Tampere
23 May, Thursday
23° C

Proakatemian esseepankki

SuccessKirjoittanut: Tea Kivinen - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Se tuntuu sydämessä - tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä
Miten mittaat elämääsi? Löydä onnellisuus työssä ja ihmissuhteissa
Teamwork - Menestyksen askeleet ryhmätyössä
Nieminen, Salla
Lassi Seppä
Clayton M. Christensen
James Allworth
Karen Dillon
Juhani Tamminen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Tämän esseen innoittajana toimii mentorimme Jussi Meresmaa ja hänen tarinansa yrittäjäksi. Siinä on ihminen, joka on loistava esimerkki siitä, kuinka yrittäjyys lähtee kipinästä, kuinka intohimo voi kasvaa elämäntavaksi halulla kehittyä. Ihminen voi tehdä intohimostaan miljoonabisneksen maailmanlaajuisesti. Tarvitaan palava halu kehittää itseään jatkuvasti ja menestymisen taustalla on aina paljon paljon työtä. Muistan tavanneeni Jussin ensimmäistä kertaa keväällä 2020, kun hän tuli tapaamaan meitä, mentoroitavaa tiimiään Waurea. Jussi kertoi meille hänen tarinansa ja jakoi kanssamme oppimaansa elämän mittaisen matkansa varrelta. Ihailen häntä ja hänen kasvutarinaansa suuresti. Se johtuu siitä, että hänestä huokuva kunnianhimo ja määrätietoisuus on jotain, mitä pitäisi löytyä jokaisesta yrittäjästä. Kaikki lähtee liikkeelle siis intohimosta ja jatkuu kovalla työllä intohimoaan kohtaan. Kaikki me se tiedetään, että kovaa työtä tekemällä saavutamme unelmiamme.

 

”Löytääksesi todellisen onnen sinun on jatkuvasti etsittävä sellaisia mahdollisuuksia, joiden uskot olevan merkityksellisiä, jotka luovat mahdollisuuden oppia uutta ja menestyä ja jotka luovat lisää vastuuta. On olemassa vanha sanonta: Löydä rakastamasi työ, etkä tee enää päivääkään työtä elämässäsi.” (Christensen, Clayton M. Allworth, J. Dillon, K. 2013.)

 

Jussi silloin sanoi, että oma polku on rakennettava itse ja joskus on myös palattava sen polun alkuun takaisin. Tulkitsen tämän niin, että kun meillä on intohimo, rakennamme polkua kohti sitä intohimoa, kohti tulevaisuutta, kohti unelmaa. Sen polun varrella on mutkia ja kuoppia ihan varmasti ja joskus myös epäonnistumme. Silloin, kun epäonnistumme ja polkumme ei rakennu eteenpäin, meidän on palattava sitä jo olemassa olevaa polkuamme takaisin alkuun ja korjata ensin ne mutkat ja kuopat, ennen kuin voimme jatkaa polun rakentamista pidemmälle. Valmentajani Tarja taas sanoi minulle, että matka voi jatkua vain siitä kohtaa, missä olemme. Emme voi väistellä ongelmia tai hyppiä niiden yli, emme voi elää tulevaisuudessa tai haikailla menneisyyteen. Voimme korjata tekemiämme virheitä, muttemme saa niitä tekemättömiksi. Matka jatkuu eteenpäin aina juuri siitä, missä me olemme tällä hetkellä.

 

Ongelmakeskeinen ajattelu on läsnä varmasti meissä jokaisessa silloin tällöin. Emme pysty avaamaan silmiämme mahdollisuuksille, vaan takerrumme kaikkeen, mikä voi mennä pieleen ja missä voimme epäonnistua. Menestyminen kuitenkin tuntuu vaativan sen, että on ajateltava aina isosti. Marko Bjurström sanoo, että tärkeintä on rakkaus tekemiseen ja erityisesti yrittäjyydessä tärkeintä on rohkeus (Ilmarinen, 2020). Kävimme tiimini kanssa pajaa aiheesta Waure yrityksenä ja kyllä sieltä huomaa tietyt teemat, jotka toistuvasti nousevat pinnalle, kun puhutaan siitä millaista meidän toimintamme on yrityksen näkökulmasta ja mitä meidän tulee muuttaa, jotta pystymme pääsemään lähemmäs yrittäjän mindsettiä. Kyllä minun täytyy myöntää, että rohkeutta on puutunut enemmän tai vähemmän pitkin matkaa ja rakkaus tekemiseen on ollut mitätön, sillä en ole varma intohimoistani, joista voisin edes lähteä rakentamaan unelmaani. Jussi sanoi, että menestyminen vaatii poistumista raamien ulkopuolelle. Minun ongelmani onkin varmasti se, että ajattelen turhan kapea katseisesti enkä laajenna ajatusmaailmaani tai hulluttele ideoilla. Kun antaisin vain mennä ja kokeilin enemmän siipiäni niin aivan varmasti huomaisin, että kyllä ne kantavat ja kauas.

