Tampere
03 May, Friday
18° C

Proakatemian esseepankki

Slushin eväät ja lukukauden täysi kori.



Kirjoittanut: Toni Ryöppy - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Slushin eväät ja lukukauden täysi kori

Esseen tekijä: Toni Ryöppy

Johdanto
1.Itseni kehitys.
2.Rewind Evision 2019.
3.Slush 2019.

Joulukuu 2019
Proakatemia
Yrittäjyyden ja tiimijohtamisen koulutus

Johdanot

Lukukauden lopulla on hyvä käsitellä asioita, joita lukukausi on tuonut mukanaan matkan varrella, miten se kehitti itseäni, tiimiämme ja mitkä olivat sen kohokohtia. Kuten hyvä ystäväni ja tiimiläiseni, Arttu Hilli sanoo, itse opiskelu Proakatemialla on jatkuvaa tiedonkeräämistä, itsensä kehittämistä ja sen kaiken tiedon soveltamista käytäntöön reaaliajassa ja juuri se tekee Proakatemiasta erilaisen. Saamme käyttää oppejamme välittömästi oman tiimiyrityksen pyörittämisessä ja todeta kuinka hyvin ne opit soveltuvat työelämään ja mitä opittavaa tai parannettavaa niissä kyseisissä opeissa vielä on.

Itseni kehitys

Itse koen oman kehitykseni olleen omalla mittakaavallani huimaa. Vaikka olenkin todella sosiaalinen ihminen niin en pidä ollenkaan siitä, että olen ”näytillä”. Olen kuitenkin alkanut ja yrittänyt olla pajoissa aktiivisempi. Omasta tottumuksestani pidän yleensä suuni kiinni, en sen takia, että etten haluaisi puhua, vaan sen, että prosessoin asioita pääni sisällä valtavasti ja pyörittelen eri variaatioita ja näkökulmia asioista. Olen kuitenkin kaikesta tästä huolimatta yrittänyt tuoda enemmän asioita esille pajassa tiimini vuoksi. Siitä olen kuitenkin tiimilleni äärimmäisen kiitollinen, että he eivät ole pakottaneet minua tai niitä muita hiljaisempia puhumaan. He ovat rohkaisseet heitä jollain muulla tavalla, jonka seurauksena nämä hiljaisemmat ovat sanoneet oman mielipiteensä asiaan, mikäli se on sen vaatinut.

Olen oppinut valtavasti liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä asioita. Olen oppinut ymmärtämään paremmin tiimiläisiä ja tiimin toimintaa.

Olen ottanut vastuuta tiimissäni ja toiminut taloustiimissä hoitaen osuuskunnan talousasioita ja tammikuussa astunkin talouspäällikön saappaisiin ja iso vastuu siirtyy tämänhetkisen talouspäällikön Säteen harteilta minulle. Minun onnekseni olen aina ollut erittäin tarkka rahasta ja pitänyt kirjaa kaikesta, joten raha-asioiden organisoinnin näkökulmasta ei todennäköisesti tule ylitsepääsemättömiä haasteita vastaan. Kuitenkin se kaikki muu mitä pyörii työtehtävän ympärillä, on vielä jokseenkin opettelua tai jo opitun asian harjaantumista.

Olen mennyt epämukavuusalueeni ulkopuolelle olemalla enemmän esillä tietyissä tilanteissa, oli sitten kyse esiintymisestä tai puhumisesta, itse kokemani ”ison” väkijoukon edessä. Kehityn koko ajan lisää ja jos verrataan sitä lähtökohtaa minkälainen ihminen olin esiintymistaidoiltani Proakatemialle tultaessa, niin en voisi uskoa, että pääsisin tähän pisteeseen missä olen nyt. Askel kerrallaan, vaikka sipsutellen mennään.

Oma intohimoni on teknologia ja kaiken maailman tulevaisuuden innovaatiot ja se, miten voimme viedä teknologisella tasolla kehitystä eteenpäin. Suurin osa kirjoistanikin mitä luen, liittyy teknologiaan.

