osansa kaupunkimme historiaan.

Kirjassa Kansakunnan vaatettajat on listattu kaikki Suomessa toimineet vaatetusalan toimijat ja lista on todella pitkä. Meillä on selkeästi Suomessa todella mahtava ja vahva historia vaateteollisuudesta, mutta edelleen Suomessa toimii vahvasti monia alansa osaajia. Maamme-kauppa on listannut sivuilleen kaikki löytämänsä suomalaiset merkit, jotka edelleen tekevät tuotteensa Suomessa, ja niitä onkin lähes 200! Kun mekin aloimme kartoittaa Showroomiin tulevia suomalaisia brändejä, huomasimme kuinka paljon Suomessa onkaan upeita brändejä ja huikeaa osaamista!

Suomalainen osaaminen muoti- ja vaatetusalalla on siis edelleen voimissaan, vaikkakin tuotanto on siirtynyt monessa tapauksessa kotimaasta jonnekin muualle. Se, että Suomessa ei tänä päivänä ole niin montaa tekstiilialan tehdasta, kuin ennen 90-luvun lamavuosia, ei kuitenkaan tarkoita sitä, että suomalainen vaatetusbisnes olisi kuihtunut. Itse asiassa suomalainen muoti kiinnostaa tällä hetkellä kansainvälisesti enemmän kuin pitkään aikaan. Moni suomalainen brändi onkin suosionsa kasvettua joutunut siirtämään tuotannon johonkin toiseen Euroopan maahan isompaan ompelimoon, ihan vain taatakseen isompaa kysyntää vastanneen tuotantomäärän valmistuksen. Suomessa ei ole tällä hetkellä ole kovin monia ompelimoita, jotka pystyvät vastaamaan isoihin tuotantomääriin samalla mittakaavalla kuin moni muu ompelimo muualla maailmassa. Toivotaan, että siihenkin on tulossa vielä tulevaisuudessa muutos ja myös vaatteiden tuotanto tapahtuisi enemmän kotimaassamme!

Vaikka tuotteessa lukisi valmistusmaan kohdalla joku muu maa, kuin Suomi, ei se silti tarkoita sitä, etteikö tuotteen ostaminen tukisi suomalaista. Vaatteen valmistusprosessiin kuuluu niin paljon muitakin vaiheita kuin vain vaatteen ompelu. Itse asiassa vaatteen valmistusta merkittävämpää vaatebrändin liiketoiminnassa on tuotteen suunnittelutyö, vaatteen eteen nähty muotoilutyö ja kaavoitus, ennen kuin vaatteesta on tehty fyysinen tuote. Puhumattakaan vaatteen markkinoinnista ja jälleenmyynnistä, jolloin tuodaan taas rahaa suomalaiselle työlle ja osaamiselle tällä saralla. Jos tuotteessa lukee “Design from Finland” on se yhtä arvokas tieto kuin maininta valmistusmaasta. Eikö tuote mielestänne olekin aivan suomalainen, jos se on suunniteltu suomalaisen vaatesuunnittelijan luovuudesta, toteutettu suomalaisen yrityksen toimesta, mutta eri maassa, sekä markkinoitu ja myyty Suomessa?

Meillä Showroomissa myydään monia suomalaisia tuotteita, jotka on alusta loppuun valmistettu Suomessa, mutta myös muutamia merkkejä, joiden tuotteet valmistetaan jossain muussa maassa, kuin Suomessa. Esimerkiksi Mori Collectiven korut on tehty Suomessa, mutta heidän vaatteistaan osa ommellaan etelä-naapurissamme Virossa, jonne helsinkiläisen Mori Collectiven on lyhyempi matka, kuin vaikka esimerkiksi Showroomille Tampereelle. Tuotanto on siis edelleen heilläkin todella lähituotantoa, vaikka tuotantomaa onkin naapurimaamme.

Showroomin brändeistä mm. näiden merkkien tuotteet on valmistettu Suomessa:

  • Niinmun´design (Turun saaristossa Korppoossa)
  • Nouki (Tampereella)
  • Maiki (Tampereella)
  • Karina (Tampereella)
  • Pilke (Porissa)
  • Mori Collective (korut Helsingissä)
  • Planet Planet (Tampereella)
  • Ateljee EW (Tampereella
  • Lazy August (Tampereella)

 

Tervetuloa Showroomille ihastelemaan suomalaisten brändien tuotteita ja suosimaan suomalaista! <3

 

Kommentoi