Tampere
02 May, Thursday
17° C

Proakatemian esseepankki

Soluessee: Kansainväliset fysioterapiasivustot tiedonhaun tukena



Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 7 minuuttia.

Kirjoittajat Samu Lehtola ja Janne Kivioja.

Digitalisaatio on ollut viime vuosina yhä vahvemmin kasvava trendi alalla kuin alalla. Myöskään fysioterapia ala ei ole onneksi onnistunut väistämään tätä trendiä ja alan tieto on alkanut siirtymään enenemissä määrin internetin aalloille erilaisiin alustoihin. Vaikka kirjoihin painettu tieto ei ole kadonnut mihinkään ja niistä saatavaa tieto on edelleen arvokasta. Olennaista on kuitenkin, että löytyy myös vaihtoehtoisia tapoja ammentaa tietoa ja kehittää itseään. Allekirjoittaneet ovat myös itse painottaneet opiskelujen aikana internet pohjaista tiedonhakua. Etenkin fysioterapia alalla, jossa tekemisen pitäisi pohjautua tutkittuun tietoon, on tärkeää, että tutkimuksiin pääsee käsiksi muutenkin kuin kirjaston kautta artikkeleita tilaamalla. Olemme käyttäneet opiskelujen aikana erilaisia sivustoja tiedon hakuun ja huomanneet, että niiden määrä on jatkuvasti kasvanut ja materiaali, mitä löytyy ilmaiseksi esimerkiksi Youtubesta, on todella laadukasta. Selvitimme oleellisimpien ja laadukkaimpien sosiaalisessa mediassa ja netissä toimivien fysioterapia sivustojen taustatarinoita. Kuinka ne ovat saaneet alkunsa? Miten niitä on lähdetty työstämään? Milloin ne ovat levinneet kansainvälisiksi? Millaisia palveluja ja sisältöä tuotetaan? Näihin kysymyksiin vastaamme tämän esseen aikana.  

 

The Prehab Guys – Michael Lau, Graig Lindell, Arash Magshoodi  

Youtube – kanava 17800 tilaajaa  

Instagram 333 000 seuraajaa  

Facebook 85 000 tykkäystä 

 

Kolmen kalifornialaisen fysioterapiaopiskelijan alulle pistämä The Prehab Guys mainitsee nettisivuillaan missiokseen suorituskyvyn optimoimisen, pitkäikäisyyden edistämisen sekä fysioterapia-alan muuttamisen postaus kerrallaan. Nimi Prehab on lyhennelmä englannin kielisistä sanoista preventative rehabilitation ja kantava teema ja tavoite The Prehab Guys-sivuston ylläpitäjillä onkin pienentää loukkaantumisten riskiä ja auttaa ihmisiä treenamaan fiksummin, kovemmin ja tehokkaammin. Prehab Guys julkaisee videoita yleensä joka päivä ja niissä käsitellään spesifien harjoitteiden lisäksi myös erilaisia mobilisointitekniikoita. Videot on suunnattu alan ammattilaisten lisäksi myös ihmiselle, jotka ovat kiinnostuneita omasta liikkumisestaan ja miten kehittää sitä. (ThePrehabGuys 2018) 

 

Mistä kaikki alkoi?  

Tietoa The Prehab Guysista etsiessämme törmäsimme podcastiin, jossa sivuston takana olevat Graig Lindell ja Arash Magshoodi keskustelevat fysioterapian opiskelusta ja siitä mistä The Prehab Guy sai alun perin alkunsa. Opiskelujen aikana pojat huomasivat, ettei koulussa opetettu niitä juttuja mitä he halusivat oppia ja varsinkin erilaiset terapeuttisten harjoitteiden opettelu loisti kokonaan poissaolollaan. Koulussa käytiin läpi vain yksinkertaisia harjoitteita, kuten kuminauhalla tehtäviä olkapään kiertoja ja pojat kokivat, etteivät nämä harjoitteet olleet riittävän spesifejä fysioterapeuteille. Tästä syystä he alkoivat itse etsiä tutkimuksia erilaisista harjoitteista ja tekemään niistä youtubeen videoita. Oman oppimisen lisäksi he halusivat muuttaa ihmisten käsitystä fysioterapiasta ja auttaa ihmisiä ennaltaehkäisemään loukkaantumisten riskejä. Kysyttäessä pojilta miten heidän aikansa riitti varsinkin opiskeluaikana kaikkeen tähän, kokivat he, että kolmisin tehdessä ovat pystyneet hyvin jakamaan vastuuta. Yhdessä tekeminen on saanut kaikki puskemaan toisiaan eteenpäin. (Doc and Jock podcast 2017.) 