Tulevana lukukautena haluan oppia myymään paremmin, parantaa esiintymistaitojani ja olemaan tiimilleni yksi niiden monien joukossa, joka pitää pakkaa koossa ja korostaa muiden ammattitaitoa.

Rewind Evision 2019

Tiimimme on mennyt myös valtavasti eteenpäin. Tiiminä olemme kehittyneet dialogissa ja avoimuudessa. Uskallamme tulla enemmän esille tiukan paikan tullen ja välillä keskustelu saattaa jopa hieman kärjistyä, mikäli kaikki ei ole asiasta samaa mieltä, mutta onneksi me emme riitele tiimiläisten kesken vaan asiat riitelevät keskenään. Päätöksenteko eri asioissa on helpottunut valtavasti, jos vertaamme alkukevättä, jolloin saatoimme sumplia mielestäni jotain aivan epäoleellista tai vähäpätöistä asiaa päivätolkulla. Pystymme tekemään paljon nopeammin koko tiimiin vaikuttavia päätöksiä. Olemme alkaneet antamaan enemmän vastuuta yksilöille heidän tehtävissään tiiminä ja luottamaan siihen, että asiat tulee tehtyä.

Pajoissa dialogi on ollut monipuolisempaa ja ne kaikkein äänekkäimmät henkilöt ovat antaneet tilaa muillekin puhua. Yksilötasolla olen huomannut monien kehittyvän omien mielenkiinnon kohteiden parissa ja jakanut oppejaan sitä kautta koko tiimille ja on mahtava nähdä näitä henkilöitä tekevän niin intohimoisesti töitä ja pitävän siitä mitä he tekevät. Se ei vie pelkästään kyseistä henkilöä eteenpäin vaan koko tiimiä.

Olemme koittaneet pariin otteeseen SCRUM mallia tiimin kesken, jossa jaettiin koko tiimi pienempiin, noin 4-6 henkilön ryhmiin, jossa jokaiselle jaettiin omat osa alueet projekteissa ja yhteiset ja henkilökohtaiset tavoitteet. Pisteytimme tekemisemme yhdessä koko tiimin kesken ja SCRUM mallin loputtua katsoimme, oliko SCRUM tiimit päässeet henkilökohtaisiin ja yhteisiin tavoitteisiin. Tämä puski jokaista henkilökohtaisella tasolla eteenpäin. Loppujen lopuksi koimme kuitenkin, että tämä ei välttämättä tällä hetkellä ole tiimille paras vaihtoehto. Tammikuusta lähtien tiimillämme puhaltaakin uudet tuulet ja koitamme koko tiimin voimin jotakin uutta liiketoimintamallia.

Kehitymme koko ajan tiiminä eteenpäin ja pyrimme saavuttamaan täydellisyyden, tuskin koskaan pääsemättä siihen, koska täydellistä ei ole olemassakaan. Tähän voin lainata hyvin tiimiläiseni Tuomaksen letkautusta, kun kävimme tiimin voimin lukukauden lopun kunniaksi ”yksillä”. Se kuuluu seuraavasti.
”Paskastakin voidaan puristaa timantti, kunhan antaa vaan tarpeeksi painetta” -Tuomas Saarinen, 2019, Hovipoika.

Oi myyntipäivät, myyntipäivillä teimme jokainen valtavasti töitä ja olimme valmistautuneet siihen todella hyvin. Strategiamme ei tällä kertaa välttämättä ollut oikea tapa myydä myyntipäiville. Sen kuitenkin voin sanoa, että se mikä tänä vuonna hitsasi eniten tiimiämme yhteen, oli ”hands down” myyntipäivät! Myyntipäivien jälkeen tiimimme sisällä liikkui positiivisella tapaa aivan erilainen ilmapiiri, jokainen koki enemmän tai vähemmän antaneensa itsestään tiimille.
Vaikkemme voittaneetkaan niin jokainen voi varmasti todeta, että suurin voitto meille oli, yhteinen kehitys tiiminä.

