Tampere
23 May, Thursday
8° C

Proakatemian esseepankki

Stressivapaa johtajaKirjoittanut: Arttu Vitikainen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Life like you would die tomorrow

Oletko ikinä miettinyt ”Miten alkaisit elää jos tietäisit, että kuolet? Me nuoret usein koemme olevamme kuolemattomia eläessämme vauhdikasta nuoruutta. Kirjassaan JP kertoo ”Ollessani 33-vuotias sain tietää, että kuolen”. Hän oli käynyt lääkärintarkastuksessa ja sen tuloksista oli löytynyt merkkejä eturauhassyövästä. Tästä tiedosta toivuttuaan hänelle valkeni yksi ajatus: ”tästä eteenpäin väliä on, vain sillä miten elän”. Tätä lukiessasi toivon sinunkin pysähtyvän nyt miettimään: ”Miten eläisit, jos tietäisit kuolevasi?”

Nyt olet varmasti saanut mietittyä. Moniko miettimäsi asia on tälläkin hetkellä osa elämääsi? JP kertoo itse halunneensa meditoida sekä uida poikansa kanssa. Nämä olivatkin onneksi olleet jo kiinteä osa hänen elämäänsä, ja juuri siitä tässä asiassa on kyse. Elämäsi on polku, jota pääsee valitettavasti kulkemaan vain yhteen suuntaan. Nyt kun lapsuuden kaarnaveneet ovat jääneet taakse, olisi meidän yhä pyrittävä täyttämään elämäämme joka päivä asioilla, joista nautimme ja jotka tuovat meille iloa. Elämää kannattaa elää täysillä ja siitä kannattaa nauttia.

Harrastusten merkitys

Jp:n sanoin jokaisella ihmisellä on tarve täyttää oma paikkansa tässä päivä päivältä hektisemmässä maailmassa. Pitäisi olla hyvässä työputkessa, pärjätä opiskelussa, olla hyvä puoliso tai rakastava vanhempi. Kaikki edellä mainitut ovat hienoja asioita, mutta ne ovat yksinään raskaita ja tarvitsevat vastapainon tuomaan tasapainon elämään. Ihmiselle tulee tarve päästä hetkeksi arjesta pois ja tässä vaiheessa kuvaan astuu harrastukset. Silti kun harrastuksille tulisi antaa aikaa, niin ne liian usein sivuutetaan ”jonkun tärkeämmän” tieltä. ”Kyllä minä sitten eläkkeellä ehdin harrastaan”. Tämä lause on ehkä typerin tekosyy ikinä, sillä eläkkeellä sinulla on aikaa tehdä ihan mitä haluat.

Harrastuksen ei tarvitse aina olla sitä, että mennään lujaa tai pistetään kroppaa koetukselle. Joidenkin harrastuksena toimii se, kun laitat videotykin päälle ja uppoudut sohvaan. Hetkenpäästä oletkin jo ratsastamassa preerialla tai puolustamassa helmen syvännettä. Harrastuksella ei siis ole väliä mikä se on. Kunhan se päästää sinut hetkeksi pois arjesta ja luo tasapainoa elämän vaakaan.

Onnellisuus

JP:n kirjan kappaleet 16 ja 17 on otsikoitu ”älä tavoittele onnellisuutta” ja ”tavoittele onnellisuutta” Tämä vaikutti minusta aluksi hieman oudolta, mutta asia oli selitetty lopulta hyvin viisaasti: ”Onnellisuutta ei kannata tavoitella, koska olet jo onnellinen. Se on perusluontosi. Ainoa mitä sinun tarvitsee tehdä, on tehdä asioita, jotka auttavat heijastamaan luonnollista onnellisuuttasi”.  Ihminen on luonnostaan onnellinen, se vain usein heijastuu elämässä niiden vähän isompien asioiden kautta esim. uuden auton. JP sanoo onnellisuuden olevan kuin valo, joka ei ala mistään tai lopu mihinkään, se vain heijastuu elämässämme eri suuntiin. Näin ollen sille kannattaa antaa pintoja joista heijastua, ihan niitä pieniäkin. Opitaan olemaan onnellisia joka päivä, sillä positiivisuus ja onnellisuus jaksavat kantaa myös niiden päivien yli jolloin valoa on vähemmän.

JP: siteeraama psykologian professori Sonja Lyubomirsky listaa kirjassaan, kuinka onnelliseksi 12 asiaa, jotka lisäävät onnellisuutta. Näihin kahteentoista asiaan voimme itse vaikuttaa oman toimintamme kautta:

 1. Kiitollisuuden ilmaiseminen
 2. Optimismin vaaliminen
 3. Liian ajattelun ja sosiaalisen vertailun välttäminen
 4. Hyvien tekojen harjoittaminen
 5. Sosiaalisten suhteiden vaaliminen
 6. Selviytymiskeinojen kehittäminen
 7. Anteeksiannon opettelu
 8. Flow-kokemusten lisääminen
 9. Elämän iloista nauttiminen
 10. Tavoitteisiin sitoutuminen
 11. Uskonnon/henkisyyden harjoittaminen
 12. Kehosta huolehtiminen (meditointi/liikunta/onnellisen ihmisen tapaan toimiminen)

 

Näiden kohtien avulla on helppo lähteä tavoittelemaan luontaista onnellisuutta, ja sitä valoa joka heijastuu pienistä asioista. Esimerkiksi on pelkkä työkaverin hymy ja kiitos nostaa varmasti meistä jokaisen mielialaa. Muista siis ilmaista tätä onnellisuutta myös itse, sillä se auttaa jaksamaan arjen askareissa.

Elä tänään

Niin kuin JP kirjassaan toteaa, niin itsensä johtamisesta ja elämän hallinnasta on kirjoittelu jo yhden kirjaston verran tavaraa. Sillä minäkään en lähtenyt käymään lävitse kaikkia hänen kirjoittamaansa 52 kohtaa itsensä johtamisesta, koska muuten istuisin vielä muutaman viikon päästä kirjoittamassa tätä samaa raporttia. Halusin kuitenkin nostaa sieltä, muutamia omaan elämään peilaten hyvin merkittäviä kohtia kuten juuri harrastusten ja onnellisuuden merkitys.

Loppuun haluaisin vielä kerran painottaa yhtä asiaa, jonka JP myös useaan otteeseen nosti esiin. Ikinä ei voi tietää, mihinkä suuntaan elämä meitä heittää, tuleeko moottoritiellä rekka vastaan samaa kaistaa vai kaadutko jalkakäytävällä. Mutta näitä edellä mainittuja ei kannata murehtia, sillä niitä et voi ikinä tietää. Mieti sen sijaan, ”miten voisin olla onnellisempi tänään?”. Siksi luo tavoitteita ja haaveile tulevasta, mutta elä tänään!

Kommentoi