Tampere
21 May, Tuesday
18° C

Proakatemian esseepankki

SohvaperunaKirjoittanut: Ella Kantola - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Unfu*k yourself
Gary John Bishop
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Johdanto

Tervetuloa matkalle, jossa saatat huomata, ettei itseavun tarvitse olla pakattua pumpulivillaa ja sokerikuorrutusta. Gary John Bishop, lukemani opuksen kirjoittaja, ei tullut kertomaan minulle, että olen ihana ja ainutlaatuinen lumihiutale. Hän tuli kertomaan, että minulla on valta ottaa elämäni ohjat omiin kätösiini ja lopettaa vatvominen, käyttäen hieman voimasanoja matkalla. Tässä esseessä me pureudumme syvemmälle “Unfu*k Yourself” -kirjan maailmaan ja tutkimme sen ainutlaatuisia näkökulmia itsensä johtamisesta. Heittäkäämme siis tässä vaiheessa akateemiset imagolasit nurkkaan (voi myös laskea nätisti, tarvitset niitä varmasti vielä, kun menet lukemaan muiden akateemisempia kirjoituksia.) ja jatkakaamme tämän rehellisen ja ei niin akateemisen esseen tutkimista.

Itsensä johtamisen merkitys

Itsensä johtaminen on kuin ilma, joka täyttää elämäsi pilvillä. Pilvet, ne ovat ne pienet häiriöt ja tekosyyt, jotka saavat sinut viivyttämään asioita. Ne ovat kuin laiskuuden, pelon ja Netflix-sarjojen jatkuva virta. Onneksemme, tässä vaiheessa paikalle saapuu itsensä johtaminen, joka puhkuu ja puhaltaa pilvet pois. Se saa sinut liikkeelle, tarttumaan tuumasta toimeen ja toteuttamaan unelmiasi. Itsensä johtamisen ei kuulu olla loputonta itsensä piiskaamista, vaan kykyä ohjata itseäsi haluamaasi suuntaan.

Miksi siis välittää itsensä johtamisesta? Koska se antaa sinulle mahdollisuuden olla paras mahdollinen versio itsestäsi. Se auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi, oli sitten kyseessä maailmanvalloitus tai esseiden kirjoittaminen. Se on kykyä pitää itsesi kurissa, kun houkutukset vaanivat joka nurkan takana. Se on suunnan antamista elämälle sen sijaan, että annat elämän kuljettaa sinua, minne sattuu.

Tässä istuessa, tätä esseetä kirjoittaessani, tuli ensimmäinen pilvi paikalle. Pylly on puutunut, nenästä vuotaa kirkasta nestettä ja nälkäkin alkaa olla. Tässä vaiheessa varmaan voisi kuvitella, että otan itseäni niskasta kiinni ja jatkan taistellen esseen kirjoittamista, mutta paljastettakoot heti, että olen itsensä johtamisen osilta hiukan heikko yksilö, joka vasta opettelee tätä ruhtinaallista taitoa, joten jatkakaamme myöhemmin.

Itsensäjohtamisen perusperiaatteet

Ensimmäisenä perusperiaatteisiin kuuluu oman puhetavan tiedostaminen. Puhu itsellesi positiivisesti äläkä lannista itseäsi omalla puheellasi. Seuraavaksi haasta omat negatiiviset ajatukset. Ovatko ajatukset totta, vai perustuvatko ne ennakkoluuloihin tai menneisiin kokemuksiin. Kolmas perusperiaate kirjan mukaan on: Toiminta on avain. Sisäisen puheen muuttaminen on tärkeää, mutta se on vasta ensimmäinen askel. Toiminta on se, mikä lopulta vie meidät kohti tavoitteitamme. Olemalla aktiivisia ja tekemällä tavoitteiden eteen töitä voimme näyttää itsellemme, että pystymme saavuttamaan mitä tahansa. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, lyhykäisyydessään toimii itsensä jatkuva kehittäminen.

Kuinka kehittää itsensäjohtamista

Itsensä johtaja ei jämähdä paikoilleen, vaan hakee jatkuvasti mahdollisuuksia oppia ja kasvaa. Tiedon ja taitojen hankkiminen on olennainen osa itsensä johtamista. Lukeminen, kurssit ja kokemusten reflektointi auttavat meitä kasvamaan ihmisinä ja nämä ovatkin asioita, jotka tällä hetkellä tarjoillaan hopea lautasella suoraan nenän eteen. On tärkeää pysyä jatkuvasti avoimena uusille ideoilla ja erilaisille näkökulmille, jolloin myös tällainen pessimisti voi mahdollistaa itselleen kehityksen ja kasvun ihmisenä. Itsensä johtaminen vaatii myös tehokasta ajanhallintaa. Järkevä suunnittelu ja aikataulutus auttavat saavuttamaan tavoitteita. On olennaista priorisoida tehtäviä ja välttää ajan tuhlaamista epäolennaisiin asioihin.

Itsejohtaminen ja menestys

Itsensä johtamisen taito on erittäin olennainen osa menestyksen rakentamisessa. Se mahdollistaa selkeiden tavoitteiden asettamisen, ajanhallinnan sekä oman toiminnan ja ajattelun hallinnan. Hyvä itsensä johtaja pystyy saavuttamaan enemmän, vähentämään stressiä ja nauttimaan onnistumisen tunteesta. Itsensä johtaminen ei ainoastaan ole liiketoiminnan tai uran menestyksen perusta, vaan sillä on myös valtava positiivinen vaikutus elämäsi kaikkiin osa-alueisiin. Menestys tarkoittaa itse kullekin eri asioita, mutta hyvällä itsensä johtamisella saat hyvät eväät menestyä, missä ikinä haluatkin.