Slush 2019

Jokainen on varmasti vähintäänkin Proakatemian sisällä kuullut tapahtumasta Slush. Onnekseni tiimistämme neljä onnekasta sattui voittamaan liput sinne, nimittäin minä, Arttu, Vellu ja Aaron. Liput voitettua ja siitä kuultua, firmojen pikkujoulut Himoksella ja muu ohjelma sai väistyä Slushin tieltä, olihan se ”once in a lifetime opportunity”. Varasimme sarjaliput junaan koko poppoolle etukäteen ja odotimme tapahtumaa kuin kuuta nousevaa.

Tapahtumapäivänä matkasimme junalla Helsinkiin päin ja saavuimme Slushin porteilla tyylikkäästi 15 minuuttia etukäteen ennen ohjelman alku, näemmä muutama muukin oli samalla suunnitelmalla liikenteessä. Viimein päästyämme satunnaisesta repputarkastuksesta ja tapahtumapassien lunastuksen jälkeen pystyimme jatkamaan matkaa narikkaan, jossa pääsimme jonottamaan taas vähän lisää. Toki kaikki tämä sujui sutjakkaasti ottaen huomioon se kaikki väenpaljous.

Pääsimme astumaan sisään itse ”pelipaikoille” ja se mikä nappaa varmasti jokaisella silmään ensimmäisenä on toinen toistaan erikoisemmat koreografiat ja neonvalot. Jos ei olisi tiennyt tapahtuvan olevan kansainvälinen teknologia- ja kasvuyritystapahtuma, olisi voinut erehtyä olevansa kuin jossakin Star Wars elokuvassa.

Itse tapahtumassa on valtavasti maailmanluokan huippupuhujia ja monia niistä kävimmekin kuuntelemassa, parhaiten itselleni jäi kuitenkin päähän puhujista Nextmindin perustaja ja toimitusjohtaja Sid Kouider, Miki Kuusi, joka on Wolt sovelluksen perustaja ja toimitusjohtaja ja yksi Slushin perustajista, sekä Twitchin yksi perustajista Kevin Lin.

Nextmind, Sid Kouider

Sid Kouiderin puheenvuorossa hän piti presentaatiota firmastaan, jossa pystytään alkeellisella tasolla ajatuksen voimalla hallitsemaan esimerkiksi tietokoneen hiirtä näytöllä tai säätämään voluumia. Olemme menossa lähemmäs ja lähemmäs sci-fi leffoja. Kuvitelkaa jos pystymme tulevaisuudessa kontrolloimaan ajtuksiemme voimalla kaikenmaailman arjen askareissa käytettäviä digitaalisia laitteita.

”A TEAM OF NEURO-ENGINEERS DEDICATED TO THE FUTURE OF NEUROTECHNOLOGIES We are a fast-growing team of neuroscientists, machine learning and hardware engineers, developers and designers all working on creating a telepathic link between humans and technology.” -Nextmind

Twithc, Kevin Lin

Kevin Lin puhui hienosti omasta intohimostaan, kun he olivat nuorempana ennen Twitchin perustamista katsoneet pelivideoita internetistä ja nauttineet siitä yhdessä ystävien kanssa ja yksin. Yhdessä he olivat ruvenneet miettimään, että olisiko mahdollista striimata näitä kyseisiä videoita reaaliajassa. Tämän seurauksena Twitch sai alkunsa, joka nousi välittömästi hitiksi ja nykyään se onkin maailman suosituin livestreaming platformi. Tämä kaikki kertoo vain siitä, että omasta mielenkiinnon kohteesta tai intohimosta voi todellakin tehdä itselleen elantonsa ja totisesti he tekivätkin myydessään Twitchin Amazonille 2014, 730 miljoonalla eurolla.

”Twitch on kesäkuussa 2011 perustettu yhdysvaltalainen reaaliaikaiseen suoratoistoon (“striimaukseen”) keskittynyt palvelu tietokone- ja konsolipelaajille. Palvelussa kuka tahansa voi suoratoistaa videosisältöä verkkoon.
Sivustolla suoratoistetaan ensisijaisesti videopelejä, mutta myös muu sisältö kuten ruoanlaitto ja keskusteluohjelmat ovat sallittuja. Sivusto kerää yli 200 miljoonaa katselukertaa vuodessa, ja se on maailman 28. vierailluin verkkosivusto. ” -Wikipedia Twitch