 

Mikä suunta on nyt? 

Nyt Prehab Guysin takana olevat opiskelijat ovat jo valmistuneet ja samalla oman oppimisen tueksi aloitettu videoprojekti on kasvanut suureksi sosiaalisen median yhteisöksi. Tällä hetkellä heidän sosiaalisen median kanavissaan on yhteensä lähes 500 000 seuraajaa. Videoiden lisäksi he tarjoavat tätä nykyä virtuaali konsultaatioita nettisivujensa kautta. Tämän lisäksi he ovat pistäneet pystyyn maksullisen PrehabX nimisen alustan, jossa 10 dollarin kuukausimaksulla saa:  

 

  • oikeudet heidän yli 700 videon kokoelmaansa, joissa harjoitteet on jaoteltu luokittain  
  • kuukausittaiset webinaarit, joissa käsitellään julkaistuja videoita ja saa esittää kysymyksiä  
  • pääsyn yksityiseen PrehabGuysin facebook ryhmään  

 

Vauhti ei ole suinkaan hiipumassa vaan tulevaisuudessa suunnitelmissa on myös erilaisten koulutusten järjestämistä ja sivuston kehittämistä yhä paremmin asiakkaita palvelevaksi.  

 

Physiotutors – Kai Sigel & Andreas Heck 

–       Youtube  114 000 tilaajaa  

–      Instagram 89 000 seuraajaa  

Physiotutors on kahden saksalaisen fysioterapiaopiskelijan vuonna 2012 aloittama projekti. Heidän sosiaalisen median kanavissaan on tällä hetkellä yhteensä yli 300 000 seuraajaa. Physiotutors sai alkunsa, kun Kai ja Andreas huomasivat opiskeluaikanaan, että opinnoissa käytetyt kirjat olivat huonoja opettamaan, miten esimerkiksi olkapään tutkimiseen tarkoitettuja testejä kuului tehdä. Tämän takia he käyttivät usein Youtubea tietolähteenään. Youtuben fysioterapeuteille suunnattuja opetusvideoita katsellessaan he kuitenkin totesivat, että usein niiden laatu oli tosi heikko ja testit oli myös esitetty epäselvästi ja niistä puuttui usein syy sille, miksi näin tutkitaan ja mikä on testin luotettavuus? Tämän takia he päättivät itse alkaa tuottamaan videoita oman oppimisen tueksi ja toisaalta myös auttaakseen muita fysioterapia alan opiskelijoita. Nimi Physiotutors on myös peräisin opiskeluajalta, jolloin Kai ja Andreas toimivat opiskeljatutoreina ensimmäisen vuoden opiskelijoille.  Opiskelijatutorit opettivat viikoittain ensimmäisen vuoden opiskelijoille tiettyjä aihekokonaisuuksia ja saivat tästä opintopisteitä. Opintopisteitä varten piti kuitenkin tehdä myös kirjallinen raportti siitä, mitä ensimmäisen vuoden opiskelijoilla on opetettu. Kumpikaan pojista ei ollut erityisen kiinnostunut raporttien kirjoittamisesta, joten he ehdottivat opettajalle, jos voisivat tehdä videoita opetetuista aiheista raportin kirjoittamisen sijaan. Tätä kautta Youtube-videot saivat siis luontevasti nimekseen Physiotutors.  (Grow My Clinic Podcast 2018) 

 

Suosion kasvu 

Tällä hetkellä heidän Youtube-kanavallaan on 114 000 tuhatta tilaajaa ja siellä on yli 400 alaan liittyvää videota. Kaikki videot pohjautuvat tutkittuun tietoon ja tutkimukset on linkattu videoiden tietoihin.  Sisältöä löytyy monipuolisesti erilaisista testeistä sekä harjoitteista ja se on kasattu järkevästi omiin osioihinsa.   