Vastuun ottaminen omasta elämästä

‘’Lakkaa syyttämästä huonoa tuuria. Lakkaa syyttämästä muita. Lakkaa syyttämästä ulkoisia vaikutteita ja olosuhteita.’’ (Gary John Bishop 2020) Kirja kiteyttää hyvin ajatuksen, millaiseen elämään tyydyt, sellaisen myös saat. Unfuck yourself kirjan kirjailija ei suinkaan paapo lukijaa ja voivottele sitä, kuinka huonosti nyt asiat onkaan. Etkö tykkää elämäsi sisällöstä? Ole hyvä, ja ala tekemään muutoksia, jotta pääset kulkemaan kohti sitä elämää, jonka haluat. Jos et tartu tuumasta toimeen ja ole valmis muutoksiin, olet valmis sietämään elämääsi sellaisena kuin se on.

‘’Minä suostun näkemään vaivaa’’. Tämä tulee muovata kysymykseksi ja miettiä vastausta. Oletko valmis näkemään vaivaa?

 

Kuva: Stellar Consulting & Training 2020

 

Negatiivisen ajattelun voittaminen

‘’Tuomitsevat ajatukset risteilevät päässäsi taukoamatta: Takaraivossa nakuttavan pienen äänen mukaan olet laiska, tyhmä tai muuten vain huono.’’ Kirjoitti Bishop. Lähes joka päivä, joku edellä mainituista ajatuksista käy kääntymässä mielen päällä. Joskus kyse on pienistä asioista, kuten 15 minuuttia lyhyemmän metsälenkin tekeminen koirien kanssa kuin olin alun perin suunnitellut. Joskus puhutaan isommista asioista, kuten siitä, että olen vetkutellut tämän esseen tekemistä kuukauden päivät. Tällainen ajattelu uuvuttaa ja lisää stressiä, mutta minkäs sille ajattelulleen mahtaa, jos ei mitään saa aikaiseksi. Oletkin tehnyt tempun itsellesi, ja tekemättä jättämisellä lisännyt aikaa negatiivisille ajatuksille. Huippua..

Unfuck yourself kirjan mukaan, jokaiseen päivään kuuluu kahdenlaista puhetta. Puhetta toisille sekä puhetta itselleen. Ihminen ehtii miettiä päivän aikana yli 50 000 ajatusta ja onkin pelottavaa miettiä, kuinka iso prosentti siitä on negatiivisia ja ikäviä asioita itseään kohtaan. Sisäisen puheen sävyn vaikutusta on tutkittu hurjasti, ja onkin todettu sillä olevan valtava vaikutus elämänlaatuun. ‘’Omia olosuhteita kuvaava kielenkäyttö määrittelee, kuinka olosuhteet nähdään ja koetaan ja kuinka niissä toimitaan. Sanavalinnat vaikuttavat myös huomattavasti siihen, kuinka omaan elämään ja sen ongelmiin suhtaudutaan’’. (Gary John Bishop 2020)

Hyvät uutiset ovatkin, että myönteinen puhe voi kohentaa mielialaa melkoisesti, vahvistaa itsetuntoa, lisää aikaansaapuutta ja se saattaa olla keskeisessä osassa menestyksen sekä onnellisuuden pyhätössä. Näin pessimistinä, kun kyseisen kirjan luin ja nyt yritän omia ajatuksiani saada sanoiksi, hiipii pieni ahdistus olan taakse. Viimeiset 20 vuotta, olen opetellut, ettei pidä odottaa liikaa itseltäni tai muilta. Persiilleen se kuitenkin menee, enkä kuitenkaan pääse sinne, minne olen pyrkimässä. Joten tässä onkin todella suuri haaste, ajattelutavan totaali muuttaminen. Luulisi sen olevan helppoa, katso peiliin ja totea olevasi huippu tyyppi, joka pystyy mihin vaan. Mutta hei, mähän olen huippu tyyppi, joka pystyy mihin vaan. Tästähän se alkaa.

Heipat ‘’mut kun’’ lauselle

Itsensä johtamisen taito mahdollistaa sen, että yksilö voi olla paras mahdollinen versio itsestään ja saavuttaa tavoitteitaan, oli kyse sitten ammatillisesta menestyksestä, henkilökohtaisesta kasvusta tai vaikka esseiden kirjoittamisesta. Itsensä johtaminen auttaa meitä pitämään itsemme kurissa ja keskittymään olennaisiin asioihin, eikä antamaan elämän vain viedä mukanaan. Toivottavasti sain tuotua esseessäni esille sitä, kuinka suuri merkitys on vastuun ottamisella omasta elämästä. Nyt on aika lopettaa syyttäminen ja valittaminen, ja sen sijaan tarttua toimeen muutosten aikaansaamiseksi. Tämä antaa mahdollisuuden ohjata elämää ja mennä kohti haluttuja päämääriä.

Lähteet

Bishop, G J. 2020. Unfu*k yourself. Lopeta märehtiminen. Aloita elämä. WSOY, äänikirja.

Stellar Consulting & Training. Self-Leadership. Viitattu 25.10.2023

Self-Leadership

Kommentoi