Wolt, Miki Kuusi

Miki Kuusi puhui omassa puheessaan siitä, että on erittäin tärkeää hankkia alansa parhaita ammattitaitoisia ja lahjakkaita ihmisiä tiettyyn työtehtävään, koska sen ansiosta yritys voi kilpailla muita vastaan ja siinä samalla sinä itse voit oppia parhailta koska itse totta kai haluat tulla parhaaksi. Hän myös painotti sitä, että on tärkeää pitää päätöksenteko mahdollisimman pienessä piirissä ja antaa kyseisten henkilöiden tehdä se päätös kenenkä työntekoon tai työnkuvaan se päätös vaikuttaa. Viimeisenä muttei vähäisimpänä oppina häneltä hän mainitsi, että hän on enemmän yrittänyt luoda yhtenäistä firmaa ja sen seurauksena on syntynyt globaalia ja toimiva brändiä/yhtiö. Samanlaiseen ajatusmaailmaan voimme verrata yhtä suomen jalokivistä, Nokiaa joka on itsenään tietynlainen tiivis yhteisö ja jotkut ovat puhuneet jopa ”kultista”.

”Wolt on suomalainen vuonna 2014 perustettu teknologiayritys, joka välittää ruokaa kotiinkuljetuksena omalla verkkoalustallaan. Woltin mobiilisovelluksella tai verkkosivuilta asiakkaat voivat tilata ruokaa alustan kumppaniravintoloista ja joko noutaa ruoan itse tai saada sen kotiinkuljetettuna.” -Wikipedia Wolt

”It is good that the markets are nearly full and compatible. Because then you can do things better than others. More efficiently, better products and better customer support.” – Miki Kuusi, CEO of Wolt.

Tapahtumassa oli valtavasti startup yrittäjiä, kuten itse tapahtuman luonteeltakin se on oletettavissa. Pääsääntöisesti miltein jokainen startup yritys painottui droneihin, tekoälyyn, algoritmeihin, ekologisuuteen, appeihin tai tulevaisuuden teknologiseen kehitykseen.

Tapasimme ja verkostoiduimme paljon mielenkiintoisiin ihmisiin kyseisissä startupeissa, yksi oli jopa Tampereelta, nimittäin Lentola Logistics Oy, joka keskittyy logistiikkaan, kuljettamalla paketteja droneilla. Tapasimme siellä myös vanhan tuttavani, joka työskentelee nykyisin Think Company Helsingillä, josta voi poikia tulevaisuudessa, vaikka ja mitä.

Pidin myös paljon Slushin apista, joka antoi mahdollisuudet tavata ja järjestää tapaamisia suoraan sijoittajine, mentorien tai yritysten välillä. Kaikki tämä oltiin vielä tehty mahdollisimman käyttäjäystävälliseksi ja helppokäyttöiseksi. Kokonaisuudessaan Slush oli varsin loistava tapahtuma, painottaen kuitenkin sitä, että jos olisi startuppina siellä niin se olisi vielä parempi mahdollisuus ja mielenkiintoisempaa.

Slush is great place for young entrepreneurs. And it allows us to be next step closer to our dreams.

Slushista kehittyi mieleen jopa hieman kornilta kuulostava lausahdus siitä, että olen iloinen kuunnellessani inspiroivia puheita ja menestystarinoita ja näiden puheiden seurauksena ehkä hieman hurahdan tähän täydellisen yrittäjyyden satumaailmaan. Koen kuitenkin olevani onnellisempi näissä mielikuvituksen pilvilinnoissa, kun taas vaihtoehtoisesti voisin tälläkin hetkellä työskennellä ” 9 to 5 duunia” ja lopun elämääni katua sitä, etten olisi uskaltanut ottaa askelta Proakatemiaan päin. Proakatemia on antanut minulle valtavasti oppeja tähän mennessä ja luonut mahdollisuuden tavoittaa unelmiani.
Loppu on minusta itsestä kiinni.

Lähteet:

Slush 2019, Helsingin messukeskus.

About

https://fi.wikipedia.org/wiki/Wolt

https://fi.wikipedia.org/wiki/Twitch

Kommentoi