Vasta viime vuosina seuraajamäärä on alkanut kasvaa isommin ja Andreas ja Kai toteavatkin, että kerkesivät julkaista yli 150 videota ensimmäisen kolmen vuoden aikana ilman, että seuraajamäärä merkittävästi kasvoi. Physiotutors oli siis alussa vain oman oppimisen tueksi tehty harrastus, eikä pojilla ollut alusta asti tarkoituksena kasvaa kaupallisessa mielessä.   

 

Trust me I´m a Physiotherapist  

–       Instagram – 71 300 Seuraajaa  

–      Facebook – 301 000 Tykkäystä    

Trust me I´m a Physiotherapist on Hollantilaisen Nils Oudhousin perustama brändi. Heillä on käytössään nettisivusto, facebook-sivu sekä instagram-tili. Nils on koulutukseltaan fysioterapeutti, joka on erikoistunut manuaaliseen terapiaan. Hän on luonut Facebook-tilin, jonka avulla voidaan jakaa fysioterapiaan liittyvää tietoa ja se toimii myös keskustelun avauksena fysioterapeuteille ympäri maailman. Hän haluaa fysioterapeuttien jakavan enemmän tietämystään toisilleen. (Oudhuis 2017) 

 Oudhuis kertoo oman tarinansa ja sen, kuinka Trust me I´m a Physiotherapist sai alkunsa. Hänen kouluaikansa oli vaikeaa, Fysioterapeuttikoulutus venyi kuusi vuotiseksi, vaikka se pitäisi suorittaa neljässä. Hän reputti kolme työharjoittelua. Ensimmäisestä hänet potkittiin pihalle viiden viikon jälkeen. Toisessa harjoittelussa hän ehti olla 14 viikkoa, kunnes hän epäonnistui ja sai lähteä. Kolmannesta harjoittelusta hän lähti itse muutaman viikon jälkeen koska ei tullut toimeen harjoitteluohjaajan kanssa. Nils sai vielä yhden mahdollisuuden suorittaa harjoittelun, joka määrittelisi valmistuuko hän vai ei. Harjoittelupaikassa oli kovat vaatimukset ja Nilsille oli jo etukäteen mainittu, ettei harjoittelusta selviäsi ilman kunnollista valmistautumista. (Oudhuis 2018) 

Ensimmäisen harjoitteluviikon jälkeen Nilsille ojennettiin A4 paperi täynnä asioita, joita hän teki väärin. Toisella viikolla annettiin uusi paperi, jossa oli lista asioista, mitä hänen täytyy parantaa. Hän ei saanut ainuttakaan kehua noiden viikkojen aikana. Sama kaava toistui viikko viikolta, mutta parannettavien asioiden lista ei tuntunut pienenevän juuri lainkaan. Kun harjoittelun palaute annettiin 10 harjoitteluviikolla. Palaute ei ollut hyvää, mutta Nils ei ymmärtänyt, mikä oli vialla. Hän otti kaksi viikkoa vapaata harjoittelusta ja pyrki rentoutumaan. Hän oivalsi olevansa itse ongelma kehittymiselle. Asenne, työmoraali, taito ottaa palautetta vastaan eikä pelätä epäonnistua. Kun hän ymmärsi, että näitä asioita muuttamalla hän pystyy kehittyä fysioterapeuttina, hän läpäisi fysioterapiakoulun. Hän on jälkeen päin onnellinen tästä vaikeasta jaksosta elämässään, koska se kasvatti häntä todella paljon ihmisenä ja auttoi ymmärtämään asioita erinäkökulmista. (Oudhuis 2018) 

