Tampere
28 May, Tuesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Soluessee: Urheilujoukkue ja tiimiyritysKirjoittanut: Saara Leinonen - tiimistä Samoa.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Asenne
Motivaatio - Perseelle potkimisen käsikirja
Earl Nightingale
Lasse Seppänen
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Soluessee

Rasmus Janakka 

Saara Leinonen 

 

 

Mistä kaikki lähtee? 

 

Alusta alkaen kaikki lähtee yksilöstä. Yksilö tarvitsee henkisen tahtotilan ja motivaation, jotta pärjää niin peleissä kuin yrityksessäkin. Esimerkiksi pelatessa joukkueurheilu lajia, kuten jääkiekkoa, salibandya tai vaikkapa jalkapalloa yksilön tahtotila kehittää itseään on ratkaisevassa asemassa. Yhtä lailla tiimiyrityksessä on olennaista, että jokainen tiimin jäsenistä haluaa kehittyä ja viedä sitä kautta niin yksilöä kuin tiiminä eteenpäin.  

Kun pelaaja tai tiimiyrittäjä sisäistää heikkoutensa ja vahvuutensa hän on valmis kehittymään ja on kykenevä yhteistyöhön. Tästä tiimin tai joukkueen sisäinen yhteistyö lähtee kasvuun. 

 

Miten toimitaan yhdessä? 

 

Yhdessä toimiminen lähtee omasta sitoutumisesta tiimiin tai joukkueeseen. Esimerkiksi salibandyjoukkue ei toimi, jos pelaajat eivät osallistu harjoituksiin tai peleihin. Yhtä lailla tiimiyritys ei tule toimimaan tai voi kasvaa, mikäli kukaan ei osoita panostusta tiimiä kohtaan ja osallistu esimerkiksi palavereihin.  

Jokaisessa joukkueessa ja tiimiyrityksessä on tavoitteena menestyä ja pärjätä. Tämä tavoite vaatii hyvää yhteistyötä, kommunikointia, joukkuehenkeä sekä luottamusta. Eihän kukaan yksilö halua osallistua toimintaan, mikäli meininki on niin sanotusti perseestä. Niin tiimiyrityksessä kuin urheilujoukkueessakin on tärkeää, että arvostetaan toisia. Tällöin tiimin tai joukkueen fiilistaso on innostava, sekä halutaan yhdessä kehittyä eteenpäin.  

Yksi parhaista kuulemistamme motivaatio lauseista on, että ”Pelataan logolle rinnassa eikä nimelle selässä”, joka tarkoittaa käytännössä Urheilu joukkueen tai tiimi yrityksen asettamista yksittäisen henkilön edun etusijalle 

On tärkeää, että kukaan ei jää ulkopuolelle, sillä tällöin tärkeä osa potentiaalia jää hyödyntämättä. Jokainen on arvokas yksilö. On olennaista osata hyödyntää jokaisen omia taitoja. Esimerkiksi jääkiekko joukkueessa maalivahtia ei laiteta hyökkäämään tai tiimiyrityksessä talousgurua laiteta tekemään somepostauksia. 

 

Mitä eroavaisuuksia ja haasteita on tiimiyrityksellä ja urheilujoukkueella? 

 

Yhtenä erona urheilu joukkueella ja tiimi yrityksellä on se, että joukkueella on enemmän varaa virheisiin. Se että joukkue häviää pelin silloin tällöin ja oppii siitä, on täysin mahdollista ilman sen isompia seurauksia. Kuitenkaan tiimi yrityksellä ei ole pidemmän päälle varaa virheisiin, koska sillä voi olla huomattavasti isommat seuraukset esimerkiksi taloudellisesti tiimi yrittäjän elämässä.  

Näin poikkeus aikana on iso ero urheilujoukkueen ja tiimiyrityksen välillä on se, että urheilujoukkue ei kehity pelillisesti eteenpäin, kun joukkuelaiset eivät pääse harjoittelemaan yhdessä kentällisittäin. Totta kai urheilujoukkueissa yksilö voi harjoitella itsenäisesti treenejä, mutta joukkuepeli toimii kuitenkin yhdessä, eikä sitä yksin voiteta. Tiimiyrityksen pystyy jopa käynnistämään ja kehittämään sitä rutkasti eteenpäin myös ilman fyysistä läsnäoloa esimerkiksi Teams tai Zoom palvelun kautta. Niin kuin olemme täällä Proakatemialla todistaneet.  

Yhtenä isoimpana haasteena niin tiimiyrityksellä kuin urheilujoukkueella on tiimin hengen luominen ja sen ylläpitäminen. Viestejä ja viestimistä voi tehdä niin monella eritapaa ja samaan aikaan myös ymmärtää monella eritapaa, mikä johtaa välillä turhiin konflikteihin.  

Esimerkiksi jos tiimiyritys ei kykene aiemmin mainittuun läsnäoloon, tekstiviestit, sähköpostit yms. voidaan ymmärtää väärin, jolloin tiimiyrityksen yhteistyö ja ymmärrys ei välttämättä toimi ja tiimihenki kärsii. Myös joukkueurheilussa esimerkiksi peleissä pelaajat voivat keskenään yrittää ohjata yhteistä kentällistä, jolloin pelaajat voivat ymmärtää ohjeet väärin tai vetää niin sanotusti herneet nenään, jos asia tuodaan tietyllä tavalla esille. 

 

Loppupelissä sama suunta 

 

Kuten aiemmissa kappaleissa pohdimmekin, mitä yhteistä tiimiyrityksellä ja urheilujoukkueella on, niin eroavaisuuksista ja haasteista huolimatta tärkein on kuitenkin sama päämäärä. Molemmissa tehdään duunia pilke silmäkulmassa ja leuka pystyssä.  

Pelit ja yrityksen toiminta onnistuu ja kehittyy, kun jokainen yksilö on tunnollisesti ja sitoutuneesti mukana. Jokaisen yksilön tahtotila ja jokaisen yksilön taitojen hyödyntäminen tiimissä ja joukkueessa on askel siihen, että yhteistyö ja tiimihenki tulee olemaan parhaimmillaan. 

 

“Yhteistyö kehittyy ihan eri tasolle, kun kaikki on kiinnostuneita siitä mitä ollaan tekemässä” 

 – Erkka Westelund (Johtamista ja Kahvia –podcast) 

 

 

 

Lähteet: 

Nightingale, E. Asenne. 2016. Maximize Event Oy 

Seppänen, L. Motivaatio – Perseelle potkimisen käsikirja. 2018. Fitra 

Hietamaa, A & Takkula, J. Johtamista ja Kahvia –podcast. 2021. Jakso “Miten voittava tiimi rakennetaan ja miten sitä johdetaan” Vieraana Erkka Westerlund (Kuunneltu 27.4.2021) 

Aihetunnisteet:
Kommentoi