 

Juhani Tamminen kirjassaan sanoo, kuinka menestyäksemme missä tahansa työssä tarvitsemme toisiamme (Tamminen, J. 2003). Viisaimpia sanoja, joita olen kuullut ovat olleet ne, kun kuulin lauseen ”Yksin pääsee nopeasti, mutta yhdessä pääsee pitkälle”. Kiteyttää mielestäni hienosti sen, miksi me olemme Proakatemialla ja teemme tätä yhdessä. Koska me haluamme menestyä, rikkoa ennätyksiä, saavuttaa suuria asioita, tulla viisaiksi ja kasvaa vahvoiksi johtajiksi. Siksi meille annetaan tiimi, jotta voimme päästä pitkälle. Waure on unelmien ja oppimisen mahdollistaja. Se tarkoittaa sitä, että jokainen meistä tulee saavuttamaan omat unelmansa ja tavoitteensa, sekä toteuttaa itseään ja me tiiminä autamme jokaista pääsemään sinne. Kun mahdollistetaan oppiminen ja unelmien toteuttaminen jokaiselle, saavutetaan se menestymisen piste, jossa olemme yhdessä unelmien tiimi. Näin minä olen 31.3.2020 kirjoittanut pajavihkooni siitä, mitä Wauren missio minulle tarkoittaa. On osattava antaa, jotta voi myös saada, kaikki tietävät sen. Menestys on yksi meidän arvoistamme. Arvoihin on jokaisen sitouduttava. Yrittäjyys vaatii pitkäjänteisyyttä ja sinnikkyyttä ja jotta voi menestyä, on uskottava siihen mitä tekee.

 

Meresmaa sanoi, että paras tapa vaikuttaa omaan tulevaisuuteen on luoda se itse. Tulevaisuuteni kirkastuu vielä ja kun löydän intohimoni, aion mennä täysiä sitä päin. Olen itse kirjoittanut viime keväänä, että minulle itselleni menestys merkitsee sisua ja on elämän yksi mittari. Menestys on onnistumisia ja onnellisuutta. Näin jälkikäteen ajateltuna mielestäni todella hyvin olen itselleni kiteyttänyt sen, mitä menestys minulle on. Elämässä tärkeintä on onni. Jussi on työskennellyt jo vuosikymmenet oman intohimonsa parissa. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin menestyä elämässä tekemällä työtä, joka on niin suuri intohimo, että se ei ole työ, vaan elämäntapa (Powergrip podcast, jakso 10). Tamminen tarkoittaa todellisella menestyksellä omien rajojen testaamista, omien rajoitettujen mahdollisuuksien hyväksikäyttöä ja päivittäistä halua kehittää itseään. Itsensä aktiivinen kehittäminen on menestyksen kannalta äärimmäisen tärkeää. Tämä itsensä aktiivinen kehittäminen jotenkin korostuu huomattavasti useassa menestystarinassa. Oli sitten kyse joukkueurheilusta tai yksilön suorituksista yritysmaailmassa, niin menestyminen sekä eteenpäin meneminen vaatii kehitystä. Nykymaailmassa se kuitenkin onneksemme tuntuu olevan jo jonkinlaiseksi trendiksi muodostunut ilmiö, kuinka nuoret ihmiset haluavat jatkuvasti kehittää itseään ihmisinä ja tulla menestyneiksi.

 

”Itsensä kehittäminen on asioista ja peloista irti päästämistä.” 

”Harjoittele olemaan se ihminen, joka todella olet.” 

”Harjoittele tulemaan sellaiseksi, joka todella haluat olla.” 

 

Uskon, että jokaisessa Proakatemialaisessa on halu menestyä sekä yksilönä, että tiiminä, sekä yhteisössä, että sen ulkopuolella. Minä halusin päästä Proakatemialle siksi, että halusin päästä tekemään jotain, mikä minua itseäni oikeasti kiinnostaa. Myös siksi, että olen kiinnostunut yrittäjyydestä. Olen kertonut, kuinka minulle tärkeää on yhdessä oleminen sekä positiivinen asenne. Luonteeseeni omien sanojeni mukaan kuuluu se, että kaikki pitää tehdä täysillä. Olen sanonut olevani valmis ottamaan vastaan kaikki riskit ja haasteet, mitä yrittäjyys tuo tullessaan. Minä haluan menestyä, mutten ainoastaan työssäni, vaan elämässä ylipäätään. Meillä jokaisella on menestykselle oma selityksemme. Minä haluan elää elämäni niin, että olen onnellinen ja että minä saan tehdä sitä mitä rakastan. Minulle menestys on subjektiivista ja haluan kokea menestystä myös tiimissä ja tiiminä. Onnistumiset johtavat menestykseen. Minusta todellista menestystä pitäisi mitata sillä, kuinka onnellisia me olemme.

 

Christensen, Clayton M. Allworth, J. Dillon, K. 2013. Miten mittaat elämääsi. Helsingin kauppakamari.

 

Ilmarinen. Terhi Paavola, 22.08.2017. Marko Bjuström- Älä pelkää epäonnistumista. Luettu 30.10.2020

https://www.ilmarinen.fi/uutishuone/arkisto/2017/yrittaja—ala-pelkaa-epaonnistumista/

 

Lifeworks. Suvi Poikela, 03.09.2019. Kolme konkreettista keinoa kehittää itseään. Luettu 13.11.2020

https://www.lifeworks.fi/blogit/kolme-konkreettista-keinoa-kehittaa-itseaan/

 

Nieminen, S. Seppä, L. Se tuntuu sydämessä –  Tarinoita uuden ajan yrittäjyydestä. Eräsalon Kirjapaino Oy. Tampere

 

Nuori uranainen, 05.07.2019, Oman polun löytäminen Luettu 3.11.2020

https://nuorenuranaisenkarsimykset.blogspot.com/2019/07/oman-polun-loytaminen.html

 

Powergrip podcast, jakso 10. Kuunneltu 27.10.2020

https://open.spotify.com/episode/4pOCFUzSqnufXaBA1TjxlP?si=PJ8D-C_zSrC0qkH0Owpcyg

 

Proakatemia. Pauliina Rantanen. 26.11.2015. Alumnitarina- Jussi Meresmaa. Luettu 29.10.2020

https://proakatemia.fi/kuukauden-alumni-jussi-meresmaa/

 

Tamminen, J. 2003. Teamwork- menestyksen askeleet ryhmätyössä. Toinen painos. Gummerus Kirjapaino Oy. Jyväskylä.

Kommentoi