Facebook- sivun perustaminen    

Nils aloitti valmistumisensa jälkeen fysioterapeutin työt poliklinikalla. Poliklinikan omistaja halusi saada nostettua yrityksen sijoituksia Google-haussa. Nils loi yritykselle Facebook-sivun ja alkoi tekemään hakukoneoptimointia. Hän seurasi itse Trust me I´m a Traveller Facebook- sivua, josta hän keksi nimen myös omalle sivulle. Aluksi hän kutsui ystäviä tykkäämään sivusta. Pian sivuilla oli 100 tykkääjää. Seuraavaksi hän halusi päästää 200 tykkäykseen. Hän alkoi kirjoittamaan mielenkiintoisia artikkeleita ja julkaisuja. Tehtyään hetken benchmarkkausta hän huomasi, miten muut luovat mielenkiintoista sisältöä Facebook-sivuilleen. Hänellä oli ajatus: “Why learn it, if you can´t share it?”. Nils päätti kirjoittaa artikkelin asioista, joita oli oppinut opiskeltuaan manuaalista fysioterapiaa. Hänellä oli täydet oikeudet käyttää Pubmed -tietokantaa, joka helpotti lähteiden ja tutkimusten etsimisessä. Sivusto sai yllättäen 1000 seuraajaa täyteen. Siitä lähtien Nils on julkaissut sivustolle lähes päivittäin viiden vuoden ajan ja nauttii siitä. Nykyään Facebook-sivuilla on vierailevia fysioterapian asiantuntijoita mukaan lukien Peter O´Sullivan, Karim Khan sekä Emma Stokes. (Oudhuis 2018) 

 

Fysioterapiakoulutuksen oppeja  

Tiedot ja taidot, joita opimme koulussa ovat elintärkeitä meille fysioterapeuteille. Fysiologia, anatomia, neurologia, kliininen päättely ja biomekaniikka. Kuitenkin Nils koki, ettei omannut manuaalisia taitoja, joita hän näki harjoitteluohjaajien hyödyntävän. Hän ei kokenut omaavansa riittävästi taitoa luoda yksilöllistä progressiivista harjoitusohjelmaa. Hänellä ei ollut myöskään tarvittavia kommunikaatiotaitoja. Hän oli huomannut, että monet asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä, jos hän harjoitti liikaa ns. Hands-off fysioterapiaa. Hän on uransa aikana oppinut yhdistämään manuaalista terapiaa, harjoittelua ja motivoivaa haastattelua sopivissa määrin fysioterapiakokonaisuuteen, jotta voi antaa parhaan mahdollisen avun asiakkailleen. (Oudhuis 2018)  

Trust me-ED 

Tuoreimpana aluevaltauksena Nils ja Jorn Lauritszen on perustanut Trust me-ED videoiden suoratoistopalvelun, joka on heidän sanojensa mukaan: “Netflix for physiotherapists.” Sivuston tarkoituksena on tuottaa laadukasta opetusmateriaalia, joka on suunnattu kaikille maailman fysioterapeuteille. He halusivat luoda alustan, johon kerätään keskitetysti sisältöä. Tämän avulla voidaan säästää aikaa ja vaivaa tiedon etsimisestä. Kaikki videomateriaalit ovat käytännönläheisiä, joita voi hyödyntää työelämässä. (Trust me-ED n.d.) 

Hinta: 9,99 € kuukaudessa tai 99,90€ vuodessa. Tarjolla myös 7 päivän ilmainen kokeilu mahdollisuus. 

 

Pain Revolution –  Professori Lorimer Moseley  

Pain Revolution on Australiassa perustettu järjestö, joka pyrkii muokkaamaan ihmisten käsityksiä kivusta. He tarjoavat tukea paikallisille terveysalan ammattilaisille Australiassa, jotta he voisivat kehittyä kivun hoidon ammattilaisiksi. Pain Revolution järjestö järjestää paikallisille kipukoulutuksia, joissa pyritään poistamaan ennakkoluuloja kipua kohtaan. Järjestö perustettiin vuosien kipukoulutuksen ja tutkimuksen tuloksena vuonna 2016. Järjestöllä on neljä ohjaavaa arvoa toiminnalleen: Voimaantuminen, tinkimättömyys, yhteenkuuluvuus ja kunnioitus. (Pain Revolution 2018) 

Kroonisesta kivusta on tehty lukemattomia tutkimuksia ja sen mekanismeista tiedetään jo todella paljon. Noita tutkimuksia hyväksikäyttäen Pain revolution pyrkii kääntämään ihmisten ajatusmaailmaa ja kipukokemuksia. Professori Lorimer Moseley mainitsi, että kroonista kipua ei ole helppoa selättää, mutta meidän tehtävämme on auttaa ihmisiä sen taltuttamisessa. (Moseley 2018) 

Pain Revolutionilla on käytössään niin sanottu Brain Bus, eli “aivobussi”, joka kiertää ympäri Australiaa. Bussissa pääsee kokemaan erilaisten virtuaalisen todellisuuden keinoin kipuopastusta. Pain Revolution järjestää myös pyöräilytapahtumia, joilla kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen ja kipututkimukselle. Pain Revolution toimii Instagramissa, Linkedinissä sekä Facebookissa.  

Physio-Network  

Sivusto on perustettu kolmen Facebook-ryhmän pohjalta: 

  • Rethinking Physiotherapy – noin 187 000 tykkäystä 
  • Physio Research – noin 124 000 tykkäystä 
  • Physio Digest – noin 42 000 tykkäystä 

Physio network mukaan lukien nämä kolme Facebook-sivua, heillä on yhteensä noin 410 000 tykkääjää.  

Physio-network on nettisivusto, joka on perustettu auttamaan fysioterapeutteja pysymään ajan tasalla ja myös ymmärtämään uusimpia tutkimuksista ja alaan liittyvää sisältöä. Heidän tavoitteena on kohentaa fysioterapeuttien tasoa maailmanlaajuisesti. He näkevät vahvasti, että tutkitun ja kokemuksellisen tiedon yhdistäminen ovat fysioterapian perusta. Kokemus kertyy ajan kanssa, mutta usein fysioterapeuteilta unohtuu tutkitun tiedon hyödyntäminen. Tästä syystä Physio-Network on alun perin perustettu, jotta voidaan tuottaa laadukasta tutkittua tietoa yhdelle alustalle. (Physio-Network n.d.) Käytännössä Physio-Network kerää kuukauden aikana 12 kliinisesti pätevintä tutkimusta, jotka lähetetään suoraan sähköpostiin. Sivusto ylläpitää myös blogia tutkimuksista, josta löytyy todella kattavasti uusimpien tutkimusten tulokset ja analyysit. Physio-Network tarjoaa yksityishenkilölle kaksi eri maksutapaa:  

Kuukausijäsenyys 9 £ sekä vuosijäsenyys 99 £. Opiskelijoille on tarjolla myös 20 % alennus palvelusta. (Physio-Network n.d.) 

Physiopedia 

Physiopedia on nimensä mukaisesti fysioterapeuteille suunnattu wikipedia, jossa voi tehdä vapaasanahakuja fysioterapiaan liittyen. Sivusto on ilmainen ja sisältöä tuotetaan wikipedian tavoin yhteisön voimin. Sivusto toimii yhteistyössä monien alan korkeakoulujen kanssa ja sen ylläpito kustannukset katetaan hyväntekeväisyys periaatteella. Sivuston visiona on koota yhteen kaikkien saataville mahdollisimman kattavasti fysioterapeuttista osaamista. Sivusto sai alkunsa vuonna 2009 kun brittiläinen fysioterapeutti Rachel Lowe sai ideaan perustaa wiki-sivuston fysioterapeuteille. Hän aloitti itse sivuston ylläpidon kirjoittamalla muutaman artikkelin mutta nopeasti eri korkeakoulujen opiskelijat alkoivat myös tuottaa sisältöä tietokantaan. Nykyään Physiopedia on nettisivujensa mukaan internetin suurin ja suosituin tietolähde fysioterapeuteille, kun sen sivustoilla vierailee kuukausittain noin 2 miljoonaa yksilöityä kävijää eri puolilta maailmaa. (Physiophedia) 

Physiopedian ohessa toimii nykyään myös maksullinen Physioplus-sivusto joka tarjoaa kymmeniä eri aiheisiin liittyviä kursseja. Kurssien lisäksi palvelun avulla saa oikeuden lukuisiin maksullisiin tutkimusartikkeleihin, kirjoihin ja yhteiseen keskustelualustaan, jossa on fysioterapeutteja ympäri maailman. Palvelun vuosimaksu on 99 puntaa mutta se on myös mahdollista hankkia koko työyhteisölle yhdellä maksulla. (Physiophedia) 

Pohdinta  

Laadukkaita fysioterapeuttista tietoa jakavia sivustoja on tarjolla paljon ja ne julkaisevat uutta materiaalia pääsääntöisesti aktiivisesti tai erittäin aktiivisesti. Erityisesti ne sivustot, jotka tarjoavat maksullisia palveluja. Pääsääntöisesti sivustoja ovat perustaneet fysioterapeutit, jotka ovat kokeneet puutteita saatavilla olevan tiedon laadussa tai opetuksessa. He haluavat jakaa laadukasta materiaalia kaikille, joilla on halua oppia uutta tai seurata uusimpia tutkimustuloksia.  Esseetä tehdessä ja tietoa siihen etsiessä löysimme myös meille uusia sivustoja, joista olisi voinut olla jo opiskelujen aikana suuri hyöty. Fysioterapeuttikoulutuksen alussa olisikin hyödyllistä käydä läpi näitä kaikki mahdollisia sivustoja, varsinkin nyt kun lähiopetuksen resurssit pienenevät vuosi vuodelta. Pelkkä Google-haku ei välttämättä löydä kaikkea sisältöä. On tehokkaampaa tiedonhaun näkökulmasta tietää näistä sivustoista, joissa pääsee suoraan käsiksi tietoon mitä etsii.  

Fysioterapeutin tiedonhaku käy jatkuvasti helpommaksi digitalisaation vuoksi. Tämä helpottaa fysioterapeutin työtä, kun vain muistaa lähdekritiikin. Kaikki näistä sivustoista eivät vastaa tuotetun materiaalin todenperäisyydestä. Esimerkki tällaisesta on Physiopedia, joka toimii samalla periaatteella kuin wikipedia. Kuka vaan halukas pääsee muokkaamaan sisältöä niin ei voida olla varmoja, onko tieto luotettavaa ennen kuin sen lähdeviitteet on varmistettu.  

Lähteet:  

Oudhuis, N. 2017. Hi, my name is Nils Oudhuis. Luettu 10.10.2018. https://trustmephysiotherapy.com/about/ 

 

Oudhuis, N. 2018. My Story: Nils, creator of Trust me I´m a Physiotherapist Facebook Page. British Journal of Sports Medicine. Luettu 10.10.2018. https://blogs.bmj.com/bjsm/2018/04/19/my-story-nils-creater-of-trust-me-im-a-physiotherapist-facebook-page/  

 

Dock and Jock podcast. 2017. http://docandjock.com/e168-prehab-guys/ 

 

Grow My Clinic Podcast. 2018. https://player.fm/series/grow-my-clinic-podcast/ep-051-lessons-on-growing-your-online-community-from-the-physiotutors 

 

Trust me-ED. N.d. About. Luettu 12.10.2018. https://www.trustme-ed.com/about  

 

Moseley, L. 2018. Vision of Pain revolution. Luettu 12.10.2018. https://www.painrevolution.org/vision  

 

Physio-Network. N.d. Who We Are. Luettu 12.10.2018. www.physio-network.com/about-us/   

 

Physio Tutors. N.d. About us. Luettu 12.10.2018. https://www.physiotutors.com/ 

 

Physiopedia. N.d. About us. Luettu 29.10.2018. https://www.physio-pedia.com 

Kommentoi